صحبتهای تازه وزیر صمت نشان می دهد که بازار خودرو بیشتر از قبل آشفته شده و نزدیک به نیمی از خودروهای صفر به فروش رفته، با ابطال گارانتی روبرو شده اند. اما این مساله قبل از هر چیز، نشان از احتکار خودروهای صفر خریداری شده است.
بازار خودرو از ابتدای امسال فراز و نشیبهای بسیاری را به خود دیده است. از طرحها و برنامههای خلقالساعه گرفته تا پیشفروشهایی که شدت آن به وضوح در سال جاری بیشتر بود. شاید به همین خاطر هم بود که تحولات و نوسانهای متفاوتی از خود نشان داد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که دولت و سیاستگذاران یک بار برای همیشه باید پای خود را از بازار خودرو بیرون بکشند. چرا که در این صورت، هم قیمتهای منطقیتری بر بازار حاکم میشود و هم بازار روال طبیعی خودش را نشان میدهد. اما نکته جالبتر اینجاست که به جای کم شدن این دخالتها، هر بار صحبت از طرح تازه و برنامههای دیگری میشود. هر بار هم بازار واکنشهای متفاوتی از خود نشان میدهد. کما اینکه همین چند ماه قبل و در یک اتفاق نادر، قیمت درب کارخانه خودروها بیشتر از قیمت بازار شد و به نوعی معنای پیشفروش خودرو را از بین برد.
وقتی وزیر صمت احتکار را تایید میکند!
اما اخیرا اظهار نظری از وزیر صمت مطرح شده که خود نشان از آشفته بودن این بازار دارد. وزیر صمت عنوان کرده که 50 درصد گارانتی خودروهای صفر، باطل شده است. اما شاید بد نباشد کمی بیشتر آن را بررسی کنیم تا نشانههای آشفتگی بازار از لابهلای این صحبت وزیر خودش را نشان دهد. صحبت وزیر صمت به معنای استفاده نکردن از گارانتی خودروهای صفر به مدت سه ماه است.
یعنی اگر مالک خودرو 3 ماه از این گارانتی استفاده نکند یا برای چک دورهای مراجعه نکند، گارانتی باطل میشود. اولین تصوری که بعد از این ماجرا به ذهن میرسد مساله استفاده نکردن از خودروهای صفر است. یعنی حجم زیادی از خودروهای صفر صرفا خریداری شده و مورد استفاده قرار نگرفته است.
در این میان، دو احتمال مطرح میشود؛ یا خودروها در حجم بالا دپو شده و یا مالک خودرو تصمیم گرفته از آن استفاده نکند. هر دوی این گزینهها تنها یک معنا را تایید میکند: دلالی. باید پذیرفت که بازار خودروهای صفر و ثبتنامهای شرکتهای خودروسازی برای بسیاری از خریداران به معنای پسانداز و رسیدن به سودهای بالاتر است.
ادامه آشفتگی بازار خودرو
شاید بسیاریمان در اطراف خود موارد این چنینی را دیده باشیم که حواله خودروی پیشخرید شده را میفروشند و نزدیک به دو برابر سود میکنند. هرچند که بخشی از این معاملات – اگر بتوان نام دلالی را بر آن گذاشت – با تمهیداتی مثل منع فروش خودرو تا یکسال روبرو شده تا قدری از تب و تاب این کار کم کند. اما اذعان وزیر صمت نشان از آن دارد که در آشفتهبازار دلار و مسائل مربوط به حوزه ارز، بازار خودرو هم سامان خود را از دست داده است. صحبت وزیر صمت به طور تلویحی نشان میدهد که نیمی از خودروهای صفر به فروش رفته، احتکار میشوند تا در یک بازه زمانی مناسب به فروش روند و سودی نصیب مالکان شود.
نویسنده: سپیده اشرفی