ویروس کرونا و همه گیری آن، بساط تمامی برنامهها و پیش بینیهای ما را در سال 2020 برچید. خریدهای حضوری و نمایشگاهها کنسل شدند و به جای آنها، ترندها و عاداتی به وجود آمدند که هرگز فکرش را نمیکردیم. به طور کلی میتوان گفت، نقاطی در صنایع مختلف قوت گرفت و نقاطی نیز تضعیف شد که حالا و آینده ما را نه برای همیشه (شاید هم برای همیشه!) اما برای مدتی بسیار طولانی دگرگون کرد. در این مطلب، 15 ترندی که در صنعت خودرویی پسا کرونا شکل گرفتند را معرفی و به طور خلاصه بررسی میکنیم.
روی آوردن از اسب بخار به قدرت باتریهای الکتریکی
عبارت «داده به عنوان سرویس و خدمات» با ظهور کرونا قوت بیشتری گرفت و رشد کرد. این تغییرات کلیدی، با استراتژیهای تسلا (Tesla) قوت بیشتری گرفت. حالا دنیا و صنعت خودروسازی به خود آمده و میبیند که از اسب بخار به قدرت باتریهای الکتریکی روی آورده است. از طرفی، برندهای خودروسازی آلمانی و ژاپنی، همچنان بر روی اسب بخار و موتورهای بنزینی تمرکز بیشتری دارند. البته این موضوع نیز با رشد معماری دیجیتالی وسایل نقلیه، دیر یا زود رنگ میبازد.
گیر افتادن خودرانها در سطح 2.5
یکی دیگر از برنامههایی که با سر رسیدن کرونا بر باد رفت، پرش پر قدرت از سطح 2 به سطح 4 در زمینه ماشین های خودران بود. حالا با اوضاع پیش آمده، کمپانیهای سازنده خودرانها دو رویکرد متفاوت را پیش گرفتهاند. رویکرد اول متعلق به کمپانی تسلا است که میخواهد با استفاده از تکنولوژی دوربینی، یک راست و پر قدرت به سوی سطح پنجم پیش برود. رویکرد دوم متعلق به کمپانیهایی است که میخواهد پیش از رفتن به مرحله 4، برای مدتی در مرحله 2.5 بمانند.
بازار خودروهای کاروانی
بازار خودروهای کاروانی معمولا در دوران رکود اقتصادی، شاهد سود چشمگیری است، اما اینبار اوضاع کمی متفاوت بود. سقوط هرتز (Hertz)، نشانه کاهش شدید در این بازار بود. کاهش یافتن کمک هزینه کمپانیها، به بازار خودروهای کاروانی آسیب جدی زده است. شاید اگر میزان اجارههای خصوصی افزایش پیدا کند، این بازار نیز دورباره جان و قدرت گیرد.
رشد خدمات اشتراکی
در چند سال اخیر، خدمات اشتراکی در صنعت خودروسازی رشد کرده و به ثبات رسیده است. پیش بینی میشود که این خدمات در این دوران، به قدرت بیشتری خصوصا در سطوح بالاتر و کشوری برسد.
ورود جوانان نسل جدید به بازار به عنوان مشتری
در همین دوران، میبینیم که نسل جدید به سنی رسیدهاند که به مشتریان بازار خودرویی اضافه شوند. تعداد این افراد در کشورهایی مانند چین، هند، عربستان صعودی و آمریکا که جوانان بیشتری دارد، به طبع بیشتری است. این موضوع به کمپانیهای خودروسازی کمک میکند. البته باید برنامههایی تدارک ببیند که از طریق آن، نسل جوان را تحت تاثیر قرار دهند.
جامعه ناهمگن به عنوان مشتری
دو قطبی شدن جامعه در زمینههای سن، جنسیت، دستمزد و حتی اختلافات سیاسی در دوران پس از ظهور کرونا شدت گرفته است. نگه داشتن این جامعه ناهمگن به عنوان مشتری، برای کمپانیهای خودروسازی میتواند چالش بزرگی باشد. این مشکل، شامل ساخت خودروهای بیشتر نمیشود، بلکه هدف اصلیاش، شخصی سازی خودروها برای راضی نگه داشتن رانندگان با سلیقههای مختلف است.
تغییر مکان مشاغل خودرویی
اکثر مشاغل و کسب و کارها، از دفتر و شرکت به خانه منتقل شدهاند. بنابراین، در این دوران استفاده از خودرو تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است، زیرا اکثر افراد از خودروی شخصی، برای رفت و آمد به محل کار و خانه استفاده میکنند. حالا استفاده از خودروها، به آخر هفتهها محدود شده است. این شرایط، نیاز افراد به محصولات بازار خودرویی را کاهش میدهد.
خودروهای دیجیتالی، معنای جدید لاکچری
پیش از بالا رفتن نمودارها و اعداد فروش، پیش بینی میشود که فروش خودروهای لوکس 30 تا 35 درصد کاهش پیدا کند؛ از این رو تا فرا رسیدن آن زمان، خودروهای دیجیتالی جای ماشینهای لوکس را میگیرند.
خودروهایی که به سلامتی شما کمک میکنند
خودروهای جدید، مجهز به سیستمها و ویژگیهایی شدهاند که هوای داخل کابین را تصفیه کرده و به سلامت شما کمک میکنند. حالا قرار است که این ویژگیها، به عنوان موارد اساسی و استاندارد بر روی خودروهای آینده ارائه شوند.
تکنولوژیهایی که شما را به روز نگه میدارند
تکنولوژیهایی که بر روی ماشینهای جدید تعبیه شدهاند، به بخش جدا نشدنی از زندگیهای ما تبدیل میشوند. فناوریهایی مانند سیستم تشخیص صدا و همراهی اینترنت 5G، شما را به دنیای بیرون متصل کرده و همیشه به روز نگه میدارند.
خودروها به بازار تبدیل میشوند
خودروها در مسیری قرار گرفتهاند که به زودی از طریق آنها میتوانیم به کارهایی از قبیل خدمات خرید، پرداخت قبوض و… استفاده کنیم.
اتصال به پلتفرمهای IoT
مانند تلفنهای همراه هوشمند، خودروها به صورت استاندارد، مجهز هم سیستم عامل هستند. این موضوع، آینده را تا حد زیادی دگرگون میکند.
جان گرفتن اقتصاد خودرویی برخی کشورها
با توجه به شروع شیوع کرونا از چین، اقتصاد خودرویی این کشور نسبت به کشورهای دیگری مانند آمریکا یا هند سریعتر شکست و پس از مدتی هم با سرعت بیشتری پا گرفت.
ظهور استراتژی توسعه محصولات ناب و تنوع زنجیره های تأمین
در دوران شیوع کرونا، وابستگی برخی از کمپانیها به تامین کنندگان چینی خصوصا در زمینه تامین قطعات خودروهای الکتریکی، افزایش پیدا کرد. حالا که شرکتهای خودروسازی زنجیره ارزش خود را بازبینی میکنند، تصمیم گرفته اند که از برخی قطعات تکراری برای ساخت محصولات خود استفاده کنند. هم چنین ممکن است که ارائه محصولات با موتورها و ویژگیهای متفاوت کاهش پیدا کند.
نقش پررنگ خرید و فروش آنلاین در دوران کرونا
در این دوران، کسب و کارهای آنلاین بیش از پیش رونق گرفته و خرید و فروش خودروهای دست دوم نیز از طریق پلتفرمهای دیجیتالی بیشتر شده است.
به طور کلی، این شرایط اضطراری و خاص توانست تغییراتی در زندگی و صنایع ما ایجاد کند. با شیوع این ویروس بسیاری از کسب و کارهای خودرویی مثل نمایشگاهها از بین رفته و بسیاری دیگر مانند خرید و فروش آنلاین ماشینها جانی تازه گرفت.
منبع: forbes
مترجم و نویسنده: پرستو مهدی قلیخان