دودی کردن شیشه خودرو از جمله اقداماتی است که سبب میشود دمای درون کابین خودرو کاهش یافته و خنکتر شود. بهعلاوه این اقدام از برخورد مستقیم و مضر پرتوهای فرابنفش خورشید با دست و پوست راننده و سایر سرنشینان خودرو جلوگیری کرده و مانع از سوختن پوست آنها میشود.
دودی کردن شیشه خودروها به خصوص در کشور ما که در برخی از نواحی اکثر روزهای سال هوا آفتابی بوده و آفتاب به صورت مستقیم به خودروها میتابد امری اجتناب ناپذیر و اقدامی کاملا منطقی است.
مزیت دیگر دودی کردن شیشه خودروها مربوط به بعد اقتصادی این کار است. خودرویی که به شیشههای دودی مجهز است نسبت به نمونه مشابه خود از برچسب قیمتی بالاتری برخوردار است. دودی کردن شیشه برخلاف تغییرات دیگری که سبب دور شدن خودرو از نمونه فابریک و کاخانهای خود میشوند بر قیمت خودرو میافزاید.
با این اوصاف منطقی است که تصمیم بگیرید شیشههای خودرو خود را دودی کنید چراکه هم از بعد سلامتی و هم از بعد اقتصادی این عمل به نفع شما خواهد بود.
قوانین و مقررات مربوط به دودی کردن شیشه خودرو
جریمه برای شیشه دودی
با رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در مورد خودروهایی با شیشه دودی، تعیین فاصله ۳ متری برای تشخیص راننده و سرنشین ملاک و معیار نیست. در صورتی که مطابق نظر افسر کارشناس تخلفی صورت گرفته باشد، دیگر نیازی به رفع اثر شیشه دودی نیست و راننده تنها ۶۰ هزار تومان جریمه میشود.
اما قوانین راهنمایی رانندگی کشور ما دودی کردن شیشه خودروها را محدود کرده و تحت شرایط خاصی مجاز میداند. بر اساس این قوانین تنها در حالتی دودی کردن شیشه خودروها مجاز است که امکان رویت سرنشینان داخل خودرو میسر باشد. این موضوع بدین معنی است که درصد مجاز برای دودی کردن شیشه خودروها بین ۳۵ تا ۴۰ درصد است.
کاملا مسبوق به سابقه است که پلیس علیرغم فرا نرفتن از درصد حد مجاز در دودی کردن شیشهها، خودرویی را جریمه کند و علت این موضوع نیز به یک اصل ساده بر میگردد. آن اصل این است که هر اقدامی که منجر به ناتوانی پلیس در دیدن داخل خودرو از فاصله کمتر از ۳ متر شود تخلف تلقی شده و جریمه در پی خواهد داشت. به عنوان نمونه پلیس باید بتوانند در فاصله کمتر از ۳ متر تشخیص دهد که آیا شما پشت فرمان در حال استفاده از تلفن همراه هستید و یا کمربند ایمنی خود را بستهاید یا خیر؟
شیشه دودی؛ آری یا خیر؟
در کشور ما برچسبهای دودی مجازند که تنها بر روی شیشههای کناری خودرو بچسبند چراکه اگر شیشه عقب خودرویی به برچسب دودی مجهز باشد برگ معاینه فنی برای آن صادر نخواهد شد.
این موضوع ربطی به درصد شیشه دودی نداشته و حتی اگر شیشه عقب خودرویی با یک برچسب دودی کمرنگ (بالای ۴۰ درصد) دودی شده باشد نیز برگ معاینه فنی برای آن صادر نخواهد شد.
البته قانون مذکور در خصوص خودروهایی که شیشههای عقب و یا جلو آنها به صورت کارخانهای و فابریک دودی است صدق نمیکند. اگر سرنشینان این خودروها از بیرون از خودرو برای عابرین و خودروسواران قابل رویت باشند صدور برگ معاینه فنی برای آنها بدون اشکال است که از این جمله میتوان به خودروهای تولیدی پورشه و لکسوس اشاره کرد.
نباید فراموش کرد که اکثر افراد برای حفظ حریم شخصی و شاید یافتن کمی آرامش بیشتر اقدام به دودی کرد شیشههای خودرو خود کرده و علت قوانین سختگیرانه پلیس در کشور ما نیز اتفاقا به همین موضوع باز میگردد. در کنار تمامی مزایای یاد شده نباید فراموش کرد که اگر خودرویی مجهز به شیشههای دودی پر رنگ باشد ممکن است دید راننده دچار اختلال شود و همین موضوع فارغ از مسئله احترام به حریم شخصی بسیار خطر آفرین است.
پلیس مدعی است که علت اصرار برای وجود دید بر روی سرنشینان خودرو به حفظ سلامت آنها باز میگردد چراکه با این کار میتواند از سلامت سرنشینان داخل خودرو مطمئن شده و همچنین از وقوع جرم و جنایت نیز جلوگیری کند. البته قوانین مربوط به دودی کردن شیشه خودروها تنها در کشور ما خاص نبوده و در کشورهای مختلف نیز قوانین متفاوتی دارد.جالب است بدانید در اکثر خودروهای تولیدی کمپانیهای بزرگ شیشههای کناری عقب و شیشه عقب به صورت کارخانهای و فابریک تیرهتر از شیشههای کناری جلو است و علت نیز آن است که با این کار دید راننده واضحتر شده و سرنشین نیز آسایش بیشتری را در اختیار خواهند داشت.
خودرویی که از یک برچسب دودی ۳۵ درصد برخوردار است تنها میتواند ۳۵ درصد از نور خورشید را در کابین خود در اختیار داشته باشد. با در نظر گرفتن تمامی این موارد و با علم به مزایا و معایب دودی کردن شیشهها این کار یک اقدام کاملا شخصی بوده و به نظر مالک خودرو بستگی دارد. حتی درصد دودی کردن شیشه خودروها نیز کاملا شخصی است.
دلایل دودی کردن شیشه خودرو
- خنک کردن فضای داخلی خودرو
- محافظت در برابر اشعه UV
- سلیقه شخصی
- رانندگی راحت
- نشکن بودن
- خاصیت ضد خش
- حفظ حریم شخصی
- تغییر ظاهر خودرو
شرایط خاص دودی کردن شیشه خودرو
با توجه به قوانین سخت گیرانهای که برای دودی کردن شیشه ماشین وجود دارد، تبصرههایی نیز برای آن در نظر گرفته شده است که راهنمایی و رانندگی برای افرادی که از سوی پزشک متخصص دستور استفاده از شیشه دودی را دارند، مجوز صادر میکند. برای دریافت مجوز دودی کردن شیشه خودرو، غلظت دودی شدن شیشه خودرو باید توسط کمیسیونهای فنی و پزشکی پلیس راهور بررسی شود.
روشهای دودی کردن شیشه خودرو
دودی کردن شیشه از کارخانه
شیشههای دودی کارخانه به عنوان یک آپشن و به درخواست راننده انجام میشود. کارخانه خودروسازی بنا به درخواست راننده و براساس استانداردهای تعریف شده، شیشههای خودرو را درصد بسیار کمی دودی میکند.
دودی کردن شیشه ماشین به روش دستی
در این روش راننده به صورت دستی شیشه خودرو را دودی میکند. برای این کار لازم است که برچسبهای مخصوص دودی کردن شیشه خودرو تهیه شود.
همچنین انجام این کار در ابتدا ممکن است ساده به نظر برسد اما نیازمند دقت و تجربه کافی است تا برچسب به درستی نصب شود.
هزینه دودی کردن شیشه خودرو چقدر است؟
قیمت برچسبهایی که برای دودی کردن شیشه خودرو به فروش میرسند به عوامل مختلفی بستگی دارد. کیفیت و نوع برچسبهای موجود در بازازر با یکدیگر تفاوت دارند و هر خودرو برچسب مخصوص به خود را میخواهد. دودی کردن شیشه خودروهایی که مدلهای بالاتری دارند هزینه بیشتری میخواهد. طیف قیمتی برچسبهای دودی شیشه خودرو از ۲۰۰ هزار تومان شروع میشود و به بیش از یک میلیون تومان میرسد.
عوامل موثر در قیمت شیشه دودی خودرو
- نوع ماشین و شیشهها
- کیفیت و جنس برچسب
- ضد خش بودن
- روشهای نصب
- نشکن بودن
- قابلیت یو وی
- رنگ برچسب
نویسنده : زهرا ملکی- شقایق صفی خانی