بر خلاف آنچه خیلیها تصور میکنند، خودروهای پر سرعت تنها محصول دو دهه اخیر بازار نیستند و از سال 1949 در این صنعت حضور دارند.
قدمت صنعت خودروسازی به سالهای دور بر میگردد. در طول این عمر پربار و طولانی، خودروها و خودروسازان بی شماری آمده و رفتهاند. بعضی ها هم به قدری موفق بودند که ماندگار شدند. این برندها و محصولات آنها، بخشهای مهمی از تاریخ این صنعت بزرگ و مهم را تشکیل میدهند. برخی از آنها در بین گران قیمتترینها قرار میگیرند، برخی در بین به یادماندنیترینها و بعضی دیگر هم گروهی از پر سرعتترین خودروهای تاریخ را تشکیل میدهند.
حالا که صحبت از سریعترینها شد، باید بگوییم که در طول زمان خودروهای پر سرعت زیادی طراحی شده اند، اما بنا به دلایل خاصی هرگز به مرحله تولید نرسیدند و برای همیشه تنها یک مدل مفهومی باقی ماندند. از بین آنهایی که توانستند قدم بر جادهها و خیابانهای شهرها، کشورها و قارههای مختلف بگذارند، برخی چنان معروف و مطرح شدند که نامشان در تاریخ به عنوان «سریعترین خودروها» ثبت شد.
بنز وِلو یا همان بنز پتنت موتور واگن 1894
داستان Benz Velo با دیگر موارد این لیست فرق دارد. شاید باورتان نشود که زمانی، این بنز که شاهکار Carl Benz معروف و البته اولین خودرو شناخته شده در تاریخ است، سریعترین بود چرا که هیچ خودرو دیگری برای مقایسه با آن وجود نداشت. روزی بنز ولو با یک موتور کوچک 1.0 لیتری، 3.5 اسب بخار نیرو و بیشینه سرعت 19 کیلومتر در ساعت، تنها خودرو و در نتیجه پر سرعتترین زمان خود بود.
جگوار XK120 1949
XK120 یک سال پیش از تولید تنها یک مدل مفهومی بود که در نمایشگاه لندن معرفی شد. این جگوار در واقع یک کانورتیبل کوچک و جمع و جور با ظرفیت دو سرنشین بود. موتور شش سیلندر خطی این خودرو عجیب و غریب، بیشینه سرعتی برابر با 200 کیلومتر بر ساعت داشت. سرعت Jaguar XK120 در طول 10 ثانیه به 100 کیلومتر بر ساعت میرسید. این اعداد برای سالی که این خودرو تولید شد، باورنکردنی بود.
مرسدس بنز 300SL 1955
این که حداقل یک جایگاه در این لیست متعلق به کمپانی Mercedes-Benz باشد هیچ جای تعجبی ندارد، چرا که این کمپانی آلمانی از پایهگذاران مهم صنعت خودروسازی و یک برند سنت شکن است.
جنس کاپوت 300SL از آلومینیوم بود. یکی از آپشنهایی که کمپانی برای این مرسدس گولوینگ در نظر گرفت، پنل تمام آلومینیومی بود که باعث میشد 80 کیلوگرم از مدل معمولی سبکتر باشد. بدنه و طراحی آئرودینامیک و بیشینه سرعت 225 کیلومتر بر ساعت آن، از بزرگترین دلایل قرار گرفتن 300SL در این لیست «پر سرعتترینها» هستند.
آستن مارتین DB4 1958
Aston Martin DB4 یکی از به یادماندنیترین کلاسیکهای تاریخ خودروسازی و البته پر از سرعتترینهای دوران خودش است. کمتر کسی پیدا میشود که با این نام آشنا نباشد. طراحی و ساخت این آستن مارتین کاملا ایتالیایی بود. در یکی از مسابقات سال 1960، DB4 توانست با فاصله 1.6 کیلومتر بر ساعت، مرسدس بنز 300SL را شکست دهد. حداکثر سرعت این خودرو محبوب و دوست داشتنی 226 کیلومتر بر ساعت بود.
ایزو ریولتا گریفو A3/L 327 1963
ایزو ریولتا سازنده یکی از مهمترین خودروهای حبابی تاریخ، یعنی ایسِتا است. ایستا خودرویی بود که تحت لیسانس برندهایی مانند BMW و VELAM نیز تولید و توزیع شد. پس از اینکه Iso Rivolta به ساخت ابر خودروها روی آورد، 372 شکل گرفت. بیشینه سرعت موتور 5.4 لیتری آن 259 کیلومتر بر ساعت بود. این پیشرانه به کمپانی General Motors تعلق داشت.
لامبورگینی میورا P400 1967
میورا یکی از آن مدلهایی بود که نه تنها طراحی خوب و زیبایی داشت، بلکه از قابلیتها و نیرویی باورنکردنی برخوردار بود. موتور 3.9 لیتری V12 آن میتوانست تنها در عرض 7 ثانیه، سرعت را به 100 کیلومتر بر ساعت برساند. متاسفانه تنها 275 دستگاه از Miura P400 ساخته شد. حداکثر سرعت این لامبورگینی به 275 کیلومتر بر ساعت میرسید.
فراری 365 GTB/4 دِیتونا 1968
این خودرو Ferrari شباهت بسیار زیادی به Rover SD1 دارد، اما یک تفاوت بسیار عمده در بین آنها به چشم میخورد: 365 GTB/4 Daytona از همتای ناتنی خود بسیار سریعتر است. پیشرانه 4.4 لیتری 12 سیلندر این خودرو با نیرویی برابر 356 اسب بخار، بیشینه سرعت را به 280 کیلومتر بر ساعت میرساند. در یک رقابت تنگاتنگ میان این فراری و میورا، 365 GTB/4 Daytona قطعا برنده میشد.
فراری 288 GTO 1984
این خودرو در زمان خودش به قدری قوی بود که میان عشق ماشینها «آتش پرتاب کن» شناخته میشد. Ferrari 288 GTO نسبت به خواهر و برادرهای بزرگتر خود طراحی بهتری داشت. این خودرو فراری برای یک سری مسابقات خاص طراحی و ساخته شده بود که در نهایت برگزاری آنها منتفی شد. ماکسیمم سرعت 302 کیلومتر بر ساعتی 288 GTO همه طرفداران را دیوانه کرده بود.
پورشه 959 1986
میدانستید که بیل گیتس زمانی صاحب یک دستگاه Porsche 959 بود؟ این خودرو ویژگیهای زیادی داشت که آن را به یکی از بهترینها تبدیل میکرد. بسیاری از این موارد، تا پیش از ساخته شدن این پورشه هرگز دیده نشده بودند. چرخهای آن از جنس منیزیم بودند، سنسور کنترل فشار داشت و میشد ارتفاع آن را به طور اتوماتیک تنظیم کرد.
موتور شش سیلندر خطی و توربوشارژ قدرتمند آن با 446 اسب بخار نیرو، بیشینه سرعت را به 317 کیلومتر بر ساعت میرساند.
فراری F40 1987
Ferrari F40 درست در زمانی ساخته شد که رقابت این برند با غولهای خودروسازی آلمانی به اوج خود رسیده بود. بنابراین Maranaello تصمیم گرفت خودرویی بسازد که 38 اسب بخار از پورشه 959 قویتر و به اندازه 250 کیلوگرم سبکتر باشد. سرعت این فراری به 326 کیلومتر بر ساعت میرسید و این به معنای اوج هیجان برای راننده و سرنشینان بود.
منبع: topgear
نویسنده و مترجم: پرستو مهدی قلیخان