بازار خودرو روانی شده؛ شاید این بهترین توصیف برای توضیح افزایش قیمت افسارگسیختهای باشد که حتی از نگاه کارشناسان بازار خودرو هیچ دلیل منطقی برای آن وجود ندارد. یکی میگوید بخرید تا گرانتر نشده و دیگری وعده میدهد: « فعلا دستنگه دارید، خودرو ارزان خواهد شد». حالا هم که چیزی به انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 نمانده، خیلی از معاملهگران بازار معتقدند بعد از انتخابات ورق بازار خودرو بر میگردد! چگونه؟ هیچکس نمیداند. همین چند روز پیش بود که فرشاد مقیمی، مدیرعامل گروه صنعتی ایرانخودرو با حضور در برنامه تلویزیونی دستخط گفته بود که به دلیل تلاطمهای اقتصادی، افزایش قیمت خودرو طبیعی است. به نظر میرسد منظور مقیمی از تلاطمهای اقتصادی افزایش نرخ ارز بوده و انتظار میرود پس از مذاکرات وین و سپری شدن روزهای حساس انتخابات ریاست جمهوری، نرخ دلار کاهش پیدا کند و در نتیجه خودروهای داخلی و خاجی نیز با قیمتی منصفانه به دست مصرفکننده برسد؛ اما این وعده تا چه حد قابل تحقق است؟
آدرس غلط ندهیم
بابک صدرایی، کارشناس خودرو در باره بررسی وضعیت بازار خودرو در گفتوگو با خودرو 45 معتقد است: «باید بررسی شود که چه عامل یا عواملی موجب شد خودرو گران شود؟ آیا غیر از این بود که افزایش قیمت ارز از 4 هزار تومان در سال 96، به 25 هزار تومان فعلی، خودرو را گران کرد؟ پس تنها عاملی که میتواند موجب ثبات قیمت خودرو شود، کاهش قیمت ارز است؛ نباید آدرس غلط بدهیم». صدرایی در ادامه اظهار نظر خود به احتمال تاثیر مذاکرات وین هم اشاره کرد و گفت: «باید منتظر ماند و دید مذاکرات هستهای در صورتی که مثبت باشد، در بلند مدت چه تاثیری بر بازار ارز خواهد گذاشت». او در این باره با بیان مثالی توضیح داد: «زمانی وجود دارد که دولت با توجه به ساختار بندی بودجه و مسائلی از این دست نمیتواند قیمت ارز را بیش از یک رقم مشخصی کاهش دهد، دولت در اینباره با توجه به نرخ ارزی که در بودجه محاسبه کرده برای قیمتگذاری ارز تصمیم میگیرد؛ چه برجام به سرانجام برسد چه نرسد».
این کارشناس خودرو همچنین در توضیح این نکته که چرا بسیاری معتقد هستند که در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای قیمتها در بازار خودرو به آرامش خواهد رسید، افزود: «در صورتی که برجام به سرانجام برسد بازار نوسان فعلی را نخواهد داشت؛ قیمت ماشین ثابت میماند و در نهایت شاید مثل سالهای 93 و 94 قیمت خودرو 3 یا 4 درصد به خاطر نرخ تورم افزایش پیدا کند».
با اظهار نظرهای غیر کارشناسی شوک ایجاد نکنیم!
صدرایی در خلال صحبتهای خود بارها بر این نکته تاکید کرد: «برخی اظهار نظرهایی از این دست که «فعلا برای خرید خودرو دستگه دارید»، «حباب میترکد» یا وعده و وعیدهایی که همه میدانیم تحقق آن با ساختار فعلی اقتصاد کشور همخوانی ندارد، به غیر از آشفته کردن وضعیت روانی بازار خودرو، هیچ سود دیگری نخواهد داشت». به باور صدرایی به جای امید واهی دادن باید واقعیت به مردم را بگوییم، مردم حق دارند بدانند که حتی اگر همین فردا همه تحریمها برداشته شود و نرخ ارز هم پایین بیاید، خودرو یک شبه ارزان نخواهد شد!
دولت عامل ایجاد رانت در بازار خودرو است
این آگاه بازار خودرو در ادامه با انتقاد از رفتار دولت در بازار خودرو گفت: دولت خودش عامل ایجاد رانت در بازار خودرو است فاصله قیمت تولیدی ( درب کارخانه) یک خودرو 130 میلیون تومان است اما خودرو رقمی در حدود 230 تا 240 میلیون تومان در بازار فروخته میشود، پس در این میان به دست دولت یک رانت 100 میلیون تومانی ایجاد شده است؛ در اینجا بسیار اهمیت داریم که بگوییم منظورمان از قیمت واقعی کدام است، حاشیه بازار یا آنچه دولت اعلام میکند»؟
نویسنده: فرشتهبهروزی نیک