هر بار که صحبت از مالکیت خودرو و معامله میشود، کارشناسان حقوقی هشدار میدهند که باید نسبت به اما و اگرهای انتقال سند بسیار هوشیار بود. یکی از مواردی که به دلیل ناآگاهی افراد در برخی موارد مشکلساز میشود، تعلل در انتقال سند و انجام کلیه کارها با وکالتنامه است. یعنی در زمان انتقال سند، افراد تصور میکنند که صرفا با داشتن وکالتنامه، مالک خودرو هستند. شاید این مساله در ابتدا مشکلی ایجاد نکند اما مشکل زمانی به وجود میآید که خریدار برای انتقال قطعی سند تعلل میکند و مشکلات یکی بعد از دیگری رخ میدهد.
یک مورد از همین تعللها که به یک اتفاق عجیب ختم شده، مربوط به مالک پرایدی است که متولد 1350 بود و دو پسر داشت. این فرد فوت کرد و ارث به همسر و دو پسرش رسید. این خانواده اقدام به فروش خودرو ( به صورت وکالتی ) میکنند و قبل از تعویض پلاک و انتقال سند قطعی توسط خریدار، همسر مرد متوفی هم فوت کرد و ارث به مادر این زن و مجدد به همان دو پسر رسید. از طرفی مادر این زن متوفی هم، چند روز بعد از فوت دخترش فوت کرد.
ورثه ها بزرگ تر می شوند!
در این میان، مادربزرگ 5 پسر داشت که سهم زن فوت شده بین این پسرها و خودش تقسیم شده بود. بعد از فوت مادربزرگ، سهم مورد مناقشه دوباره بین این 5 فرزند تقسیم شد خریدار با مرجعه به تعویض پلاک و دفترخانه متوجه موضوع میشود که قادر به تنظیم سند نیست و به وراث اولیه مراجعه میکند. سپس متوجه میشوند که یکی از این پسرهای مادربزرگ در شهرستان بوده و زمانی که به او مراجعه کردند متوجه شدند که فوت کرده است. این فرد خودش 4 فرزند داشت که سهم مربوطه دوباره به اینها رسید. یعنی در کل 9 نفر مالک یک خودرو شدند.
نکته اینجاست که برای رفع مشکل ارثی که در این مورد روی داده، داشتن وکالت از این افراد کافی نبود. برای تمام افراد فوت شده باید کارهای انحصاروراثت انجام و مالیات بر ارث گرفته میشد. همه گواهیها باید جمع میشد و کلیه افرادی که در این ماجرا دخیل بودند، با هم به دفترخانه مراجعه میکردند تا بتوانند سند را منتقل کنند. البته در نهایت وکالتهای ارائه شده نسبت به سهم هایی بود که خرد شده و تقسیم این سهم ها خیلی سخت شد و ممکن است دفترخانه های کمی وجود داشته باشند که برای همچین موردی سند تنظیم نمایند که احتمالا هزینه خیلی زیادی برای این کار بوجود آمده که در نهایت مجبور شدند خودرو بدون سند را به اسقاطی با کمترین قیمت بفروشند. البته چون خودروی مربوطه در گیر و دار این مشکلات هنوز سند نداشت ممکن بود اسقاطی هم آن را قبول نکند.
گیر کار کجاست؟
این مساله به سادگی قابل حل بود. اگر همان ابتدا نسبت به انتقال سند با وکالت نامه تعلل نمیشد، همه این مشکلات هم ایجاد نشده بود. تفاوتی نمیکند که این انتقال سند هنگام معامله خودروی فردی بوده که در ابتدا فوت شده یا هنگام انتقال سند توسط دو پسر فرد متوفی به شخص ثالث صورت گیرد. در هر دو حالت، نباید نسبت به انتقال سند با وکالتنامه تعلل کرد چون برخی موارد قانونی پیچیده است و با کوچکترین اتفاقی میتواند مشکلات بزرگتری را رقم بزند. البته در این مورد، گرفتن گواهی مالیات بر ارث هم کار سادهای نیست. چون تنها ورثه خود طرف باید حاضر باشد و به فرد دیگر نمیدهند.
نویسنده: سپیده اشرفی
مطالب مرتبط:
مراقب معامله خودرو با وکالت نامه باشید
آیا برگ سبز حکم سند خودرو را دارد؟
آشنایی با انواع روشهای سند زدن خودرو