چند روز گذشته خبرهایی مبنی بر خودروسازی کمپانی شیائومی برای تولید خودروهای برقی به گوش رسید؛ خبری که بعد از یک هفته تکذیب شد و شیائومی را به واکنش تندی واداشت.
در بیانیه رسمی که این کمپانی در واکنش به شایعه مذکور منتشر کرده آمده است که پروژه تولید خودرو برقی توسط شیائومی فعلا منتفی است. البته در این بیانیه صحبتی از بسته شدن پرونده تولید خودرو به میان نیامده است.
با توجه به این موضوع هر چند پرونده تولید خودرو برقی توسط شیائومی بسته شده اما نمیتوان نتیجه گرفت که این کمپانی چینی قصد ورود به صنعت خودروسازی را ندارد.
شیائومی را میتوان یکی از بزرگترین کمپانیهای الکترونیک چینی دانست که در حوزه طراحی، توسعه و فروش گوشیهای هوشمند، برنامههای تلفن همراه و لوازم مصرفی الکترونیک فعالیت دارد. با توجه به موارد فوق اصلاً دور از انتظار نیست که این کمپانی در حال برنامهریزی برای ساخت اولین خودرو برقی خود باشد و طرح مذکور را نیز به صورت چراغ خاموش به جلو ببرد.
جالب است بدانید چینیها عموماً در مقابل شایعات مطرح شده در مورد کسب و کارهای خود واکنشی نشان نمیدهند اما اینبار شیائومی به اخبار غیررسمی منتشر شده در این خصوص واکنش نشان داده است.
برای نخستین بار در سال ۲۰۱۴ و پیش از رشد قابل توجه بازار خودروهای الکتریکی شایعه تولید خودرو برقی توسط شیائومی مطرح شد که البته این کمپانی نیز در مواجه با شایعه مذکور واکنشی از خود نشان نداده و با گذر زمان نیز مشخص شد که خبر مذکور شایعهای کاذب بیش نبوده است.
حال باید منتظر ماند و دید که این شرکت الکترونیکی چه سمت و سویی را برای ورود به بازار خودروهای برقی اتخاذ خواهد کرد و آیا اصلاً تمایلی برای ورود به این بازار دارد یا خیر.
ماجرای ورود شیائومی به صنعت خودرو چه بود؟
به این ترتیب به نظر میرسد که شرکتهای فعال در حوزه تکنولوژی تک تک در حال کوچ به سمت صنعت خودروسازی بوده و احتمالا در آیندهای نزدیک با انبوهی از غولهای تکنولوژی خودروساز روبرو خواهیم شد.
پیش از این اپل به عنوان بزرگترین غولهای تکنولوژی اعلام کرده بود که قصد دارد با عرضه اپل کار، تسلا را به چالش بکشد و البته بسیاری از کارشناسان نیز اپل را یکی از جدیترین رقبای تسلا اعلام میکنند. البته تا این لحظه جای کار اپل مستقلا در حوزه تولید خودرو ورود پیدا نکرده و احتمالا با همکاری خودروسازان مطرح به تولید اپل کار مشغول خواهد شد.
هواوی نیز از مدتها قبل به حوزه خودروسازی ورود پیدا کرده و محصولات مختلفی را در این حوزه عرضه میکند.
جزئیات ورود شیائومی به صنعت خودروسازی
هنوز هیچ اطلاعات دقیقی در خصوص نحوه ورود شیائومی به صنعت خودروسازی بیان نشده است. ظاهرا قرار است هدف اصلی پروژه توسط بنیانگذار و مدیرعامل شیائومی- لی جون هدایت شود.
نباید این نکته را نادیده گرفت که هرچند شیائومی در بازار گوشیهای هوشمند و تجهیزات و اکسسوریهای مرتبط با آنها از موفقیت چشمگیری برخوردار است اما داستان در صنعت خودروسازی به کلی متفاوت است. زیرا عوامل زیادی در موفقیت این کمپانی در حوزه خودروسازی نقش دارند که تک تک باید بررسی شده و برای هر کدام پیشزمینههای لازم فراهم شود. عواملی که تامین هر کدام میتواند به یک چالش اساسی تبدیل شود و به همین علت نیز نمیتوان با قاطعیت بیان کرد که شیائومی همچون بازار گوشیهای هوشمندش در بازار خودرو نیز موفق خواهد بود.
به نظر میرسد این کمپانی برای موفقیت در بازار وسایل نقلیه نیازمند یک استراتژی هدفمند و کاراست.
بازار جذاب شیائومی برای خودروهای برقی
از ۸ سال پیش که مدیرعامل شیائومی در ایالات متحده دیداری با مدیرعامل تسلا داشت سهام بازار خودرو به خصوص بازار خودروهای خودران رشد قابلتوجهی را تجربه کرده است؛ حالا به نظر میرسد شیائومی قصد دارد برای ورود به این بازار پیشنیازهای لازم را فراهم کند.
طی سالهای اخیر و با توجه به پیگیری اساسی اتحادیه اروپا و سازمانها و موسسات نظارتی بر کاهش آلودگیهای زیستمحیطی بسیاری از کمپانیهای خودروسازی به سمت طراحی و توسعه وسایل نقلیه الکتریکی حرکت کرده تا از این طریق با پدیده گرمایش زمین نیز مقابله کنند.
علاوهبر کمپانیهای فعال در این حوزه بسیاری از کمپانیهای فعال در حوزههای دیگر همچون حوزههای مرتبط با تکنولوژی و هوافضا نیز اعلام کرده قصد دارند به زودی به سمت تولید وسایلنقلیه سبز و خودروهای خودران حرکت کنند. به این ترتیب جای تعجب ندارد که شیائومی نیز قصد کرده به بازار خودروها ورود پیدا کند.
البته هنوز مشخص نیست که شیائومی قصد دارد تنها به تولید خودروهای برقی بپردازد و یا در راستای تولید خودروهای خودران نیز گام خواهد برداشت. به هر روی احتمالا این کمپانی نیز همچون اپل در ابتدا به سراغ دیگر کمپانیهای خودروسازی مطرح رفته و به صورت مشارکتی با آنها به تولید خودرو خواهد پرداخت و سپس با گذر زمان در این حوزه مستقلا عمل خواهد کرد.
به نظر میرسد که کمپانیهای دیگر قصد دارند با سرمایهگذاریهای عظیم تسلا را به چالش بکشند و حالا این تسلاست که باید برنامه جامع و مشخصی برای مقابله با کمپانیهای دیگری همچون شیائومی و تسلا تهیه کند.
نویسنده: زهرا ملکی