تاریخچه برند تویوتا، ژاپنی پرطرفدار

۲۰ مهر ۱۴۰۰ تاریخچه برند تویوتا، ژاپنی پرطرفدار

تویوتا یکی دیگر از برندهای چند ملیتی ژاپنی و پرطرفدار در سراسر جهان است. مرکز فرماندهی این برند در شهر تویوتا در ژاپن واقع شده است. این برند بزرگ بیش از سه هزار ششصد کارمند در کارخانه‌هایش در کشورهای مختلف دارد. در بین چند برند خودروسازی ژاپنی مثل سوزوکی (Suzuki) و هوندا (Honda)، تویوتا بزرگ‌ترین کمپانی خودروسازی کشورش است.  این برند پس از غول فولکس واگن (Volkswagen)، دومین هیولای خودروسازی دنیا محسوب می‌شود.

آمار تولیدات این کمپانی شگفت آور و دیوانه کننده است. این برند اولین کمپانی بود که از سال ۲۰۱۲، هر سال به طور متوسط بیش از ۱۰ میلیون دستگاه ماشین تولید می‌کند. این آمار برای یک برند آسیایی آن هم در بازاری که توسط خودروهای اروپایی قبضه شده است، بسیار افتخار آمیز محسوب می‌شود. موفقیت‌ها و افتخارات این برند نسبتا قدیمی به همین جا ختم نمی‌شود. کمپانی تویوتا در دنیای خودروهای هیبرید و الکتریکی از همه رقبا جلوتر و پیشتاز این بازار رو به رونق است. این کمپانی رهبر بازار خودروهای هیدروژن سوخت-سلولی نیز محسوب می‌شود. در ژانویه سال میلادی جاری بود که این برند در کنار برند لاکچری لکسوس (Lexus) توانست رکورد فروش ۱۵ میلیون دستگاه خودروی هیبریدی را بشکند.

تویوتا پریوس (Prius)، قوی‌ترین و موفق‌ترین مدل برند Toyota از خانواده خودروهای هیبرید است و تاکنون بیش از ۶ میلیون دستگاه در بازار جهانی فروش داشته است. در حال حاضر این شرکت تحت پنج برند هینو (Hino)، لکسوس، رنز (Ranz)، تویوتا و دایهاتسو (Daihatsu) به تولیدات خود ادامه می‌دهد. این برند در برخی از کمپانی‌های خودروسازی دیگر نیز سهام قابل توجهی دارد.

تویوتا چه بود و چه شد؟

کیچیرو تویودا، شخصی بود که در سال ۱۹۳۷، تاسیس این برند محبوب را کلید زد. در واقع تویودا بخشی از کسب و کار پدرش را که در ابتدا «صنایع تویوتا» نام داشت و مانند سوزوکی در زمینه بافندگی فعالیت می‌کرد را به یک خودروسازی تبدیل کرد. جالب است بدانید که اولین محصول این برند در واقع در سال ۱۹۳۴ و سه سال پیش از حیات برند تویوتای فعلی تولید شد. این محصول، موتور تیپ A نام داشت. از این رو اولین ماشین‌هایی که در این کسب و کار کوچک تولید شدند یک خودروی سواری به نام A1 و یک کامیون به نام G1 بود. پس از گذشت یک سال، تولید مدل AA به پایان رسید و به عنوان خودرویی که از فورد (Ford) یا ماشین‌های جنرال موتور (General Motors) ارزان‌تر بود، به بازار ارائه شد. در سال 1937، این کمپانی نوپا به عنوان یک برند مستقل از کسب و کار اولیه پدری، شروع به فعالیت کرد. دولت ژاپن با ممنوع کردن واردات خودرو از کمپانی‌هایی مثل فورد و جنرال موتور، از برند تویوتا حمایت کرد. مدل‌های اولیه  تویوتا، تا حد زیادی به داج پاور واگن (Dodge Power Wagon) و شورولت (Chevrolet) شباهت دارند. گرچه در حال حاضر این برند به به عنوان یک شرکت خودروسازی قدر شناخته می‌شود، اما هنوز در زمینه پارچه و ساخت ماشین‌های بافندگی اتوماتیک نیز فعالیت دارد.

در دوران جنگ جهانی دوم، این کمپانی مانند هر کشور دیگری به کشور و ارتش خود وفادار بود و تمامی منابع خود را صرف ساخت کامیون برای ارتش امپراطوری ژاپن کرد. به دلیل کمبود منابع، این کامیون‌ها تا حد امکان بسیار ساده طراحی و تولید میشدند. به طور مثال، این کامیون‌ها تنها یک چراغ جلو داشتند، آن هم دقیقا در نقطه مرکزی؛ درست مدت کوتاهی پس از پایان جنگ، کارخانه تویوتا توسط متحدین بمب باران شد.

پس از پایان جنگ، این کشور از لحاظ اقتصادی وارد دوران بسیار دشواری شد. تویوتا به تولید تایپوپت SA (Typopet SA) فعالیت خود را مجددا از سر گرفت. این محصول متعلق به سال ۱۹۴۷ است که پس از گذشت دو سال، این کمپانی آسیب دیده تا مرکز ورشکستگی رسید، اما توانست به وام گرفتن از بانک دوباره روی پای خود بایستد. پس از گذشت چند سال و افت و خیزهای مجدد، این شرکت توانست با  گرفتن سفارش  از ایالت متحده آمریکا که به ۵ هزار کامیون برای جنگ کره نیاز داشت، دوباره قدرت خود را باز یابد.

شروع موفقیت‌های روزافزون این کمپانی از دهه ۸۰ میلادی بود که اولین جایزه کنترل کیفیتی خود را دریافت کرد و بعد از آن در بسیاری از نمایشگاه‌های خودرویی حضور داشت. از دهه ۹۰ میلادی، تویوتا دستی به سر و روی خط تولید خود کشید و با اضافه کردن مدل‌های لوکس و ماشین‌های بزرگ‌تر، مثل پیک‌آپ‌های بزرگ و شاسی بلندهای جذاب، تنوع زیادی در محصولات خود به وجود آورد. تیم تویوتا در اروپا عملکرد بسیار مناسبی داشت و با راه اندازی تشکیلات جدید، در این بازار این قاره ماندگار شد. در سال ۲۰۱۸، این شرکت اعلام کرد که قصد دارد مبلغی معادل ۵۰۰ میلیون دلار در زمینه خودران‌های کمپانی اوبر، سرمایه گذاری کند.

چهار مدل برگزیده از برند تویوتا

تویوتا استوت ۱۹۶۴

تویوتا استوت 1964

تقریبا هر کسی برای این پیک‌آپ لقب مخصوص به خودش را دارد. چیزی که هم بر سر آن توافق دارند این است که استوت، قلب و روح تویوتا است. این مدل اولین پیک‌آپی از تویوتا بود که در بازار آمریکا به فروش رسید.

تویوتا لند کروزر ۱۹۶۰

(Toyota Land Cruiser Fj40 1960)

تویوتا لند کروزر 1960

تویوتا لندکروز FJ به عنوان هیولا شناخته می‌شود و بار دیگر مدل‌ها را نیز به دوش می‌کشد. این مدل سرسخت، از مدل قبلی کروزر بزرگ‌تر بود. این مدل به مدت ۲۰ سال در بازار حضور داشت.

تویوتا جی تی

(Toyota 2000GT 1967)

Toyota 2000GT 1967 تویوتا

این مدل زیبا و ظریف که یک موتور شش سیلندری داشت، در فیلم جیمز باند ایفای نقش کرد. این محصول نماد یک خودروی کلاسیک ژاپنی واقعی است و به عقیده برخی، بهترین محصول تاریخ این کمپانی محسوب می‌شود.

تویوتا کرونا ۱۹۶۵

(Toyota Corona 1965)

تویوتا کرونا 1965

تا زمان فرا رسیدن این مدل، تویوتا نقش پررنگی در بازار آمریکا نداشت، اما مدل تویوتا کرونا قاعده بازی را تغییر داد و این مدل را به یک وسیله نقلیه قابل اعتماد برای خانواده‌ها تبدیل کرد.

نویسنده و مترجم: پرستو مهدی قلیخان