بررسی مشخصات فنی هیوندای النترا ۲۰۱۷ – ۲۰۱۸

۶ مرداد ۱۴۰۲ بررسی مشخصات فنی هیوندای النترا ۲۰۱۷ – ۲۰۱۸

نسل ششم هیوندای النترا اواسط دهه ۹۰ شمسی هم به عنوان یک خودرو وارداتی به بازار ایران رسید و هم روی خط مونتاژ کرمان موتور قرار گرفت. امضای توافق برجام در سال ۹۵ موجب شد تا همکاری خودروسازان داخلی و خارجی مثل کرمان موتور و هیوندای برای مونتاژ ماشین‌هایی مانند النترا از سر گرفته شود و واردات خودرو رونق بگیرد. نسل ششم هیوندای النترا هم‌زمان با دیگر مناطق جهان در کرمان موتور نیز تولید می‌شد و به همین دلیل نسخه مونتاژی و وارداتی آن از نظر مشخصات فنی، طراحی ظاهری و داخلی و کیفیت ساخت یکسان است و فقط النترا مونتاژ ایربگ زانویی ندارد.

مزایا و معایب

+ کیفیت ساخت

+ فرمان‌پذیری

+ بازار دست دوم پررونق

+ امکانات رفاهی مناسب

+ سواری راحت

عرضه محدود

مشخصات فنی

هیوندای النترا وارداتی و مونتاژی مشخصات فنی یکسانی دارند. هر دو از پیشرانه ۴ سیلندر ۲ لیتری تنفس طبیعی استفاده می‌کنند که خروجی آن به حداکثر ۱۵۲ اسب بخار قدرت و ۱۸۰ نیوتن.متر گشتاور تولید می‌رسد. یک گیربکس اتوماتیک ۶ سرعته قدرت را به چرخ‌های جلو منتقل می‌کند تا النترا بتواند در ۱۰.۴ ثانیه صفر تا صد را پر کند. بیشینه سرعت این سدان جمع و جور نیز ۲۰۹ کیلومتر بر ساعت است.

پیشرانه عرضه‌شده برای النترا در بازار ایران، چه در نسخه وارداتی و چه در نسخه مونتاژی، قدرتمندترین مدل ارائه‌شده از سوی هیوندای در آن دوران بود. تنها قابلیتی که در بازار ایران ارائه نشد، حق انتخاب گیربکس دوکلاچه ۷ سرعته بود که از نظر منطقی نه‌تنها نیازی به حضور آن برای خودرویی چون النترا حس نمی‌شد، بلکه عرضه آن در بازار ایران قیمت نهایی این خودرو اقتصادی را به شکل قابل توجهی افزایش می‌داد. از این رو به دلیل رقابت مستقیم النترا با تویوتا کرولا، مزدا ۳ و کیا سراتو، ارائه این آپشن امتیاز منفی به حساب می‌آمد.

از نظر آپشن‌ها هیوندای النترا از رقبای خود سرتر است و امکانات رفاهی مناسبی را برای راحتی سرنشینان دارد. تنها تفاوت النترا مونتاژی با نسخه وارداتی آن، حذف ایربگ زانویی توسط کرمان موتور است.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو

خطی بنزینی

حجم موتور

۲ لیتر

سیلندر / سوپاپ

۴ / ۱۶

تنفس موتور

طبیعی

قدرت

۱۵۲ اسب بخار

گشتاور

۱۸۰ نیوتن.متر

گیربکس

۶ سرعته اتوماتیک

محور محرک

دیفرانسیل جلو

شتاب

۱۰.۴ ثانیه

سرعت

۲۰۹ کیلومتر بر ساعت

مصرف سوخت

۷.۴ لیتر در صد کیلومتر

استاندارد آلایندگی

یورو ۵

فرمان

برقی

بدنه

سدان جمع و جور

نوع رینگ

آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول

۴۵۶۹ میلیمتر

عرض

۱۸۰۱ میلیمتر

ارتفاع

۱۴۵۰ میلیمتر

فاصله محورها

۲۷۰۰ میلیمتر

وزن خالص

۱۳۳۱ کیلوگرم

تعداد سرنشین

۵ نفر

ظرفیت صندوق عقب

۴۵۹ لیتر

حجم مخزن سوخت

۵۰ لیتر

قطر رینگ

۱۷ اینچ

آپشن ها و امکانات

کروز کنترل

دارد

کروز کنترل هوشمند

ندارد

کنترل ایستایی در سربالایی

دارد

کنترل سرعت در سرازیری

دارد

کنترل کشش

دارد

کنترل پایداری

دارد

اتو پارک

ندارد

سنسور جلو

دارد

سنسور عقب

دارد

رادار نقطه کور

ندارد

رادار تغییر لاین

ندارد

رادار تصادف جلو

ندارد

رادار تصادف عقب

ندارد

ترمز ضدقفل

دارد

توزیع نیروی ترمز

دارد

ترمز کمکی

دارد

ترمز اضطراری

ندارد

ترمز پارک برقی

ندارد

پدال شیفتر

ندارد

اتولایت

دارد

چراغ روز

دارد

دکمه‌های کنترلی فرمان

دارد

گرم‌کن فرمان

دارد

نمایشگر اطلاعات و سرگرمی

دارد

ناوبری

ندارد

نمایشگر هدآپ

ندارد

دوربین عقب

دارد

دوربین ۳۶۰ درجه

ندارد

کیسه هوا

دارد

ورود بدون کلید

دارد

استارت بدون کلید

دارد

تهویه اتوماتیک

دارد

صندلی برقی راننده

دارد

صندلی برقی سرنشین جلو

ندارد

گرم‌کن صندلی جلو

دارد

سردکن صندلی جلو

دارد

ماساژور صندلی جلو

ندارد

آینه بغل برقی

دارد

گرم‌کن آینه بغل

دارد

پانوراما

ندارد

سانروف

دارد

طراحی ظاهری

طراحی هیوندای النترا ۲۰۱۷ - ۲۰۱۸

خودروساز کره‌ای برای نسل ششم هیوندای النترا اگرچه از حجم‌پردازی و اغراق نسل پنجم به شکل چشمگیری کاست، اما خوشبختانه به سمت و سوی طراحی معقول و همه‌پسندتر و شاید کمی میانه‌رو روی آورد. البته این اقدام از سوی هیوندای با وسواس و توجه زیاد به جزئیات انجام شد. در نتیجه نسل ششم النترا بدون تردید زیباتر و همه‌پسندتر از نسل پنجم است و افراد میانسال بیشتری را به جمع خریداران خود راه داده است.

برخلاف نسل پنجم، این تناسبات هندسی و طراحی در نمای خارجی هیوندای النترا است که آن را جذاب می‌کند. شاید کمی بر سنگینی ظاهر این خودرو افزوده شده باشد، اما در عوض طراحی آن با چراغ‌های کشیده، شکست تند زاویه گوشه سپرها و جلوپنجره ذوزنقه‌ای (به عنوان امضای طراحی مدرن هیوندای) بسیار بیشتر بر دل می‌نشیند و در گذر زمان دل تعداد کمتری از مالکان را می‌زند.

طراحی داخلی

کابین هیوندای النترا ۲۰۱۷ - ۲۰۱۸

طراحی نمای داخلی هیوندای النترا با تغییر از سبک قرینه به راننده‌محور در نسل ششم، ترکیب سابق هیوندای را به هم زد. هیوندای همانند کیا یکی از آن خودروسازانی بود که طراحی قرینه در نمای داخلی را به شکل بسیار گسترده‌‌ای به کار می‌گرفت. حقیقت آن است که سبک طراحی همه‌پسند، در ساختار قرینه همواره ساده‌تر از طراحی نوع نامتقارن است.

برای هیوندای النترا کافی بود تا با امثال تویوتا کرولا، کیا سراتو و مزدا ث رقابت کند. در نتیجه ساختار نمای داخلی این خودرو، همان‌طور که انتظار می‌رود، چیزی بیشتر از یک سدان اقتصادی با کیفیت مناسب را به نمایش نمی‌گذارد، به‌خصوص آن که تریم داخلی دو رنگ در این سگمنت جایی ندارد.

قیمت هیوندای النترا در بازار

نمای عقب هیوندای النترا ۲۰۱۷ - ۲۰۱۸

هیوندای النترا یکی از خودروهایی بود که بعد از توافق برجام امکان حضور در بازار ایران را به عنوان یک خودرو مونتاژی پیدا کرد تا رقیب قدری برای دیگر محصولات مونتاژی مثل مزدا ۳ و کیا سراتو سایپا باشد. البته نسخه وارداتی النترا نیز توانست تویوتا کرولا و کیا سراتو وارداتی را به چالش بکشد. هر چند خروج آمریکا از برجام اجازه نداد تا فروش ماشین هیوندای النترا آن طور که باید و شاید موفق باشد. کیفیت ساخت بالا، سواری راحت و امکانات رفاهی مناسب مزیت سدان کره‌ای به حساب می‌آید و علاقمندان به هیوندای النترا می‌توانند در بازار دست دوم به دنبال مدل تر و تمیز آن بگردند.

فروش فوری خودرو

نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو۴۵