هر چند گسترش استفاده از خودروهای برقی میزان انتشار دی اکسید کربن را کاهش داده و به صفر میرساند اما باز هم نمیتواند به طور صد در صدی، آلایندگی صنعت خودرو را کم کند. لاستیک، ترمز، بدنه و باتری خودروهای برقی همچنان میتوانند محیط زیست را آلوده کنند، البته اگر به طور درست و علمی بازیافت نشوند.
جهان در حال حاضر دچار بحران گرمایش است و لازم است تا کارهایی برای کاهش این بحران انجام شود. بخش بزرگی از این ماجرا به مسئولیتپذیری شرکتها و کارخانههای خودروسازی وابسته است. در حالی که خودروهای برقی سهم زیادی در کاهش انتشار گازهای گلخانهای دارند اما از طرفی به دلیل تولید برق برای شارژ باتری و ساخت قطعات، به طور غیرمستقیم باعث آلودگی هوا و محیط زیست میشوند.
از این رو، برای کاهش آلایندگی، تولیدکنندگان خودروهای برقی از مواد قابل بازیافت برای تولید محصولات و قطعاتشان استفاده میکنند. جگوار تورهای ماهیگیری را دوباره استفاده میکند، پلستار برای تولید برق کارخانه انرژیهای تجدیدپذیر تاسیس میکند و نیسان باتریهای قدیمی لیف را بازیافت میکند.
کارخانه بازیافت باتری فولکس واگن
خودروساز آلمانی فولکس واگن هم تصمیم گرفته است تا به نوبه خودش اقدام به بازیافت باتری خودروهای برقی کند. به همین خاطر کارخانه کوچکی را در سالزگیتر آلمان راهاندازی کرده که در حال حاضر مشغول به فعالیت است.
تولید خودروهای برقی مثل ID.4 برای کاهش آلودگی کافی نیست و به همین دلیل فولکس واگن میخواهد با بازیافت باتری این خودروها، به پاکیزگی بیشتر محیط زیست کمک کند.
این اولین کارخانه اختصاصی برای بازیافت باتریهایی است که کاملا غیر قابل استفاده شده و به هیچ وجه قابلیت استفاده مجدد را ندارند.
بازیافت باتریهای برقی در کارخانه فولکس واگن مراحل مختلفی دارد. در مرحله اول، باتری مورد بررسی قرار میگیرد تا مشخص شود که میتوان از آن به عنوان محل ذخیره انرژی در ایستگاههای شارژ و یا ربات شارژ محترک استفاده کرد یا خیر.
کارخانهها و شرکتهای دیگر خودروسازی هم به دلایل مختلفی، باتری خودروهای برقی را اسقاط و یا اینکه دوباره استفاده میکنند. بنابراین به دلیل افزایش تولید خودروهای برقی، فولکس واگن پیشبینی میکند که حجم زیادی از باتریها در اواخر دهه ۲۰۲۰ میلادی، برای بازیافت راهی این کارخانه شوند.
این کارخانه در فاز آزمایشی قرار دارد و در حال حاضر میتواند ۳۶۰۰ باتری، معادل ۱۵۰۰ تن را بازیافت کند.
اما این پایان کار نیست و فولکس واگن علاوه بر ایجاد یک سیستم پایدار و هوشمند، خود را برای بازیافت در مقیاس کلان آماده میکند تا هر زمان که نیاز بود، ظرفیت کارخانه بازیافت باتری را افزایش دهد.
بازیافت باتری به روشی هوشمندانه
بازیافت باتری خودروهای برقی به روشی هوشمندانه و مبتکرانه انجام میشود تا کربن موجود در این قطعات حفظ شود. بعد از اینکه باتریها به طور کامل تخلیه و دیشارژ شدند، به بخشهای مجزا تقسیم شده و در دستگاههای خردکن خرد و سپس خشک میشوند. مواد حاصل از این فرآیند عبارتند از آلومینیوم، پلاستیک و «پودر سیاه». این پودر سیاه حاوی مواد خامی است که بخش اصلی باتری را تشکیل میدهند: لیتیوم، نیکل، منگنز، کبالت و گرافیت.
حجم این مواد بازیافتی به اندازه مواد لازم برای ساخت باتری جدید است و به این ترتیب میتوان با استفاده از آنها باتریهای جدیدی تولید کرد. با توجه به افزایش تقاضا برای مواد خام، روش بازیافت باتری فولکس واگن کاملا هوشمندانه است.
نویسنده: میلاد قزللو