ماجرای جریمه ۱۸ میلیون دلاری بی ام و چه بود؟

۸ مهر ۱۳۹۹ ماجرای جریمه ۱۸ میلیون دلاری بی ام و چه بود؟

یکی از روش‌هایی که شرکت‌های خودروسازی به واسطه آن می‌توانند بازار سرمایه خود را گرم نگه‌داشته و سرمایه‌گذاران مختلف را به سمت خود جذب کنند انتشار آمار فروش و دستاورهای آن‌هاست. آمارهایی که نشان می‌دهد محصولات تولیدی خودروسازان به چه میزان به روش رفته و براساس آن‌ها تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌هایی نیز صورت می‌گیرد.

این روش جذب سرمایه به خصوص در بازار بورس ایالات متحده مورد استفاده قرار می‌گیرد چراکه سیستم سرمایه‌داری این کشور تاکید فراوانی بر روی شفافیت‌های مالی و عملکردی شرکت‌های فعال داشته و بسیار در این حوزه سخت‌گیر است.

این سخت‌گیری‌ها سبب شده که اعتماد عمومی سرمایه‌گذاران به شرکت‌های فعال در بازار سرمایه آمریکا بالا باشد. در این شرایط هر شرکتی که از آمار فروش بالایی برخوردار باشد چشم‌انداز خوبی دارد و به این ترتیب می‌تواند سرمایه قابل‌قبولی را نیز جذب کند.

در همین راستا چندی پیش کمیسیون امنیت و مبادله آمریکا کشف کرد که شرکت بی ام و آمار فروش محصولات خود در بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ را با دست‌کاری منتشر کرده تا بتواند سرمایه قابل‌قبولی را از بازار این کشور جذب کند.

همین تخلف سبب شده که بی ام و به پرداخت جریمه ۱۸ میلیون دلاری جریمه شود.

بر اساس اطلاعاتی که توسط کمیسیون امنیت و مبادله آمریکا یا همانSEC  منتشر شده شرکت بی ام و بدون در نظر گرفتن یک بازه زمانی و تنها با هدف رساندن آمار فروش خود به یک عدد خاص اقدام به آمارسازی کرده و اطلاعاتی که در خصوص میزان خرده فروشی این شرکت در بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ منتشر شده کاملا نادرست بوده و با اغراق همراه است.

این خودروساز آلمانی در راستای آمارسازی‌های مذکور تا جایی پیش رفته که با نمایندگی‌های فروش خود در آمریکا دست به یکی کرده و به آن‌ها پول پرداخت کرده است تا این نمایندگی‌ها خودروهای خود را به صورت اقساطی و یا نقدی خریداری کنند و این خودروها فروخته شده درنظر گرفته شوند. این کار سبب می‌شود که آمار فروش بی ام و به صورت تقلبی و فیک افزایش یافته و به میزان مورد نظر این شرکت برسد.

جالب است بدانید بی ام و با انجام این تخلف و به واسطه ارائه یک آمار دست‌کاری شده از میزان فروش خود موفق شده است ۱۸ میلیارد دلار سرمایه از بازار آمریکا دریافت کند که در مقایسه با میزان جریمه اعمال شده از جانب سازمان SEC یک رقم در خور توجه است.

مدیر بخش اجرایی احکام کمیسیون امنیت و مبادله آمریکا در خصوص تخلف بی ام و گفت: «مدیران بی ام و به خوبی آگاه هستند که برای ورود به بازار سرمایه در آمریکا باید آمار دقیقی از میزان فروش خود ارائه بدهند تا از این طریق بتوانند نظر سرمایه‌گذاران را جلب کرده و سرمایه خود را افزایش دهند. اما این شرکت با توجه به آن که در زمینه فروش محصولات خود در ایالات متحده موفق عمل نکرده اقدام به آمارسازی کرده تا این عملکرد بد را پوشش دهد. در نهایت این تخلف سبب شده که بی ام و بتواند سرمایه خود در بازار آمریکا را افزایش دهد.»

جالب است بدانید که شرکت بی ام و ضمن پذیرش همکاری‌هایی که با کمیسیون امنیت و مبادله آمریکا انجام داده در خصوص پرداخت جریمه صحبتی به میان نیاورده است و این خبر را نه تایید و نه تکذیب کرده است.

البته شعبه‌های مختلف بی ام و در آمریکا یعنی بی ام و  AG، بی ام و آمریکای شمالی و بی ام و US هر کدام متعهد شده‌اند که از انجام مجدد چنین آمارسازی‌هایی جلوگیری کرده و این تخلف را مجددا مرتکب نشوند. در همین راستا نیز با پرداخت جریمه در نظر گرفته شده موافقت کرده‌اند.

 برند بی ام و

آمارسازی؛ شیطنت پرتکرار خودروسازان

البته این اولین باری نیست که شرکت‌های فعال در بازار سرمایه آمریکا علی‌الخصوص خودروسازان اقدام به دست‌کاری آمارهای فروش خود می‌کنند.

نه تنها در ایالات متحده که در بسیاری از کشورهای اروپایی رایج است که نمایندگی‌های فروش خودروسازان خودروهای موجود در نمایشگاه را تحت عنوان خودروهای فروخته شده گزارش دهند.

اکثر این شرکت‌ها به جهت بهتر نشان دادن بهره‌وری خود و همچنین برای ارتقای میزان سرمایه‌گذاری و کسب رضایت سرمایه‌گذاران خود دست به چنین کاری می‌زنند.

به‌عنوان نمونه گروه خودروسازی  FCAیا همان فیات کرایسلر بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ آمار فروش خود را دست‌کاری کرده و بیشتر از آنچه که بود نشان داد. این خودروسازی به همین جهت ۴۰ میلیون دلار جریمه شد.

به گزارش خبرگزاری Automotive News در دهه‌های گذشته میتسوبیشی نیز این تخلف را انجام داده و آمار فروش ماهانه خود را افزایش داد.

در نمونه‌ای دیگر کادیلاک برای تحت تاثیر قرار دادن مشتریان خود اقدام به دستکاری آمار فروش خود کرده و با این کار در بسیاری از مقایسه‌های صورت گرفته در بین خبرگزاری‌ها و مجلات خودرویی مقام نخست را به از آن خود کرد. اقدامی که در نهایت سبب شد کادیلاک از شرکت لینکلن موتور عذرخواهی کند چراکه براساس این آمارهای تقلبی یکی از خودروهای تولیدی کادیلاک لقب پرفروش‌ترین خودرو لاکچری را از آن خود کرده بود. لقبی که بر اساس آماهای واقعی و صحیح می‌بایست به یکی از خودروهای تولیدی لینکلن موتور برسد.

 

نویسنده: زهرا ملکی

https://www.motortrend.com/news/bmw-pay-18-million-inflating-monthly-sales-numbers/