پژو ۳۰۱ یک سدان جمعوجور و کامپکت است که طی سال ۲۰۱۲ میلادی در نمایشگاه خودرو پاریس به نمایش درآمد. این خودرو در کارخانه ویگو پژو واقع در کشور اسپانیا در کنار مدل همزادش یعنی سیتروئن الیزه به تولید میرسد.
پژو 301 برای بازارهای در حال توسعه طراحی شده و یکی از محصولات اقتصادی کمپانی پژو سیتروئن به شمار میرود. پس از توافق برجام شرکت ایران خودرو به سراغ شریک قدیمی خود رفت و پژو ۳۰۱ را به همراه دو مدل دیگر یعنی پژو ۲۰۰۸ و پژو ۲۰۸، به جهت مونتاژ در ایران برگزید. سرنوشت خودروهای پسابرجامی پژو در ایران چندان خوشایند نبود و به جز پژو ۲۰۰۸، دو مدل دیگر فرصت چندانی برای حضور در کشورمان پیدا نکردند.
البته پژو ۳۰۱ به صورت وارداتی و به تعداد بسیار محدود در ایران حاضر شد. همچنین چندی پیش شرکت ایران خودرو خط تولید نمونه تولید داخل پژو ۳۰۱ مجهز به پیشرانه ۱۶۰۰ سی سی تیوفایو را افتتاح کرد که از سرنوشت محصولات آن فعلا اطلاعات دقیقی در دست نیست. در ادامه به بررسی کامل پژو ۳۰۱ وارداتی خواهیم پراخت. همچنین نگاهی به ویژگیهای پژو ۳۰۱ ایرانیزه میاندازیم.
بررسی طراحی ظاهری پژو ۳۰۱
طراحی ظاهری پژو ۳۰۱ گرچه در مقایسه با سدانهای روز دنیا کمی ساده به نظر میرسد اما با توجه به آن که این خودرو محصولی اقتصادی بوده و به جهت حضور در بازار کشورهای در حال توسعه طراحی شده است، بنابراین نمیتوان انتقاد صریح و چندانی را به ظاهر آن وارد دانست. در نمای روبرو یک جلوپنجره نسبتا بزرگ با حالتی گلدانی شکل مشاهده میکنیم که فضای بین چراغهای کشیده جلو را به خوبی پر کرده است. فرم سپر نیز نسبتا سیال بوده و خوشایند به نظر میرسد که در کنار سایر المانها، نمایی تقریبا متناسب، قابل قبول و مصمم را برای پژو ۳۰۱ پدید آورده است. البته ناگفته نماند ایران خودرو قرار بود نمونه فیس لیفت پژو ۳۰۱ را با همکاری پژو تولید کند که تغییراتی در جلوپنجره، چراغها و فرم سپرهای آن حاصل شده و دارای شمایل مدرن و پختهتری نسبت به نمونههای وارداتی موجود در کشور است؛ به هر حال متاسفانه تولید آن مدل به سرانجام نرسید.
استفاده از برخی خطوط حجمی روی درپوش موتور و نمای جانبی سبب شده تا سادگی پروفیلهای بدنه این خودرو تا حدودی کاهش یافته و البته نمایی عضلانیتر از این سدان خانوادگی به نمایش گذاشته شود؛ در نتیجه مشتریان با روحیه جوانپسندتر نیز تمایل بیشتری به این خودرو پیدا خواهند کرد. در نمای عقب شاهد چراغهای یک تکه با فرمی چهارضلعی هستیم که دو طرف درب صندوق را به تسخیر خود درآوردهاند. این بخش از خودرو سادگی بیشتری نسبت به نمای جلو داشته و طراحان جزئیات کمتری در آن به خدمت گرفتهاند.
به طور کل ظاهر پژو 301 در بین محصولات همکلاس موجود در بازار ایران، نسبتا مناسب و جذاب جلوه میکند؛ به ویژه نسخه نیوفیس آن که قرار بود توسط ایران خودرو به دست مشتریان ایرانی برسد، شمایل اسپرت و مهیجتری را در اختیار مشتریان به ویژه افراد جوان قرار میدهد و در صورت عرضه به بازار میتواند رضایت عموم مشتریان را به سوی خود جلب سازد.
نقد و بررسی طراحی داخلی پژو ۳۰۱
فضای درونی پژو ۳۰۱ سرشار از المانهای ساده و هندسی است که تا حدودی مدرن به نظر رسیده و میتواند سلیقه مشتریان این گونه سدانهای اقتصادی را تا حدود زیادی برآورده سازد. کنسول میانی حالتی v شکل داشته و در عین سادگی، تا حدودی مدرن و اسپرت به نظر میرسد. غربیلک فرمان دیکات نیز میتواند سطح هیجان رانندگان جوانتر را ارتقا بخشد. حضور نمایشگر در کنسول میانی جلوههای جذابتری را برای نمای داخلی پژو ۳۰۱ پدید آورده است؛ نسخه بدون نمایشگر لمسی نیز از یک صفحه تک رنگ جهت نمایش اطلاعات مورد نیاز بهره میجوید.
متریال داشبورد از جنس پلاستیک سفت است که اگرچه کیفیتش در سطح خودروهای سطح اول جهانی نیست، اما میتوان آن را با برخی از محصولات چینی موجود در بازار ایران مقایسه کرد. همچنین سرنشینان پژو ۳۰۱ فضای نسبتا جاداری را در اختیار دارند؛ البته سرنشینان بلندقد احتمالا محدودیتهای نهچندان زیادی را از ناحیه سر در ردیف عقب تجربه خواهند کرد.
ناگفته نماند که یکی از نقاط قوت فضای داخلی پژو ۳۰۱ صندوق عقب بسیار حجیم آن است؛ فضای صندوق عقب پژو ۳۰۱ معادل ۶۴۰ لیتر گنجایش دارد، این درحالی است که رنو تندر ۹۰ به عنوان یکی از سردمداران گنجایش محفظه بار، حدود 510 لیتر فضا در اختیار اسباب و وسایل کاربران قرار میدهد. در ضمن با تا کردن صندلیهای عقب حدود ۱۳۳۰ لیتر فضا در اختیار وسایل کاربران قرار خواهد گرفت. در یک جمعبندی میتوان چنین اظهار داشت که طراحی داخلی پژو ۳۰۱ از جلوههای بصری قابل قبولی برخوردار بوده و گرچه تا حدی ساده به نظر میرسد اما در صورت عرضه به بازار کم تنوع ایران احتمالا میتواند نظر مثبت مشتریان را نسبت به خود جلب کند. البته باید منتظر ماند و دید که اصلا چنین اتفاقی رخ خواهد داد یا نه!
آپشن ها و امکانات
از جمله مهمترین آپشنها و امکانات ارائه شده در پژو ۳۰۱ وارداتی مدل ۲۰۱۶ میتوان به ترمزهای ضد قفل ABS، کنترل پایداری، ترمز اضطراری، کیسه هوای راننده – سرنشین جلو و جانبی، تهویه مطبوع اتوماتیک، سیستم صوتی با چهار بلندگو، پورت USB، دکمههای کنترل روی فرمان، دیلایت، چراغهای مه شکن جلو و عقب، آینههای جانبی برقی مجهز به گرمکن، شیشه بالابرهای برقی، سیستم هشدار هوشمند، کمربند ایمنی عقب سه نقطهای، ایزوفیکس، حسگر پارک عقب، نمایشگر لمسی، کروز کنترل.
مشخصات فنی پژو ۳۰۱
قرار بر آن بود پژو ۳۰۱ با یک موتور ۱۶۰۰ سی سی که نسخه بهروزرسانی شده از پیشرانه TU5 پژو ۲۰۶ تیپ ۵ است، روانه بازار کشور شود. این پیشرانه ۱۱۴ اسب بخار قدرت و ۱۵۰ نیوتن متر گشتاور را توسط یک جعبه دنده شش سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو انتقال میدهد. حداکثر سرعت پژو ۳۰۱ معادل ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت بوده و حدود 10.8 ثانیه طول میکشد تا از حالت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. مصرف سوخت این خودرو ۱۳۹۰ کیلوگرم نیز حدود ۶.۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر برآورد شده است.
مزایا و معایب پژو ۳۰۱
از جمله نکات مثبت پژو ۳۰۱ میتوان به سواری نرم، ایمنی مناسب، طراحی داخلی و ظاهری قابل قبول، گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک، فضای کافی کابین و صندوق عقب بسیار جادار اشاره کرد. در بحث انتقادات وارده بر پژو ۳۰۱ هم میتوان به عدم عایقبندی مطلوب کابین و ورود بیش از حد صدای پیشرانه اشاره کرد.
بررسی وضعیت فروش پژو ۳۰۱ در بازار ایران
همانطور که پیشتر اشاره شد، پژو ۳۰۱ به صورت کاملا محدود و آزمایشی در قالب نمونههای وارداتی به مشتریان ایرانی تحویل داده شد؛ بنابراین نمیتوان نسبت به وضعیت فروش این تعداد محدود از پژو ۳۰۱ در بازار ایران اظهارنظر صریح و دقیقی روا داشت. با این حال به نظر میرسد اگر پژو ۳۰۱ توسط ایران خودرو به صورت گسترده و با قیمت مناسب عرضه میشد، در حال حاضر میتوانستیم بازار خرید و فروش پژو 301 پررونق و گرم ارزیابی شود.
نویسنده: حسین باباپور