بورسی شدن خودرو علاج این صنعت است؟

۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ بورسی شدن خودرو علاج این صنعت است؟

در چند ماه گذشته هر بار که صحبت از اصلاح قیمت‌‌گذاری در بازار خودرو شد، پای ورود خودرو به بورس هم به میان می‌آمد. اما این بحث، از همان ابتدا موافقان و مخالفان خود را داشت. برخی معتقد بودند ورود خودرو به بورس کارشناسی نیست و برخی دیگر هم آماده نبودن شرایط صنعت خودرو برای این اقدام را مطرح می‌کردند.

سیاستمداران زیان خودروسازان را باور ندارند

عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت در همین رابطه برخی موانع مهم در ورود خودرو به بورس را بیان می‌کند که نشان می‌دهد در روزهای فعلی نباید به ورود خودرو به بورس فکر کرد. امیرحسن کاکایی به خودرو45 می‌گوید: صنعت خودرو به دلیل سیاست‌ها و قیمت‌گذاری دستوری اشتباهی که در سه سال گذشته انجام شده، بیش 80 هزار میلیارد تومان ضرر کرده که تقریبا غیرقابل جبران است. یعنی طی دو سال گذشته به مرز ورشکستگی رسیده است. باید ابتدا این واقعیت را بپذیریم. این رقم زیان، عددی نیست که بگوییم یک نفر آن را اعلام کرده و اشتباه است. ده‌ها سازمان نظارتی آن را بررسی و تایید کرده‌اند. یعنی واقعیت است و باید آن را پذیرفت. اما مشکل اینجاست که بخش زیادی از سیاستمداران ما این عدد را قبول ندارند و می‌گویند دروغ است. به همین خاطر همچنان به دنبال کنترل دستوری قیمت‌ها هستند.

این کارشناس صنعت خودرو تاکید می‌کند: قیمت خودرو باید آزاد شود تا دست کم به این نقطه برسیم که قیمت فروش پایین‌تر از قیمت تمام شده نباشد. این مساله باید با یک مکانیزم درست صورت گیرد. به تجربه من، باید آزادسازی صورت گیرد. بورس شاید بهتر از قیمت‌گذاری دستوری باشد اما خودش چالش‌هایی دارد. ممکن است همان افراد بی‌اعتماد به سیستم، به بورس و مسئولان آن بخش هم ایراد وارد کنند. از طرفی این احتمال وجود دارد که در همان بورس هم به سمت دستوری عمل کردن برویم.

تا بعد از انتخابات به بورس فکر نکنیم

به گفته وی، بورس به شرطی می‌تواند مناسب باشد که سیاستمداران در ابتدای کار به مکانیزم آن اعتماد کنند که البته اجرای این کار هم ممکن است با چالش همراه باشد چون در کشورهای دیگر چنین چیزی نداشتیم که خودرو در بورس عرضه شود.

کاکایی می‌گوید: با این حال اگر تصور می‌کنیم که بورس می‌تواند راه درستی برای صنعت خودرو باشد، باید آن را بیازماییم تا این صنعت را نجات دهیم. اما باید از همان ابتدا به اصول بورس یعنی آزادی، شفافیت بازار و موارد دیگر پایبند باشیم. البته به نظرم تا بعد از انتخابات هیچ اتفاقی در مورد قیمت‌گذاری دستوری صورت نمی‌گیرد. به همین خاطر در چنین وضعیتی بحث کردن روی این مسائل بی‌مورد است.

این کارشناس صنعت خودرو تاکید می‌کند: وضعیت این صنعت بسیار خطرناک است و باید در شرایطی که راه آزادسازی برای آن منتفی است، فکری برای تامین نقدینگی کرد. در شرایط فعلی خودروسازان علاوه بر مشکلات کلان، حتی پول برای خرید مواد اولیه هم ندارند. البته فقط مشکل خودروسازان نیست بلکه قطعه‌سازان هم درگیر هستند. باید مکانیزمی برای رهایی از قفل شدن نقدینگی پیدا کرد تا بعد از انتخابات، راهکاری واقعی و ماندگار برای نجات صنعت خودرو اتخاذ شود.

مطلب مرتبط:

جزئیات ورود خودرو به بورس کالا/ ورود خودرو به بورس قطعی شد

آخرین وضعیت عرضه خودرو در بورس

تاثیرات مثبت یا منفی عرضه خودرو در بورس چه خواهد بود!؟

 

نویسنده: سپیده اشرفی

 

فروش فوری خودرو کارکرده