نرخ ارز از اواسط دی ماه 99 از مرز ۲۵ هزار تومان به ۲۱ هزار تومان رسید و همین مدت زمان کوتاه کافی بود تا بازار خودرو به صورت مستقیم از این بازار متاثر شود؛ بازاری که طی سالهای اخیر با هر نوسان قیمت خودرو، سریعا واکنش نشان داشته، این روزها چشمش به بازار ارز است. اما اکنون این پرسش مطرح است که کاهش قیمت خودرو پیرو کاهش نرخ ارز و دلار در بازار، تا کجا ادامه خواهد داشت؟
در طول سالهای اخیر به ویژه پس از ممنوعیت واردات خودرو به کشور، قیمت خودروهای مونتاژی و چینی بیش از هر چیزی از نرخ ارز تاثیر گرفته اند و این روزها نیز تاخت و تاز قیمتها بر سر این قیمتها بیش از گذشته بالا گرفته است.
چرا که با کاهش نرخ ارز در دی ماه 99 و ورود آن به کانال ۲۱ هزار تومانی، به نظر میرسد بازار خودروهای مونتاژی کمی تکان خورده است. این بار اما بازار خودروهای داخلی و البته پرتیراژ کمی تفاوت بوده است، به نظر میرسد بازار خودروهای داخلی تاثیر زیادی از نرخ ارز نمیپذیرند و بیشتر به سیاستهای عرضه واکنش نشان میدهند. اما چرا این بار بازار خودروهای داخلی به سیاستهای عرضه خودرو پاسخ مثبت داشته و بسیاری از کارشناسان و مسئولان در این باره نظرات خوبی دارند؟
در همین رابطه به سراغ یکی از کارشناسان صنعت خودرو رفته ایم و از ایشان دلیل اصلی کاهش قیمت خودرو آن هم در ماههای حساس و نزدیک به بازار شب عید را جویا شدهایم. در این باره فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو در پاسخ به خبرنگار خودرو45 درباره دلیل کاهش قیمت خودرو طی دی ماه 99 را تشریح کرد: واقعیت این است که این روند کاهش قیمت خودرو ادامه روند کاهشی آبان ماه است که تحت تاثیر نرخ ارز متوقف شده بود و اکنون با تغییر نرخ ارز مجددا شروع شده است.
وی افزود: کاهش قیمت خودرو تا زمانی که سیاست عرضه خودرو از سوی شرکتهای خودروساز تکرار شود، ادامه خواهد داشت؛ اما به نظر میرسد با تغییر سیاستهای عرضه، این روند در خودروهای پر تیراژ متوقف خواهد شد.
زاوه ادامه داد: روند نزولی قیمت خودروهای چینی تا زمانی ادامه خواهد داشت که نرخ ارز به ثبات برسد، چرا که وابستگی این خودروها به نرخ ارز زیاد است.
بررسی رفتار بازار خودرو در سال 99
با توجه به آمار و ارقام و رفتار بازار خودرو طی یکسال اخیر، بررسیها نشان میدهد که بازار خودرو طی آذرماه 99، بیشترین کاهش قیمت را نسبت به سایر ماههای 99 تجربه کرده است. همچنین براساس بررسیها قیمت خودرو در آذرماه حدود هشت درصد کاهش داشته است؛ از سویی دیگر، قیمتها از روند نزولی قیمت خودرو تا پایان سال جاری حکایت دارد.
با نزدیک شدن به پایان سال 99 و پیش بینیهای متعدد مبنی بر حذف پیش فروش و قرعه کشی خودروهای داخلی از سوی دو خودروساز ایران خودرو و سایپا؛ اما این روند عرضه خودرو همچنان ادامه دارد.
مجوزهای افزایش قیمت فصلی خودرو و تاثیرش در بازار
باید به این نکته نیز توجه کرد که مجوز افزایش قیمت فصلی خودروسازان نیز یکی از عوامل مهم در افزایش قیمت خودرو در بازار است. زمانی که یک خودروساز قیمت فصلی خودرو را تعیین میکنند، بازار خودرو به آن واکنش نشان میدهد و فروشندگان خودرو قیمت را افزایش میدهند.
گرچه قیمت فصلی خودروسازان هنوز اعلام نشده، اما به نظر میرسد که افزایش قیمت کارخانهای خودرو میتواند تلنگر جدیدی به بازار خودرو وارد کند. دو خودروساز بزرگ کشور یعنی سایپا و ایران خودرو منتظر دریافت مجوز افزایش قیمت از سوی شورای رقابت هستند تا دعوت نامه بهمن ماه را با قیمتهای جدید صادر کنند.
از سوی دیگر اعمال فرمول جدید قیمت گذاری میتواند خود یک شوک جدید به بازار خودرو وارد کنند که در همین رابطه نیز فربد زاوه کارشناس حوزه خودرو به خودرو45 گفت: افزایش قیمتی که از آن صحبت میشود در مبدا کارخانه است و در بازار آزاد تاثیر نخواهد داشت چه بسا که قیمت کارخانه تاکنون ۳۰ درصد نیز افزایش داشته است. این افزایش قیمت ممکن است به بازار شوک لحظهای وارد کند اما پس از مدتی تاثیر آنچنانی نخواهد گذاشت.
با استناد به صحبتهای کارشناسان باید منتظر تولید و عرضه بیشتر طی ماههای آینده و تعیین تکلیف وضعیت بازار ارز و تاثیر آن بر بازار خودرو بود؛ از طرفی دیگر ماجرای ازادسازی قیمت خودرو و رفع ممنوعیت واردات خودرو به کشور نیز از جمله موانع پیش روی بازار خودرو است که کماکان با آن دست و پنجه نرم میکند.
نویسنده: شقایق صفی خانی