برای اینکه خودرو سالم و سلامتی داشته باشید، باید به آن برسید و به خوبی از آن نگهداری کنید. خودرو، ماشین یا اتومبیل، مجموعه منظمی از قطعات است که در کنار هم دستگاهی را تشکیل میدهد. هر کدام از این قطعات به دلیل استفاده، بعد از مدتی مستهلک شده و کارایی خود را از دست میدهد. استفاده از قطعههای مستهلکشده میتواند به بقیه بخشهای خودرو آسیب برساند و بازده کل خودرو را کاهش دهد. به همین دلیل باید این قطعات را به صورت دورهای سرویس و در صورت لزوم تعویض کنید.
تسمه تایم
تعویض تسمه تایم بستگی به مدل و نوع خودرو دارد. بعضی از خودروهای خارجی نیازی به تعویض تسمه تایم ندارند اما تسمه تایم خودروهای داخلی را باید بین ۶۰ تا ۸۰ هزار کیلومتر عوض کرد. تسمه تایم نقش مهمی در کارکرد موتور خودرو دارد. به زمانی که سوپاپها باز و بسته میشوند و احتراق در موتور اتفاق میافتد، تایم و به تسمهای که نیروی میللنگ را به میله سوپاپ انتقال میدهد، تسمه تایم میگویند.
هنگامی که تسمه تایم پاره شود، انتقال نیرو از بین میرود و احتراقی در موتور شکل نمیگیرد و در نتیجه موتور روشن نمیشود. اگر کیفیت تسمه تایم پایین باشد، دندانههای آن از هم جدا میشوند و در این صورت هم زمان انتقال نیرو به هم میریزد.
سالم بودن تسمه تایم اهمیت بسیاری دارد چراکه هرگونه آسیبی که به آن وارد شود میتواند به سلامت موتور نیز آسیب برساند. برای سالم ماندن پیشرانه، باید تسمه تایم را در زمان مناسب تعویض کنید.
یکی از دلایل پاره شدن تسمه تایم، دور موتور بالای ۴ هزار در دقیقه است که نه تنها به موتور فشار میآورد، بلکه این فشار به قطعات دیگر نیز منتقل میشود. همچین اگر از دنده متناسب با سطح جاده و مسیر استفاده نکنید، ممکن است تسمه تایم خودرو پاره شود.
لاستیک
باد لاستیک یا تایر با میزان سایش آن ارتباط مستقیم دارد. برای مثال اگر فشار باد در تایرها کم باشد سایش لاستیک در بخشهای بیرونی آن بیشتر خواهند شد. هنگامی که باد تایرها را بررسی میکنید به آج لاستیکها نیز توجه کنید. اگر لاستیکها آج نداشته باشند، به این معنی است که فرسوده شدهاند و باید عوض شوند. بهتر است هر هفته میزان فشار تایرها را بررسی کنید. تنظیم نبودن باد تایرها روی میزان مصرف سوخت و راحتی خودرو اثرگذار است.
صفحه کلاچ
جلوبندی خودرو از قطعات زیادی تشکیل شده که یکی از آنها صفحه کلاچ است. کلاچ انتقال نیرو را قطع و وصل میکند. توصیه میشود هر ۶۰ هزار کیلومتر صفحه کلاچ خودرو را عوض کنید.
تسمه
برای دسترسی به تسمهها باید کاپوت را بالا بزنید و درپوش موتور را بردارید. تسمهها باید بعد از طی ۲۵ هزار کیلومتر بررسی و چک شوند و پس از ۵۰ هزار کیلومتر نیاز به تعویض دارند. البته در صورتی پارگی تسمهها در کارکرد کمتر از ۵۰ هزار کیلومتر، باید تعویض شوند.
شمع
شمع خودرو وظیفه اشتعال بین سوخت و هوا را بهعهده دارند. نوک شمعهای خودرو باید سفید باشد و اثری از کثیفی و زنگزدگی روی آنها دیده نشود. زمان تعویض شمع بستگی به نوع آن دارد که بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر است. اگر خودرو به صورت غیرطبیعی استارت خورد، شتاب ماشین کم بود، در دور آرام موتور لرزشی احساس کردید و دود آبی از اگزوز خارج شد، یعنی شمعها ایراد دارد و باید تعویض شود.
فیلتر روغن
فیلتر روغن را باید با در هر مرتبه تعویض روغن موتور و یا هر دو بار تعویض کنید. توجه داشته باشید که تعویض فیلتر روغن نه تنها مصرف سوخت را کاهش میدهد بلکه سبب افزایش شتاب و عمر موتور نیز میشود. در صورتی استفاده از روغن ارزانقیمت یا کمکیفیت، باید هر دفعه فیلتر روغن را تعویض کنید.
فیلتر هوا
کار فیلتر هوا، تمیز کردن هوایی است که وارد موتور میشود. بنابراین اگر نسبت به تعویض فیلتر هوا بیتفاوت باشید، ممکن است باعث افزایش مصرف سوخت، کاهش شتاب، اختلال در سوخترسانی و… شود. برای همین لازم است که فیلتر هوا را هر یک یا دو ماه تعویض کنید. به خاطر داشته باشید که زمان تعویض فیلتر هوا بستگی به آلودگی هوا دارد و از این رو، رانندگان در شهرهای بزرگ و آلودهای مثل تهران باید حواسشان بیشتر به این قطعه باشد.
فیلتر بنزین
فیلتر بنزین نیز یکی از اقلام مصرفی خودرو است که عوض نکردن آن میتواند در سوخترسانی اختلال ایجاد کنید. برای آگاهی از زمان تعویض فیلتر بنزین میتوانید نگاهی به جدول سرویس خودرو بیندازید، اما متوسط زمانی که باید فیلتر بنزین تعویض شود بین ۱۰ تا ۲۰ هزار کیلومتر است. کیفیت پایین سوخت باعث میشود کارایی فیلتر بنزین پایین بیاید و نیاز به تعویض زودتر پیدا کند.
لنت ترمز
اگر ترمزها به درستی عمل نکنند، روشن شدن چراغ خطر این مورد را به شما گوشزد میکند. لنت ترمز چرخهای جلو بین ۲۰ هزار تا ۳۰ هزار کیلومتر و چرخهای عقب بین ۷۰ هزار تا ۱۰۰ هزار کیلومتر باید تعویض شود. بهتر است بعد از تعویض لنت ترمز، مدار آن را هواگیری کنید، چون ممکن است ترمز سفت یا نرم باشد و موجب حادثه شود
باتری
استفاده از تجهیزات برقی و الکتریکی در زمان خاموش بودن خودرو، به تدریج باعث خالی شدن باتری میشود. در صورتی که شارژ باتری کم یا زیاد باشد، به دینام آسیب میزند. اگر باتری شارژ خالی کرده باشد، با باتری به باتری میتوان آن را شارژ کرد. اگر باتری خراب شده باشد ماشین روشن نمیشود.
بهتر است باتری هر سال یا ۲ سال یک بار عوض شود، البته زمان تعویض آن بستگی به مدل، نوع و استفاده از تجهیزات الکتریکی خودرو دارد.
برف پاک کن
تیغههای برف پاک کن بر اثر سرما و گرما و استفاده از بین میرود. اگر تیغه برف پاک کن معیوب باشد نه تنها شیشهها را تمیز نمیکند بلکه سبب کاهش دید نیز میشود. تعویض تیغه برف پاک کن کار آسانی است و خودتان میتوانید به راحتی آن را انجا دهید.
پمپ آب
عمر پمپ آب ممکن است ۶ تا ۸ سال و یا مادامالعمر باشد. اگر درزگیر شفت در پمپ آب آسیب ببیند، باعث نشتی میشود و در این حالت، موتور بیش از حد گرم میشود یا ماشین جوش میآورد.
واشر سرسیلندر
این واشر بین سیلندر و سرسیلندر قرار دارد و بهتر است هر ۱۰۰ هزار کیلومتر واشر سرسیلندر را عوض کنید.
فیوزها
عمر دقیق فیوزها مشخص نیست. فیوزها قسمتهای زیادی از خودرو را کنترل میکنند. برای اینکه بدانید هر فیوز مربوط به چیست به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید.
انجام سرویس دورهای
برای اینکه خودرو سالم و سلامتی داشته باشید و بتوانید با خیال راحت این وسیله نقلیه را برانید، باید در زمانهای مشخص و معین و به صورت دورهای آن را سرویس کنید. اگر اهل فن هستید، خودتان میتوانید این کار را انجام دهید. در صورتی که خودرویتان گارانتی دارد، میتوانید به نمایندگیهای شرکت خودروسازی مراجعه کنید. یا اینکه میتوانید ماشین را به یک تعمیرکار مجرب بسپارید.
انجام سرویس دورهای و تعویض قطعهها در زمان مناسب، سلامتی خودرو را تضمین میکند و جلوی ایجاد مشکلات بزرگتر و پرخرجتر را میگیرد.
نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو45
خیلی عالی بود
متشکرم
بسیار عالی
مفید بود
خداوکیلی مقاله کاملی بود دمتون گرم
دنبال یه همچین مطلب کامل و جامعی بودم.
عالی بود.
بسیار سپاسگزارم- خیر ببینید
درود بر شما .اطلاعات مفید بودند با سپاس
پمپ بنزین و سنسورها مهم هستند نگفتید
سلام
معرفی خوبی بود. بعضی از این محصولات رو ندیده بودم، ممنون که باعث شدید با این محصولات آشنا بشیم.
صحیح
تشکر استفاده کردم،مخصوصا که بعضی از اعداد ذو دقیقا نمیدونستم
بسیار عالی و جالب بود سپاس