انواع خودروهای چینی در بازار ایران

۳۰ دی ۱۳۹۹ انواع خودروهای چینی در بازار ایران

در افسانه‌های چین باستان در مورد ماهیتی به نام اژدهای سرخ حرف‌های بسیاری به میان آمده است. همه چینی‌ها متفق القول این موجود افسانه‌ای را نماد برکت روزافزون می‌دانند اما یکی از شاخصه‌های آن که نماد اصلی کشور پهناور چین به حساب می‌آید این است که در زمانی به صورت ظاهری پدیدار ‌شده است که فقر و ناکامی به مردم فشار می‌آورد و اژدهای سرخ با نفس گرم خود و حضورش این ناکامی را از میان ‌برده است. شاید بیش از هر چیزی بتوان به این نکته بسنده کرد که هیچ کس، هیچ وقت گمان نمی‌کرد که این اژدهای سرخ در صنعت خودروسازی از نیستی به هستی برسد و محصولات و خودروهای چینی جهان شمول شوند. از سال‌ها پیش، ایران به میزبانی خودروهای چینی رفته و نسل‌های متعددی از آن را در خود پذیرا بوده است.

تاریخچه واردات خودروهای چینی به ایران

سال‌ها در مورد همکاری با شرکت‌های خودروسازی چین صحبتی نشد تا سرآخر گشایشی در این زمینه صورت گرفت و خودروهای چینی مانند انواع خودرو MVM که در میان بسیاری از طرفداران خودروهای اروپایی به نام ماتیز چینی معروف شد به عنوان پیشگام ورود اژدهای سرخ به صنعت خودروسازی ایران باز کرد. قبل از شروع معرفی خودروهای چینی پیشگام به ایران باید خاطر نشان کرد که شرکت‌های خودروسازی ایرانی با کمک شرکت‌های خودروسازی چینی قرار بود با مشارکت هم جایگزین پیکان را در زمانی که پیکان در ایران از رده خارج اعلام شد تعیین کنند و بسازند. البته باید گفت قبل از این که ام وی ای در ایران به عنوان اولین خودرو چینی شناخته شود، خودرو چری بی سر و صدا راه را برای باقی خودروهای چینی باز کرد. شروع ورود خودروهای چینی به ایران از سال 87 و موج دوم آن از سال 88 آغاز شد. شاید جالب باشد که بدانیم در روزها و ماه‌های اول ورود این خودروها حتی کسی به خرید آن‌ها فکر نمی‌کرد و حاضر نبود برای خرید این خودروها هزینه کند. با وضعیت اقتصادی نسبتا خوب این دوران از سال‌هایی که در ایران می‌گذشت، همه خودروسازی‌ها به فکر تولید خودروهای ملی بودند و در این میان کسی توجه‌ای به ورود فرزندان چهار چرخ اژدهای سرخ به ایران داشت. در حال حاضر، کرمان تبدیل به شهری برای تولید خودرهای چینی شده است و از رشد تولید از سال 1394 تا به امروز همچنان رشد و افزایش خود را داشته‌اند. کرمان دفترچه صنایع و شرکت‌های خودروسازی خارجی‌ها در ایران است؛ زمانی شرکت‌های مانند دوو، هیوندای و فوولکس بوده است و در حال حاضر جولانگاه شرکت‌های خودروسازی چینی شده است. موضوعی که می‌توان نسبت به آن در بازار ایران مطمئن بود این است که شرکت‌های خودرو چینی با رقابتی سخت این بازار را از دست شرکت‌های اروپایی گرفته‌اند و برای حفظ آن بی شک شیوه‌های جدید و طرح‌های نوآورانه را در سر خواهند داشت.

پرفروش ترین خودروهای چینی در ایران کدامند؟

با تمام تلاشی که اژدهای سرخ برای به دست آوردن بازار خودرو نه تنها درایران بلکه در کشورهای دیگر کرده است منجر به به وجود آمدن فهرستی بلندبالا از خودروهای پرفروش  چینی شده است که در هر کجای جهان طرفداران خاص خود را دارند. البته یکی از  زیرکی‌هایی که چینی‌ها در زمینه تولید اتومبیل داشته‌اند این بود که برای مدت طولانی با همکاری و کسب تجربه با برندهای اروپایی معتبری مانند بنز و بی ام و مشارکت داشته اند و به همین دلیل است که سدان های این کشور شکل و شمایلی اروپایی دارند. قبل‌تر به خودروهایی مانند جک اس 5 و هایما اس 7 به عنوان شاسی‌‍ بلندهای چینی و خانواده بسترن‌ها و چری آزیرو 5 و نوع توربو آن به عنوان بهترین خودروهای چینی اشاره کردیم. سدان‌های نامبرده و همچنین شاسی بلندهایی که از آن‌ها نام بردیم جز پرفروش ترین خودروهای چینی محسوب می‌شوند و حال نوبت به دیگر خودروهای پرفروش چین در ایران می‌رسد.

بهترین خودروهای چینی در بازار ایران

کم‌تر کسی باور می‌کرد که خودروهای چینی با وجود رقبای اروپایی‌ و آسیایی تباری مانند خودروهای مزدا، تویوتا، ب ام و و فولکس واگن حتی بتوانند وارد بازار ثروتمند ایران شوند چه برسد به این که روزی، فهرستی به نام بهترین خودروهای چینی نیز در وبسایت‌ها و خبرگزاری‌های منتشر شود. در اولین گام‌هایی که خودرو چینی پا به بازار خودرو بسیاری از کشورها به ویژه ایران گذاشت، کسانی که عادت به سوار شدن بر خودروهای به اصطلاح لوکس خارجی از برندهای معتبر بودند، شروع به دست کم گرفتن این خودروها که به انصاف، از ظهر خوبی هم برخوردار هستند، پرداختند اما بعد از مدتی که خودروهای اژدهای سرخ که مانند کودکانی از زیر آتش چین به دامن کشورهای دیگر روانه شدند اوضاع بسیار متفاوت از نگاه اول به خودروهای چینی شد. به راحتی می‌شود گفت که برگ برنده از دست خودروهای اروپایی که ده‌ها سال یکه تاز جهان خودرو در جهان بودند ربوده شد و به دست اتومبیل‌های چینی افتاد. البته برای خرید هر نوع خودرو چه نسخه‌های اروپایی و شناخته شده و چه چینی و دیگر ماشین‌های تولید شده در کشورهای آسیایی حتما باید با کارشناسان مجرب این حوزه مشورت کرد اما این که بهترین خودروها کدام هستند را مبنی بر معرفی‎ها و تعریف و تمجیدها، در میان خودروهای چینی موجود در ایران می‌توان پیدا کرد. با این حساب، اول از همه برویم سراغ شاسی بلندهای چینی.

بهترین شاسی بلندهای چینی

تا همین چند سال پیش تنها یک سری از شرکت‌های خودروسازی مدعی تولید شاسی بلند بودند و مصرف کنندگان و مخاطبین خودروهای شاسی بلند در جهان هم با شنیدن نام شاسی بلند تنها نام چند برند معروف در ذهن‌شان نقش می‌بست. اما در حال حاضر، بازار شاسی بلندها نیز به دست خودروهای چینی افتاده است و اگر کمی در شهر گشت و گذار کنید، تعداد زیادی از این شاسی بلندهای زیبا را که به بهترین‎ها معروف شده‌اند می‌بینید.

جک اس 5، شاسی بلند باوقار

چهره خودروهای شاسی بلند معمولا مغرور است و انگار این ماشین‌ها نگاهی از بالا به پایین به خودروهای دیگر در مسیر جاده و خیابان دارند اما جک اس 5 که از شاسی بلندهای شناخته شده در ایران است چهره‌ای متفاوت را از این نوع ماشین به نمایش گذاشته است. ظاهر این ماشین در میان خودروهای چینی و دیگر خودروها به گونه‌ای است که مخاطب به راحتی می‌تواند با آن ارتباط برقرار کند. دیگر خبری از غرور و خودکامگی را در چهره این خودرو آسیایی نمی‌بینید. کیفیت جک اس 5 نیز در مسیرهای مختلف سنجیده شده است. 174 اسب بخار قدرت، موتور 2 لیتری آن هم با امکاناتی مانند توربو شارژ که از خفگی موتور جلوگیری می‌کند هر آن چه که از یک شاسی بلند انتظار می‌رود را فراهم کرده است. البته شتاب این خودرو هم مثال زدنی است؛ تنها 12 ثانیه طول می‌کشد که این ماشین چینی از حالت بی حرکت به سرعت 100 کیلومتر در ساعت برسد. جعبه دنده 6 سرعته و دو کلاچه بودن آن نیز به راننده این امکان را می‌دهد که به راحتی بتواند بر پیچ و تاب مسیر و شرایط مختلف ترافیکی مسلط شود. مضاف بر تمام خوبی‌هایی که این خودرو دارد  می‌توان در مورد خودروهای چینی مانند جک اس 5 به نکته‌ای اشاره کرد که مخاطبین با خرید اتومبیل‌های اروپایی با آن دست به گریبان هستند و اما با خودروهای اژدهای سرخ خیر؛ در حال حاضر، با وجود تحریم‌‎های خصمانه‌ای علیه ایران صورت گرفته، چین اما یکی از معدود کشورهای قدرتمندی است که با تمام قوا ایران را یاری نموده و برای خودروهایی که به ایران صادر می‌کند، قطعات و لوازم مورد نیاز را نیز صادر می‌کند که مخاطب ایرانی این خودروها بتواند به راحتی از خدمات پس از فروش آن استفاده کند.

 

جک اس 5

هایما S7 رقیب پرقدرت چینی

از سال 1395 در میان تمام خودروهای شاسی بلندی که به ایران راه پیدا کردند، هایما S7 از محبوبیت بسیار بالایی در میان مصرف کنندگان داخلی برخوردار شد. موتور 32 لیتری و قدرت اسب بخار 148 این خودرو بیش از همه شاخصه‌های آن توانست نظر بسیاری از مشکل پسندان عرصه خودرو را به خود جذب کند. این خودرو چینی در این مدت کوتاه تا حدی در بازار ایران پیشروی داشته است که تنها رقبایش را می‌توان از هم تبارهای خودش یعنی جک اس 5 و هاوال H2 دانست. هایما S7 از معدود ماشین‌هایی است که از امکاناتی مانند دوربین 360 درجه بهره می‌برد و در نوع خود یک اتومبیل فول آپشن به حساب می‌آید. البته لازم به ذکر است که آپشن‌های این خودرو نیز از خدمات پس از فروش برخوردار است و در زمان ایجاد مشکل برای تامین قطعات آن دچار مشکل نخواهید شد. موتور توربوشارژ که از ملزومات یک شاسی بلند به شمار می‌آید نیز به موتور قدرتمند این خودرو اضافه شده است. پیشرانه این خودرو نیز .5 لیتری است و در قیاس با خودروهای دیگر، 31 اسب بخار بیش‌تر قدرت دارد.

 

هایما S7

خودروهای چینی صندوقدار خوش نام

سدان‌ها امروزه یکی از معروف‌ترین‌ها و یکه تازان عرصه خودرو در کشور به حساب می‌آیند. این محبوبیت بی دلیل نیست. دلیل اصلی این محبوبیت به خاطر طراحی سدان‌های چینی است؛چه طراحی داخلی و چه نمای بیرونی این خودروهای چینی مختص به خود آن‌ها هست و از نمونه‌های دیگر در جهان روسازی نشده است. البته یکی از دغدغه‌های اصلی در مورد سدان‌های چینی این است که تعداد تولیدات روز این خودرو در ایران به خاطر استقبال فراوان مخاطبین و البته کم‌تر تکرار شدن واردات این خودرو، بسیاری از مخاطبان و طرفداران خودروهای چینی به ویژه سدان‌های جذاب این کشور مجبور به خرید سدان‌های دست دوم شده‌اند که البته از کیفیت بالایی برخوردار هستند.

بسترن B30 و انواع آن

بسترن B30 به عنوان یکی از اولین سدان‌های چینی وارد ایران شد و ظاهر شیک آن نظر بسیاری مصرف کنندگان را به خود جلب کرد. بعد از ورود بسترن B30 دوباره از همین سدان، مدل‌های B50 و B40F به عنوان نسخه‌ای بروز شده از B40 به بازار ایران وارد شد. بسترن B30 که از محصولات سال 2015 شرکت FAW چین است و برای ساخت این خودرو از گیربکس‌های ژاپنی قدرتمند کمک گرفته شده است. مصرف سوخت و استهلاک بسیار کم انواع بسترن بیش از هر چیز دیگر باعث شهرت این سدان چینی در میان خودروهای چینی شده است.

 

بسترن B30

چری آریزو 5 توربو

چری آریزو 5 توربو نیز مانند هم خانواده اش از سال 1395 هجری شمسی پا به ایران گذاشت و نسخه پیشرفته این خودرو از سال 1396 ه وسیله شرکت‌های ایرانی روانه بازار شد. هر چه قدر آریزو مورد پسند مصرف کنندگان داخلی قرار نگرفته اما آریزو 5 از خودروهای محبوبی است که در حال حاضر همچنان مورد استقبال قرار گرفته است. 147 اسب بخار قدرت این خودرو است و هم طراحی داخلی اش از ویژگی‌های خاص برخوردار است و هم طراحی خارجی آن مورد پسند مصرف کنندگان داخلی قرار گرفته است. یکی از ویژگی‌های اصلی این خودرو در میان دیگر خودروهای چینی از شتاب مثال زدنی برخوردار است.

 

چری آریزو 5

دانگ فنگ اچ سی کراس، دورگه چینی-فرانسوی

دانگ فنگ H30 کراس که از امروزه یکی از پرطرفدارترین خودروهای چینی در ایران است، تولیدش در PSA فرانسه انجام شده است و با طرح کلاسیک خود امکاناتی فول آپشن در اختیار مخاطبان خود قرار داده است. موتور 1.6 لیتری و قدرتی معادل 106 اسب بخار در این خودرو، توانایی مثال زدنی را در تار و پود این دو رگه چینی-فرانسوی خورانده است. سال 1395 سالی بود که دانگ فنگ اچ سی کراس راه خود را به ایران باز کرد و با گشتاور 142 نیوتنی، خود را بر سر زبان‌ها انداخت.

 

دانگ فنگ اچ سی کراس

جک J5 در ایران

از دیگر خودروهای چینی می‌توان به جک J5 اشاره کرد. در شهرهای بزرگ و کوچک ایران، هر کجا که پارکینگی وجود داشته باشد، حداقل می‌توان دو نسخه از این خودرو را دید. جک J5 هم مانند دیگر خودروهای چینی است که از 2005 وارد ایران شده‌اند و مانند دیگر هم تبارهایش به سرعت مسیر محبوبیت و شهرت را طی کرده است. یکی از ویژگی‌هایی که باعث شده جک J5 محبوب شود این است که طراحی داخلی و خارجی این خودرو از نمونه‌های مازراتی و فراری گرفته شده است و به همان قدرت ساخته و پرداخته شده است. J5 از نمونه ماشین‌های برند معروف جک است. گیربکس این خودرو 4 سرعته است و قسمت‌‎های فنی آن به طور کامل تحت نظارت مهندسین ژاپنی طراحی شده است که میتسوبیشی معروف را دهه‌ها قبل ساخته‌اند. می‌بینید که هر آن‌چه که از یک اتومبیل توقع می‌رود در این خودرو جمع آوری شده است.

 

جک جی 5

 

برلیانس H330 از دیگر خودرهای چینی پرطرفدار

در میان خودروهای تیپ سدان می‌توان برلیانس H330 را به عنوان بهترین و جمع و جورترین در میان خودروهای چینی دانست. این اتومبیل نیز متولد همکاری شرکت‌های چینی با برندهای معتبری مانند بنز و بی ام و است و سعی شده تا در این نمونه به اندازه اتومبیل‌های اروپایی قدرت و طراحی و آپشن‌ها به خوبی به کار گرفته شود. 103 اسب بخار و 5800 دور در دقیقه از توانایی‌های فنی این اتومبیل است که با نمونه‌های قدرتمندی مانند تندر 90 و 296 SD برابری می‌کند.

 

برلیانس H330

خودروهای از رده خارج چینی در ایران کدامند؟

در جواب به این سوال باید اول از همه به خاطر داشته باشیم که بیش‌تر از چند سال نیست که از موج ورود خودروهای چینی به ایران می‌گذرد و هنوز برای پرسیدن این سوال وقت داریم. از طرفی باید به خاطر داشت که صنعت خودروسازی چین به دلیل دستاوردها و پشت کاری که دارد، هر نیم سال به ارارئه نمونه جدیدی از خودروهای خود شاید این سوال را تا ابد در ذهن مخاطب بی پاسخ بگذارد و خود برای این که بازار داغ خود را حفظ کند با سیاستی زیرکانه نگذارد که فهرستی از خودروهای فرسوده در کشور میزبان تشکیل شود. این در حالی است که نه تنها فهرستی از خودروهای از رده خارج چینی به ندرت یافت می‌شود بلکه فهرستی دیگر از ماشین‌های کم افت چینی را می‌توان در جستجوها و پرس و جوهای‌مان پیدا کنیم. از خودروهای کم افت چینی می‌توان نام چند خودرو موفق در بازار ایران برد؛ جک S5، دانگ فنگ H30 کراس و برلیانس سری H300 از این دسته خودروها هستند.

قصه حضور پیوسته چینی‌ها در بازار خودروی ایران؛ وقتی تحریم تاثیر ندارد

با شروع قرن ۲۱ میلادی خودروسازان چینی به‌تدریج تلاش خود را در متحول ساختن تولیدات خودرویی بیشتر کردند و در این زمینه به کپی‌کاری از روی سایر محصولات معتبر دنیا روی آوردند. در این میان بعضی مدل‌ها با کسب اجازه از کمپانی مرجع کپی می‌شد و برخی دیگر به صورت غیرقانونی مورد الگوبرداری قرار می‌گرفتند.

در آن زمان این کار چینی‌ها بسیار مورد انتقاد واقع شد و حتی برخی کمپانی‌هایی بزرگ از تولیدکنندگان چینی که به صورت غیرقانونی اقدام به کپی‌برداری از خودروهای مدرن و مشهور خود کرده بودند، شکایت نموده و گاهی اوقات پلیس چین با توجه به رای دادگاه نسبت به امحا و نابودی مدل‌های تولیدشده اقدام می‌ورزید.

با این حال کمپانی‌های بزرگ چینی نظیر چری، دانگ فنگ، فاو و … خیلی زود مسیر خود را از کپی‌برداران جدا کرده و به سوی تولید خودروهای منحصربه‌فرد گام برداشتند. این کمپانی‌های چینی که در ابتدا وظیفه ساخت و مونتاژ تولیدات برندهای معتبر نظیر بی ام و ، پژو، هیوندای، فولکس‌واگن، ولوو و… را در بازار چین بر عهده داشتند، قراردادهایی را با برخی کمپانی‌های معروف در راستای ارتقای کیفی خودروهای چینی انعقاد کردند و در عین حال مهندسان و به‌ویژه طراحان مطرح دنیا را نیز به خدمت گرفتند تا تولیداتی ویژه نشان و برند خود با زبان طراحی نسبتا خاص بیافریند.

البته در این میان برخی کمپانی‌هایی بزرگ چینی نظیر زوتی یا زوتای همچنان تحت برخی شاخه‌های زیرمجموعه خود نظیر لندویند، به کپی‌کاری از محصولات معتبر دنیا همچون رنجروور و پورشه مشغول ماندند. در این میان مدل‌های کپی‌شده لندویند به قدری جذاب بودند که از لحاظ ظاهری، بسیار زیبا و خوشایند و نزدیک به مدل مرجع به نظر می‌رسیدند. البته این قضیه در برخی موارد منجر به شکایت کمپانی‌های بین‌المللی از زوتی شد.

 

چینی ها در بازار ایران

 

رد پای چینی‌ها در صنعت خودرو ایران

روزی روزگاری طی سال‌های دهه ۷۰ مشتریان ایرانی مجبور بودند حداقل دو سال در صف ثبت‌نام پیکان و پژو آردی منتظر بمانند تا این خودروهای قدیمی و فاقد امکانات را با بهای نسبتا گزاف از تولیدکنندگان بزرگ داخلی دریافت کنند. این روند به‌هیچ‌وجه خوشایند مشتریان به‌ویژه افراد متمول داخلی نبود و دولت در آن دوران تصمیم به آزادسازی واردات خودرو گرفت که در نتیجه طی نیمه اول دهه هفتاد شاهد ورود خودروهای مختلف اروپایی و ژاپنی به بازار ایران بودیم. با این حال همچنان دست مشتریان کمتر برخوردار داخلی از چیدن میوه پرثمر صنایع اتومبیل‌سازی معتبر جهان کوتاه بود که در این اثنا، خبرهایی از تولید خودروهای ملی به گوش رسید.

این ماجرا با پیکان جدید شروع و در نهایت به سمند ختم شد. با این وجود همچنان تنوع سبد خودرویی مدل‌های اقتصادی داخلی به شدت محدود بود تا آنکه یک شرکت خودروساز جدید تحت عنوان مدیران خودرو از میان غول‌های خودروسازی داخلی سر برآورد و با عرضه نمونه کپی‌شده دوو ماتیز تحت عنوان ام وی ام ۱۱۰، اسم ‌و رسم خود را بر سر زبان‌ها انداخت.

در واقع کرمان موتور بعد از ناکامی در تداوم عرضه دوو ماتیز به دلیل تصاحب کمپانی دوو از سوی جنرال موتورز، را به سمت خودروساز جوان چینی یعنی چری آورد و ام وی ام ۱۱۰ را جایگزین دوو ماتیز کره‌ای کرد. ناگفته نماند که پیش از آن کمپانی چری همکاری محدودی را با سناباد خودرو مشهد به جهت تولید چری ویانا انجام داده بود که به دلیل استقبال نامناسب از این مدل در ایران، پروژه مذکور به جایگاه مطلوبی نرسید.

با این تفاسیر باید ام وی ام ۱۱۰ را آغازگر وزش نسیمی بدانیم که به طوفان حضور چینی‌ها در عرصه خودرو ایران منجر شد. پس از هاچ‌بک ام وی ام ۱۱۰ محصولاتی همچون ام وی ام ۵۳۰ و لیفان ۶۲۰ سدان بعلاوه ام وی ام x33 کراس اوور به‌تدریج راهی بازار ایران شدند و چشم مشتریان را نسبت به زرق ‌و برق ظاهری و آپشن‌های بیشتر خود در قیاس با تولیدات داخلی روشن ساختند.

با این حال خودروسازان اروپایی نظیر پژو و رنو همچنان طی سال‌های دهه ۸۰ حرف اول را در شراکت با کمپانی‌های بزرگ داخلی می‌زدند و تولیدات خود را با تیراژ بالا در ایران به فروش می‌رساندند.

اعمال تحریم‌ها در اوایل دهه ۹۰ اولین تلنگر را به شراکت چندین ساله اروپایی‌ها با خودروسازان ایرانی وارد آورد؛ چراکه آنها یک‌باره مجبور به خالی کردن زیر پای شریک ایرانی خود شدند و کمپانی‌های داخلی را با انبوهی از سفارش‌های معوق تنها گذاشتند.

در این میان اما چینی‌ها که فرصت را غنیمت شمرده بودند، نه‌تنها از بازار خارج نشدند، بلکه با ارائه قطعات مورد نیاز برخی خودروهای اروپایی تولید داخل توانستند کمپانی‌های ایرانی را تا حدی از ورطه مشکلات خارج سازند.

ورود چری و لیفان به ایران

از سوی دیگر کمپانی چری و لیفان همچنان شراکت خود را با مدیران خودرو و کرمان موتور ادامه دادند و خودروهایشان همچون سابق و حتی با قدرت بیشتر به بازار ایران عرضه می‌شد. از همین رو تولیدکنندگان داخلی دریافتند که می‌توانند با شرکت‌های چینی توافقات پایدار با ریسک کمتر امضا کنند و در عین حال نگران خروج ناگهانی آنها از بازار نباشند.

بنابراین بعد از توافق برجام، کرمان موتور و مدیران خودرو و حتی شرکت‌های بزرگ داخلی همچون ایران خودرو و سایپا و برخی تولیدکنندگان کوچک نظیر ریگان خودرو تصمیم به همکاری با خودروسازان چینی و یا تداوم شراکت خود با آنها گرفتند.

 

چری و لیفان در ایران

دوستی جدید ایران خودرو با هایما و دانگ فنگ

ایران خودرو به سراغ هایما و دانگ فنگ رفت، مدیران خودرو تولیدات جدیدتر چری همچون تیگو ۵ و تیگو ۷ و آریزو ۵ را به بازار آورد و کرمان موتور نیز علی رغم نیم‌نگاهی که به شراکت با کمپانی هیوندای داشت، همکاری خود با لیفان و به‌ویژه کمپانی جک را گسترش داد.

این ماجرا کماکان ادامه داشت و قضیه شراکت خودروسازان ایرانی با کمپانی‌های چینی به سمت روزهای خوش رهسپار بود تا آنکه دور دوم تحریم‌ها در دهه ۹۰ آغاز شد و مجددا اروپایی‌ها و به‌ویژه‌ کمپانی پژو و رنو و خودروسازان کره‌ای یا ژاپنی نظیر هیوندای- کیا و نیسان بازار ایران را ترک کردند.

در این دوره حتی برخی کمپانی‌های بزرگ چینی نظیر فاو که با گروه خودروسازی بهمن همکاری داشتند نیز شراکت خود با خودروساز ایرانی را به حداقل و یا نزدیک به صفر رساند. اما با این وجود، بعضی از پرطرفدارترین برندهای چینی در ایران نظیر چری و جک حاضر به خروج از توافق با رفیق ایرانی خود نشدند و بازار پرسود کشور ما را به همین راحتی ترک نکردند.

به خصوص که کمپانی‌های چری و جک دو سه مدل محصول جدید نیز طی این دوره از تحریم‌ها روانه بازار ایران کردند که از جمله می‌توان به ام وی ام ایکس 55، آریزو ۶ و جک ایکس7 یا کی ام سی k7 اشاره کرد. همچنین وانت پیکاپ جک T8 هم دیگر محصول کمپانی جک بود که هم‌زمان با تحریم‌های فعلی وارد بازار ایران شد.

نقشه ریگان خودرو برای بازار خودرو چیست؟

از طرف دیگر کمپانی‌های کوچکتر چینی که فعلا برنامه‌ای برای حضور در بازارهای بزرگ جهان نظیر ایالات متحده یا اروپا ندارند، با برخی خودروسازان کمتر شناخته‌شده ایرانی نظیر ریگان خودرو وارد همکاری شدند‌. در این راستا شرکت ریگان خودرو شاسی بلند میان سایز جی ام سی اس ۳۵۰ را به خطوط تولید خود آورده و در عین حال برنامه‌های بیشتری برای عرضه مدل‌های متنوع اما گمنام چینی دارد.

 

ریگان خودرو

شهر خودرو در بازار خودرو چه می‌کند؟

شهر خودرو نیز قصد کرده تا کراس اوور جمع و جور یما تی۶۰ را به سبد تولیدات خود اضافه کند. خودروسازی دانگ فنگ هم که جزو کمپانی‌های بزرگ چین به حساب می‌آید، به صورت چراغ خاموش به خودروسازانی همچون گروه بهمن اجازه داده تا تولید مدل کراس اوور کوپه دانگ فنگ IX5 یا همان بهمن دیگنیتی را آغاز کند. این در حالی است که کمپانی بزرگی مثل دانگ فنگ جهت حضور در بازارهای بین‌المللی نیاز به رعایت قوانین تحریمی داشته و نباید آنها را نقض کند، اما این خودروساز نشان داده که می‌تواند شریک مناسبی برای تولیدکنندگان داخلی باشد و به این راحتی‌ها زیر پای همکاران خود را خالی نکند

 

سخن آخر

روزگاری بود که تا اسم خودروی چینی به گوشمان می‌رسید، مفاهیمی همچون کیفیت پایین، ایمنی نامطلوب، طراحی ظاهری کپی شده از روی خودروهای سطح پایین اروپایی یا آمریکایی و سایر مفاهیم ناخوشایند در ذهنمان نقش می‌بست، اما در حال حاضر بسیاری از خودروهای چینی چه از لحاظ طراحی و چه سطح کیفی، دیگر با گذشته قابل قیاس نیستند و به‌واسطه قیمت مناسب خود می‌توانند نیاز مشتریان ایرانی را به نحوی نسبتا مطلوب پاسخگو باشند. بنابراین احتمالا در آینده شاهد حضور گسترده و پررنگ چینی‌ها در بازار خودرو کشور خواهیم بود.

خودروسازان ایرانی نیز که بدعهدی شرکای اروپایی، کره‌ای و ژاپنی را به چشم دیده‌اند احتمالا دیگر به سراغ انعقاد قراردادهای بزرگ با این کمپانی‌ها نروند و در عوض شرکت‌های چینی را به عنوان همکار اصلی خود برگزیند. البته این سخن به معنای عدم حضور کامل خودروسازان معتبر بین‌المللی در بازار کشور به‌ویژه بعد از رفع تحریم‌ها نخواهد بود، بلکه اشاره به رویکرد آتی خودروسازان داخلی دارد که احتمالا پس از دوران تحریم، تمایل بیشتری به سمت خودروسازان چینی داشته باشند؛ خصوصا که بحث طراحی ظاهری، قیمت تمام‌شده و توان فنی و کیفیت تولیدات چینی، امروزه بسیار پیشرفت داشته و کاملا متناسب با نیاز مشتریان ایرانی به‌ویژه اقشار متوسط رو به پایین ارزیابی می‌شود.

 

نویسنده: احسان والیان- حسین باباپور

 

فروش خودرو