پیش آمده که بسیار نام استاندارد یورو 5 خودرو را شنیدهایم و می دانیم که اهمیت بالایی هم در تولید خودروهای جدید دارد و حتی این نکته را هم میدانیم که در کشورهای اروپایی اگر یک اتومبیل بدون این استاندارد اروپایی نمیتواند در خیابانهای کشورهای اروپایی تردد کند. اما آیا همه چیز درباره استاندارهای یورو 5 را می دانیم؟ اصلا بی تعارف از خود بپرسیم یورو 5 چیست؟ چرا باید خودروها یورو 5 داشته باشند؟ یا به عنوان مثال کدام کشورها به اجبار در تولید خودروهای شان باید یورو 5 را رعایت کنند؟ بی شک به عنوان یک ایرانی از خود پرسیده اید که اصلا چند درصد از خودروهای ایرانی استانداردهای یورو 5 را دارند؟ تمام این سوالات را در این مجال با هم مرور میکنیم و پاسخ میدهیم.
استانداردهای یورو ۵
قاره سبز پیش و بیش از همه قارههای دیگر جهان به محیط زیست اهمیت می دهد و میداند که اگر کره خاکی ما و منابع و زیست بوم آن نابود شود دیگر انسان هم جایی برای زندگی روی آن نخواهد داشت. از این رو در سال ها و یا بهتر بگوییم در ده های اخیر، کشورهای اروپایی قوانینی را برای مهار هر چه بیشتر آلایندهها طراحی کردند. اتحادیه اروپا پیش از هر صنعتی به این فکر افتاد که این وسایل چهار چرخ که نام شان اتومبیل است و با برندهای محتلف تولید میشوند می بایست اول از همه محیط زیست دوست شوند و سطح آلایندگیشان با اجرای یکی سری قوانین و مقررات فنی به نام استانداردهای یورو 5، قبل از مصرف، مهار شود. طبق بررسیهایی که مدیران شهری در کشورهای اروپایی انجام داده اند، بیش ترین آلودگیها به گردن اکسید نیتروژن، کربن مونوکسید، ریزگردهای آلاینده و دی اکسید کربن بوده است که همگی از تولیدات خودروها در این قاره به شمار میآید. بنابراین بسیاری از این کشور تصمیم گرفتند که برای هر نوع از اتومبیلها استانداردهایی را تعریف کنند. البته جالب است بدانید که این استانداردها در گام اول برای ایمنی هر چه بیشتر سرنشینان خودرو گذاشته شده بود و به تدریج قوانین مهار آلاینده ها نیز به آن اضافه شد. از زمان شروع هزاره دوم میلادی و ورود دستگاه های دایاگونز و دستگاه های هوشمند مانند رایانه به صنایع اتومبیل سازی روز به روز میزان دقت امنیت و آلایندگی در این صنعت پیشرفت کرد.
اولین کشورهای تابع استاندارد یورو ۵
شاید واژه اجبار برای قاره سبز واژه مناسبی نباشد. پیش از اجباری شدن رعایت استانداردهای یورو 5 ، استرالیا به طور خودجوش اولین قدم را برای استفاده از یورو 5 برداشت. اولین قدم ها مربوط به اتومبیلها شد و در اول، خودروسازیهای فعال در این کشور ملزم به دریافت مدرک یورو شدند. بعد از گذشت مدتی یعنی در سال 2006 میلادی، یورو 3 وارد مرحله اجرایی شد و دیگر از حالت مدرک به برنامه ریزیها و تقویمهای تولید سالیانه و ماهانه شرکتهای خودروسازی اروپا اضافه شد. کشورهای اروپایی که در فهرست اتحادیه اروپا قرار دارند یعنی 98 درصد از کشورهایی که در این قاره هستند چه برای صادرات و چه برای مصرف داخلی مستلزم رعایت استاندارهای یورو 5 هستند.
یورو۵ و رعایت آن در آسیا
ناگفته نماند که کشورهای آسیایی که در فناوری و فرهنگ سازی قدم به قدم با اروپا همراهی می کنند نیز دست به اجباری کردن رعایت استانداردهای یورو زده اند و بسیاری کلانشهرها مانند بیجنیگ در چین و کلکته در هند جدیتی ورای اروپا در رعایت یورو 5 را اعمال کرده اند. شهرهای تجاری و مهمی مانند کلکته، بمبئی، دهلی، حیدرآباد، آگرا در هند و در چین شهرهایی مانند شانگ های و بیجینگ بدون رعایت یورو 2، 3، 4 و 5 اجازه تولید هیچ خودرو پیشرانه داری را نمی دهند.
کدام وسایل شامل اجرای طرح یورو۵ هستند؟
همان طور که حدس می زنید، استانداردهای یورو 5 پنجمین پرتکل ایمنی و مهار آلاینده ها است که بنا بر استاندارد موتورها و پیشرانه ها تعبیه شده است. قوانین و مقررات یورو 5 شامل حال دو چرخ ها، سه چرخ ها و چهار چرخ ها و حتی پیشرانه های دیگر هم میشود. البته تفاوت هایی در اجرای یورو 5 در مورد سه چرخ ها و چهار چرخ ها متفاوت است و تولید هر کدامشان تابع مقررات خاص خود هستند.
تفاوت یورو۴ با یورو۵
تفاوت عمده این دو نوع از یوروها در میزان محدودیتهایشان در تولید مونوکسید کربن خودروها و موتورسیکلتها است. ترکیب اکسیدها و نیتروژن در وسایل نقلیه بیش ترین میزان آلودگی را ایجاد می کند و در برگه های رعایت استانداردهای یورو 5 و 4 با علامت اختصاری (NOx) شناخته می شوند. علاوه بر این، یورو 5 استانداردهای جدیدی را در اندازه گیری هیدروکربن ها و گاز متان در خودروها معرفی میکند. طبق قوانین یورو 5، خودرو مربوطه نباید بیش از یک دهم میلی گرم هیدروکربن، از هر نوعی، را تولید کند. و همچنین با رعایت یورو 5 دیگر خبری از گاز متان در وسایل نقلیهای که یورو 5 دارد وجود ندارد. این استانداردها نشانه دهنده آن است که روز به روز بیش تر به اهمیت نگه داری و محافظت محیط زیست توجه میشود.
چند درصد خودروهای ایران یورو ۵ هستند؟
متاسفانه در این حوزه هم اندر خم یک کوچه ایم. بیش از پیش باید تلاش شود و بر خلاف تمام مخالفتها و شبهاتی که در مورد تولید خودرو با استانداردهای یورو 5 وجود دارد زودتر به این باور برسیم که نه فقط خط تولید خودروهای جدید الورود بلکه تمام خطوط تولید خودروهای ملی و وارداتی که در ایران مونتاژ میشوند میبایست با استانداردهای یورو 5 تولید شوند. در سالهای اخیر تلاش شده که خودروهای جدید حتما مطابق با مقررات و ضوابط یورو 5 تولید شوند و تا حدودی این کار موفقیت آمیز بوده است اما همچنان راه درازی در پیش است.
نویسنده: احسان والیان