داستان خودروهای برقی ایرانی به کجا رسید؟

۱۸ شهریور ۱۳۹۹ داستان خودروهای برقی ایرانی به کجا رسید؟

تولید خودروهای برقی مسئله‌ای است که خودروسازان را در سراسر جهان به تکاپو انداخته است. شرکت‌های بزرگ خودروسازی‌ حالا روی خودروهای برقی رقابت دارند و از رونمایی خودرو برقی نیسان مدل آریا چیزی نگذشته است و باید دید خودروهای برقی می‌تواند توجه‌ها را به خود جلب کند یا خیر.

از سویی دیگر شرکت‌های خودروسازی ایرانی نیز نمی‌خواهند از رقابت‌های جهانی به دور باشند، به همین منظور به کمک شرکت‌های دانش بنیان به دنبال تولید خودروهای برقی ایرانی هستند. بعد از خروج پراید از خط تولید سایپا این شرکت خودروسازی از همکاری با گروه مپنا برای تولید خودرو‌های برقی خبر داد. شرکت کارمانیا نیز در روزهای گذشته اولین خودرو تمام برقی ایرانی را معرفی کرده است و باید دید تولید این مدل از خودرو‌ها چگونه پیش خواهد رفت و آیا مردم تمایلی به خرید آن دارند؟

EK1 اولین خودرو تمام برقی ایرانی

شرکت خودروسازی کارمانیا از عرضه سدان تمام برقی با برند اختصاصی خود خبر داد. این شرکت خودروسازی قبل از ممنوعیت واردات خودرو در حوزه واردات محصولات BYD فعالیت می‌کرد. خودرویی که شرکت کارمانیا معرفی کرده است باتری ۴۴.۵ کیلو وات بر ساعت و گشتاور ۲۴۰ نیوتون متر را در مشخصات خود دارد. این سدان کلاس C می‌تواند ۳۰۵ کیلومتر را با باتری کامل بپیماید که این عدد در مسیرهای شهری به ۳۷۰ کیلومتر می‌رسد. این خودرو فرمان برقی، سنسور کنترل فشار باد تایرها، دو ایربگ، دوربین عقب، بلوتوث، شارژ سریع تلفن همراه، نمایشگر لمسی، ای بی اس و هویه مطبوع الکتریکی از امکانات این خودرو به شمار می‌رود. EK1 به ۶ تا ۸ ساعت برق خانگی برای شارژ کامل احتیاج دارد که هزینه برق آن برای هر بار شارژ حدود سه هزار تومان است. باتری در طول عمر خود می‌تواند ۲ هزار و ۳۰۰ بار در طول عمر خود شارژ شود. کارمانیا قرار است این خودرو تمام برقی ایرانی را به زودی به بازار عرضه کند.

خودرو برقی کارمانیا

جایگزین‌های پراید و پژو ۴۰۵ برقی خواهد بود؟

بعد از اینکه دو خودرو پر فروش  پراید و پژو ۴۰۵ از خط تولید سایپا و ایران خودرو خارج شد، وزارت صنعت، معدن و تجارت سه خودرو جایگزین برای آن با عنوان خودرو‌های ازران معرفی کرد. به گفته مسئولان وزارت صمت سه گزینه پیش رو با دو نیرو محرکه برقی و هیبریدی تولید خواهد شد. با توجه به کمبود فضای پارک در کلان شهر‌ها و معضل تبدیل شهر تهران به پارکینگ قرار است این خودرو‌ها در مقیاس کوچک تولید شود تا فضای پارک کمی را اشغال کند. باتوجه به افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر و نوسانات قیمت خودرو باید دید این خودرو‌ها چه زمان و با چه قیمتی به بازار عرضه خواهد شد و می‌تواند رضایت مشتریان را جلب کند.

مپنا خودرو برقی تولید می‌کند

چندی پیش مدیرعامل گروه مپنا اعلام کرد که با همکاری ایران خودرو نقشه راهی برای تولید خودرو‌های الکتریکی طراحی کرده است. همچنین گروه مپنا در سال گذشته با دومین خودروساز بزرگ ایران یعنی سایپا تفاهم نامه همکاری امضا کرد تا تولید خودرو برقی را در دستور کار قرار دهند. بر اساس گفته‌های مدیرعامل مپنا متخصصان زیادی در دو شرکت یاد شده در حال فعالیت برای خودرو با کیفیت هستند و در حال حاضر مشخص نیست که اولین خودرو برقی چه زمانی به بازار خودرو ایران عرضه خواهد شد.

همکاری شرکت‌های خودروسازی و دانش بنیان نشان می‌دهد که تلاش‌ها برای تولید خودرو الکتریکی ایرانی ادامه دارد و این شرکت‌ها قصد دارند تا خودر‌و‌های تولید شده را به کشورهای دیگر صادر کنند. تولید خودرو برقی می‌تواند به ذخیره منابع انرژی و کاهش آلایندگی‌ها در کشور کمک کننده باشد و شاید تولید و واردات این مدل از خودروها بتواند آلودگی کلان‌ شهرهای ایران را کم کند و به میحط زیست نیمه جان زندگی ببخشد.

 

نویسنده: شقایق صفی خانی