افزایش بی حد و حصر قیمت خودرو قدرت خرید مشتریان را کاهش داده است. در این بین شرکتهای لیزینگ خودرو با تبلیغات پر سر و صدا در فضای اینترنتی و سطح شهر تهران خودنمایی میکنند. این شرکتها بعد از افزایش قیمت خودرو فرصت را مناسب دیدند تا به بازار فروش خودرو ورود کنند و به قول خودشان متقاضیان را طی مدت کوتاهی صاحب خودرو کنند.
شرکتهای لیزینگ خودرو بازار پر از سوال و ابهام را به وجود آوردهاند. بیشتر این شرکتها با وجود تبلیغات گسترده و سر و صدای زیاد کلاه بردار از آب درآمدند و خودروهای مشتریان را نیز تحویل ندادند. حالا حداقل در سطح شهر تهران تبلیغات بلند بالای شرکتهای لیزینگ در اتوبانها و خیابانها دیده میشود که با وضعیت افزایش روزانه قیمت خودرو کمی وسوسه برانگیز است. اما آیا خرید خودرو از شرکتهای لیزینگ کار درستی است؟
فرمانده انتظامی تهران بزرگ: لیزینگ خودرو در شرایط فعلی کلاهبرداری است
فرمانده انتظامی تهران بزرگ نسبت به فعالیت شرکتهای لیزینگ خودرو هشدار داد. سردار حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ از دستگیری ۲۸۱ مجرم حرفهای در تهران خبر داد و گفت: مردم بدانند که الان فعالیت شرکتهای لیزینگی صحت نداشته و دروغ است. مردم این فریبها را باور نکنند. این شرکتها برای لیزینگ کردن باید از یک جایی خودرو را بگیرد در حال حاضر این اتفاق رخ نمیدهد پس مردم فریب این شرکتها را نخورند».
بازار پر سر و صدای لیزینگ
فروش لیزینگی خودرو یکی از راههای افزایش فروش محصولات است. مشتریان کسانی هستند که در بیشتر کشورها از خریدهای لیزینگی سود میبرند اما این رویه در ایران کاملا متفاوت است و سود گزافی به جیب فروشندگان خودرو میرود. بیشتر فروشندهها به سود قانونی اعتقادی ندارند و گاهی میزان سود آنها از فروش خودرو تا ۵۰ درصد هم میرسد. وضعیت خودرو در کشور به گونهای شده که تقاضا برای خرید بسیار بالا است و از سویی دیگر عرضه با آن هم خوانی ندارد. بیشتر متقاضیان خرید خودرو نیز به خودرو با دید یک کالای مصرفی مینگرند تا کالای سرمایهای به همین دلیل نیاز به تحویل فوری دارند. تحویل خودروهای پیش فروش نیز گاه تا ۲ سال طول میکشد. همچنین کاهش قدرت خرید مردم سبب شده که امکان خرید نقدی در بازار آزاد نیز فراهم نباشد. تولید خودرو و ممنوعیت واردات آن از طرفی دیگر پاسخگوی نیاز بازار نیست. مجموعه این عوامل سبب میشود که بازار لیزینگ خودرو داغ شود و افراد به سمت آنها کشیده شوند. گفتنی است که بیشتر کلاهبرداری شرکتهای لیزینگ در پیش فروش خودروها اتفاق میافتد.
برای خرید خودرو از شرکتهای لیزینگ چقدر باید پول بدهیم؟
بیشتر شرکتهای لیزینگ از خریداران میخواهند چیزی کمتر از نصف مبلغ خودرو را پرداخت کنند و باقی مبلغ را وام بگیرند. همچنین تا تمام شدن قسطها خودرو در تملک شرکت است و به نام مشتری زده نمیشود. برای مثال اگر قصد یک خودرو ۸۰ میلیونی را داشته باشید باید چیزی حدود ۱۵۰ میلیون پول پرداخت کنید یعنی دو برابر قیمت واقعی خودرو! براساس قانون شرکتهای لیزینگ باید ۳ درصد بیشتر از سود بانکها سود دریافت کنند اما در واقعیت سود آنها از ۲۵ تا ۳۵ و ۵۰ درصد نیز میرسد و قانون برای آنها تنها روی برگه است و در عمل کسی خود را ملزم به رعایت آن نمیداند.
در خرید لیزینگی مجبورید که خودرو را بیمه بدنه کنید
یکی از هزینههایی که شرکتهای لیزینگی به مشتریان تحمیل میکنند بیمه بدنه است؛ در واقع هنگامی که خودرو با به صورت لیزینگ خریداری میکنید باید آن را بیمه بدنه کنید. اما چرا؟ شاید فکر کنید این شرکتها به فکر جیب شما هستند اما کاملا اشتباه میکنید چراکه خودرو در تملک شرکت است و هر زمان قادر به پرداخت اقساط نبودید میتواند آن را پس بگیرید و علت بیمه بدنه نیز برای آن است که اگر به خودرو آسیبی وارد شده باشد بتوانند هزینه آن را از بیمه دریافت کنند.
قبل از خرید لیزینگی حتما تحقیق کنید
اگر با تمام تفاسیر قصد خرید لیزینگی خودرو را دارید حتما درباره آنها تحقیق کنید. برخی از شرکتهای لیزینگ به واحدهای تولیدی و برخی دیگر به بانکها وابسته هستند. به هر حال قبل از خرید حتما به سایت بانک مرکزی سر بزنید چرا که لیست شرکتهای لیزینگ مجوزدار در آن مشخص شده است. همچنین این نکته را به خاطر داشته باشید که نباید به مجوز سالهای قبل شرکتها اعتماد کنید زیرا ممکن است مجوز آن باطل شده باشد.
شایان ذکر است که خرید لیزینگی خودرو کار پر ریسکی است و نباید بدون فکر و با توجه به تبلیغات انجام شود چرا که بازار کلاهبرداری در این شرکتها داغ است و گول تبلیغات را خوردن ممکن است برایتان گران تمام شود.
(به روز رسانی شده در تاریخ 1399/09/19)
نویسنده: شقایق صفی خانی