کیا سراتو یکی از محصولات جمع و جور شرکت کرهای کیا موتورز است از سال 2003 به جمع اعضای خانواده کمپانی مذکور پیوست.
کیا سراتو در بازار ایران نیز محصولی بسیار شناخته شده است، چرا که از نسل اول تا سوم آن مهمان جادههای کشورمان بودهاند. ناگفته نماند که عرضه جهانی نسل چهارم سراتو نیز از سال 2019 در کشورهای مختلف آغاز شد اما به دلیل اعمال تحریم، فعالیت شرکت کیا موتورز در ایران به حالت تعلیق درآمد و تحت شرایط فعلی خبری از عرضه نسل چهارم سراتو به بازار ایران شنیده نمیشود.
کیا سراتو نسل اول ( 2004- 2009)
نسل اول کیا سراتو در سال 2003 معرفی و از سال ۲۰۰۴ قدم به بازار جهانی گذاشت؛ اما حدود سه سال طول کشید تا این سدان جمع و جور وارد کشورمان شود و با مدل 2008 به دست مشتریان ایرانی برسد. این خودرو به علت حسن شهرت محصولات کرهای، طراحی ظاهری مناسب و قیمت متعادل، توانست خود را به خوبی در دل مشتریان جای داده و با استقبال مناسبی از سوی خریداران ایرانی مواجه شود.
نیروبخش کیا سراتو 2004-2009 یک موتور چهار سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۲ لیتر است که قدرتی معادل ۱۴۳ اسب بخار از آن استخراج میشود. همچنین ۱۹۰ نیوتنمتر گشتاور حاصل نیز به واسطه یک گیربکس ۴ سرعته اتوماتیک به سمت چرخهای جلو انتقال مییابد. شتاب صفر تا 100 کیا سراتو نسل اول حدود 11 ثانیه بوده و مصرف سوخت آن در سیل ترکیبی به رقم 7.8 لیتر در 100 کیلومتر رسیده و بیشینه سرعت آن برابر 197 کیلومتر بر ساعت است.
مهمترین آپشنهای رفاهی ایمنی کیا سراتو نسل اول شامل موارد زیر بود: کروز کنترل، حسگر پارک عقب، آینههای جانبی برقی با گرمکن، حسگر باران، نمایشگر آینه وسط، سانروف، اتولایت، کیسه هوا.
کیا سراتو نسل دوم ( TD – 2009 تا 2013)
نسل دوم کیا سراتو که با کد TD شناخته میشود و از سال 2009 و در سه نوع سدان، کوپه و هاچبک، در سبد تولیدات کمپانی کیاموتورز قرار گرفت. شرکت اطلسخودرو به عنوان نماینده رسمی کیا در ایران، عرضه نسل دوم کیا سراتو را از سال 2010 در دو گونه کوپه و سدان آغاز کرد. طراحی ظاهری مناسب، موفقیت نسبی نسل پیشین، توان فنی شایسته و امکانات مطلوب سبب شد تا کیا سراتو نسل دوم به یکی از پرطرفدارترین سدانهای موجود در بازار ایران بدل شود. این سطح استقبال خریداران از کیا سراتو نسل دوم موجب شد تا شرکت خودروسازی سایپا از سال ۱۳۹۳ شمسی، این خودرو را در دو مدل آپشنال و معمولی به لیست تولیدات خود اضافه کند.
سراتو 2009 -2013 به پیشرانه ۱.۶ لیتری چهارسیلندر با قدرت ۱۲۴ اسببخار و گشتاور ۱۵۷ نیوتنمتر و همچنین یک موتور مدل ۲ لیتری با قدرت ۱۵۶ اسببخار و گشتاور 194 نیوتنمتر مجهز شده بود. سراتوهای وارداتی در هر دو مدل از گیربکس 6سرعته خودکار برخوردار بودند اما سراتو مونتاژ سایپا در مدل دستی با یک گیربکس 6 دنده نیز همراه شده بود.
امکانات رفاهی ایمنی همچون: استارت و ورود بدون کلید، کمربندهای ایمنی پیشکشنده، سامانه رهیاب، نمایشگر هفت اینچی، چراغهای اتوماتیک با قابلیت تنظیم زاویه نور، حسگر پارک، آینههای تاشونده برقی، شش کیسه هوا و … در کیا سراتو نسل دوم (نسخه وارداتی) حضور دارد.
کیا سراتو نسل سوم ( YD -2013 تا 2018)
نسل سوم کیا سراتو (YD) در جولای ۲۰۱۲ با عنوان کیا K3 به بازار کره جنوبی معرفی شد. شرکت اطلس خودرو نیز که مزه شیرین استقبال مشتری ایرانی از سراتو نسل قبل را هنوز حس میکرد، فورا دست به کار شد و مدل ۲۰۱۴ سراتو که از نظر ظاهری کاملا نسبت به گذشته متحول شده بود را وارد بازار کشورمان کرد. با توجه به قیمت مناسب و سابقه خوب گونههای قبلی، سراتو YD نیز توانست جایگاه مطلوبی در ایران برای خود دست و پا کند.
لازم به ذکر است که در سال ۲۰۱۶ نمونه فیسلیفت کیا سراتو نسل سوم روانه بازارهای جهانی شد که البته به جز اعمال تغییرات اندک در برخی قسمتها نظیر چراغهای هر دو قسمت و نیز سپرهای جلو و پشت، شاهد تحولات اساسی در ظاهر این مدل نبودیم. سراتو جدید که با لقب نیوفیس در میان بازاریان شناخته میشود، از سال ۲۰۱۷ در کشورمان حضور پیدا کرد.
پیشرانه کیا سراتو YD در تمامی مدلها از نوع چهار سیلندر تنفس طبیعی به حجم 2 لیتر بوده که در مجموع قادر است توان خروجی معادل 158 اسببخار قدرت و 194 نیوتن متر گشتاور تولید و نیروی حاصل را از طریق یک گیربکس شش سرعته اتوماتیک به سوی چرخهای جلو روانه کند. سراتو نسل سوم (YD) این توانایی را دارد تا ظرف مدت زمان 10.5 ثانیه از حالت توقف کامل به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت دست یابد. مصرف سوخت ترکیبی و بیشینه سرعت این مدل هم به ترتیب معادل 7.2 لیتر در 100 کیلومتر و 210 کیلومتر بر ساعت عنوان شده است.
همچنین این سدان محبوب کرهای از امکانات متنوعی بهرهمند شده که از جمله مهمترین آپشنهای رفاهی ایمنی آن میشود به موارد زیر اشاره کرد:
پدال شیفتر، نمایشگر ۴.۸ اینچی لمسی، سیستم صوتی با ۶ اسپیکر، دوربین عقب، بلوتوث، پورتUSB، اپلکارپلی، اندروید اتو، حسگر نور و باران، صندلیهای جلو مجهز به گرمکن و سردکن، سانروف، رادار نقطه کور، دیلایت، اتولایت، گرمکن فرمان، شش عدد کیسه هوا، تنظیمات برقی 10 حالته برای صندلی راننده، استارت دکمهای، ورود بدون کلید، صندوق برقی.
کیا سراتو نسل چهارم (2019 تا اکنون)
کمپانی کیا آخرین نسل کیا سراتو را در نمایشگاه خودرو دیترویت ۲۰۱۸ به معرض نمایش عمومی درآورد. در این مدل طراحان سعی کردهاند تا ضمن حفظ ظاهر سراتو نسل چهارم به عنوان یک خودرو خانوادگی، بر جنبههای بصری اسپرت و جوان پسند تاکید بیشتری داشته باشند.
قابل توجه است همانند مدلهای قبل، یک پیشرانه ۴ سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۲ لیتر نیروبخش این خودرو شده است. توان خروجی پیشرانه مذکور برابر ۱۴۷ اسببخار بوده و گشتاور حاصل از آن نیز به رقم ۱۷۸ نیوتنمتر میرسد. وظیفه انتقال نیرو به سوی چرخهای جلو نیز بر عهده یک گیربکس CVT ساخته شده توسط شرکت هیوندای و یا یک جعبه دنده شش سرعته دستی نهاده شده است.
کیا سراتو نسل چهارم از نظر امکانات رفاهی در سه تیپ S، EX و LX راهی بازارهای جهانی شده که از جمله تجهیزات نسخه فول آپشن آن میتوان به مواردی همچون: سیستم هشدار خروج از خط، کروز کنترل هوشمند، نمایشگر لمسی ۸ اینچی، ترمز خودکار، رادار نقاط کور، شارژر بیسیم، تهویه مطبوع اتوماتیک دوگانه، صندلیهای چرمی مجهز به گرمکن، نویگیشن، رادار تشخیص عابر پیاده و… اشاره کرد.
نگاهی به مشخصات ظاهری سراتو آپشنال
(به روز رسانی در تاریخ 1399/07/13)
کیا سراتو آپشنال از آن دسته خودروهایی است که هر کسی با هر سلیقهای او را میپذیرد. یکی از دلایل این پذیرش و خوش آمد، طراحی ظاهری آن است. همیشه باید از چراغهای جلو اتومبیل شروع کرد؛ چرا که چراغهای جلو خودرو حکم چشمان آدم را دارد که در بسیاری از زیبایی شناسیهای انجام شده، چشم حکم آینه صورت را دارد. چراغهای LED با مجموعهای از چراغهای دی لایت و راهنما، تمام آن چه که برای نور رسانی لازم است را فراهم کرده است. میگویند شباهت زیادی میان این خودرو و هوندا سیویک وجود دارد اما باید گفت سراتو آپشنال قدرتمندتر ظاهر شده است. دو چراغ مه شکن نیز در ردیف سپر جلو این خودرو تعبیه شده است که در هوای گرگ و میش به داد راننده میرسد. چراغهای گوشه دار این خودرو، مستطیلهای کشیدهای هستند که با چین و شکنهای به موقع، قالبی بسیار زیبا را تشکیل داده است. البته در این میان لازم است بگوییم که بیشتر در مورد نسل سوم سراتو آپشنال صحبت میکنیم. ویژگی که در طراحی ظاهری این خودرو جالب به نظر میآید جلو پنجره آن است که در ابعادی یکسان با چراغها قرار گرفته است و مانند خط تیره زیبایی میان دو چراغ جلو قرار گرفته است و پرههای مشبک آن، فاصله به جایی را در جلو پنجره ایجاد میکند.
درست در انتهای چراغها، گلگیر این اتومبیل شروع میشود که رینگهای زیبایی را در خود جا دادهاند. طرح جانبی این خودور و دربهای آن با شکلی ذوزنقهای و با ظرافت کامل همراه است. در نزدیکی قسمت پارکابی این خودرو، دو خط ممتد تا از درب جلو تا درب عقب ادامه دارد و تفاوتی هوشمندانه در یکدستی طراحی جانبی این خودرو ایجاد کردهاند. میبینید که با طراحی به روز رو به رو هستیم. تیپ جوان پسندی دارد و با بدنی کشیده خرامان حرکت میکند. رینگهای سراتو آپشنال با قابلیت تغییر از 16 به 17 اینچ آپشنال بودن حتی در طراحی ظاهری این اتومبیل را نشان میدهد. صندوق عقب جادار با آرم کیا موتورز و نام سراتو حتی از این قسمت هم دیدنی است. موجودی به نام اگزوز را در این خودرو به صورت واضح نمیبینید. اگزوز در جای درست قرار گرفته است و با طراحی مناسب در جایی قرار گرفته است و جز جدایی از ماشین به حساب نمیآید.
آپشن ها و امکانات کیا سراتو آپشنال
اولین ویژگیهایی که در طراحی داخلی سراتو آپشنال نظر هر بینندهای را جلب میکند، صندلیهای آن است که از ارگونومی فوق العادهای برخوردار است و روکشهای چرم تریم تمام آنها احساس راحتی را به سرنشینان هدیه میدهد. همان طور که از اسم این اتومبیل مشخص است، امکانات این اتومبیل مثال زدنی است. از سیستم کلید هوشمند که به انگلیسی به نام Smart Key معروف است تنها یکی از جرئیترین امکانات این کتاب است. برای تعویض دنده روی فرمان خوش دست این اتومبیل می توانید از پدال شیفتر استفاده کنید.
سیستم مولتی مدیا در قسمت کنسول میانی این امکان را به شما میدهد که از پورتهای مختلفی مانند USB، کابلLAN و بلوتوث استفاده کنید. در ضمن، نمایشگر لمسی 7 اینچی هم در این خودرو به کار رفته است که علاوه بر نمایش سیستمهای عامل متنوع موجود در ماشین، GPS و Navigation و سیستم سرگرمی رایانهای را در خود جا داده است. سانروف اتومات هم در سراتو آپشنال فراهم است.
برای این که یک پارک درست و دقیق انجام دهید میتوانید از دوربین عقب استفاده کنید و که البته این امکان در نسخههای دیگر سراتو وجود ندارد. نمای کابین نشان میدهد که این اتومبیل بسیار جادار است. مواد به کار رفته در پوششهای درب این خودرو بسیار باکیفیت است و از ورود صداهای مزاحم جلوگیری میکنند.
مشخصات فنی کیا سراتو
سراتو آپشنال دو پیشرانه است با 1.6 و 2 لیتری. هر کدام از این پیشرانهها 4 سیلندره هستند و از انواع DOHC MPI انتخاب شدهاند. 124 اسب بخار از دیگر نقاط قوت و قدرت سراتو آپشنال به حساب میآید. البته گفتنی است که تعداد اسب بخارهای این خودرو 156 نیوتون متر است. شتاب 0 تا 100 این خودرو در 11 ثانیه اتفاق میافتد. لازم به ذکر است که پیشرانه 2 لیتری این خودرو میتواند تا 195 نیوتون متر نیرو تولید میکند. حداکثر سرعت این خودرو 190 کیلومتر بر ساعت است. از بسیاری از جهات، این خودرو از مزدا 3 یک سر و گردن بالاتر است. سوخت ترکیبی این خودرو 7.1 لیتر در هر صد کیلومتر است. سراتو آپشنال سیستم تعلیق هم دارد که البته کمی باعث شکایت دارندگان این خودرو به خاطر خشکیاش شده است. تعادل این خودرو، به هر روی، لازم تشویق است. ضریب ایمنی این خودرو نیز با 2 کیسه هوا و ترمزهای ABS که به سیستم ضد قفل مجهز هستند و از طرفی دیگر ترمزهای کمکی EBD در رده مناسب و قابل قبولی قرار گرفته است. سیستم کنترل کشش به نام TCS و فشار باد لاستیک TPMS هم در این اتومبیل مهیا است. سراتو آپشنال با 4 طرح متفاوت در سالهای متمادی تولید و روانه بازار شده است و این نوع از سراتو بیشترین تعداد امکانات را از آن خود کرده است. از ارگونومی شاسی این خودرو نگذریم؛ با قرار گیری درست و هوشمندانه ستونهای این خودرو، جدا از تنفس طبیعی خودرو و کم مصرف بودن آن، به کمک اصطحکاک این اتومبیل میآید و شتاب و بهینه شدن مصرف سوخت آن کمک میکند.
نویسنده: حسین باباپور- احسان والیان