با توجه به عزم راسخ اپل برای ورود به حوزه الکتریکی صنعت خودروسازی، کارشناسان پیشبینی میکنند که این غول دنیای تکنولوژی بزرگترین و جدیترین رقیب تسلا شود.
گفتنی است که اپل به طور جدی برای ورود به صنعت خودروسازی و ساخت نخستین خودرو برقی خودران خود مشتاق بوده و اتفاقا اقداماتی را در همین راستا انجام داده است. هدفی که تا شش ماه پیش چندان مطرح نبود. پیش از این اخباری پیرامون همکاری هیوندای و کیا با اپل برای طراحی و تولید اپل کار به گوش میرسید که البته در نهایت پرونده این همکاری نیز مختومه اعلام شد.
صعود اپل – ریزش تسلا؛ پیشبینی محقق نشده
کارشناسان پیشبینی میکردند که با توجه به انتشار خبر ورود کمپانی اپل به صنعت خودروسازی سهام این کمپانی افزایش بهای قابلتوجهی یابد. اتفاقی که در عمل شاهد رخ دادن آن نبودیم و این موضوع خود به تنهایی جای بحث فراوان دارد. حتی پیشبینی میشد سهام تسلا نیز تحت تاثیر این خبر یک ریزش جزئی را تجربه کند. حتی این پیشبینی هم عملی نشد.
به هر روی انتظار میرود که اپل و تسلا در آیندهای نزدیک به رقابت تنگاتنگ با یکدیگر بپردازند و به طور قطع آینده صنعت خودروسازی نیز از این رقابت بهره خواهد برد.
استراتژی مشابه اپل و تسلا، رمز موفقیت هر دو کمپانی
یکی از تحلیلگران شرکت تحقیقاتی Loup Ventures معتقد است که طی یک دهه آینده تسلا میتواند ۲۵ درصد از بازار خودروهای الکتریکی را از آن خود کند و سهم اپل نیز بین ۵ تا ۱۵ درصد خواهد بود.
علت آنکه اپل بیشتر از دیگر کمپانیهای فعال در این حوزه مطرح شده است به استراتژی این کمپانی بازمیگردد. اپل برخلاف دیگر شرکتهای فعال در حوزه خودروهای برقی و خودران مانند Waymo و Cruise به دنبال کسب بازارهای خاص نیست. این کمپانی قصد دارد با تولید و عرضه عمده خودروهای الکتریکی و خودران سهم بزرگتری از بازار عام این محصولات را به دست آورد. این استراتژی تطابق بالایی با عملکرد تسلا دارد.
ادغام تسلا و اپل، شایعهای دور از انتظار
جالب است بدانید عدهای عنوان کردهاند که ممکن است در آیندهای نزدیک تسلا و اپل در حوزه خودروهای خودران و الکتریکی با یکدیگر ادغام شوند. این شایعه چندان محتمل به نظر نمیرسد. واقعیت آن است که شرکتها و کمپانیهای فعال در صنایع مختلف به خصوص شرکتهای که در اندازه تسلا و اپل بزرگ هستند تنها به واسطه رشد انحصاری در بازار زنده میمانند. این موضوع سبب شده که کمپانیهای مختلف در رابطه با اعمال استراتژیها و کیفیت محصولات خود بیرحمانه عمل کنند.
تضاد موجود در موارد فوق قطعا عامل اصلی جدایی راه تسلا و اپل است. از طرف دیگر بازار رقابتی فعلی نیز چندان تمایلی به ادغام این دو کمپانی ندارد.
اپل برای ادغام با تسلا هنوز به حد کافی در حوزه خودروسازی رشد نکرده است و در شرایط فعلی اقتصادی رشد یکی از تاثیرگذارترین عوامل موثر بر موفقیت کمپانیهاست. اپل هنوز هیچ توافقنامهای را با کمپانیهای خودروسازی منعقد نکرده است. این غول تکنولوژی در مرحله طراحی و برنامهریزی قرار دارد و هنوز حتی نقشه راه خود را نیز به صورت کامل و واضح مشخص نکرده است. این در حالی است که محصولات تسلا در بازار کشورهای مختلف در دسترس خریداران آنها بوده و یک اعتماد نسبی نیز نسبت به آنها وجود دارد.
اپل مصممتر از همیشه
گفتنی است که هدف اپل از ورود به صنعت خودروسازی ارائه سختافزار، نرمافزار و خدمات این کمپانی برای بهبود تجربه رانندگی است. هدفی که اتفاقا اگر عملیاتی شود به طرز چشمگیری تجربه کاربران را بهبود میبخشد. اما این کمپانی چندان به دنبال تجارت خودرو نیست و بیشتر خواستار تجارت خدمات و تجهیزاتی است که تولید میکند.
به هر روی و با توجه به اقداماتی که این غول تکنولوژی از خود نشان داده است به نظر میرسد که اپل قصد دارد نخستین خودرو برقی خودران خود را برونسپاری کند. شایعاتی نیز در خصوص مذاکره این کمپانی با خودروسازان ژاپنی از جمله نیسان، هوندا و میتسوبیشی به گوش میرسد. به احتمال قوی نخستین نسل از اپل کار تا سال ۲۰۲۴ تولید و راهی بازار شده و به بسیاری از شایعات مطرح شده پاسخ میدهد.
نکته دیگری که نباید در این میان فراموش کرد آن است که اپل هم در حال سرمایهگذاری روی فناوریها و تکنولوژیهای مرتبط با صنعت خودروسازی است و فقط به دنبال برونسپاری اپل کار نیست.
با این تفاسیر چندان دور از انتظار نیست که اپل کار بتواند در یک بازه ۴ ساله راهی بازارهای هدف خود شود. هنوز مشخص نیست که واکنش بازار به این خودرو چگونه خواهد بود اما آنچه که مشخص است این است که اپل به دلیل محبوبیت و اعتبار بالایی که در حوزه تکنولوژی دارد به طور قطع موفقتر از تسلا در سالهای آغازین، خواهد بود.
منبع: appleinsider
نویسنده: زهرا ملکی