40 سال با هامر، قهرمان جنگی و مرد روزهای سخت

۶ دی ۱۳۹۹ 40 سال با هامر، قهرمان جنگی و مرد روزهای سخت

هامر (Hummer) مرد روزهای سخت و میادین جنگ است. از هرکسی که بپرسید، بدون شک هامر را یکی از بهترین شاسی بلندهای تاریخ می‌داند. خوشبختانه، داستان این مدل تاریخی هنوز ادامه دارد و وارد دنیای خودروهای الکتریکی شده است.

نگاهی به تاریخ هامر

هامر ماشینی بود که در ابتدا برای میدان جنگ ساخته شد. تقریبا می‌توان گفت بیش از نیمی از عمر محصولات هامر، در جاده‌های خاکی و جنگ‌های خاورمیانه خلاصه می‌شود. سربازان و فرمانده‌های نظامی، برای استتار یا در امان ماندن از گزند دشمن، از این هیولای چهار چرخ کمک می‌گرفتند. خوشبختانه، این شاسی بلند غول پیکر، توانست از اکثر ماموریت‌های خود سربلند بیرون آید.

طراحی هامر برای خیابان‌ها و زندگی شهری مناسب نبود، اما باز با این حال، پایش به خیابان‌های آمریکا باز و به یکی از الهام بخش‌ترین محصولات این کشور تبدیل شد. دوران سیاهی بر زندگی هامر حاکم شد، به قدری که همه تصور می‌کردند این SUV با وفا محکوم به مرگ است، اما انقلابی در صنعت خودروسازی رخ داد و هامر از مرگ حتمی نجات پیدا کرد.

هامر و خدمت در ارتش

در اواخر دهه 70 میلادی، ارتش آمریکا به دنبال جایگزین کردن جیپ‌های قدیمی با خودرویی کارآمد و سبک بود که در ماموریت‌ها نه تنها دست و پا گیر نباشد، بلکه به کمک حالی برای سربازانش تبدیل شود. در سال 1979 یک خودروی بزرگ، جادار و قدرتمند، جایگزین تمام ماشین‌های قبلی شد.

این خودروی جدید که HMMWV یا همان هاموی (Humvee) (مخفف وسیله نقلیه چرخ‌دار چند منظوره با تحرک بالا) نام داشت، به عنوان همراه مکانیکی همیشگی ارتش انتخاب شد. طراحی هاموی در همان سال آغاز و مدل اولیه آن در سال 1980 ارائه شد. دو سال بعد، ارتش 11 مدل اولیه از AM جنرال (AM General) به علاوه پروتوتایپ‌های دیگری از جنرال دینامیکس (General Dynamics) و تِله‌دین (Teledyne) دریافت کرد. برنده این رقابت میهن پرستانه، AM جنرال بود، زیرا در نهایت، پنتاگون مدل‌های اولیه این شرکت را انتخاب کرد.

در بازی با کلمات HMMWV و هاموی، در نهایت کمپانی AM جنرال نام هامر را برای محصولات خود انتخاب کرد. پنتاگون که حتی از انتخاب هوشمندانه نام این محصول هم خرسند شده بود، بلافاصله 55 هزار دستگاه از آن را سفارش داد.

محصول نهایی، دقیقا همان چیزی بود که ارتش می‌خواست، با همان معیارها و توانایی‌هایی که در ذهن داشت. هامر می‌توانست موانع را از سر راه کنار بزند و تا ارتفاع پنج فوتی در آب فرو برود. این غول، می‌توانست حدودا 2500 پوند بار را بدون هیچ مشکلی حمل کند. به گفته مجله تایم، سربازان آمریکایی به قدری هاموی را دوست داشتند که برای آن یک لقب در نظر گرفتند، جیپ استروئیدی!

در طول زمان، از هامر به عنوان آمبولانس، یدک کش، و برای جا به جایی موشک و اسلحه و … نیز استفاده می‌شود. در بین سال‌های 1990 تا 1991، این هیولای بزرگ در جنگ خلیج فارس نقشی حیاتی داشت و به نشانی از قدرت ارتش آمریکا تبدیل شد.

از 40 سال گذشته که اولین پروتوتایپ هامر ارائه شد تا به امروز، تقریبا 300 هزار دستگاه از این آن تولید شده است.

رقیب سرسخت هاموی، لامبورگینی چیتا

لامبورگینی چیتا

AM جنرال و دیگر کمپانی‌هایی که پیش‌تر ذکر شدند، تنها شرکت‌هایی نبودند که به قرارداد با ارتش دل بسته بودند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که حتی کمپانی لامبورگینی (Lamborghini) نیز در تک و تای ارائه بهترین محصول خود به ارتش آمریکا بود. خودرویی که این برند ایتالیایی ارائه داد، لامبورگینی چیتا (Lamborghini Cheetah) نام داشت و یکی از اصلی‌ترین رقبای هاموی بود.

لامبورگینی چیتا، در سال 1977 و در نمایشگاه خودرویی ژنو رونمایی شده بود. از قرار معلوم و در نهایت، لامبورگینی این محصول را به تله‌دین فروخت. این کمپانی هم چهار مدل اولیه دیگر تولید کرد، اما با توجه به قابلیت‌های شگفت انگیزی که هاموی داشت، به هیچ عنوان قابل مقایسه نبودند.

10 سال پیش، مدل اولیه اصلی لامبورگینی چیتا، در یک مزرعه در میشیگان دیده شد. یکی از دلال‌های لامبورگینی، این جواهر ارزشمند را به قیمت 300 هزار دلار از صاحب مزرعه خریداری کرد و آن را از فرسودگی تدریجی نجات داد.

فروش فوری خودرو

ورود هامر به شهر

هامر در گذر زمان

آرنولد شوارتزنگر، بازیگر معروف و ستاره فیلم‌ ترمیناتور، به هامر علاقه بسیار زیادی نشان داد، بنابراین از AM جنرال خواست که یک مدل شهری از آن را برایش بسازد. تا جولای سال 1992، مدل اختصاصی شوارتزنگر ساخته شده و در گاراژ وی قرار داشت. بر روی این مدل، کلمه «ترمیناتور» می‌درخشید. همین شد که مردم، خواستار ورود هامر قوی و دوست داشتنی به خیابان‌های شهرشان شدند.

پیش از ورود هامر به بازار، کسانی که جیپ یا آفرودرهای دیگر داشتند، همیشه در جاده و گل و لای آن گیر می‌افتادند، اما با این محصول جدید، تمامی مشکلات دوست‌داران ماجراجویی‌های آفرودی به خاطره‌ها پیوست. از دلایل موفقیت‌های این شاسی بلند در جاده‌های سخت و پر پیچ و خم، می‌توان به فاصله اینچی آن از زمین، سیستم تعلیق مستقل چهار چرخ ، چرخ‌های بزرگ و ثبات و استقامت آن اشاره کرد.

در 1992، قیمت هامر با سدان لوکس کمپانی مرسدس بنز (Mercedes-Benz)، یعنی 300 SEL، یکسان بود. البته بر خلاف محصولات بنز، این شاسی بلندها نه تنها لوکس نبودند، بلکه گرد و خاک مسیرهای پر فراز و نشیب جاده‌های خاکی بر روی آن‌ها به چشم می‌خورد. با اینکه AM جنرال تلاش کرد طراحی آن را با زندگی شهری سازگار کند، ظاهر هامر همچنان به برادرهای ارتشی‌اش شباهت داشت. لازم به ذکر است که این SUV بر خلاف عملکرد چشم گیرش در میدان جنگ، در خیابان‌ها چنگی به دل نمی‌زد.

با این حال، به قدری محصول موفقی بود که چشم غول خودروسازی آمریکا، یعنی جنرال موتورز (General Motors) آن را گرفت. در 1999، AM جنرال، بخش شهری هامر را به جنرال موتورز فروخت و در کنار آن، به ساخت هاموی‌های ارتشی در ایندیانا ادامه داد.

محبوبیت این شاسی بلند به اصطلاح وطنی، روز به روز در بین مردم بیشتر شد، تا حدی که حتی سلبریتی‌ها هم از داشتن آن لذت می‌بردند. بنابراین پروژه ساخت انواع کوچک‌تر هامر که پارک کردن و رانندگی با آن‌ها آسان‌تر بود، آغاز شد. با این حال، مدلی که در سال 2003 ارائه شد، همچنان غول پیکر به نظر می‌رسید. در همان سال، بیش از 34.592 مدل از این مدل تازه ساخت در آمریکا به فروش رسید. بنابراین،هامرهای بزرگ دوران سلطنت خوب و آرام و در بین مردم محبوبیت روز افزونی داشتند.

هامرهای مدرن چه شکلی شدند؟

شاید تصور کنید که ایده یک هامر برقی (پلاگین هیبرید)، یک رویای جدید و متعلق به همین یکی دو سال اخیر باشد، اما اینطور نیست. مدل پلاگین هیبرید این محصول دوست داشتنی، در سال 2009 قدم به عرصه گذاشت.

خوشبختانه و به لطف تکنولوژی‌های روز دنیا، دیگر لازم نیست که نگران باتری ماشین‌های الکتریکی باشیم. شاید 10 سال پیش، ایده یک پیک‌آپ بزرگ الکتریکی رویایی دست نیافتنی بود، اما امروز دیگر نه! در سال 2018،  استارت آپ ریویان (Rivian)، از یک وانت تمام الکتریکی به نام R1T رونمایی کرد که می‌توانست 700 اسب بخار نیرو تولید کند. پس از آن نوبت به تسلا (Tesla) و سایبرتراک (Cybertruck) رسید. سپس در سال 2019، مدیر عامل جنرال موتورز، ماری بارا اعلام کرد که این برند قصد دارد در پاییز سال 2021، یک وانت تمام الکتریک تولید کند. بنابراین در روز بیستم اکتبر سال 2020، از یک محصول پرافتخار، یعنی GMC Hummer EV Edition 1 رونمایی شد.

پیک‌آپ الکتریکی 1000 اسب بخار نیرو تولید می‌کند و سرعت آن تنها در 3 ثانیه به 100 کیلومتر بر ساعت می‌رسد.

این هامر الکتریکی و پاک، از همه لحاظ با دیگر خواهر و برادرهایش، خصوصا آنان که در ارتش مشغول هستند، متفاوت است.

فروش فوری خودرو

نویسنده و مترجم: پرستو مهدی قلیخان