سالی که گذشت برای خودروهای برقی سال خوبی بود. اما خیلی از خودروها در سال ۲۰۲۰ به بازار نیامدند و عرضه آنها به سال ۲۰۲۱ موکول شد. علاوه بر این در سال ۲۰۲۱ شاهد فناوریهایی خواهیم بود که به رشد و توسعه خودروهای برقی کمک زیادی خواهند کرد. در سال ۲۰۲۱ میلادی خودروهای برقی جدیدی به بازار خواهند آمد و اتفاقات تازهای در این حوزه رخ خواهد داد، پس حواستان باشد.
گیگافکتوری تسلا و مدل Y اروپایی
درست زمانی که به نظر میرسد تسلا با ارائه مدل ۳ (Tesla Model 3) به موفقیت دست پیدا کرده است، تسلا مدل وای (Tesla Model Y) عرضه شد که موفقیت بیشتری برای تسلا در پی داشت.
با این حال، این خودرو تا پایان سال ۲۰۲۱ و یا حتی ۲۰۲۲ به بازار اروپا عرضه نخواهد شد. علت این کار، راهاندازی گیگافکتوری تسلا در اروپا است که در ژوئیه ۲۰۲۱ افتتاح میشود. تسلا برای ساخت این کارخانه با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرد که شامل تاثیر کارخانه بر محیط زیست، بمبهای جنگ جهانی دوم و نوع خاک منطقه بود.
هدف تسلا از راهاندازی این کارخانه، تولید ۲۵۰ هزار دستگاه خود در فاز یک و ۷۵۰ هزار دستگاه در فاز دو است. تولید باتری و جعبه باتری و مونتاژ تسلا مدل وای در این محل انجام خواهد شد.
طبق اطلاعیههای منتشر شده در روز باتری تسلا، مدل وای به شیوهای متفاوت در برلین تولید میشود. چهارچوب و شاسی به صورت یکپارچه و تنها با استفاده از دو قطعه ساخته خواهد شد و باتریها نیز به صورت یکپارچه تولید شده تا علاوه بر افزایش استحکام شاسی، در هزینه تولید نیز صرفهجویی شود. بنابراین مدل وای اروپایی میتواند بهتر از مدل وای آمریکایی باشد.
ریماک سی ۲
ابر خودروهای برقی مختلفی تولید میشود، از لوتوس اویجا (Lutos Evija) و پینین فارینا باتیستا (Pininfarina Batista) گرفته تا تسلا رودستر (Tesla Roadster) جدید. اما اگر خودرو کروات ریماک سی ۲ (Rimac C_Two) طبق انتظارات ساخته شود، خودرویی خواهد بود که میتواند به عنوان بهترین ابر خودرو برقی دست پیدا کند. ریماک با استفاده از یک پیشرانه ۱۹۰۰ اسب بخاری، ۴۱۲ کیلومتر سرعت دارد و شتاب ۰ تا ۱۰۰ آن ۱.۸۵ ثانیه است. این آمار و ارقام نشان از برتری ریماک سی ۲ در برابر رقبا دارد و حتی میتوان به رقابت این خودرو برقی بر خودروهای بنزینی بوگاتی نیز فکر کرد.
تسلا مدل اس پلد
ریماک سی ۲ توانایی خودروهای برقی را به نمایش میگذارد. این اتومبیل ۲.۴۵ میلیون دلار قیمت دارد و تعداد کمی میتوانند آن را بخرند. اگر خودرو برقی ارزانتر و سادهتری بخواهید، تسلا مدل اس پلد (Tesla Model S Plaid) با قیمت ۱۳۲،۹۹۰ دلار از اواخر سال ۲۰۲۱ میلادی قابل خرید خواهد بود. شتاب ۰ تا ۱۰۰ مدل اس پلد ۲ ثانیه است و حداکثر سرعتش به ۳۲۲ کیلومتر بر ساعت میرسد و با یک بار شارژ میتوان ۸۳۷ کیلومتر با این خودرو برقی رانندگی کرد. بُرد زیاد این خودرو به دلیل استفاده از باتری ۱۲۰ کیلوواتی است. بعد از عرضه به بازار تسلا مدل اس پلد سریعترین خودرو محسوب میشود و خودرویی هاچبک با فضایی کافی برای چهار سرنشین است.
باتریهای حالت جامد
همان طور که در اطلاعیههای تسلا منتشر شده، فناوری باتری نقش خیلی موثری در توسعه خودروهای برقی دارد. یکی از ارکان موفقیت تسلا باتریهای آن محسوب میشود که با همکاری با شرکت پاناسونیک تولید شده و حالا تسلا میخواهد بزرگترین تولیدکننده باتری خودروهای برقی باشد. اما تویوتا و فولکس واگن از فناوری حالت جامد استفاده میکنند. از آنجا که در این نوع باتریها از الکترولیت مایع استفاده نمیشود، باتریهای حالت جامد ایمنتر از باتریهای لیتوم یونی بوده، سریعتر شارژ میشود و انرژی بیشتری را نگه میدارد.
فولکس واگن به همراه بیل گیتس سرمایهگذاری زیادی را در این زمینه انجام دادهاند تا در سال ۲۰۲۴ باتریهایی را با ۸۰ درصد شارژ بیشتر تولید کنند. تویوتا هم در این زمینه پیشرفتهایی داشته است. نمونه اولیه آن در نمایشگاه دیترویت رونمایی شد که ۵۰۰ کیلومتر بُرد دارد و در عرض ۱۰ دقیقه شارژ میشود.
اولین شاسی بلند برقی تویوتا
تویوتا در سال ۲۰۲۱ خودرو هیدروژنی میرای را عرضه خواهد کرد و همچنین قرار است که اولین شاسیبلند تمام برقی خود را نیز روانه بازار کند. تویوتا پیش از این از مدل تمام برقی کراساوور یوایکس۳۰۰ رونمایی کرده که در سال ۲۰۲۱ تحویل مشتریان میشود. تویوتا یوایکس۳۰۰ای (Toyota UX300e) بر اساس یک مدل بنزینی ساخته شده و شاسیبلند جدید تویوتا قرار است از نو و فقط به صورت برقی طراحی و ساخته شود.
نیسان آریا
10 سال از زمانی که نیسان لیف (Nissan Leaf) به بازار آمد، گذشته است. نیسان با این اتومبیل پیشگام خودروهای برقی شده بود. علاوه بر این، نیسان یک خودرو برقی با نام آریا (Nissan Ariya) جدید را تولید کرده که در سال ۲۰۲۱ میلادی روانه بازار میشود. قیمت این شاسیبلند برقی هنوز مشخص نشده اما با ۴۹۹ کیلومتر بُرد و شتاب ۰ تا ۱۰۰ در ۵.۱ ثانیه، میتواند رقیب جدی برای تسلا مدل وای باشد.
هیوندای ای-جی ام پی
در بلندمدت چینیها بازار خودروهای برقی را در دست خواهند گرفت اما در حال حاضر کیا و هیوندای کرهای با تولید خودروهای برقی مانند کیا ای-نیرو (Kia e-Niro) و هیوندای کونا الکتریک (Hyundai Kona Electric) با پیشرانه یکسان، حضور قدرتمندی در این بازار دارند.
هیوندای در حال توسعه پلتفرم جدید به نام ای-جیامپی (e-GMP) است در خودروهای برقی کیا و برند برقی جدید هیوندای با نام ایونیک (IONIQ) استفاده خواهد شد. اولین خودرو از این سری در سال ۲۰۲۱ به بازار میآید و شتاب ۰ تا ۱۰۰ کمتر از ۳.۵ ثانیه و حداکثر سرعتش بیش از ۲۵۷ کیلومتر بر ساعت است.
آیا سال ۲۰۲۱، سال خودروهای برقی است؟!
به تحولات یک سال اخیر به نظر می رسد که سال 2021 سال خودروهای برقی باشد.
اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۰، قوانینی را برای کاهش آلایندگی خودروها مشخص کرد. بر اساس این قوانین همه خودروسازان اروپایی و همین طور شرکتهایی که برای بازار اروپا خودرو تولید میکنند، از سال ۲۰۳۰ میلادی (۱۴۰۹ خورشیدی) فقط میتوانند خودروهای برقی تولید کنند و تا سال ۲۰۵۰ میلادی (۱۴۲۹ خورشیدی) هم باید آلایندگی خودروهایشان را به صفر برسانند.
سال ۲۰۲۱ میلادی را میتوان سال استارت خودروهای برقی نامید. سالی که در آن خودروهای برقی به موضوع اول صنعت خودرو تبدیل میشوند و حمل و نقل و وسایل نقلیه مطمئن مورد توجه بخش زیادی از مردم قرار میگیرد.
اما این اتفاق چه تاثیری روی صنعت خودروسازی و همین طور بازار خودرو خواهد گذاشت؟
هزینه خرید خودروهای برقی
خودروهای برقی نه تنها تکنولوژی و فناوری اتومبیلها را تغییر میدهند، بلکه هزینه خرید و مالکیت را نیز دگرگون خواهند کرد.
مشتریان باید به جای اینکه صرفا به قیمت فروش این نوع اتومبیلها توجه داشته باشند، هزینه مالکیت خودروهای برقی را در مقایسه با خودروهای بنزینی محاسبه کنند.
البته به دلیل وجود متغیرهای مختلف، فرآیند فروش خودروهای برقی به مشتریان خصوصی کمی سخت است.
خرید و فروش قسطی خودرو یکی از روشهای متداول خردهفروشی است که در مورد خودروهای برقی، در ابتدا باید مشخص کنید که چقدر توانایی پرداخت قسط دارید و سپس به بحث هزینههای ماهانه خودروهای برقی بپردازید.
اما این مورد تنها دغدغه خریداران نیست. مردم فکر میکنند که خرید یک خودرو برقی کار مشکلی است، به دلیل اینکه تفاوتهایی بین خودروهای برقی و بنزینی وجود دارد، مثل نگرانی بابت تمام شدن شارژ باتری، کمبود زیرساختهای لازم و همین طور دسترسی به ایستگاههای شارژ.
از این رو، قیمت خودروهای برقی تنها مشکل خریداران نیست. بلکه موانع دیگری هم برای خرید این نوع اتومبیلها وجود دارد.
به همین دلیل، خودروهای هیبریدی میتوانند زمینه را برای خودروهای برقی آماده کنند. به دلیل اینکه اتومبیلهای هیبریدی این اطمینان روانی را برای خریدار ایجاد میکنند که علاوه بر آلایندگی کم و مصرف سوخت پایین، در صورت اتمام شارژ موتور برقی، موتور بنزینی همچنان کار میکند.
خودروهای هیبریدی بعد از سال ۲۰۳۰
با توجه به اینکه از سال ۲۰۳۰ فقط خودروهای برقی در اروپا تولید و عرضه میشوند، سوالاتی درباره خودروهای هیبریدی پیش میآید. اینکه آیا بعد از سال ۲۰۳۰، ماشینهای هیبریدی میتوانند تولید شوند؟
به نظر بسیاری از کارشناسان، تا جایی که بتوان این نوع خودروها را شارژ کرد، تولید و عرضه آنها مشکلی ندارد. البته اتومبیلهای هیبریدی باید کارایی لازم را داشته باشند و بتوانند مسافت قابل قبولی را طی کنند.
آینده خودروهای بنزینی
در حال حاضر ۴۰ میلیون دستگاه خودرو بنزینی در سطح اروپا تردد میکنند که حذف آنها بر اساس قانون اتحادیه اروپا، اوضاع را سخت و پیچیده خواهد کرد چرا که همه مالکان خودروهای بنزینی نمیخواهند خودرویشان را عوض کنند و یا اینکه نمیتوانند هزینه خودروهای برقی را پرداخت کنند. از این رو، نیازمند برنامهای شفاف و مشخص در مورد خودروهای بنزینی هستیم.
دولتها به دو دلیل به فکر جایگزینی خودروهای بنزینی با خودروهای برقی افتادهاند: انتشار گازهای گلخانهای و کیفیت هوای شهرها.
با این حال، کیفیت هوای شهرها مشخص میکند که آیا خودروهای بنزینی و دیزلی میتوانند در جادهها و خیابانها تردد کنند. این موضوع بستگی به اهداف شهرداریها و شوراهای شهر خواهد داشت.
بنابراین، احتمالا شاهد کاهش تقاضا برای خودروهای بنزینی در مناطق شهری نسبت به مناطق روستایی خواهیم بود. مواردی مانند مالیات و ترافیک، تقاضا در مناطق شهری را کاهش خواهد داد، در صورتی که در مناطق روستایی کیفیت هوا بالا است و از این رو تقاضا در این مناطق افزایش پیدا خواهد کرد.
آمادهسازی زیرساخت برای خودروهای برقی
پیشبینیها حاکی از آن است که تا سال ۲۰۳۰، ۲۵ درصد از خودروها برقی خواهند بود و از این رو به حداقل ۱۰۰ میلیون درگاه شارژ نیاز خواهیم داشت. این تعداد به جز شارژرهای خانگی و اداری است. دستیابی به این عدد نیازمند سرمایهگذاری کلان بخش دولتی و خصوصی است.
البته دولت در ابتدا باید نیروگاههای جدید برق تاسیس کند و یا اینکه ظرفیت نیروگاههای فعلی را افزایش دهد تا بتواند پاسخگوی نیاز خودروهای برقی باشد. همچنین قوانین باید تسهیل شوند تا شرکتهای خصوصی بتوانند در این بخش فعالیت کنند.
نویسنده: میلاد قزللو