این روزها بازار خرید خودروهای دست دوم رونق پیدا کرده است. نرخ تورم و افزایش قیمت خودرو سبب شده که خرید ماشین صفر از واقعیت به رویا تبدیل شود. از سوی دیگر بیشتر خانوارهای ایرانی صاحب هیچ خودرویی نیستند. دلایلی از این قبیل سبب میشود که بیشتر افراد به سمت خرید خودروهای دست دوم کشیده شوند. خرید خودروهای دست دوم کاری بسیار پر ریسک است و نباید بدون انجام کارشناسی و تکیه به دانستههای عمومی خریداری شود. همچنین باید به این نکته توجه کرد که برخی از افراد خودروهای تصادفی را تعمیر و به جای خودرو سالم میفروشند که خرید آن میتواند سبب اتفاقات جبران ناپذیری شود. کارشناسی خودروهای دست دوم میتواند تصادفی بودن یا نبودن آن را مشخص کنید. گاهی خرید برخی خودروهای تصادفی درست و گاهی اشتباه است. در برخی از تصادفات به قسمتهایی از خودرو آسیب وارد میشود که میتواند ایمنی آن را حتی بعد از تعمیر تحت شعاع قرار دهد. تا جایی که میتوانید از خرید خودروهای تصادفی اجتناب کنید و در صورتی که قصد خرید دارید و قادر به تشخیص خودرو تصادفی نیستید از خرید خودروهایی که در ادامه به آنها اشاره میشود خودداری کنید.
خودروهایی که قطعات آن تعویض شده است
رنگ کردن کلاغ به جای طوطی حکایت ترمیم خودروهای تصادفی و فروش آن به جای خودروهای دست دوم است. برخی از قطعات خودرو ممکن است در تصادف آسیب جدی ببیند و قابل ترمیم نباشد بنابراین باید عوض شود. از سویی تعویض قطعاتی مانند درب خودرو، کاپوت، سپر و… بر ایمنی خودرو تاثیر چندانی ندارند. اما باید به خودروهایی که قطعات زیادی از آن مانند چند در و… تعویض شده است شک کنید. زیرا تصور میشود که این خودروها آسیب جدی دیده و تصادف نسبتا شدیدی را تجربه کردهاند که بسیاری از قطعات آن تعویض شده است. خرید خودروهایی که سقف، شاسی و… آنها عوض شده است بسیار خطرناک است و ایمنی سرنشینان را به خطر میاندازد چراکه نشان دهنده تصادف شدید خودرو است و بهتر است از خرید آن اجتناب شود.
خرید خودرویی که ستون و شاسی آن آسیب دیده است
آسیب دیدن شاسی خودرو ایمنی و استحکام آن را پایین میآورد. اجزایی مانند اتاق، سیستم جلوبندی و بدنه بیشترین آسیب را میبینند اما اگر شاسی کشی انجام شود و خودرو به حالت اولیه بازگشته باشد باز هم باید از خرید آن صرف نظر کنید. سیستم تعلیق خودرو با شاسی ارتباط مستقیمی دارد و عملکرد درست خودرو نیز به سیستم تعلیق وابسته است بنابراین اگر اتاق خودرو آسیب دیده باشد قطعات سیستم تعلیق ممکن است به درستی در جای خود قرار نگیرند که این بسیار خطرناک است. همچنین اگر شاسی آسیب ببنید خودرو باید شاسی کشی و یا اسقاط شود. توصیه میشود به دلیل قیمت پایین این نوع خودروها از خرید آن اجتناب کنید.
آسیب دیدگی سقف خودرو
هنگامی که سقف خودرو آسیب دیده باشد این احتمال بسیار قوی که خودرو چپ شده است وجود دارد. سقف یکی از قسمتهای حساس خودرو است که با ضربات کوچک تغییر شکل میدهد. شایان ذکر است که خرید خودروهای چپی هیچ ازرشی ندارد چراکه عمکلرد فرمان، سستم تعلیق و بسیاری از اجزای دیگر را مختل میکند از سویی سبب ایجاد سر و صدا در اتاق خودرو میشود. همچنین کیفیت سواری خودروهایی که سقف آنها آسیب دیده بسیار پایین است. سقف آسیب دیده شکل کلی ستونها را به راحتی تغییر میدهد.
درجه بندی خودروهای تصادفی
خودروهای تصادفی در دستههای A، C، S و N تقسیم بندی میشود که در ادامه به توضیح هرکدام از آنها میپردازیم.
خودروهای دسته A
آسیب وارد شده به این دسته از خودروها به قدری شدید است که قابل تعمیر نیستند و تنها میتوان آنها را اسقاط و از آهنش استفاده کرد.
خودروهای دسته B
آسیبی که به این دسته از خودروها وارد شده نیز شدید بوده و قابل تعمیر نیستند. اما میتوان قطعات آن را تعمیر و بازیافت کرد.
خودروهای دسته S
آسیب به بدنه این دسته از خودروها وارده شده است و میتوان آن را تعمیر کرد. اگر میخواهید از این دست خودروها را بخرید بهتر است از یک کارشناس خودرو کمک بخواهید.
خودروهای دسته N
خودروهای این دسته آسیب دیدهاند اما آسیبی به بدنه آنها وارد نشده است. اگر ایمنی این خودرو پایین نیامده اما ممکن است ضربه به شکلی باشد که سیستم تعلیق یا فرمان نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشند.
به یاد داشته باشید که اگر خودرو تصادفی است و از آن با همین عنوان و نه خودرو دست دوم یاد میشود، از خرید اجتناب کنید چراکه ایمنی آنها بسیار پایین است و خطرات زیادی را به همراه خواهد داشت. همچنین اگر قصد خرید ماشین دست دوم را دارید باید از یک کارشناس کمک بگیرید چراکه بازار کلاهبرداری خودرو مخصوصا جا زدن خودرو تصادفی به جای خودرو سالم در بازار خرید و فروش خودرو بسیار داغ است و نباید گول قیمتها را بخورید.
نویسنده: شقایق صفی خانی