استفاده از ترمز دستی برقی از اوایل قرن ۲۱ رواج پیدا کرد به گونهای که در مدل ۲۰۰۴ آئودی ۸A از ترمز دستی برقی استفاده شده بود که آئودی تا سال ۲۰۰۹ تمام محصولات خود را به این سیستم مجهز کرد. شرکتهای بزرگ خودروسازی مانند جگوار، فولکس واگن و… نیز بعدها از این ترمز دستی در خودروهای تولید شده استفاده کردند.
پیشرفت تکنولوژی شکل بسیاری از خودروها را تغییر داد. خودروهای مدرن دیگر شکل و ساختار داخلی خودروهای قدیمی را ندارند. ترمز دستی هر کسی را به یاد یک اهرم میاندازد که همیشه کنار دست راننده قرار داشت اما حالا این سیستم از خودرو تغییر شکل یافته و به شکل یک دکمه در آمده است. ترمز دستی الکترونیکی (Electric parking brake) که به اختصار EPB نیز نامیده میشود از اوایل قرن ۲۱ توسط خودروسازان مطرح مورد استفاده قرار گرفت و ترمز دستی مکانیکی جای خود را به ترمز دستی الکترونیکی داد.
ترمز دستی مکانیکی
عملکرد ترمز دستی مکانیکی به این شکل است که یک کابل اهرم آن را به چرخهای عقب خودرو متصل میکند و با کشیدن ترمز دستی، لنت ترمز چرخهای عقب درگیر میشود و از حرکت خودرو جلوگیری میکند. ترمز دستی مکانیکی نیاز به نیروی راننده دارد و به عبارتی نیروی مورد نیاز خود را از دست راننده میگیرد تا وارد عمل شود.
ترمز دستی الکترونیکی
دو نوع ترمز دستی الکترونیکی در خودروها وجود دارد. در نوع اول ترمز چرخهای عقب با یک کابل فعال میشود و حرکت خودرو را متوقف میکند. این ترمز دستی نروی خود را از یک موتور برقی میگیرد و کار دست راننده را انجام میدهد. نوع دیگر ترمز دستی الکترونیکی به وسیله یک چیپ الکترونیکی ترمز چرخهای عقب را درگیر میکند. این نوع از ترمز دستیها نیاز به نیروی زیادی ندارند و تنها با فشردن یک دکمه فعال می شوند.
انواع ترمز دستی الکترونیکی
- کاملا اتوماتیک
- دستی
حالت ترمز دستی کاملا اتوماتیک
در این سیستم، ترمز دستی الکترونیکی پس از توقف خودرو و خاموش شدن موتور به صورت خودکار ترمز چرخهای عقب خودرو را فعال میکند. فعال شدن ترمز دستی با روشن شدن چراغ A که نشان دهنده سیستم ترمز است روی صفحه کیلومتر به راننده نشان داده میشود. زمانی که خودرو روشن میشود و دنده روی حالت حرکت قرار میگیرد این ترمز به صورت اتوماتیک فعال شده و چرخهای عقب را آزاد میکند.
حالت دستی ترمز دستی چگونه کار میکنند؟
در این سیستم میتوان با غیر فعال کردن حالت اتوماتیک، ترمز را به صورت دستی فعال یا غیر فعال کرد. برای این کار میتوان با فشردن کلید دو طرفه نشان و با حرف A آن را فعال یا غیر فعال کرد. برای غیر فعال کردن سیستم خودکار باید کلید را به سمت پایین و به سمت سبز رنگ و برای فعال سازی کلید را به سمت بالا و به سمت قرمز رنگ حرکت دهید.
مزایا و معایب ترمز دستی الکترونیکی
- کم شدن وزن خودرو
- جلوگیری از استهلاک سیستم ترمز
- کم تر شدن فضای اشغالی داخلی
- از معایب این ترمز دستی میتوان به هزینه بالای تعمیر و نگهداری آن اشاره کرد.
ترمز دستی برقی بهتر است یا الکترونیکی؟
ایمنی بالای ترمز دستی الکترونیکی یکی از مزیتهایی بود که این سیستم را در بین افراد محبوب کرد. ترمز دستی مکانیکی در گذر زمان به سرویس نیاز دارد و به خوبی عمل نمیکند. سیستم ترمز دستی برقی به شکلی طراحی شده است که وضعیت چرخها در هر لحظه توسط کامپیوتر خودرو مورد بررسی قرار میگیرد و در صورتی که چرخها در مسیر شیب دار قرار داشته باشند، کامپیوتر خودرو نیروی بیشتری را به سمت چرخهای عقب خودرو میرساند تا مانع از حرکت آن شود. یکی دیگر از دلایل محبوبیت و برتری ترمز دستی برقی امکان فعال شدن آن تنها توسط راننده است یعنی راننده باید پدال ترمز را نگه دارد تا این سیستم چرخهای خودرو را آزاد کند اما ترمز دستی مکانیکی را هر فردی میتواند آزاد کند که سبب حادثه میشود. ترمزهای دستی برقی بسیار هوشمندتر از ترمزهای مکانیکی کار میکنند و این میتواند جلوی بسیار از حوادث را بگیرد.
نویسنده: شقایق صفی خانی
بادرود و سپاس از ارائه اطلاعات مفید
درباره ترمز دستی برقی خودرو .
سلام برای سمند EF7 امکان اضافه کردن این آپشن وجود دارد؟
سلام برای پژو پارس tu5نصب میشه