هیوندای توسان یک کراس اوور جمع و جور محسوب میشود که نخستین مرتبه در سال ۲۰۰۴ میلادی از سوی شرکت کرهای هیوندای روانه بازار شاسی بلندهای متعارف شهری شد. این خودرو که با نام ix35 نیز شناخته میشود، تاکنون در سه نسل مهمان جادههای ایران و جهان بوده است.
امکانات رفاهی ایمنی قابل قبول، فرم بدنه کراس اوور و قیمت معقول، توسان از برند هیوندای را به یکی از محبوبترین و پرفروشترین محصولات تاریخ خودروسازی هیوندا در بازارهای مختلف تبدیل کرده است.
میانه دهه هشتاد شمسی بود که شرکت آسان موتور (نماینده رسمی هیوندای در ایران) پای نسل اول هیوندای توسان را به بازار ایران باز کرد. طی سالیان بعد نیز نسلهای دوم و سوم این خودرو راهی کشورمان شدند که همگی آنها به ویژه نسل دوم، مورد توجه گسترده مشتریان ایرانی قرار گرفتند.
در این مقاله قصد داریم به بررسی نسلهای مختلف هیوندای توسان پرداخته میشود.
هیوندای توسان نسل اول ( JM- 2004 تا 2009)
شرکت هیوندای نسل اول توسان را در سال ۲۰۰۴ میلادی روانه بازار امریکا کرد و سپس برای فروش آن در بازار سایر کشورها دست به کار شد. این خودرو که بر پلتفرم هیوندای آوانته (النترا XD) توسعه یافته، طی سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ در بازار کشورمان حضور پیدا کرد.
توسانهای JM موجود در بازار ایران عمدتا به یک پیشرانه ۶ سیلندر تنفس طبیعی با حجم ۲.۷ لیتر مجهز شده بودند که قادر به تولید ۱۷۵ اسب بخار قدرت و ۲۴۱ نیوتن متر گشتاور است. نیروی حاصل از پیشرانه مذکور نیز توسط یک جعبه دنده چهار سرعته اتوماتیک و دو عدد دیفرانسیل به سوی تمامی چرخهای خودرو ارسال میشود.
شتاب صفر تا صد ۱۰.۵ ثانیهای این خودروی ۱۶۶۷ کیلوگرمی خبر از چالاکی نسبتا مناسب توسان JM میدهد؛ با این وجود استعمال سوخت به میزان ۱۰.۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر نیز به پرمصرف بودن این کراس اوور کرهای اشاره دارد. بیشینه سرعت هیوندای توسان نسل اول نیز به ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت خواهد رسید. سواری تقریبا نرم و راحت، بازار دست دوم مناسب، چالاکی و توان فنی مطلوب، کابین جادار و قابلیت نسبی آفرود، از جمله نقاط قوت هیوندای توسان نسل اول به شمار میروند. با این حال جعبه دنده چهار سرعته تا حدودی مانع بهرهگیری کامل از توان پیشرانه ۶ سیلندر شده است که میتوان آن را به عنوان نقطه ضعف این خودرو در نظر گرفت.
از جمله مهمترین آپشنها و امکانات نسخه فول آپشن این خودرو میشود از موارد زیر نام برد: کروز کنترل، کنترل کشش و پایداری، حسگر پارک عقب، حسگر باران، سنسور فشار باد تایر، ترمز ضد قفل، EBD، ترمز کمکی، اتولایت، مه شکن جلو و عقب، روکش چرمی، نمایشگر، دوربین عقب، ۶ کیسه هوا، پشت سری فعال، ورود بدون کلید، تهویه اتوماتیک، گرمکن صندلیها، آینههای جانبی با تنظیم برقی و گرمکن.
هیوندای توسان نسل دوم ( LM 2009 تا 2015)
هیوندا توسان LM از سال ۲۰۰۹ با ظاهری کاملا متمایز و جدید راهی بازارهای جهانی شد. این محصول که در مدل ۲۰۱۱ به دست مشتریان ایرانی رسید، دیگر از موتور ۶ سیلندر نیرو نمیگرفت، بلکه یک پیشرانه ۴ سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۲.۴ لیتر در آن حضور داشت. توان خروجی پیشرانه جدید این خودرو تقریبا معادل نسل قبل و برابر ۱۷۶ اسب بخار است. بیشینه گشتاور حاصل از آن نیز به رقم ۲۲۸ نیوتن متر میرسد.
این خودرو ۱۵۱۸ کیلوگرمی قادر است ظرف مدت زمان 10.4 ثانیه از حالت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد، ۹.۶ لیتر در هر 100 کیلومتر (سیکل ترکیبی) سوخت بسوزاند و تا ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت سرعت بگیرد. ناگفته نماند که توسان LM در مدلهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ دستخوش تغییرات ظاهری اندکی شده که از جمله میتوان به طراحی مجدد چراغها و مهشکنهای جدید اشاره کرد.
لازم به ذکر است که نسل دوم هیوندای توسان از منابع گوناگون وارد کشور شده و همین امر موجب تنوع آپشنهای آن در مدلهای مختلف گردیده است. به هر روی اگر بخواهیم به بارزترین امکانات رفاهی – ایمنی نسخه فول آپشن این کراس اوور کرهای اشاره کنیم، میتوان موارد زیر را نام برد:
کروز کنترل، کنترل سرعت در سرازیری، کنترل کشش و پایداری، حسگر پارک عقب، حسگر باران، سنسور فشار باد تایر، ترمز ضدقفل، توزیع الکترونیکی نیروی ترمز، ترمز کمکی، دیلایت، اتولایت، مه شکن جلو و عقب، فرمان حساس به سرعت، سیستم صوتی با هفت اسپیکر، نمایشگر، ۶ کیسه هوا، استارت دکمهای، ورود بدون کلید، تهویه اتوماتیک دوگانه، صندلی برقی ۸ حالته راننده، گرمکن و سردکن صندلیها، آینههای جانبی تاشونده برقی، سانروف.
از جمله نقاط قوت هیوندای توسان LM نیز میتوان به ظاهر خوشایند، توان فنی مناسب و وجود خدمات پس از فروش گسترده در سطح کشور برای این خودرو اشاره کرد. از سوی دیگر فنربندی نسبتا خشک و اسپرت هیوندای توسان نیز مورد پسند برخی مشتریان واقع نشده است.
هیوندای توسان نسل سوم (۲۰۱۵TL -تاکنون)
شرکت هیوندای از سال ۲۰۱۶ نسل سوم کراس اوور محبوب خود یعنی توسان را روانه بازارهای گوناگون کرد. این خودرو که در قالب مدلهای ۲۰۱۶-۲۰۱۷ در بازار کشورمان یافت میشود، از طراحی اسپرت و عضلانیتری نسبت به گذشته برخوردار شده که موجب افزایش جذابیتهای بصری توسان در چشم مشتریان گردیده است. با این حال کاهش توان و حجم موتور این خودرو از ۲.۴ به 2 لیتر موجب شد تا مشتریان ایرانی با اندکی تردید به سمت نسل جدید هیوندای توسان گام بردارند.
توان خروجی پیشرانه ۲ لیتری هیوندای توسان معادل ۱۵۵ اسب بخار قدرت و ۱۹۲ نیوتن متر گشتاور است. این خودرو در حدود ۱۲ ثانیه زمان نیاز دارد تا به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. مصرف سوخت ترکیبی آن نیز برابر با ۷.۳ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر بوده و بیشینه سرعت آن بالغ بر ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت ارزیابی شده است. از جمله مزایای این خودرو ۱۴۳۵ کیلوگرمی میتوان به ظاهر جوانپسند و جذاب، امکانات رفاهی معقول، کابین جادار و مصرف سوخت متعادل اشاره کرد. از طرف دیگر شتابگیری ضعیفتر آن سبب شد تا به اندازه نسل قبل مورد استقبال قرار نگیرد. البته این حرف به معنای سردی بازار دست دوم این خودرو نیست، بلکه صرفا رونق آن به اندازه نسل قبل برآورد نمیشود.
از جمله مهمترین آپشنهای رفاهی ایمنی هیوندای توسان TL میتوان به کروز کنترل، کنترل ایستایی در سربالایی، کنترل سرعت در سرازیری، کنترل کشش و پایداری، سنسور پارک جلو و عقب، رادار نقطه کور و تغییر لاین، حسگر ۳۶۰ درجه، ترمز ضد قفل ABS و EBD، ترمز کمکی، دیلایت، اتولایت، چراغ چرخشی، گرمکن فرمان، نمایشگر ۸ اینچی، ۶ کیسه هوا، پشت سری فعال، استارت و ورود بدون کلید، تهویه اتوماتیک دوگانه، گرمکن و سردکن صندلیها، صندوق برقی هوشمند، سقف پانوراما و آینههای جانبی تاشونده با گرمکن اشاره کرد.
شایان ذکر است که هیوندای توسان TL در سال 2019 مورد بهروزرسانی ظاهری قرار گرفت اما هنوز نسل جدید آن روانه بازارهای جهانی نشده است.
نویسنده: حسین باباپور