شاسیبلندسواری در ایران از دیرباز نشانه تمول و ثروتمند بودن به شمار میرفت. محصولاتی همچون مدلهای قدیمیتر لندکروزر و میتسوبیشی پاجرو طی سالهای دهه ۷۰ تا اواسط دهه ۸۰ در این حوزه بسیار جولان میدادند و گرد و خاک ناشی از تاختوتاز خود را به درون حلق علاقهمندان میفرستادند.
با آزاد شدن واردات خودرو در دهه ۸۰ و ۹۰ شمسی، بهتدریج مدلهای لوکستر لندکروزر، پرادو و انواع کراس اوورها نظیر نیسان مورانو، ایکس تریل و شاسیبلندهای لوکس کمپانی لکسوس وارد بازار ایران شدند. یکی از شاخصترین و البته گرانترین شاسیبلندهای راهیافته به بازار کشور، نسل سوم لکسوس ال ایکس ۵۷۰ است که با نسخه فیسلیفت دوم خود طی سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ به دست مشتریان داخلی رسید و جلوهای جدید به کلاس آفرودرهای فول سایز ایران بخشید.
تویوتا لکسوس LX570 در واقع نسخه لوکس جناب تویوتا لندکروزر به شمار میرود که ضمن ارائه توانمندیهای پسرعموی خود در بحث آفرود، امکانات بیشتر و تجمل بصری افزونتر را در اختیار مالک خود قرار میدهد. در ادامه به بررسی مدلهای ۲۰۱۲-۲۰۱۳ لکسوس ال ایکس ۵۷۰ (سری J200 فیسلیفت دوم) موجود در ایران میپردازیم.
بررسی مشخصات ظاهری لکسوسLX570، ابهت با چاشنی تجمل
بدنه و شاسی لکسوس LX 570 تفاوتی با تویوتا لندکروز سری j200 ندارد و از همین رو باید گفت که فرم بدنه این خودرو شمایل پسرعموی تویوتازاده خود را با کمترین تغییر به ارث برده است. از نظر طراحی بدنه میتوان لکسوس ال ایکس ۵۷۰ را نسخهای فیسلیفت از تویوتا لندکروزر دانست که نمای چهره آن به طور کامل دستخوش تغییر شده و در قسمت عقب نیز تحولاتی را به خود دیده است.
در نمای روبرو جلوپنجره دوکیشکل به همراه چراغهای لوزی فرم، تمام همت خود را به کار بستهاند تا چهرهای باشخصیتتر از لندکروزر برای لکسوس ال ایکس ۵۷۰ فراهم کنند. با این حال نمای جانبی تفاوت چندانی با لندکروزر نشان نمیدهد و بخش عقب نیز کمترین تحولات را نسبت به نمای پشت تویوتا لندکروز جی ۲۰۰ تجربه کمبود کرده است.
ریشههای طراحی این نوع فرم بدنه به حوالی سال ۲۰۰۶ ۲۰۰۷ بازمیگردد، بنابراین میتوان لفظ «کلاسیک» را به سبک طراحی بدنه لکسوس ال ایکس ۵۷۰ و تویوتا لندکروزر نسل پنجم نسبت داد. البته همین سبک طراحی کلاسیک، شاخصههای لوکس و تجملاتی چشمنوازی را ارائه میدهد که حتی در زمان حاضر و با وجود انواع و اقسام طراحیهای جدید در بازار خودرو، هنوز هم میتوان به عنوان یک شاسیبلند خوش قدوقامت شیک و جنتلمن از ال ایکس ۵۷۰ در محافل مختلف یاد کرد.
طراحی کابین لکسوس LX 570
داشبورد حجیم، عریض و کشیده این خودرو المانهای چهارگوش متعدد را در سطح خود جای داده که از طرفی ساده و تقریبا قدیمی به نظر میرسند و از سوی دیگر کیفیت بالای متریال آنها به همراه تزیینات چوبی به کار رفته در نواحی مختلف، حکایت از درجه بالای لاکچری بودن فضای داخلی لکسوس ال ایکس ۵۷۰ دارد.
کنسول میانی این خودرو با مجموعهای از دکمهها و کلیدها همراه شده که گرچه با نظمی دلنشین کنار یکدیگر آرام گرفتهاند اما شاید استفاده از آنها حین رانندگی برای راننده اندکی گیجکننده باشد. طراحی غربیلک فرمان از سیاقی بیآلایش پیروی میکند و هماهنگی مناسبی با پنل کیلومترشمار آنالوگ پشت فرمان ایجاد کرده است. بهرهگیری از کابین فوقالعاده جادار به همراه محفظه بار بزرگ نیز سبب شده تا خانوادههای پرجمعیت به راحتی با این شاسیبلند لوکس ژاپنی به مسافرت و یا گشتوگذار در طبیعت بپردازند.
امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی لکسوس ال ایکس ۵۷۰
Lx 570 را میتوان یکی از معدود اتومبیلهای شاسیبلند دوران خود دانست که تا خرخره در انواع و اقسام آپشنهای رفاهی و ایمنی غرق شده است:
کروز کنترل هوشمند، کنترل کشش و پایداری، سنسورهای پارک جلو و عقب، سنسور باران و فشار باد تایر، رادار نقطه کور و هشدار تصادف از جلو، ترمزهای مالتیترین، اتولایت، دی لایت، نور بالا اتوماتیک، تنظیم ارتفاع نور اتوماتیک، چراغ چرخشی، چراغ شوی، فرمان برقی حساس به سرعت با پدال شیفتر و مموری، سیستم صوتی مارک لوینسون با ۱۹ اسپیکر و هدفون وایرلس، نمایشگر ۸ اینچی بهعلاوه مانیتورهای عقب، دوربینهای پشت و جانبی و ۳۶۰ درجه، دوربین جلو، ۱۲ عدد کیسه هوا، سیستم تهویه اتوماتیک چهارگانه، صندلی راننده با تنظیمات ۱۲ حالته برقی، صندلی سرنشین با تنظیم ۱۰ حالته برقی، صندلیهای ردیف دوم با تنظیم برقی، گرمکن صندلیهای جلو و ردیف دوم، سردکن صندلیهای جلو، صندوق برقی، آینههای جانبی تاشونده با تنظیم برقی و گرمکن، سانروف، مموری آینه شاخصترین امکانات و آپشنهای این شاسی بلند لوکس به شمار میروند.
مشخصات فنی لکسوس ال ایکس ۵۷۰
بزرگترین مدل لکسوس در ایران قوای محرکه خود را مدیون یک پیشرانه ۸ سیلندر 5.7 لیتری است. این پیشرانه معادل ۳۸۳ اسب بخار قدرت ایجاد میکند و گشتاوری برابر با ۵۴۶ نیوتنمتر را به واسطه یک گیربکس ۶ دنده اتوماتیک و دو عدد دیفرانسیل هوشمند با قفل مرکزی و محدودکننده لغزش، به سوی تمامی چرخها میرساند
این شاسی بلند سنگینوزن ۲۶۸۰ کیلوگرمی شتابی بسیار مطلوب را ارائه میدهد، چرا که رقم ۷.۵ ثانیه برای شتاب صفر تا صد خودرویی در این ابعاد و وزن، بسیار مهیج و جذاب جلوه میکند. حداکثر سرعت و میانگین مصرف سوخت این تحفه ژاپنی نیز به ترتیب معادل ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت و ۱۶.۸ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر خواهد بود.
با توجه به ارقام ارائه شده باید گفت توان فنی لکسوس ال ایکس ۵۷۰ کاملا رضایتبخش برآورد میشود اما در این بین مصرف سوخت بالای آن به ویژه در سطح شهر، نارضایتیهایی را از سوی مالکان به دنبال داشته است.
نقاط ضعف و قوت ال ایکس ۵۷۰
طراحی ظاهری و داخلی مجلل، کیفیت ساخت بالا، توان فنی مناسب، شتاب و عملکرد فنی مطلوب، توانایی آفرود رضایتبخش و امکانات رفاهی ایمنی بسیار سطح بالا در دسته نقاط قوت این خودرو جای میگیرند. از سوی دیگر مواردی همچون مصرف سوخت زیاد، هزینه نگهداری سنگین و ارزش خرید کمتر نسبت به لندکروزر به دلیل بهای فوقالعاده بالاتر این خودرو در بازار آزاد، از جمله نقاط ضعف تویوتا لکسوس ال ایکس ۵۷۰ در ایران به شمار میروند.
وضعیت فروش لکسوس LX570 در ایران
این پهنپیکر ژاپنی گرانترین شاسیبلند لوکس آفرودی تمامعیار در کشورمان به شمار میرود و درنتیجه تنها مشتریان خاص و بسیار ثروتمند را به سوی خود میکشاند. با این حال رونق بازار این محصول گرانقیمت در میان اقشار ثروتمند تقریبا قابل قبول ارزیابی میشود هرچند که از این لحاظ به دلیل قیمت بسیار بالاتر نسبت به تویوتا لندکروزر جایگاه پایینتری کسب میکند و نمیتواند به اندازه پسرعموی تویوتا زاده خود به راحتی به فروش برسد. با این وجود لکسوس ال ایکس همواره یکی از گزینههای مورد نظر ثروتمندان جهت خرید شاسیبلند لوکس بزرگ با پلاک ملی در بازار ایران به شمار رفته است.
نویسنده: حسین باباپور