طرح ساماندهی بازار خودرو که در سال گذشته جدی شده بود، حالا با ایراد خود مجلس روبرو و به کمیسیون صنایع ارجاع داده شده است.
ساماندهی بازار خودرو هم مثل خیلی طرحهای دیگر، اما و اگرهای بسیاری را در سال قبل متحمل شد. از یک طرف دولت برنامههای مختلفی برای بازار خودرو ارائه میکرد و از طرف دیگر هم مجلس، طرح ساماندهی بازار خودرو را مطرح کرد. هرچند که در همان زمان هم صحبتهای بسیاری در خصوص موازیکاری برخی برنامههای دولت و مجلس بیان میشد اما این امید وجود داشت که دست کم از میان همه این طرحها، یک اتفاق مثبتی برای بازار خودرو بیافتد. اما حالا که چند ماه از سال جدید گذشته، برخی خبرها نشان از رد شدن طرح مجلس و مشخص شدن ایرادهایی دارد که خود مجلسیها به این طرح گرفتهاند.
ایرادهای مجلس به طرح ساماندهی خودرو
بخش مهمی از طرحی که مجلس از سال قبل به دنبال اجرای آن بود، مربوط به ورود خودرو به بورس است که در همان سال گذشته هم با حاشیههای بسیاری همراه شد. در زمان مطرح شدن این طرح، بازار سرمایه موافق طرح فوق نبود و اعلام کرده بود که صورتهای مالی خودروسازان آنطور که باید شفاف نبوده و عمق بازار سرمایه هم مناسب چنین کاری نیست.
از جمله مواردی که باعث شده طرح ساماندهی بازار خودرو در ابتدای تیرماه با چراغ قرمز خود مجلس روبرو شود، مساله واردات خودروهای هیبریدی است که به گفته نمایندگان مجلس، با اقتصاد مقاومتی مغایرت دارد. از طرف دیگر هم گفته شده فروش خودروهایی که مشمول قیمتگذاری شورای رقابت هستند، باید با محدودیت وارد بورس کالا شوند.
در بخشی از ایرادهای نمایندگان به این طرح عنوان شده که باید فکری برای زمینهسازی تولید خودروهای هیبریدی کرد. این ایراد در کنار مساله احتمال مغایرت خودروهای هیبریدی با اقتصاد مقاومتی، نشان از آن دارد که مجلس برای رسیدن به یک طرح جامع برای بازار خودرو، بر سر دوراهی مانده است. از یک طرف باید فضای رقابتی لازم را در بازار خودرو ایجاد کند و از طرف دیگر، آن را با برخی اصول خود در تضاد میبیند.
وقت و هزینه هدر رفته
نکتهای که بسیاری از کارشناسان بیان میکنند، وقت و هزینهای است که مجلس برای بررسی چنین طرحی انجام داده و حالا طرحی که خودش ارائه کرده بود را نمیپسندد. هرچند که اگر قرار باشد ریشه تمام این اتفاقها را جستجو کنیم، باز هم به نبود برنامه مشخص از طرف سیاستگذاران میرسیم. برنامهای که اگر به صورت جامع و مدون پایهگذاری شود، همراهی بسیاری از دستگاهها را با خود خواهد داشت.
با این حال، به نظر میرسد که ورود خودرو به بورس برای مجلس قدری جدیتر از طرح ساماندهی خودرو باشد و همین مساله هم باعث اصلاح برخی موارد و نهایی شدن طرح شود. این نکته را هم باید در نظر داشت که دولت جدید از اواسط مرداد بر سر کار میآید و ممکن است برنامههای متفاوتی برای بازار خودرو داشته باشد. هرچند که بسیاری از کارشناسان معتقدند که دولت سیزدهم با مجلس فعلی، همسوتر است و احتمال نهایی شدن طرحهای مشترک میان دو قوا بیشتر از قبل احساس میشود.
نویسنده: سپیده اشرفی