صندلی کودک وسیلهای است که کودک شما را از خطرات احتمالی در هنگام وقوع تصادف حفظ کرده و از آسیبهای وارده به او را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. با توجه به آمارهای منتشر شده میزان و درصد بالایی از مجروحان تصادفهای رانندگی کودکان بوده زیرا بهعلت وزن کم و بدن نرمی که کودکان دارند بیشتر از سایرین در معرض پرت شدن به خارج خودرو و یا برخورد با دیوارهها و شیشه خودرو هستند. بهعلاوه به این نکته نیز توجه کنید که صندلی خودروها مناسب با سایز بدن کودکان طراحی نشده و به همین جهت نیز بستن کمربند ایمنی نمیتواند به اندازه کافی از آنها محافظت کند. در هنگام تصادفات رانندگی احتمال گیر کردن کودکان بین صندلیها اصلا دور از انتظار نیست. بهطور قطع شما نیز متوجه شدهاید که در هنگام ترمزگیریهای شدید کودکان به سمت جلو خودرو پرتاب شده و احتمال صدمه دیدن آنها فراوان است.
صندلی کودک خطر آسیبهای وارده بهخصوص به کودکان زیر ۴ سال را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. تحقیقات نشان داده است که استفاده از صندلی کودک در مقایسه با بستن کمربندهای ایمنی معمولی بیشتری را فراهم کرده و ضربات وارده به کودکان را به راحتی دفع میکند.
با این تفاسیر اجازه دهید با شما صادق بوده و بگوییم که اگر جان فرزند دلبندتان برای شما مهم است هرچه سریعتر یک صندلی کودک مناسب تهیه کرده و آن را در خودرویتان نصب کنید. در غیر این صورت اصلا دور از انتظار نیست که در هنگام تصادف آسیبهای جدی به کودکان شما وارد شده و یا حتی جان وی به خطر بیفتد.
اصلیترین توصیه به والدینی که از صندلی کودک استفاده میکنند آن است که اگر کودکشان زیر دو سال سن دارد بهتر است صندلی کودک را برعکس کرده و به هیچ عنوان کودک را رو به پنجره جلویی خودرو قرار ندهند. علت این موضوع آن است که در سنین زیر دو سال استخوانهای بدن کودکان در حال رشد بوده و بسیار نرم است و برعکس قرار دادن صندلی کودکان سبب میشود که هنگام تصادف آسیب جدی به بدن آنها وارد نشود.
استفاده از صندلی کودک در کدام کشورها اجباری است؟
استفاده از صندلی کودک در بسیاری از کشورها جهان اجباری بوده اما در برخی از کشورها تنها نوزادان و شیرخواران را شامل شده و در گروه دیگر اکثرا شامل گروه سنی زیر ۱۲ سال میشود.
بهعنوان نمونه در انگلستان و پرتغال برای کودکان زیر ۱۲ سال در صورتیکه قدی بیش از ۱۳۵ سانتیمتر داشته باشند میتوان از صندلی کودک استفاده نکرد. در غیر این صورت استفاده از صندلی کودک برای آنها اجباری بوده و جزئی از قوانین راهنمایی رانندگی محسوب میشود.
در کشور آلمان استفاده از صندلی کودک برای جابجایی تمامی افرادی که سنی زیر ۱۲ سال داشته و یا قد آنها کوتاهتر از ۱۵۰ سانتیمتر است الزامی است و این قانون شامل حال تاکسیها نیز میشود.
اما در ایتالیا سن بهعنوان ملاکی برای استفاده از صندلی کودک در نظر گرفته نشده و برای جابجایی تمامی کودکانی که قدی کوتاهتر از ۱۵۰ سانتیمتر دارند بدون در نظر گرفتن وزنشان باید از صندلی کودک استفاده کرد.
قانون استفاده از صندلی کودک در کانادا و ایالات متحده از یک ایالت به ایالت دیگر متفاوت است اما به طور کل استفاده از این صندلی بسته به قد و وزن و سن کودک الزامی است.
در ژاپن استفاده از صندلی کودک برای جابجایی کودکان زیر شش سال به وسیله خودرو اجباری است. همچنین در خصوص کودکانی که زیر ۳۶ کیلوگرم وزن داشته و یا سن آنها به حدود ۱۲ سال میرسد توصیه میشود که از صندلی مناسب استفاده شود اما اجباری برای صندلی کودک وجود ندارد. در ژاپن استفاده از صندلی کودک در تاکسیها الزامی نیست.
در ایرلند نه تنها استفاده از صندلی کودک برای جابجایی تمامی کودکان کوتاهتر از ۱۵۰ سانتیمتر و کمتر از ۳۶ کیلوگرم اجباری است که حتی استفاده از صندلی کودک و قرار دادن آن بر روی صندلی جلویی خودرو نیز غیرقانونی بوده و جریمه در پی دارد.
به طور کلی استفاده از صندلی کودک در کشورهایی مانند انگلستان، پرتغال، ایرلند، فرانسه، اسپانیا، آلمان، ایتالیا، هلند، دانمارک، کرواسی، آلبانی، اتریش، یونان، نروژ، ترکیه، کانادا، آمریکا، کشورهای حوزه کارائیب، استرالیا، نیوزیلند، آفریقای جنوبی، مراکش، مصر، هند، ژاپن، امارات متحده عربی و بسیاری دیگر از کشورها اجباری بوده و استفاده نکردن از آن جریمه و برخورد قانونی در پی دارد.
اجبار استفاده صندلی کودک در ایران
در کشور ما نیز چند سالی میشود که استفاده از صندلی کودک در خودروها اجباری شده که البته متاسفانه اجرایی شدن کامل این قانون چندان جدی گرفته نمیشود. طبق آمارهای منتشر شده حدود هشت درصد از کشتهشدگان تصادفات رانندگی در کشور ما کودکان هستند که بهطور قطع استفاده از صندلی کودک این میزان را به طور قابلتوجهی کاهش خواهد داد.
بر اساس قانون تصویب شده در دوره دهم مجلس شورای اسلامی برای جابجایی کودکانی با وزنی کمتر از ۳۶ کیلوگرم و یا قد کمتر از ۱۵۰ سانتیمتر باید از صندلی کودک استفاده کرد. در غیر اینصورت در هنگام وقوع حادثه با صاحب خودرو برخورد خواهد شد. اما اینکه تا چه میزان پلیس کشورمان در اجرایی شدن این قانون جدیت به خرج می دهد جای سوال دارد.
مناسبترین صندلی کودک کدام است؟
اگر به دنبال انتخاب یک صندلی کودک مناسب برای فرزند خود هستید با ما همراه باشید تا نکات پیرامون این انتخاب را برای شما شرح دهیم:
در ابتدا توصیه میکنیم هنگام خرید به وزن کودک خود توجه کنید. صندلی کودکان به پنج گروه ۰، ۰+، ۱، ۲ و ۳ تقسیم میشوند. گروه ۰ شامل صندلی های مناسب از بدو تولد تا زمانی که کودک به وزن ۱۰ کیلوگرم میرسد است. گروه ۰+ از بدو تولد تا ۱۳ کیلوگرمی کودکان را شامل میشود. گروه ۱ مناسب برای کودکانی تا وزن ۱۷ کیلوگرم است. گروه ۲ و ۳ برای کودکانی که وزنی بین ۱۵ تا ۲۵ و ۲۵ تا ۳۶ کیلوگرم را دارند مناسب است.
اگر صندلی کودکی مناسب با وزن فرزند دلبندتان انتخاب کنید در هنگام وقوع تصادف آسیب کمتری به او وارد خواهد شد.
بسیار مهم است که در ۹ ماه ابتدایی زندگی فرزندتان از گردن و سر وی محافظت شود. به همین دلیل توصیه میشود که صندلی کودک را روی صندلی پشتی خودرو خود قرار دهید. اما اگر خودرو شما به ایربگ مجهز نیست میتوانید صندلی کودک را بر روی صندلی جلو خودرو نیز قرار دهید.
وجود ایربگ میتواند در هنگام تصادفات سبب خفگی کودک شما شود. هرگز فراموش نکنید که اگر کودک شما زیر ۲ سال سن دارد بهتر است که صندلی کودک برعکس و رو به صندوق عقب خودرو قرار بگیرد تا از گردن و ستون فقرات او بهتر محافظت شود.
یک صندلی کودک مناسب صندلی است که از پارچه نرمی ساخته شده باشد تا فشار بیش از حدی را به کودک شما وارد نکرده و سبب آسیب رسیدن به او نشود. بدن کودکان ظریف بوده و استخوانبندی آنها نرم است وارد شدن فشار بیش از حد سبب آسیب رسیدن به بدن آنها میشود.
صندلی کودک مناسب به کمربند ویژهای نیز مجهز است که به صورت ضربدری بر روی بدن کودک شما قرار گرفته و از وی محافظت میکند.
توصیه میشود صندلی کودکی خریداری کنید که روکش آن قابل تعویض و شستشو باشد. در این حالت دوام صندلی بالا بوده و در طولانی مدت هم قابل استفاده است.
هرگز فراموش نکنید که همیشه پیش از حرکت صندلی کودک خود را بررسی کرده تا از اتصال کامل و صحیح آن مطمئن شوید.
گرچه اجبار استفاده از صندلی کودک وارد فاز جریمه و یا بسیاری دیگر از موارد در قوانین رانندگی نشده است، اما شما باید با اهمیت به سلامت فرزند خود خرید و نصب صندلی کودک را جدی بگیرید. خرید یک صندلی کودک در ابتدا ممکن است یک خرج اضافه به نظر برسد اما به شما قول میدهیم در هنگام تصادفات این صندلی بسیار بیشتر و ایمنتر از آغوش شما از جان کودکتان محافظت میکند.
نویسنده: زهرا ملکی