شرکت ایران خودرو و سایپا در حالی که هم به دلیل تحریمها تحتفشار شدید هستند و هم به دلیل شیوع بیماری کرونا فعالیتهای خود را با دشواریهای دوچندان پیش میبرند. هر دو این شرکتها در این مدت نه تنها از زیر بار ارائه محصولات جدید شانه خالی نکردند و دو سدان خانوادگی نسبتا مدرن را به روی خطوط تولید خود آوردند، سعی کردهاند همچنان حرفهایی جدید برای گفتن داشته باشند.
شرکت ایران خودرو که بعد از تشکیل جوینت ونچر با کمپانی فرانسوی پژو، عزم خود را به منظور تولید پژو ۳۰۱ به طور کامل جزم کرده بود، ناگهان با دیوار بلند تحریم و شانه خالی کردن پژو از مسئولیتهای خود در این حوزه مواجه شد. با این حال شرکت ایکو (ikco) با تکیه بر توان بومی، پروژه پژو ۳۰۱ ایرانی را با درصد داخلیسازی بالا کلید زد اما مدتی بعد از معرفی این خودرو، به طور غیرمنتظره تصمیم گرفت نام و لوگوی پژو را از این محصول حذف کرده و در عوض با ارائه چهره جدید مزین به نماد ایران خودرو، محصولی تماما داخلی را به مشتریان ارائه دهد.
ایران خودرو در ابتدا این محصول را با نام k132 به جامعه معرفی کرد اما مدتی بعد واژه تارا به معنی ستاره را به این سدان جمع و جور نسبت داد تا از این به بعد شاهد درخشش نام تارا در جمع محصولات بزرگترین خودروساز ایران باشیم.
از سوی دیگر شرکت سایپا نیز بیکار ننشست و در نمایشگاه خودرو شیراز ۹۷ محصول جدیدی به نام رهام را به معرض نمایش عمومی گذاشت و بعدها به دلیل حمایت از شاهین ایرانی نام آن را به شاهین تغییر داد. گفته شده این خودرو بر پلتفرم ارتقا یافته یکی از مدلهای قدیمی تویوتا یاریس توسعه یافته است؛ هرچند که سایپا هیچوقت این گزاره را تایید نکرد و پلتفرم این خودرو را sp100 نامید.
با این وجود طراحی ظاهری شاهین به ویژه در نمای بغل شباهت زیادی به سدان چینی ولکس C30 دارد و به نظر میرسد که سایپا از بدنه و پلتفرم این مدل به جهت توسعه شاهین استفاده کرده باشد. البته بهرهگیری از پلتفرم محصولات دیگر شرکتها در صنعت خودروسازی امری بسیار مرسوم بوده و اگر سایپا چنین اقدامی انجام داده باشد نیز نمیتوان بر آن خرده گرفت. چراکه طراحی و تولید یک پلتفرم جدید بسیار هزینهبر بوده و شاید صرفه تولید اقتصادی یک خودرو را برای خودروسازان کوچک به حداقل یا صفر برساند.
به هر حال شرکت سایپا در اواخر سال ۹۹ سدان شاهین را به اولین گروه از خریداران تحویل خواهد داد و ما در این مطلب بنا داریم به مقایسه سایپا شاهین و تارا ایران خودرو به پردازیم.
مقایسه طراحی ظاهری تار و شاهین
گرچه نمای بیرونی این دو سدان جدید بازار کشور در ظاهر شباهت چندانی به یکدیگر ندارند اما در باطن میتوان به رویه مشابه طراحی هر دو خودرو پی برد. بدین معنا که خودروسازان ایرانی از نمونههای خارجی کمک گرفته و با اعمال فرایند فیسلیفت، محصولی جدید را در قالب خودروی داخلی به ثبت رساندند. طراحی نمای بغلی این دو سدان جمعوجور تفاوت چندانی با خودروهای مرجع ندارد اما در عین حال نماهای پشت و جلو هر دو خودرو به طور کامل متحول شده و هیچ نشان و یادگاری از نمونههای مرجع خارجی در دو محصول سایپا و ایران خودرو مشاهده نمیشود.
تا اینجا از شباهت فرایند طراحی دو خودرو صحبت کردیم اما لازم است به این نکته اشاره کنیم که هرچقدر شرکت سایپا در فیس لیفت چهره شاهین مناسب و دلپسند عمل کرده است، شرکت ایران خودرو زیره به کرمان برده و تمام تلاشش در جهت خلق چهرهای زیباتر از پژو 301، بیهوده به نظر میرسد. به نحوی که اشکال هندسی چند ضلعی به طرزی تقریبا ناشیانه کنار یکدیگر در چهره تارا جا خوش کرده و نمایی نهچندان خوشایند برای سدان ایران خودرو پدید آوردهاند. به ویژه درز میان جلوپنجره و درپوش موتور کاملا مشخص بوده و بیننده احساس میکند یک استادکار نهچندان ماهر اقدام به نصب ادوات این قسمت کرده است.
با نگاه به چهره تارا این طور گمان میشود که طراحان سعی داشتهاند چهرهای تهاجمی و اسپرت با حداقل هزینه تولید به شرکت ایران خودرو تحویل دهند. طرح چراغهای بههمپیوسته عقب نیز گرچه در قیاس با سدانهای داخلی منحصر به فرد و متمایز جلوه میکند اما همان خصیصه عدم تطابق با فرم کلی بدنه را درون خود نهفته دارد.
در سوی دیگر اما سایپا شاهین فیس لیفتی کاملا هماهنگ، زیبا و عامهپسند به مشتریان ایرانی ارائه میدهد، به نحوی که میتوان چهره این خودرو را یکی از خوشایندترین محصولات تولید داخل تلقی کرد. فرم بدنه شاهین نیز در مقایسه با تارا اندکی ورزیدهتر به نظر میرسد. البته طراحی شاهین چندان بیعیب و نقص هم نیست، زیرا تکه مثلثی شکل اضافه شده به چراغهای عقب (روی درب صندوق) بسیار نامتناسب و غیر هماهنگ با سایر بخشها به نظر میرسد و باید گفت در صورت حذف آن شاهد نمایی مناسبتر در بخش پشت شاهین خواهیم بود.
به عنوان نتیجه این بخش میتوان گفت که سایپا شاهین به واسطه بهرهگیری جذاب از خطوط سیال و ارائه چهرهای متناسب با سلیقه مشتریان ایرانی، محصولی زیباتر از ایران خودرو تارا به شمار میرود.
در مورد طراحی داخلی نیز میتوان گفت که هر دو خودرو اقدام به ارائه نمایی مقتصدانه و متناسب با عرف رایج بازار کردهاند اما در این بین طراحی داخلی داخلی تارا پختهتر و مشتریپسندتر انجام پذیرفته است. به ویژه طرح غربیلک فرمان و تونل جعبه دنده جذابیت بالاتری را به کاربران ارائه میدهند. سطح کیفی متریال هر دو خودرو چندان مرغوب نیست اما در این بین به نظر میرسد محصول ایران خودرو متریالی قابل قبولتر در کابین خود به کار گرفته باشد.
ایران خودرو تارا و سایپا شاهین از لحاظ گنجایش فضای داخلی تقریبا در یک سطح حاضر شدند و چهار تا پنج سرنشین بزرگسال میتوانند از حضور در کابین این دو خودرو لذت ببرند. تنها بخشی که ایران خودرو تارا با قاطعیت تمام پشت محصول سایپا را به خاک میرساند، ظرفیت صندوق عقب این خودرو است؛ چراکه تارا از صندوقی بسیار وسیع با گنجایش معادل ۶۴۰ لیتر بهره میبرد و این در حالی است که صندوق عقب شاهین تنها ۴۲۰ لیتر حجم دارد. البته ظرفیت صندوق شاهین در حد معمول قرار داشته و خانوادههای چهار نفره با محدودیت چندانی در استفاده از صندوق عقب شاهین به خصوص در مسافرتهای طولانی مواجه نخواهند شد.
مقایسه طراحی داخلی تارا و شاهین
نسخههای دستی تارا و شاهین از لحاظ آپشنهای رفاهی و ایمنی تقریبا در جایگاهی مشابه حضور دارند و برتری چندانی از این حیث در هیچکدام مشاهده نمیشود. در هنگام نگارش این مقاله هنوز خبری از جزئیات نسخه اتوماتیک شاهین به گوش نرسیده اما به احتمال قوی شاهد امکاناتی معادل نسخه اتوماتیک تارا در این مدل نیز خواهیم بود. در ادامه میتوانید به اطلاعاتی کاملتر پیرامون تجهیزات رفاهی و امکانات ایمنی موجود در دو محصول جدید ایران خودرو و سایپا پی ببرید.
امکانات رفاهی و ایمنی تارا
ترمزهای جلو و عقب دیسکی با سامانههای کنترل پایداری و کنترل توقف در سربالایی بعلاوه ترمز ضد قفل ABS و EBD، ترمز کمکی، دو عدد کیسه هوا (چهار عدد در نسخه اتوماتیک)، فرمان برقی مجهز به دکمه های کنترل، سیستم تهویه برقی، سامانه مالتی مدیا با نمایشگر ۷ اینچی، پورت usb ، دیلایت چراغهای مه شکن، سیستم روشنایی ترک خودرو، آینههای جانبی با تنظیم برقی (قابلیت تاشوندگی ویژه نسخه اتوماتیک)، شیشه بالابرهای برقی، سیستم ضد سرقت ایموبیلایزراست.
از دیگر ویژگیهای خودرو تارا، میتوان به حسگر پارک عقب، دوربین عقب ویژه نسخه اتوماتیک، رینگ های آلومینیومی ۱۶ اینچی ویژه نسخه اتوماتیک، روکش صندلی چرم و پارچه، صندلی راننده با تنظیم شش حرکته برقی و دستی، صندلی راننده چهار حرکته برقی و دستی، صندلی عقب تاشو، سنسور فشار باد تایر و کروز کنترل، سنسور نور و باران و ورود و استارت بدون کلید به همراه سانروف ویژه نسخه اتوماتیک اشاره کرد.
امکانات رفاهی و ایمنی شاهین
دو عدد کیسه هوا ویژه سرنشینان جلو، ورود و استارت بدون کلید، سنسور فشار باد تایر، تهویه مطبوع اتوماتیک، نشانگر دمای بیرون، سانروف، سیستم مالتی مدیا ۷ اینچی، سنسور پارک عقب، ترمزهای دیسکی،abs و ebd و ترمز کمکی، ایموبیلایزر مه شکن، دیلایت و اتولایت، دوربین دید عقب، نشانگر تعویض دنده، ایزوفیکس، چراغ مشایعت، آینههای برقی تاشونده با گرمکن.
مقایسه مشخصات فنی تارا و شاهین
ایران خودرو تارا از پیشرانه ارتقا یافته پژو ۲۰۶ تیپ ۵ موسوم به TU5 پلاس، نیرویی معادل ۱۱۰ اسب بخار قدرت ۱۵۰ نیوتن متر گشتاور دریافت میکند. این پیشرانه از نوع تنفس طبیعی بوده و در محفظه احتراق هر یک از سیلندرهای آن ۴ سوپاپ حضور دارد.
موتور سایپا شاهین با نام m15turbo نسخهای اصلاحشده از پیشرانه هشت سوپاپ تیبا بوده که به سامانه پرخوران توربوشارژ مجهز شده است. موتور سایپا شاهین ۱۱۰ اسب بخار قدرت و ۱۶۵ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. در حال حاضر این میزان نیرو توسط گیربکس پنج سرعته دستی به چرخهای جلو انتقال داده میشود اما احتمالا در آینده یک گیربکس اتوماتیک نیز کنار پیشرانه شاهین به خدمت گرفته خواهد شد.
از طرف دیگر نسخه دستی تارا مجهز به گیربکس ۵ دنده قادر است طی بازه زمانی ۹.۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت دست پیدا کند. حداکثر سرعت این خودرو ۱۹۰ کیلومتر برساعت برآورد شده و میانگین مصرف سوخت آن نیز حدود ۶.۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر خواهد بود.
تارا اتوماتیک نیز به گیربکس شش دنده خودکار تجهیز شده و جهت انجام فرآیند شتابگیری صفر تا 100 معادل ۱۱.۵ ثانیه به صورت رسمی زمان نیاز دارد که در عمل احتمالا به ۱۲ تا ۱2.5 ثانیه خواهد رسید. میانگین مصرف سوخت آن هم ۷.۱۵ لیتر در 100کیلومتر اعلام شده است.
در نهایت با توجه به مشخصات فنی این دو خودرو میتوان گفت گرچه میزان شتاب و چالاکی سایپا شاهین در مقایسه با ایران خودرو تارا اندکی پایینتر برآورد میشود اما این اختلاف چندان شدید نبوده و در مجموع دو سدان داخلی با توانایی فنی قابلقبول و متقاعدکننده را پیش رو داریم.
جمعبندی نهایی مقایسه تارا و شاهین
عرضه این دو مدل از سوی دو شرکت بزرگ خودروساز داخلی که معمولا محصولات قدیمی را طی دهها سال روی خط تولید نگاه میدارند، امری مثبت و گامی رو به جلو ارزیابی میشود. سایپا شاهین از طراحی زیباتری سود میبرد و توان فنی آن به نحوی مطلوب قادر به رفع احتیاجات و نیازهای خانوادههای ایرانی خواهد بود.
این در حالی است که خودروی تارا نیز از مزایایی مشابه شاهین سود میبرد اما طراحی چهره آن به اندازه محصول سایپا موردپسند عوام قرار نمیگیرد. صندوق عقب بسیار جادار، توان فنی بهتر، پیشرانه تنفس طبیعی با استهلاک کمتر و وفور قطعات یدکی به واسطه اشتراک فنی این خودرو با انواع پژو ۲۰۶ تیپ ۵ و پژو ۲۰۷ ، جزوه مزیتهایی هستند که کام مالکان تارا را شیرینتر خواهد ساخت.
با این وجود چه از لحاظ ظاهری و چه از لحاظ فنی اختلاف دو محصول سایپا ایران خودرو چندان گسترده نیست و مشتریان میتوانند بسته به سلیقه خود یک گزینه را برگزینند؛ بدون آنکه به نقاط قوت خودروی حریف غبطه بخورند. با این حال نباید از تاثیر فاکتور قیمت بر میزان استقبال از این دو خودرو غافل ماند، چراکه احتمالا محصول ایران خودرو با قیمتی بالاتر به دست مشتریان ایرانی میرسد. در حال حاضر طبق برآوردها، محدوده قیمت کارخانه اولین سری از تولیدات سایپا شاهین معادل ۲۷۰ میلیون تومان اعلام شده است اما حسب ارزیابی کارشناسان ارزش تارا دندهای بیش از ۳۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
نویسنده: حسین باباپور