شیوع و همه گیری ویروس کرونا که از دسامبر سال گذشته به جان دنیا افتاده، باعث تعطیلی بسیاری از مشاغل و آسیب دیدن صنایع متعددی در سراسر جهان شده است. صنعت خودروسازی هم از این قاعده مستنثی نیست و دستخوش تحولات زیادی شده است. در حالی که بسیاری از کمپانیها امید داشتند بتوانند در آینده نه چندان دور، محصولات تمام خودران خود را وارد بازار کنند، نتایج حاصل از این چند ماه گذشته افت شدیدی را در نرخ خرید و فروش خودرو نشان میدهد. برخی دیگر بر این باورند که شاید پاندمی کووید-19 و فاصله گذاریهای اجتماعی، در واقع اثر مثبتی در خرید و فروش و تولیدات خودرو در آینده داشته باشد.
تاثیرات پاندمی ویروس کرونا بر بازار خودروی جهان
درست دسامبر سال 2019 بود که ویروس کرونا به سراغ ما آمد. در آن زمان طبیعتا چین اولین کشوری بود که مورد اصابت ترکشهای این پاندمی قرار گرفت. صنعت خودروسازی این کشور هر ساله با افتی حدودا 18.6 درصد در ماه ژانویه رو به رو میشود، اما پایین آمدن نرخ خرید و فروش در ژانویه 2020 برای چین از همیشه سنگینتر بود زیرا این عدد به 79.1 درصد تبدیل شد.
هرچه زمان بیشتری گذشت و اوضاع بیماری رو به وخامت رفت، صنایع مختلفی هم تحت تاثیر قرار گرفتند و مشاغل زیادی رو به تعطیلی رفتند. در نتیجه قدرت خرید مشتریان نیز در این دوران تا حد قابل توجهی کاهش یافت که صنعت خودرو به عنوان یکی از صنایع مادر، آسیبهای متعددی را متحمل شد.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که این اتفاق برای برخی کشورها تاثیری عکس داشت. همین موضوع باعث شد بعضی از نظریه پردازان بیان کنند که این پاندمی، میتواند جهشی مثبت برای بهبود این صنعت در آینده باشد. درست در ماه آپریل، چین اعلام کرد که نرخ خرید و فروش خودرو در این کشور، 4.4 افزایش داشته است. این اولین رشد در بازار خودروی چین بعد از گذشت 22 ماه بود. یکی از مهمترین عوامل در این رشد، برداشته شدن محدودیتهای بهداشتی پس از سه ماه قرنطینه کامل این کشور بود. البته ایجاد تغییر در ترجیحات مصرف کنندگان نیز بی تاثیر نبود. به عبارتی دیگر، کاهش نرخ فروش با کاهش میزان استفاده مردم از وسایل نقلیه عمومی مصادف شد. از آنجایی که مردم به دنبال رعایت فاصلههای اجتماعی هستند، کمتر از وسایل نقلیهای مثل اتوبوس و مترو استفاده میکنند.
تکرار تاریخ ویروس و تاثیرش بر اقتصاد
تاریخ تکرار میشود. این اتفاق دقیقا در سال 2002 و 2003 در زمان همه گیری ویروس سارس (SARS) نیز در چین افتاد. در آن زمان هم مردم از ترس بیمار شدن وسایل نقلیه عمومی را کنار گذاشته و در نتیجه تقاضا برای ماشین بالا رفت.
طبق اظهارات گوگل، در چند وقت اخیر، جست و جو برای خرید خودرو و گزینههای موجود در اروپا و ایالات متحده آمریکا افزایش چشمگیری داشته است. البته تضمینی نیست که این جست و جوها به خرید یک دستگاه خودرو منجر شود، اما اینکه نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده بسیار جالب توجه و یادآور دوران ویروس سارس است.
بیشترین مصرف کنندگان خودرو در زمان کرونا چه کسانی هستند؟
افراد جوان، گروهی از مصرف کنندگان را تشکیل میدهند که به فکر خرید و تهیه خودرو هستند. بر اساس تحقیقات انجام شده، بیشتر این افراد، جوانان زیر 35 سال هستند. نظرسنجیهای انجام شده در 11 کشور از جمله آلمان، چین و هند نشان میدهد که اکثر این افراد ترجیح میدهند کمتر از وسایل نقلیه عمومی استفاده کرده و به جای آن از خودروی شخصی خود استفاده کنند. گروه بعدی یک گروه 44 درصدی است که به دلیل نگرانی بیش از اندازه برای سلامت خود و دیگران و رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی، ترجیح میدهند از سرویسهای مختلفی مانند اوبر (Uber) استفاده کنند.
نگاهی به وضعیت اقتصادی صنایع وابسته به خودرو
افت ناگهانی تقاضا در بازار خودرو، تاثیر بسیار زیادی بر کشورهایی داشت که اقتصاد آنها به طرز قابل توجهی وابسته به صنعت خودروسازی بود. از جمله این کشورها میتوان مکزیک، اندونزی و تایلند را مثال زد. مکزیک و برزیل شاهد افت 99 درصدی در آپریل بودند. این عدد در تایلند برابر 84 درصد بود، اما کاهش تقاضا تنها دلیل برای این آسیب نیست. بسیاری از کارخانهها به دلایل بهداشتی تقریبا بسته شدند. بسیاری دیگر هم به دلیل توقف واردات قطعات از دیگر کشورها از جمله چین، به مشکل خورند.
آنطور که به نظر میرسد، از اواسط ماه می این مشکل رو به حل شدن است. از آنجایی که صنعت خودروسازی کشوری مانند مکزیک رابطه تنگاتنگی با آمریکا دارد، همکاریاش را با برندهایی مانند تویوتا (Toyota) نیسان (Nissan) و هوندا (Honda) دوباره از سر گرفته است. متاسفانه این بهبود ممکن است موقتی باشد، چرا که این وابستگی با بروز هر مشکلی یا با اعمال محدودیتهای بهداشتی، دوباره لطمه خواهد خورد.
آینده نامعلوم خودروهای الکتریکی
یکی دیگر از بخشهای این صنعت که در انتظار آیندهای نامعلوم نشسته، بخش خودروهای الکتریکی (EV) است. با هجوم ویروس کرونا، قیمت سوخت کاهش زیادی داشته است. بنابراین برخی نگران هستند که این کاهش قیمت میتواند توسعه این محصولات و جا افتادن فرهنگ استفاده از خودروهای الکتریکی را در سراسر جهان به خطر اندازد و تقاضای مردم را برای خودروهای دیزلی مجددا افزایش دهد.
البته برخی دیگر هم بر این باورند که کاهش قیمت سوخت ممکن است تاثیر چندانی بر بازار خودروهای الکتریکی و پروسه «الکتریکی شدن» نداشته باشد. آنها اعتقاد دارند که این کاهش قیمت به معنای ارزان شدن سوخت نیست و مردم متوجه خواهند شد که استفاده از خودروهای دیزلی همچنان میتواند پرهزینهتر باشد.
رونق تاکسیهای بدون راننده
یکی از نظریههای جالب مطرح شده درباره آینده صنعت خودروسازی دنیا، ورود تاکسیهای بدون راننده (robo-taxis) به بازار و توسعه آنها است. از آنجایی که این تاکسیها نیازی به حضور راننده ندارند، در نتیجه ویروس و میکروبی هم در زمان حمل و نقل رد و بدل نخواهد شد. گرچه هنوز راه دوری تا ساخت این تاکسیها داریم، اما این نظریه امیدی درخشان در این روزهای تاریک صنعت خودرویی است.
نویسنده و مترجم: پرستو مهدی قلیخان
منابع: https://atalayar.com/en/content/can-automotive-industry-adapt-covid-19-world
https://www.mes-insights.com/the-effects-of-the-coronavirus-on-the-automotive-industry-a-941116/