یک کارشناس صنعت خودرو معتقد است که سه نکته اصلی در ساماندهی بازار خودرو از سوی دولت باید مورد توجه قرار گیرد.
انوش رهام کارشناس صنعت خودرو معتقد است که 3 نکته مهم برای ساماندهی دولتی بازار خودرو وجود دارد که باید بیشتر از قبل به آنها توجه کرد. وی در تشریح این نکات، به خودرو45 گفت: اینکه از ساماندهی صحبت می کنم به معنای آن نیست که مشکلات عمیق صنعت خودرو حل شود. به هر حال دولت فعلی چند ماه بیشتر تا پایان کار خود زمان ندارد و در نهایت میتواند اقدامات خود را به شکل تنظیم بازار انجام دهد. اما در مورد بحثهای مهمی که در حوزه خودروسازی وجود دارد یعنی قطعهسازی، دانش تولید خودرو و سیاستهای مربوط به واردات خودرو و بسته نبودن بازار برای رقابت، باید اینطور بگویم که مجموعه سیاستها میتواند چشمانداز درازمدت ایجاد کند. هرچند که باز هم نیاز به برنامهریزی دولت بعدی دارد.
تصویب طرح ساماندهی بازار خودرو در مجلس
فروردین 1400:طرح ساماندهی بازار خودرو در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. این خبر را مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع مجلس اعلام کرد.
بر اساس این طرح زمانی که میزان تقاضا و تعداد مشتریان از میزان عرضه و تعداد تولید کارخانهها بیشتر باشد، خودرو در بورس کالا عرضه میشود. قیمت پایه خودرو در بورس بر اساس قیمتی است که در زمان ثبت نام، مشخص میشود.
اختلاف قیمت پایه و قیمت خودرو خریداریشده به حساب خزانه واریز میشود و صرف توسعه بخشهای قطعهسازی و حمل و نقل عمومی خواهد شد.
تا دو سال بعد از خرید خودرو از بورس، باید به میزان ۳۰ درصد از قیمت آن مالیات پرداخت شود و بدین شکل قیمت خودرو تکنرخی خواهد شد.
در صورتی که این طرح در صحن علنی مجلس رای بیاورد، به دولت ابلاغ میشود و قابلیت اجرایی پیدا میکند.
20 سال از بازار جهان عقبیم
وی در خصوص وضعیت صنعت خودرو، تاکید کرد: ما 20 سال از دانش روز خودرو عقب هستیم. معتقدیم روش تولید خودرو کاملا متفاوت از چیزی است که در کشور ما روی میدهد. در درجه اول صنعت خودروسازی باید از دست دولت خارج شود و تا زمانی که دولت تصمیمگیر اول و آخر است، همین وضعیت را خواهیم داشت.
رهام به نکته دوم اشاره کرد و گفت: مساله دوم این است که دانش تولید خودرو بر خلاف آنچه سیاستگذار از کل به جزء تعریف کرده از جزء به کل است. یعنی اگر خودروی پیشرفتهای را پیادهسازی کنیم خواهیم دید بیش از 100 برند قطعه ساز که از آنها با عنوان OEM یعنیOriginal Equipment Manufacture یاد میشود در صنعت خودروسازی فعال بودهاند. نباید فراموش کرد که خودروساز در زنجیره تولید و تامین گسترده به سمت طراحی، مطالعه، ارزش افزوده، دانش و طراحی پلتفرم میرود. یعنی خودروساز به جای ساخت، بر طراحی خودرو تمرکز میکند. در حقیقت این قطعهساز است که نقشه موردنظر خودروساز را با بالاترین سطح کیفی تولید میکند.
سرمایهگذاری نکردهایم؛ تنها تزریق نقدینگی بوده است!
این کارشناس صنعت خودرو همچنین تاکید کرد: حتی طراحی بدنه و بخشهای مختلف مثل سیستم تعلیق، ترمز، گیربکس یا بدنه و اکثر بخشهای اساسی خودرو را OEM ها میسازند. اما زنجیره این تولیدکنندگان اصلی تجهیزات در کشور ما به درستی شکل نگرفته و عمدتا قطعهسازان به جای طراحی محصول، در حال تولید مشابه هستند. در عین حال، چون خودروساز بخش تحقیق و توسعه قوی ندارد و حتی در مقطعی این بخش تعطیل شده و سرمایهگذاری خاصی برای بخش تحقیق و توسعه انجام نشده، خروجی آن هم طراحی پیشرفتهای نبوده است.
وی نکته سوم را در تفاوت سرمایهگذاری با تزریق نقدینگی دانست و گفت: مساله سوم اینجاست که در بخش دولتی تفاوت سرمایهگذاری با تزریق نقدینگی هم مشخص نیست. عمده آنچه در صنعت خودرو روی میدهد، تزریق نقدینگی است و سرمایهگذاری نیست. دولتها روی R&D سرمایهگذاری نمیکنند. تنها نقدینگی را به خودروساز تزریق میکنند. یعنی تنها میخواهند مشکلات روزمره خودروساز را حل کنند و همین مساله باعث میشود از روند خودروسازی جهان عقب باشیم.
نویسنده: سپیده اشرفی- میلاد قزللو