یادم میآید برای تعطیلات بار و بندیل را جمع کردیم و با ماشین تازهای که خریده بودیم راهی سفر شدیم. این بار مانند سریهای قبل نبود و کمی نگرانیها کم تر شده بود. قبل از این هر بار به شمال سفر میکردیم، از همه بیش تر از مه غلیظ جاده میترسیدیم و من هر لحظه احساس میکردم که یا به ته دره سقوط خواهیم کرد و یا اتومبیلی که از رو به رو میآید ما را نمیبیند و با هم شاخ به شاخ میشویم. چندین بار شده بود که در مسیر به مه غلیظی برخورده بودیم و کنار زده بودیم تا اوضاع آرام شود و بعد حرکت کنیم اما این بار با دیلایت اتولایت ماشین جدیدمان دیگر ترسی نداشتیم.
اولین سفر با ماشین دیلایت اتولایت
پیشنهاد خرید خودرو دیلایت اتولایت دار را یکی از اقواممان که در یکی از کشورهای حوزه اسکاندیناوی زندگی میکند، داده بود و بعد از این که خودرو خریداری شد، دیگر دوستان مان هم به جمع ما پیوستند و هر کسی که خاطره سفر شمال ما را با اتومبیل جدیدمان شنید، فورا چراغهای جلو ماشین خود را به چراغهای دیلایت مجهز کرد. ماشین عمر خود را کرده بود و ناچار به تعویض آن شده بودیم. ایمنی ماشین از چرخها گرفته تا پیشرانه آن به کمترین سطح رسیده بود و ما هم که همیشه پا به رکاب بودیم دیگر نمیتوانستیم خرج و برج آن را تحمل کنیم و بالاخره برای فروش خودرو اقدام کردیم و بعد با پولی که روی رقم به دست آمده از فروش گذاشتیم به دنبال اتومبیلی گشتیم که حداقل یک سر و گردن از مدل و برند قبلی بالاتر باشد. از آن جایی که میدانید خبرها خیلی زود پخش میشود و خبر خرید ماشین جدید هم از این قاعده مستثنی نبود. مثل همه کسانی که دوست و فامیلی دارند که در خارج از کشور زندگی میکنند، گاهی با دوستان آن ور آبی گپ و گفتی داشتیم و این بار در یکی از این تماسها یکی از دوستان در مورد خرید خودرو پیشنهادی به ما داد و نام ماشین دیلایت اتولایت را به ما معرفی کرد. نه میدانستم اتولایت چیست نه دیلایت! به همین خاطر همزمان با بررسی و ثبت نام خانواده برای خودرو جدید، من هم سری به چند وبسایت زدم تا مفهوم این کلمه را بدانم. متوجه شدم دیلایت به معنی «نور روز» است و چراغهای اتومبیل در روز هم میتوانند در مسیرهای تاریک روشن بمانند اما باز نتوانستم بفهمم که کاربرد این چراغهای دیلایت دقیقا در چیست تا این که اولین تجربه سفر با ماشین جدید که به دیلایت اتولایت مجهز بود همه چیز را برایم روشن کرد.
سفر به دل جاده با اتولایت
سفرمان را با خودرو جدید آغاز کردیم و اولین سوالی که برای من پیش آمد، این بود که کدام خودروها اتولایت دارند؟ البته با این که هنوز نمیدانستم اتولایت دقیقا چیست؟ پرسیدم اتولایت چیست؟ جوابی که به من داده شد پر از آب و تاب بود اما خلاصه اش این میشد که اتولایت در واقع همان دیلایتهایی هستند که به صورت زنجیرهای از چراغهای ریز در قسمت بالایی و یا زیرین مردمک چراغ جلویی ماشین در داخل قاب شیشه ای و یا پلاستیکی چراغ قرار دارد و کارش این است که در طول سفر روزانه در داخل تونلها و جاهای تاریک به طور اتوماتیک و بدون این که نیاز به توجه راننده داشته باشد روشن میشود و خودروهای دیگر را از حضور اتومبیل در مسیر آگاه میکند. به ویژه اگر مسیر مه غلیظ داشته باشد و یا هوا مانند همان کشورهای اسکاندیناوی که حرفش را زدیم گرگ و میش شود دیلایت اتولایت میتواند حکم ناجی را ایفا کند. همین اتفاق هم در مسیر افتاد؛ گفته بودم که قبل از حضور این ماشین و با اتومبیل قبلی مجبور میشدیم در زمانی که مه غلیظ جاده را گرفته، گوشهای توقف کنیم تا کمی از سنگینی مه کم شود و بعد به راه بیافتیم.
وقتی با چراغهای عادی حرکت میکنید و ماشینها از رو به رو میآیند تنها قادر هستید که در چند متری مانده به اتومبیل تان آنها را ببینید و این موضوع بسیار خطرساز است. اما دیلایت که به صورت اتوماتیک فعال میشود و یا راننده به صورت دستی آن را در چنین مواقعی روشن میکند، باعث میشود تا ماشینهای رو به رو و هم مسیر از حضورمان باخبر شوند و قبل از این که کار از کار بگذرد از شما فاصله بگیرند. جالب بود. خودرو جدید با این فناوری مانند آهن ربا با ماشینهای دیگر نقش قطبهای همگون را بازی میکردند و چراغهای دیلایت، ماشینهای دیگر را از حضور ما باخبر میکردند.
کدام ماشینها دیلایت اتولایت دارند؟
از آن جایی که بسیاری از کشورهای اروپایی به دلیل شرایط جوی این چراغهای LED را که به دیلایت اتولایت معروف شدهاند را دارند، ایران و خودروهایی که به تازگی وارد خط تولید شدهاند نیز ملزم به داشتن این نوع چراغ هستند.
خودروهایی مانند جک S5 و دنا پلاس و دیگر خودروهای ملی که در کشور معروف شده اند و خودروهایی که با قراردادهای مشترک با کشورهای اروپایی و آسیایی وارد خط تولید کارخانجات داخلی شده اند همگی در برنامه ساخت شان دیلایت را جا داده اند و خودروی ما نیز از قاعده مستثنی نیست. در گذشته یک فانوس از فاجعه ای بزرگ در جادههای تاریک و مسیرهای پر از نقطه کور حکم ناجی را ایفا میکرده اند و امروز این وظیفه به عهده چراغهای دیلایت اتولایت است.
نویسنده: احسان والیان