اشتباهات رایج در رانندگی و نگهداری از خودرو

۶ شهریور ۱۴۰۲ اشتباهات رایج در رانندگی و نگهداری از خودرو

از زمان اختراع خودرو تا امروز، این ساخته دست بشر پیشرفت‌های زیادی کرده و به همین علت، برخی از رفتارها و عادت‌های گذشته، برای خودروهای امروزی مناسب نیست و حتی مضر است. برای مثال به عادت گاز دادن قبل از خاموشی پیشرانه یا گاز دادن بین تعویض دنده‌ها می‌توان اشاره کرد. در این میان، برخی از باورهای خودرویی نیز، از پایه و اساس درست نبوده و هر راننده‌ای باید آن‌ها را کنار بگذارد که البته تجربه ثابت کرده، تغییر عادت‌های خودرویی مردم کار بسیار سخت و زمان‌بری خواهد بود. به نظر شما اشتباهات رایج در رانندگی و نگهداری از خودرو شامل چه مواردی می‌شود؟

تایر جدید در محور جلو

در گذشته و حتی همین امروز، بسیاری تاکید دارند که تایر نو باید در محور جلو قرار بگیرد. این در حالی است که این نگاه برای خودروهای امروزی که فرمان هیدرولیک دارند و در صورت ترکیدن تایر ماشین، به راحتی می‌توان خودرو را کنترل کرد، درست نیست. ضمن اینکه آزمایش‌های انجام‌شده توسط تایرسازان معتبر دنیا نشان می‌دهد که در صورت ترکیدن لاستیک محور عقب در سرعت‌های بالا، خودرو به راحتی از کنترل خارج می‌شود و خطرات بیشتری در پی دارد. این قضیه البته در خودروهای سنگین و تجاری که تایرهای عقب جفتی دارند، صادق نیست و بهتر است تایر نو در محور جلو قرار گیرد.

رنگ روغن پیشرانه

این تفکرات که روغن خوب باید سریع یا دیر سیاه شود، چسبندگی روغن با دست باید زیاد باشد تا بتواند روانکاری را خوب انجام دهد، روغن خوب نباید بخار کند و… تا حد بسیار زیادی اشتباه است. شرکت‌های روانساز با توجه به تکنولوژی و فرمول مختص به خود، اقدام به ساخت روغن موتور کرده که در آنها، افزودنی‌هایی برای عملکرد بهتر روغن اضافه می‌کنند. ضمن اینکه روغن موتور جدید می‌تواند با شرایط فعلی پیشرانه خودرو، سازگارتر بوده و عملکرد بهتری نیز داشته باشد. همه این موارد ثابت می‌کند که روغن خوب را باید فقط از سازنده خوب گرفت و با آزمایش‌هایی از این دست نمی‌توان به طور قطعی، کیفیت روغن موتور را تایید یا رد کرد.

دینام قوی تر از باتری

این نگاه که دینام با آمپر بالاتر از ظرفیت باتری، می‌تواند به باتری خودرو آسیب بزند، اشتباه است. دینام قوی‌تر از ظرفیت باتری، فقط زمان فول شارژ شدن باتری را کاهش می‌دهد و آن را سریع‌تر شارژ می‌کند و با توجه به ساختار این بخش، بعد از رسیدن باتری به شارژ کامل، عملیات شارژ شدن آن تا زمان نیاز، قطع می‌شود. این چرخه به طور دائم در حال تکرار است تا باتری همیشه در بهترین وضعیت خودش قرار داشته باشد. ضمن اینکه نباید آمپر بالا بودن دینام با ولتاژ بالای آن اشتباه گرفته شود. اگر ولتاژ خروجی دینام بالا باشد، یک عیب برای دینام است و منجر به خرابی باتری خواهد شد.

ریختن تینر در باک بنزین

تینر، سیال حلال و فراری است و علاقه زیادی به سوختن دارد. برخی با این تفکر که ریختن تینر در باک خودرو، نقش اکتان را بازی می‌کند و باعث بهسوزی بهتر پیشرانه می‌شود، از این سیال استفاده می‌کنند. در حالی که اکتان بالاتر سوخت دقیقا به معنی عکس این کار است و ریختن اکتان باعث افزایش مقاومت سوخت به انفجار می‌شود تا سوخت در حین متراکم شدن، دچار پدیده ناک یا همان ضربه نشود. همچنین ریختن اکتان، می‌تواند به باک‌های پلاستیکی نیز آسیب وارد کند و با جدا شدن ناخالصی‌ها و آلودگی‌های چسبیده به جداره باک، آنها را وارد مسیر سیستم سوخت‌رسانی کند.

عدم تعویض فیلتر اتاق

از جمله فیلترهای خودرو که کمتر کسی به تعویض و بازدید آن اهمیت می‌دهد، فیلتر اتاق است. این در حالیست که چون هوای مورد استفاده در تهویه خودرو از این فیلتر عبور می‌کند، هم در کیفیت کاری این بخش و هم در سلامت سرنشین، اهمیت زیادی خواهد داشت.

سرد کردن ناگهانی پیشرانه جوش آورده

یکی از اشتباهات رایج رانندگان، ریختن آب در پیشرانه جوش‌آورده است. وقتی موتور به دمای جوش می‌رسد و در این حالت، آب زیادی از دست داده، ریختن آب درون رادیاتور باعث خنک شدن ناگهانی سرسیلندر شده و می‌تواند خساراتی به سرسیلندر مثل ترکیدن، ول کردن سیت و تابیدگی وارد کند. اگر آب سیستم خنک‌کاری کم نشده و فقط به دمای جوش رسیده باشد، بهتر است با ریختن آب روی رادیاتور آن را خنک کنیم. در غیر این صورت، بهترین کار این است که اجازه دهیم پیشرانه با هوای آزاد خنک شود. در این صورت پیشرانه را خاموش کرده، هر سی ثانیه استارت می زنیم و بعد از چند ثانیه موتور را خاموش کنیم تا رینگ‌های پیستون درون سیلندر نچسبند. با کاهش دمای موتور بعد از چندین دقیقه، عیب موجود را برطرف می‌کنیم.

تعویض روغن ها

هیچ سیالی در خودرو عمر بی‌نهایت ندارد، اما با توجه به نحوه و محل استفاده، زمان تعویض آنها نیز متفاوت خواهد بود. این تفکر که واسکازین دیفرانسیل و گیربکس، روغن ترمز و هیدرولیک نیاز به تعویض ندارند و فقط باید کسری آنها را جبران کرد، اشتباه است. روغن ترمز علاقه زیادی به جذب رطوبت دارد و به مرور، کیفیت خود را از دست می‌دهد. روغن موجود در دیفرانسیل و گیربکس‌های دنده‌ای نیز مثل روغن هیدرولیک، کم‌کم کیفیت خود را از دست می‌دهند و حاوی براده‌های فلزی می‌شوند. زمان دقیق تعویض این سیالات در دفترچه خودرو نوشته شده است که معمولا دو سال را پیشنهاد می‌کنند.

گریس زدن به سر باتری

یکی از راهکارهای جلوگیری از سولفاته شدن سر باتری‌ها در باور عموم مردم، گریس زدن به آنهاست. این در حالی است که گریس و روغن هیچ تاثیری در جلوگیری از این اتفاق ندارد. سولفاته شدن سر باتری‌ها، دلایل متعددی دارد که از آنها می‌توان به شارژ نامنظم دینام، محکم نبودن اتصالات بدنه و منفی خودرو، به پایان رسیدن عمر باتری، خروج گازهای داخل باتری، خوابیدن بیش از حد باتری و… اشاره کرد.

ایمنی خودروهای قدیمی

خودروهای قدیمی دارای بدنه‌هایی با جنس ضخیم‌تر و قوی‌تری هستند که باعث می‌شود تا در تصادفات نه چندان سنگین، آسیب‌های جزیی ببینند. اما اگر تصادف سنگین باشد، خودروهای ایمن امروزی، حفاظت بهتری از سرنشینان به عمل می‌آورند. چرا که بدنه خودروهای چند دهه اخیر، به نحوی طراحی شده‌اند که با جذب انرژی حاصل از تصادف که منجر به نابودی فضای اطراف کابین می‌شود، آسیبی به کابین خودرو و در نتیجه سرنشینان وارد نشود. ضمن اینکه وجود انواع کیسه هوا و دیگر سیستم‌های ایمنی، امنیت سرنشینان داخل اتاق را بالاتر می‌برد.

کند بودن خودروهای اتوماتیک

امروزه با وجود گیربکس‌های اتوماتیک پیشرفته مثل دوکلاچه‌ها و توربینی‌های قفل‌شونده و همچنین هوشمندی بالای گیربکس‌ها که در بسیاری از آنها می‌توان به صورت دستی نیز دنده را تعویض کرد، این باور قدیمی که خودروهای اتوماتیک شتاب کمتر و عملکرد ضعیف‌تری نسبت به خودروهای با گیربکس دنده‌ای دارند، تا حد زیادی رنگ باخته است.

افزودنی های بنزین

اگر پیشرانه خودرو از تکنولوژی بالایی برخوردار نباشد، حتی بنزین سوپر نیز در مقایسه با یک بنزین باکیفیت، در چنین موتوری کارایی ندارد. این واقعیت در مورد افزودنی‌های بنزین نیز وجود دارد. در بسیاری از مواقع، افزودنی های بنزین مثل افزایش دهنده‌های اکتان یا اکتان بوستر یا انژکتورشور، هیچ نفعی برای یک پیشرانه که در وضعیت خوبی است و کارکرد سالمی دارد، نخواهد داشت. ضمن اینکه با وجود انواع بی‌کیفیت این افزودنی‌ها، ممکن است به پیشرانه آسیب نیز وارد شود.

نور بالا در مه

استفاده از نور بالا در شرایط جوی نامساعد و مه آلود نه تنها افق دید شما را افزایش نمی‌دهد بلکه آن را کمتر می‌کند، بنابراین هنگام رانندگی در مه از نور پایین استفاده کنید البته اگر خودرو شما مه‌شکن دارد، آن را روشن کنید تا افق دید افزایش پیدا کند و تسط بیشتری روی مسیر داشته باشید.

هوای تازه به جای کولر

بسیاری از رانندگان در اتوبان‌ها کولر خودرو را روشن نمی‌کنند و به جای آن شیشه ها را پایین می‌کشند و عقیده دارند که در مصرف سوخت صرفه‌جویی می‌کنند. تحقیقات نشان داده اگر کولر خودرو روی فن باشد، ۴۰ درصد سوخت کمتری نسبت به پایین بودن شیشه‌های خودرو مصرف می‌کند.

عدم تعویض فیلتر روغن

فیلتر روغن از قطعات مصرفی خودرو است و طی مدت زمان مشخصی خاصیت خود را از دست می‌دهد. فیلتر روغن‌ را باید همراه با تعویض روغن عوض کنید. زمان تعویض فیلتر به روغنی که استفاده می‌شود بستگی دارد؛ برای مثال فیلتر در روغن‌های ۵ هزار کیلومتری باید به ازای هر ۱۰ هزار کیلومتر و در روغن‌های ۲۰ هزار کیلومتری بعد از هر بار تعویض روغن باید عوض شود.

استفاده از آب لوله کشی

آب لوله کشی مقدار زیادی املاح در خود دارد و ریختن آن سبب ایجاد رسوبات در رادیاتور و واتر پمپ می‌شود که این رسوبات می‌توانند سبب سوختن واشر سرسیلندر شوند. بهترین راه برای جلوگیری از این کار ریختن‌ آب جوشیده سرد است. به یاد داشته باشید که پس از سرد شدن آب جوشیده ،مقداری رسوبات در ظرف جمع می‌شود که نباید آن را داخل رادیاتور بریزید.

ریختن آب لوله کشی در مخزن شیشه‌شور باعث ایجاد رسوبات می‌شود. برای جلوگیری از آن می‌توان از آب جوشیده سرد یا مایع‌های آماده موجود در بازار استفاده کرد.

نگه داشتن ترمز در دست انداز

قبل از رسیدن به دست‌انداز سرعت خود را کم کنید. نگه داشتن پدال ترمز در عبور از دست‌اندازها فشار زیادی به سیستم ترمز خودرو وارد می‌کند.

درجا گرم کردن خودرو

درجا گرم کردن خودرو نه‌تنها مفید نیست، بلکه به خودرو آسیب وارد می‌کند. گرم کردن اصولی خودرو سبب آماده شدن آن در روزهای سرد می‌شود. در جا گرم کردن، منبع اگزوز را بیش از حد گرم می‌کند سپس این گرما به موتور خودرو منتقل می‌شود که برای آن مضر است.

جدا کردن کاتالیست

کاتالیست آلاینده‌های سمی را فیلتر می‌کند و نقش مهمی در محیط زیست دارند. عده‌ای تصور می‌کنند که این قطعه خودرو را خفه می‌کند و باعث افزایش مصرف سوخت می‌شود. به همین دلیل آن را از خودرو جدا کرده و فقط زمان معاینه فنی آن را نصب می‌کنند. به خاطر داشته باشید که کاتالیست نقشی در مصرف سوخت خودرو ندارد و جدا کردن‌ آن سبب آسیب جدی به محیط زیست و افزایش آلاینده‌ها می‌شود.

وزن بیش از حد خودرو

سنگین کردن بیش از حد خودرو، مصرف سوخت را افزایش می‌دهد بنابراین صندوق عقب خودرو را تا حد ممکن سبک کنید.

نشاندن کودک روی پا

باز شدن ایربگ‌ها هنگام تصادف نه تنها از کودک محافظت نمی‌کند بلکه ممکن است سبب خفگی شود و بهتر است از نشاندن کودک روی پای سرنشین جلو اجتناب شود. همچنین اگر کودک خود را هنگام رانندگی در آغوش بگیرید، جریمه خواهید شد. برای افرایش ایمنی کودک و حافظت از آن می‌توانید از صندلی‌های کودک خودرو استفاده کنید.

 کشیدن ترمز دستی با نگه داشتن کلید

اگر هنگام کشیدن ترمز دستی دکمه آن را نگه دارید، از خرابی چرخ دنده‌های آن جلوگیری می‌کنید. همچنین با این کار فشار کمتری به سیستم ترمز وارد می‌شود.

 خلاص نکردن پشت چراغ

هنگام ماندن در پشت چراغ قرمز و ترافیک، خودرو را در حالت خلاص قرار دهید تا فشار کمتری به گیربکس وارد شود.

عدم تعویض روغن گیربکس

روغن گیربکس به بهتر کار کردن آن کمک می‌کند و به طور میانگین بعد از طی مسافت ۱۵۰ هزار کیلومتر باید تعویض شود. البته زمان تعویض روغن گیربکس ارتباط مستقیمی با نوع روغن و خودرو دارد.

توجه به چراغ بنزین

بسیاری از رانندگان بعد از روشن شدن چراغ بنزین و با وجود کمبود سوخت مسافت زیادی را با خودرو طی می‌کنند که این کار سبب سوختن پمپ بنزین می‌شود. همچنین رسوبات و ناخالصی‌های بنزین بعد از ورود به مسیر سوخت در عملکرد فیلتر بنزین، انژکتور و پمپ بنزین اختلال وارد می‌کند.

رانندگی با خودرویی که چراغ بنزین آن روشن شده، به امید اینکه مسافت زیادی را طی می‌کند، اشتباه است و بعد از رسیدن بنزین به یک‌چهارم ظرفیت باک باید نسبت به سوخت‌گیری مجدد اقدام کرد.

نصب باربند

باربند خودرو یکی از لوازم‌های جانبی بسیار کاربردی در خودرو است که در سفر‌ها نیز بسیار کاربرد دارد. نصب و جدا کردن باربند کار بسیار آسانی است و نصب همیشگی آن روی خودرو سبب افزایش مصرف سوخت می‌شود.

 گرفتن همزمان ترمز و کلاچ

بهتر است برای توقف خودرو ابتدا پدال ترمز را فشار دهید و قبل از به لرزش درآمدن خودرو کلاچ بگیرید. گرفتن هم‌زمان ترمز و کلاچ، نیروی موتور را درگیر می‌کند و با افزایش متراژ ترمز باعث توقف دیرتر خودرو می‌شود.

 گاز دادن قبل از خاموش کردن

انجام این کار در خودروهای انژکتوری مضر است، زیرا با گاز دادن و بستن سوئیچ مقدار زیادی بنزین نسوخته باقی می‌ماند که باعث آسیب به سوزن انژکتور و عملکرد نادرست خودرو هنگام استارت زدن می‌شود.

 استفاده از بنزین معمولی

بنزین معمولی سرب زیادی دارد و استفاده از آن موجب از بین رفتن مبدل کاتالیست می‌شود. بنزین سوپر کیفیت بالاتری نسبت به بنزین معمولی دارد و بهتر است از آن استفاده شود..

خاموشی خودرو از بنزین کم

باک خودرو نباید به طور کامل خالی شود. چراکه بعد از تمام شدن بنزین رسوبات آن وارد مسیر سوخت می‌شود و به خودرو‌ آسیب وارد می‌کند.

عدم توجه به سرویس دوره ای

خودرو قطعات مصرفی بسیار زیادی دارد که طی مدت مشخصی عمر آنها به پایان می‌رسد. برای نگهداری و حفظ سلامت خودرو باید به سرویس‌های دوره‌ای مشخص توجه کرد تا با رفع ایرادات جزیی از ایجاد مشکلات بزرگ جلوگیری شود. بسیاری از رانندگان ارزشی برای سرویس‌های دوره‌ای خودرو قائل نیستند که این رفتار نادرست هزینه‌های بسیار سنگینی را در پی خواهد داشت.

به کار بردن روش‌های نادرست در نگهداری از خودرو نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه مشکلات بسیاری نیز به آن می‌افزاید. قبل از به کار بردن هر روشی تحقیق کنید و از درست بودن آن مطمئن شوید تا آسیب جبران‌ناپذیری به خودرو وارد نشود.

فروش آنلاین خودرو

تهیه و تنظیم: تیم تولید محتوا خودرو45