سلکتور گیربکس کار تعویض دنده را انجام میدهد. سلکتور که روی گیربکس نصب شده به وسیله سیم کشی یه کامپیوتر جعبه دنده وصل میشود و با آن در ارتباط است.
سلکتور گیربکس چیست؟
سلکتور گیربکس به معنی انتخاب دنده است. این قطعه در جعبه دنده به راننده اجازه میدهد تا چرخ دندهها را بسته به نیاز خود تغییر دهد. با استفاده از این قطعه راننده دنده خودرو را به بالا یا پایین تغییر میدهد. سلکتور وظیفه دارد دنده ها را در پشت آمپر نمایش و چراغ دنده عقب را روشن کند. در خودروهایی که گیربکس آن اتوماتیک است، اطلاعات لازم از قبل وارد کامپیوتر شده و با تنظیم ترمز و گاز خودرو، ماشین به صورت خودکار عمل تعویض دنده را انجام میدهد.
چرا تنظیم بودن سلکتور گیربکس مهم است؟
تنظیم بودن سلکتور گیربکس خودرو بر عملکرد آن تاثیر زیادی دارد. تنظیم سلکتور را هم خودتان میتوانید انجام دهید و هم آن را به یک تعمیرکار حرفهای بسپارید. اگر سلکتور گیربکس دچار مشکل شده باشد چراغ دنده عقب روشن نمیشود که البته این اتفاق میتواند به دلیل اشکال در سیستم برق خودرو باشد در صورتی که از سالم بودن سیستم برقی رسانی خودرو اطمینان دارید باید مشکل را در سلکتور گیربکس جستوجو کنید. از سویی دیگر اگر سلکتور گیربکس دچار مشکل باشد، حالت دندهها روی نمایشگر خودرو نشان داده نمیشود و اطلاعات لازم نیز به کامپیوتر ارسال نمیشود و عملکرد خودرو تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
تنظیم نبودن سلکتور گیربکس سبب میشود که اطلاعات لازم به کامپیوتر خودرو ارسال نشود و در نتیجه دستورات لازم به گیربکس خودرو مخابره نشود و خودرو در دندههای مختلف به درستی عمل نکند.
ابزارهای مورد نیاز برای تنظیم سلکتور گیربکس
- آچار ستارهای یا تفنگی
- دو متر سیم تازک
- دو سر سیم تخت
- اهم متری مجهز به بوق
مراحل تنظیم سلکتور گیربکس
- در موتور را باز کنید
- هواکش را از محل خود جدا نمایید
- خودرو را در حالت N یا خلاص قرار دهید و سوئیچ را باز کنید
- به دسته سیمهایی که از یک قطعه پلاستیکی خارج شده است دقت کنید. این سیمها به وسیله دو پیچ به گیربکس متصل شدهاند که با چرخاندن سلکتور به سمت جلو و عقب حرکت میکنند.
- روی گیربکس خودرو یک مفصل برنجی وجود دارد که وسط آن یک حفره مربعی است. این مفصل نباید از جای خود حرکت کنید و باید بدون تکان دادن آن پیچهای کنار آن را باز کنید تا سلکتور با نیروی کم به عقب و جلو حرکت کند.
- در این مرحله باید یک سر سیم تخت را به رشته سیمها و سر دیگر را به اهم متر وصل کنید.
- دو سر سیم را به پینهای سلکتور وصل کنید.
- اهم متر را روشن و بوق آن را فعال کنید.
- سلکتور را کمتر از دو میلی متر به سمت چپ و راست بچرخایند تا اهم متر بوق بزند.
- قسمتی که اهم متر بوق میزند را روی سلکتور علامت بزنید.
- سلکتور را تکان دهید تا بوق اهم متر قطع شود و در نقطهای که بوق قطع شد، علامت گذاری کنید.
- بین دو علامتی که روی سلکتور مشخص کردهاید، منطقه درست سلکتور است.
- در این مرحله پیچها را ببندید.
- بعد از بستن پیچها صدای بوق اهم متر باید روی دنده خلاص شنیده شود.
- اگر بعد از بستن پیچها صدای بوق اهم متر شنیده شود، سلکتور گیربکس دچار مشکل است و احتمالا نیاز به تعویض داشته باشد.
- مرحله آخر نوبت به تنظیم کابل است.
- در انتهای کابل سلکتور کابل نارنجی رنگی وجود دارد که توسط قسمت دیگر توسط کابل زرد یا کرم رنگ محصور شده است.
- قسمت نارنجی را به سمت بالا ببرید.
- مراقب مفصلها باشید تا تکان نخورد و روی حالت خلاص باشد.
- کلید نارنجی را به سمت پایین فشار دهید
- کاور کرم رنگ را حرکت دهید تا قفل شود.
- کابل با این کار تنظیم میشود.
چرا سلکتور گیربکس خودرو خراب میشود؟
مهمرین عامل خرابی سلکتور گیربکس آب است. اگر مقدار کمی آب روی سلکتور گیربکس بریزد، عملکرد آن مختل میشود. اگر پیچ هواگیری که نزدیک سلکتور است به درستی بسته نشده باشد، ممکن است که آب روی سلکتور گیربکس بریزد و سبب خراب شدن آن شود. از سویی دیگر هنگام شستن موتور خودرو باید مراقب باشید که آب روی سلکتور نریزد. در صورتی که روی این قطعه آب ریخته شود حتما آن را با پمپ باد خشک کنید.
سخن پایانی
به خاطر داشته باشید که سلکتور گیربکس یکی از قطعات مهم خودرو است و اگر به درستی تنظیم نشده باشد خودرو صحیح عمل نمیکند و عمل تعویض دنده و دستور تعویض آن به درستی انجام نمیشود به همین سبب تنظیم بودن آن بسیار مهم است و اگر نمیتوانید آن را تنظیم کنید حتما از یک متخصص کمک بخواهید. از سویی دیگر مراقب باشید تا نشتی مایعات خودرو سبب به هم خوردن تنظیم این قطعه نشود.
نویسنده: شقایق صفی خانی