خبرهای جدید دنیای خودروسازی حاکی از این است که کمپانی خودروسازی Kia، جایگزین رقیب خود یعنی Hyundai در پروژه Apple Car خواهد بود.
کمپانی اپل (Apple)، از سالهای بسیار دور به دنبال وارد شدن به صنعت خودروسازی و نشان دادن خود بود، خصوصا در این چند سال اخیر که با توجه به شرایط و سمت و سوی صنعت خودروسازی، آینده محصولات الکتریکی به جاهای خوبی خواهد رسید. حالا این کمپانی بزرگ آمریکایی، به قدری از لحاظ تکنولوژی در زمینه خودروهای الکتریکی قوی شده که خود را رقیب قدری برای دیگر کمپانیهای مهم و با تجربه میداند.
آیا پروژه اپل کار هنوز زنده است؟
پس از مدتها سکوت خبری که پیرامون پروژه معروف «خودرو اپل» را فرا گرفته بود، همه تصور میکردیم که کمپانی بزرگ Apple از صرافت ادامه راه افتاده است. درست زمانی که فکر میکردیم این غول تکنولوژی از ورود به صنعت خودروسازی منصرف شده است، Tim Cook گفت: « از دید من “خودران” به خودی خود نوعی تکنولوژی است. اگر از بیرون نگاه کنید، میبینید که یک خودرو از خیلی جهات مانند ربات است. خودران هم یک ربات است. خیلی کارها میتوان انجام داد. باید ببینیم اپل چه میکند.»
تیم کوک در خصوص این خودرو حرف زیادی نزد، اما گفت: «در حال بررسی مسائل زیادی هستیم. برخی از آنها هرگز به مرحله اجرا نمیرسند، اما نمیگویم که هیچ کدام از این ایدهها جان نمیگیرند.»
با اینکه هنوز سرنوشت این پروژه مشخص نیست، اما نقل قولها نشان میدهند که اپل کار هنوز در پس درهای کارخانه این برند بزرگ، زنده است. با این حال به نظر میرسد که اپل بیشتر علاقه دارد بار مسئولیت توسعه فناوری این پروژه بزرگ را به جای مهندسی و ساخت خود آن به دوش بکشد.
پس از خوابیدن گرد و خاک صحبتهای هیوندای و اپل، نوبت به نیسان رسید تا برای اثبات توانایی خود وارد عمل شود. با این حال Ashwani Gupta، مدیر عملیات کمپانی نیسان در مصاحبهای با Financial Times گفت: « ما میتوانیم همکاری کنیم، اما به شرط آنکه آنها خدمات خود را با محصولات ما وقف دهند، نه بر عکس. رضایت مشتریان ما به دلیل خودروهای ماست و ما هرگز خودروهایمان را تغییر نخواهیم داد.»
آنطور که به گوش میرسد، یک تیم کوچک و متشکل از مهندسان قدیمی و با تجربه Tesla، فعالیت خود را برای پیش بردن این پروژه در شرکت اپل آغاز کرده اند، بنابراین انتظار میرود که این محصول تمام الکتریک حدودا بین پنج تا هفت سال دیگر، وارد بازار این صنعت گسترده شود.
توقف مذاکرات هیوندای و کیا با اپل؛ پرونده اپل کار فعلا بسته شد
هیوندای و کیا سرانجام بعد از گذشت بیش از یک ماه از تایید مذاکرات اولیه خود با اپل اعلام کردند که مذاکرات بین آنها به پایان رسیده است. به این ترتیب پرونده همکاری هیوندای و کیا با اپل در خصوص ساخت اپل کار در حالی بسته میشود که به نظر نمیرسد این کمپانیها بتوانند با یکدیگر به توافق برسند.
البته نکتهای که در این میان وجود دارد که هیچ یک از طرفین احتمال مذاکره مجدد را رد نکرده و ممکن است که در آینده مجددا شاهد باز شدن پرونده اپل کار برای این کمپانیها باشیم.
گفته میشود اپل پیش از این قصد داشت نخستین خودرو برقی خود را بر اساس پلتفرم E-GMP طراحی کرده و از خطوط تولید کیا برای تولید این خودرو استفاده کند که البته این موضوع چندان هم به مذاق هیوندای خوش نیامد. حال باید منتظر ماند و دید که آیا این سه کمپانی میتوانند به یک توافق جامع دست یابند یا خیر.
همکاری هیوندای و اپل در هالهای از ابهام
همانطور که پیش از این نیز اعلام شد، اپل قصد دارد برای تولید خودرو برقی خود موسوم به اپل کار از دیگر کمپانیهای فعال صنعت خودروسازی کمک بگیرد. یکی از این کمپانیها هیوندای است که در طی هفتههای گذشته اخباری نیز در خصوص همکاری این دو کمپانی منتشر شده بود حالا اما خبرها حکایت از اختلاف نظر مدیران کمپانی تسلا اپل و هیوندای دارد.
هیوندای در این خصوص نگران است که به تولیدکننده برند دیگری تبدیل نشود و به همین جهت نیز احتمال دارد همکاری هیوندای و اپل منتفی شود. مدیران کمپانی هیوندای چندان تمایلی ندارند که این کمپانی به تولید محصولات دیگر برندها بپردازد.
گزارشها حکایت از آن دارد که اپل کار نهایتا تا سال ۲۰۳۰ راهی بازار خواهد شد اما هنوز مشخص نیست که این خودرو برقی دقیقا چه زمانی به دست مصرفکننده نهایی میرسد و همین موضوع نشان میدهد که اپل برای بدست آوردن یک شریک تجاری مناسب اصلا عجلهای ندارد.
به همین جهت نیز به نظر نمی رسد هیوندای و اپل بتوانند با یکدیگر به توافق مشترک برسند. پیش از این هیوندای با انتشار بیانیهای خبر مذاکره با اپل را تایید کرده بود اما اپل در این خصوص واکنشی تاکنون نشان نداده است. به هر روی نهایتا تا کمتر از دو ماه دیگر هر دو کمپانی مذکور موضع خود در خصوص تولید اپل کار را مشخص خواهند کرد.
جالب است بدانید که اپل و هیوندای پیش از این و در سال ۲۰۱۸ نیز توافقنامه را به امضا رساندند که بر اساس آن قرار بود یک خودروی تولید مشترک را راهی بازار کنند اما این توافقنامه به علت عدم تمایل کرهایها این توافقنامه عملیاتی نشد.
در آن زمان هیوندای برای به سرانجام رساندن این موضوع تصمیم گرفته بود که برخی از مدیران اجرایی خود را تغییر دهد اما در نهایت چنین اتفاقی رخ نداد و پرونده تولید خودروی مشترک بین این دو کمپانی بسته شد.
از آنجا که از یک طرف هیوندای ظرفیت تولید مازاد دارد و از طرف دیگر اپل نیز به دنبال یک تولیدکننده برای بدنه، موتور و سایر بخشهای محصول خود است به نظر میرسد که همکاری این دو کمپانی برای تولید اپل کار میتواند یک بازی برد برد برای هر دو طرف باشد.
داستان از کجا شروع شد؟
داستان از آنجایی شروع شد که این کمپانی برای ورود به عرصه ساخت خودرو ابراز امیدواری کرد، اما از آنجایی که مدتها گذشت و خبر از هیچ بیانیه یا اعلامیهای نشد، همه دنیا تصور کردند که اپل از تب و تاب ورود به دنیای خودروسازی افتاده است. همه تصور کردیم که این کمپانی محبوب، قصد دارد با تامین تکنولوژی لازم برای خودروسازان مختلف، این خلا را به شکل دیگری پر کند.
باید اعتراف کنیم همگی اشتباه میکردیم و از شنیدن جان گرفتن پروژه «اپل کار» بسیار شگفتزده شدیم. زمانی که این کمپانی اعلام کرد قصد دارد تا سال 2024 یک خودروی الکتریکی تمام عیار تحویل بازار بدهد، دهانمان از تعجب باز ماند.
اپل برای این کار به یک همراه و شریک حرفهای، قدر و با تجربه نیاز داشت؛ بنابراین چه برندی بهتر از کمپانی بزرگ Hyundai Motor میتوانست آن را در این مسیر همراهی کند؟
ورود کیا به پروژه اپل کار
از زمانی که خبر همکاری کمپانیهای اپل و هیوندا منتشر شد، تمامی این صحبتها و اخبار باعث رشد 20 درصدی سهام این خودروساز آسیایی شد. دقیقا همان موقع که انتظار داشتیم خبر قرارداد بستن این دو برند بزرگ همه جا را پر کند، متوجه شدیم که کمپانی کیا جایگزین رقیب سرسخت خود، یعنی هیوندای خواهد شد.
اگر این قرارداد نهایی شود و بر خلاف هیوندای و اپل که به نتیجه نرسیدند، مذاکرات به خوبی پیش رود، پیش بینی میشود که Apple Car در کارخانه کیا که در ایالت جورجیا آمریکا قرار دارد، ساخته شود. اینطور که از گوشه و کنار به گوش میرسد، Hyundai دیگر علاقهای به شراکت با اپل ندارد.
آیا هیوندای از ساخت اپل کار دست میکشد؟
حالا سوالی که ذهن ما را درگیر میکند، این است که در جلسات و مذاکرات چه گذشت که این غول خودروسازی قید همه چیز را زد و پا پس کشید؟
شاید یکی از دلایل چشم پوشی از یک چنین پروژه بزرگ و مهمی، این باشد که شرکت هیوندا نیز به دنبال محکم کردن جای پای خود در عرصه خودروهای الکتریکی است و میخواهد روی ساخت محصولاتی مانند Ioniq 5 تمام الکتریکی تمرکز کند. البته اینها همگی حدس و گمان هستند.
به گزارش eDaily کره، هیوندای نگران است که اپل صفر تا 100 پروژه را دست بگیرد و تنها از کارخانه هیوندای برای تولید این خودرو استفاده کند. از طرفی گفته میشود Apple قصد دارد ساخت خود خودرو و البته تولید باتریهای آن را به هیوندای یا کیا بسپارد.
یک شراکت و موقعیت برد-برد
جایگزینی Hyundai با Kia به نفع کمپانی دوم تمام میشود. درست است که Apple هیچ تجربهای در این زمینه ندارد، اما همکاری با آن در این پروژه افتخار کمی نیست. بنابراین میتواند کارنامه این خودروساز کرهای را درخشانتر کند. از طرفی همکاری با اپل، به معنای استفاده از فناوریهای تک و پیشرفته این کمپانی است.
البته که این همکاری برای این شرکت آمریکایی نیز سود و منفعت بسیار زیادی دارد. همه معتقدند که شراکت Apple با این خودروساز به نفع آن است، چرا که همیشه محصولات کیا در بازار میدرخشند و هر سال، در لیست بهترینها جا دارند. با در نظر گرفتن تمامی اینها، به این ایمان و باور میرسیم که اپل کار میتواند به انقلاب نوینی در صنعت خودروهای الکتریکی تبدیل شود.
هنوز مشخص نیست که در نهایت چه اتفاقی خواهد افتاد. آنطور که به نظر میرسد، سر Kia حسابی شلوغ است. این شرکت خودروسازی در حال حاضر مشغول پروسه تغییر لوگو و توسعه خط تولید خودروهای الکتریکی خود با 9 مدل جدید است.
جهان و صنعت خودروسازی، بی صبرانه در انتظار خودرویی هستند که محصول مشترک این دو شرکت مهم و بزرگ باشند. در صورت قطعی شدن این قرارداد، Apple Car مهندسی و طراحی شگفت انگیز کیا و فناوری روز و فوق پیشرفته اپل را به ارث خواهد برد.
فاکسکان و مگنا؛ مناسبترین گزینه اپل برای تولید اپل کار
پس از مذاکرات ناموفق اپل با هیوندای و کیا حالا به نظر میرسد این غول دنیای تکنولوژی بهسراغ شرکای تجاری کنونی خود یعنی فاکسکان و مگنا خواهد رفت تا برای تولید اپل کار از آنها کمک بگیرد.
اپل برای تولید خودرو الکتریکی خود علاوهبر فناوریهای مرتبط با خودروهای خودران به یک بازوی خودروساز نیز نیازمند است. به همین جهت این کمپانی مذاکرات اولیهای را نیز با تعدادی از خودروسازان مطرح جهانی آغاز کرده که تاکنون هیچ نتیجه مثبتی از این مذاکرات حاصل نشده است.
در حالی که اپل برای پیشبرد پروژه اپلکار به دنبال برونسپاری است، کمپانیهای خودروسازی جهانی چندان تمایلی نسبت به این موضوع از خود نشان نداده و علاقهای ندارند که در نقش یک مونتاژکار با اپل همکاری کنند.
یکی دیگر از دلایلی که سبب شده تمایل چندانی برای همکاری با اپل بین خودروسازها وجود نداشته باشد نگرانی در خصوص شهرت و اعتبار برندهای مختلف است.
این دغدغه وجود دارد که همکاری با اپل سبب شود نام تجاری و برنده دیگر کمپانیهای از این غول دنیای تکنولوژی تاثیر پذیرفته و کمرنگ شود. در این شرایط به نظر میرسد بهترین انتخاب برای اپل بهرهگیری از شرکای تجاری کنونی این کمپانی است.
بنابراین تامینکنندگان قطعات و شرکای مونتاژکار فعلی اپل یعنی کمپانیهای همچون فاکسکان یا مگنا مناسبترین گزینه برای برونسپاری خودرو اپل کار هستند. بد نیست بدانید مگنا قطعات مورد نیاز کمپانیهای همچون فولکسواگن، بیامو و تویوتا را تامین کرده و فاکسکان نیز از بزرگترین مونتاژ کننده تلفنهای همراه آیفون است. فاکسکان پیش از این با خودروساز فیسکر قرارداد همکاری را منعقد کرده است که بر اساس آن تا پایان سال ۲۰۳۰ بیش از ۲۵۰ هزار وسیلهنقلیه را تولید خواهد کرد.
الجی و مگنا گزینه بعدی اپل برای مونتاژ قطعات اپل کار
براساس شایعاتی که به تازگی منتشر شده است شرکت مشترک الجی و مگنا اینترنشنال یعنی «LG Magna e-Powertrain»در آستانه امضای قرارداد برای همکاری با اپل است. بر این اساس احتمالا اپل دور نخست مونتاژ قطعات اپل کار را به این کمپانی خواهد سپرد. گفته میشود نزدیکترین زمان برای عرضه این محصول نیز سال ۲۰۲۵ خواهد بود. هنوز شرکت مشترک الجی و مگنا کار خود را به صورت رسمی آغاز نکرده است اما با این وجود در صورت تایید شایعه فوق اپل نخستین مشتری آنها محسوب خواهد شد.
در حال حاضر دو کمپانی الجی و مگنا اینترنشنال قطعات مورد نیاز دیگر کمپانیهای فعال در حوزه خودروسازی همچون تسلا، جنرال موتورز، فورد و بیامو را به صورت مجزا تولید و در اختیار آنها قرار میدهند و حالا به نظر میرسد که این دو در یک همکاری مشترک قطعات موردنیاز اپل برای عرضه اپل کار را نیز مونتاژ خواهند کرد. پیش از این خودروسازان دیگری نیز برای مونتاژ قطعات اپل کار کاندید شده بودند اما این خودروسازان تمایلی از خود نشان نداده و مونتاژکاری برای اپل را ضربه به اعتبار خود میدانستند.
گفته میشود الجی پیشرانه الکتریکی اپلکار را طراحی و مگنا وظیفه تولید این قطعه را به عهده خواهد گرفت.
تاکنون اپل و همچنین الجی و مگنا اینترنشنال از خود واکنشی در این خصوص نشان ندادهاند اما احتمالا تا پایان سال میلادی جاری وضعیت شایعات اخیر مشخص خواهد شد.
(به روز رسانی شده در تاریخ 1400/02/06)
منبع: carbuzz
نویسنده و مترجم: پرستو مهدی قلیخان- زهرا ملکی