انتقال مالکیت خودرو یکی از مسائلی است که باید با حواس جمع به سراغ آن رفت چراکه کوچکترین اشتباه میتواند یک مشکل بزرگ برای خریدار یا فروشنده ایجاد کند. انتقال سند خودرو یا سند زدن خودرو مراحل خاص خود را دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
برای سند زدن خودرو به چه مدارکی نیاز دایم؟
به خاطر داشته باشید برای انتقال سند خودرو لازم است که هم خریدار و هم فروشنده حضور داشته باشند. اگر به هر دلیلی یکی از طرفین حضور نداشته باشد انتقال مالکیت تنها در صورت حضور وکیل رسمی صورت میگیرد. برای انتقال مالکیت باید تمامی مدارک مربوط به خودرو را همراه خود داشته باشید. یادتان باشد که هنگام فروش خودرو عوارض شهرداری، خلافی خودرو و مالیات آن باید پرداخت شده باشد و برگه تسویه آن را باید با خود داشته باشید. کارت سوخت و بیمه شخص ثالث هم باید همراه فروشنده باشد و در پایان به همراه داشتن مدارک شناسایی طرفین معامله نیز الزامی است.
انتقال سند خودرو صفر کیلومتر
برای انتقال سند خودرو صفر ابتدا این پرسش مطرح میشود که شما خودرو را به صورت اقساطی خریداری کردهاید یا به صورت نقدی؛ چراکه سند زدن هرکدام با یکدیگر متفاوت است. در صورتیکه خودرو را به صورت اقساطی خریداری کردهاید، سند خودرو در رهن شرکت مورد نظر باقی میماند و تا تسویه حساب کامل این مسئله روی سند خودرو ثبت میشود، بنابراین شما پس از خرید خودرو و طی مراحل مربوط به آن مالک خودرو میشوید اما تا زمانی که بدهی شما به شرکت فروشنده به پایان نرسد، سند خودرو به صورت رهن در کمپانی میماند و پس از پرداخت کامل خودرو، سند به خریدار تحویل داده میشود.
اگر خودرو صفر را نقدی خریداری کردهاید، سند خودرو پس از پرداخت کل مبلغ بهنام شما می شود.
انتقال سند خودروهای کارکرده
در خرید و فروش خودروهای دست دوم و کارکرده باید نهایت دقت را به خرج بدهید چراکه ممکن است نداستن برخی از مسائل برای شما (فروشنده یا خریدار) مشکلاتی را ایجاد کند.
اگر خودرو دست دوم را به صورت نقدی خریداری میکند و تمام هزینه آن را به صورت یکجا پیداخت میکنید با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، انتقال سند خودرو انجام میشود (حضور خریدار و فروشنده الزامی است).
درصورتی که خرید خودرو به صورت اقساطی باشد پس از نوشتن قولنامه در دفاتر اسناد رسمی، فروشنده به خریدار وکالت می دهد تا بتواند تعویض پلاک خودرو را انجام دهد و برگه سبز دریافت کند؛ سند خودرو تا تسویه کامل در اختیار دفتر اسناد رسمی میماند و تا زمانی که کل اقساط پرداخت نشود سند همچنان بهنام فروشنده است.
چند نکته که باید در انتقال سند خودروهای دست دوم به یاد داشته باشید!
سند قطعی یا همان برگ سبز خودرو حتما باید در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود در غیر این صورت سند خودرو همچنان به نام فروشنده است.
- درصورتی که انتقال سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی انجام نشود، انجام هر تخلفی (دزدی، حمل مواد مخدر، آدم کشی و…) به عهده فروشنده (که مالک خودرو شناخته میشود) است.
- دقت کنید که هنگام خرید خودرو، سند قطعی بهنام فروشنده باشد و خودرو بدون سند قطعی به فروش نرسیده باشد خریدار هنگام سند زدن آن به مشکل میخورد چرا که دسترسی به مالکان قبلی مشکل است.
- هنگام تنظیم قولنامه باید تمام اطلاعات مربوط به خودرو در آن ثبت شود همچنین هرآنچه که مربوط به تعویض پلاک، مبلغ دریافتی، زمان تحویل خودرو و… است در آن ثبت شود.
- اگر کل مبلغ معامله را پرداخت کردید و فروشنده در دفتر اسناد رسمی حضور پیدا نکرد میتوانید با در دست داشتن مدارکی مانند فیش واریز پول و قولنامه میتوانید از طریق مراجع قانونی مسئله را پیگیری کنید.
- اگر در هنگام فروش به خریدار وکالت تعویض پلاک میدهید باید تاریخ دقیق در آن ثبت کنید.
- در صورتی که وکالتنامه تعویض پلاک به خریدار میدهید نیاز به حضور شما (فروشنده) در مراکزتعویض پلاک نیست.
- پول حتما باید به حساب فروشنده و بهنام او واریز شود و از پرداخت پول بهنام هر شخصی بهغیر از فروشنده اجتناب کنید.
انتقال سند خودروهای وارداتی
برای سند زدن خودروهای وارداتی باید حتما پته گمرکی (بارنامه خروج کالا از گمرک) در دست داشته باشید و تهیه آن از طریق انبار گمرک امکانپذیر است. هنگام ترخیص خودرو به پته گمرکی (تمامی اطلاعات مربوط به خودرو شامل برگ سبز، فاکتور خرید و… در آن ثبت شده) نیاز است و با در دست داشتن آن میتوان برای دریافت پلاک و برگ سبز خودرو، اقدام کرد.
نویسنده: شقایق صفیخانی