پروتون جنتو (Gen2) و جک جی ۳ سدان دو محصول خانوادگی موجود در بازار کشورمان هستند که به صورت نسبتا کمشمارتر در قیاس با رقبا مهمان جادههای ایران شدند و نتوانستند آنطور که باید و شاید حضوری گسترده در ایران را تجربه کنند.
پروتون جنتو که نخستین مرتبه در سال ۲۰۰۴ توسط شرکت مالزیایی پروتون و با همکاری کمپانی معتبر لوتوس و میتسوبیشی ساخته شده بود، توسط شرکت زاگرس خودرو به صورت مونتاژی وارد بازار کشور شد اما برخی سیاستهای نادرست در عرضه و مشکلات مختلف سبب شد تا این محصول علی رغم ظاهر جذاب و تواناییهای فنی مناسبی که از آن برخوردار بود، نتواند به فروشی درخور در بازار ایران دست پیدا کند. البته ناگفته نماند که سریهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ این محصول عمدتا به صورت وارداتی و پس از چند سال خواب در گمرک وارد بازار ایران شدند.
در سوی دیگر میدان جک جی3 سدان حضور دارد که اندکی پس از شروع عرضه نسخه هاچبک این خودرو پا به میدان گذاشت و با استقبال بیشتری نسبت به نمونه هاچبک روبرو شد. این خودرو در اوایل دهه ۹۰ یعنی طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۹۳ توسط شرکت کرمان موتور مونتاژ شد اما حضور محصولات قدرتمندی همچون لیفان ۶۲۰ و رانا در رده قیمتی این محصول سبب شد تا فروش آن تحت تاثیر قرار بگیرد. از سوی دیگر عرضه مدل بزرگتر جک جی ۵ از سوی کرمان موتور نیز موجب به حاشیه رانده شدن این سدان جمعوجور چینی شد.
جک جی ۳ نخستین بار در سال 2008 وارد بازار شد و اهمیتش برای کمپانی چینی جی ای سی به حدی بود که این شرکت با سرمایهگذاری فراوان کارخانهای جهت تولید آن در کشور برزیل دایر کرد.
در ادامه مقایسه سدان جک جی ۳ را با خودرو لیفتبک پروتون جنتو از لحاظ ظاهری، فنی و…، مطالعه خواهید کرد.
مقایسه طراحی بیرونی و کابین پروتون جنتو و جک جی ۳
طراحی ظاهری پروتون جن2 از همان ابتدای عرضه و با توجه به ظاهر قدیمیتر رقبایی همچون مگان و زانتیا، مورد توجه مشتریان بازار بسیار کمتنوع ایران در آن زمان واقع شد. با این وجود به دلیل برند سازنده نسبتا ناشناخته و شرکتی ناشناختهتر که عرضه این محصول را در کشور برعهده گرفته بود به همراه تبلیغات ضعیف، سبب شد تا این محصول نسبتا جذاب لیفتبک چندان مورد استقبالی که شایستهاش بود قرار نگیرد.
طراحی ظاهری پروتون جنتو دارای حالتی سیال و آیرودینامیک بوده و طول کوتاه درب صندوق عقب آن در قیاس با کشیدگی بخش جلو حالتی جذاب برای این خودرو پدید آورده که موجب خوشایندتر شدن نمای بیرونی آن شده است. البته چراغهای کوچک جلو در قیاس با سایر بخشها کمی ناهماهنگ جلوه میکنند؛ طراحی ساده سپر و جلوپنجره نیز گرچه انتقاد خاصی را متوجه خود نمیکنند اما اگر به حالتی اسپرتتر در کنار چراغهایی کشیده و بزرگتر قرار میگرفتند، مطمئنا چهره پروتون جنتو را از این حالت خنثی به سوی یک طرح تهاجمیتر که بیشتر مورد پسند هواداران اینگونه خودروها است سوق میدانند.
استفاده از برخی خطوط حجمی ملایم نیز سبب عضلانیتر جلوه دادن طرح بیرونی بدنه جنتو شده است. در این بین طراحی نمای عقب بسیار خوشایندتر از سایر بخشها به نظر میرسد؛ به ویژه طرح جذاب چراغهای یکتکه در دو طرف درب صندوق و فرم خوشایند سایر ادوات این بخش جلوهای دلپسند را به نمایش گذاشتهاند.
بهطور کل طراحی بیرونی پروتون جنتو علیرغم برخی ناهماهنگیها به ویژه در قسمت جلو، در زمان عرضه اولیه بسیار مهیج و خاص، به ویژه برای مشتریان ایرانی که حق انتخاب چندانی نداشتند به نظر میرسید اما امروزه و با وجود رقبای متعدد و مدرنتر، جذابیت بصری جنتو تا حدود زیادی به حاشیه رانده شده است.
در مقابل طراحی بدنه جک جی ۳ در قیاس با پروتون جنتو محافظهکارانه و همهپسندتر به نظر میرسد. حالت اخمآلود چراغهای جلو به علاوه طراحی مناسب سپر و جلو پنجره چهرهای نسبتا اسپرت و خشن را از این سدان کوچک چینی به نمایش گذاشته است؛ بعلاوه از برخی خطوط برجسته بر روی درب کاپوت و نمای جانبی استفاده شده تا سادگی این بخشها تا حد امکان کاهش داده شود. در نمای پشت خودرو نیز از چراغهای بزرگ بهره برده شده و به نظر میرسد مقدار زیادی از فضایی که میتوانست به درب صندوق عقب اختصاص یابد را تسخیر کردهاند. با این حال به عنوان یک سدان جمعوجور ارزانقیمت، طراحی ظاهری جک جی ۳ در مدل سدان نسبتا خوشایند و مطابق با سلیقه عمومی مشتریان ایرانی از آب در آمده است.
درون فضای کابین پروتون جنتو شاهد یک نوع طراحی متمایز و تقریبا خاص به ویژه در ناحیه داشبورد هستیم که علاوه بر جلوه دادن خود به صورت اسپرت، سعی در جذب اکثر سلیقهها دارد.
حالت خاص کنسول میانی به ویژه در بخش پایین که حاوی سه کلید گردان در یک ستون است انسان را به یاد اتومبیلهای سوپر اسپرت میاندازد. حضور ساعت آنالوگ در بالای داشبورد نیز یادآور کابین محصولات پورشه خواهد بود.
متریال کابین از پلاستیک خشک ساخته شده و چندان باکیفیت و مرغوب احساس نمیشود. فضای کابین هم برای حضور ۴ تا ۵ نفر سرنشین بزرگسال مناسب به نظر میرسد؛ گنجایش صندوق عقب این خودرو حدود ۴۶۰ لیتر است که به منظور رفع نیازهای یک خانواده ۴ نفره در طول مسافرت کافی خواهد بود.
طراحی فضای داخلی جک جی ۳ در مقایسه با پروتون جنتو فضایی خانوادگیتر جلوه میکند. در این بخش همچون شمایل بیرونی خودرو شاهد طراحی ساده و در عین حال همهپسندتری هستیم.
البته طرح غربیلک فرمان ۴ شاخه به هیچ وجه زیبا نبوده و نسبت به سایر نقاط از زیبایی بسیار کمتری برخوردار است و چندان جذاب و خوشایند تداعی نمیشود. سایر بخشها نظیر: داشبورد، پنل کیلومتر شمار و تودریها از طراحی مناسبی برخوردار بوده و میتواند رضایت خاطر عمده مشتریان را جلب کند.
متریال به کار رفته در ساخت داشبورد و سایر بخشها نیز از نوع پلاستیک خشک بوده و از لحاظ کیفیت تفاوت چندانی با پروتون جنتو ندارد. فضای کابین جک جی ۳ برای حضور ۴ سرنشین بزرگسال مناسب است اما به دلیل فاصله محوری کمتر آن در قیاس با پروتون جنتو محدودیتهای بیشتری را از لحاظ فضای پا به سرنشینان خود تحمیل خواهد کرد و در کل نسبت به رقیب مالزیایی فضای کمتری را در اختیار سرنشینان خود میگذارند.
ظرفیت صندوق عقب جک جی ۳ تقریبا مشابه پروتون جنتو بوده و به طور مشابه میتواند اسباب و وسایل مورد نیاز برای سفر یک خانواده چهار تا پنج نفره را درون خود جای دهد.
پیشرانه و توان فنی پروتون جنتو و جک جی ۳
پروتون جنتو از پیشرانه ۱.۶ لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی نیرویی معادل ۱۱۰ اسب بخار قدرت (در دور موتور ۶۰۰۰) و ۱۴۸ نیوتن متر گشتاور (در ۴۰۰۰ دور در دقیقه) دریافت میکند. این میزان نیرو توسط یک جعبه دنده ۵ سرعته دستی به سوی چرخهای جلو ارسال میشود.
شتاب صفر تا صد پروتون جنتو حدود ۱۰.۵ – ۱۱ ثانیه برآورد شده که در قیاس با رقبایی نظیر مگان ۱۶۰۰ و پژو ۲۰۶ تیپ ۵ نسبتا قابل قبول به نظر میرسد. بیشینه سرعت پروتون جنتو ۱۱۸۵ کیلوگرمی برابر با ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت بوده و میزان مصرف سوخت آن در سیکل ترکیبی حدود ۷.۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر ارزیابی شده است.
از سوی دیگر جک جی3 به یک پیشرانه چهار سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۱۲۹۹ سی سی مجهز شده است. حداکثر قدرت این موتور کوچک برابر ۹۳ اسب بخار (در ۶۰۰۰ دور در دقیقه) و ۱۱۴ نیوتن متر گشتاور (در ۴۵۰۰ دور در دقیقه) است که به واسطه یک جعبه دنده ۵ سرعته دستی به سوی چرخهای جلو ارسال میشود. بهرهگیری از یک چنین موتور نسبتا ضعیفی در یک اتومبیل ۱۱۰۰ کیلوگرمی سبب شده تا شتاب صفر تا صد آن چندان جالب توجه و مهیج نباشد؛ جک جی ۳ قادر است ظرف مدت زمان حدود ۱۶ ثانیه از حالت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. حداکثر سرعت آن نیز ۱۵۸ کیلومتر بر ساعت خواهد بود. همچنین جک جی3 چیزی در حدود ۵.۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت مصرف میکند که نشان از کم مصرف بودن این سدان جمعوجور چینی دارد.
با توجه به آمار و ارقام ارائه شده واضح است که جک جی ۳ در بحث فنی و چابکی حرف چندانی در برابر پروتون جنتو ندارد اما مصرف سوخت کمتر آن باعث میشود تا از لحاظ اقتصادی به صرفهتر به نظر برسد.
آپشنها و امکانات رفاهی و ایمنی پروتون جنتو و جک جی ۳
پروتون جنتو دارای امکانات رفاهی ایمنی گستردهای نیست و مهمترین تجهیزات آن به کیسه هوای راننده و سرنشین، سیستم صوتی پخش سی دی، دکمههای کنترل روی فرمان، ترمز ضد قفلABS و توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD محدود میشود. از سوی دیگر جک جی ۳ نیز به تجهیزاتی همچون سنسور پارک عقب، ترمز ضد قفل ABS، EBD، سیستم صوتی ۶ اسپیکر، پورت USB، دو عدد کیسه هوا، کمربند ایمنی پیشکشنده و آینههای جانبی با تنظیم برقی مجهز شده است.
با توجه به امکانات موجود در هر دو خودرو نمیتوان برتری خاصی را برای هیچ یک نسبت به دیگری در نظر گرفت؛ البته به نظر میرسد موقعیت پروتون جنتو از لحاظ ایمنی در قیاس با جک جی ۳ بهتر باشد، چرا که خودروی مالزیایی توسط موسسه یورو انکپ تست نشده اما در آزمونهای یک دپارتمان اسپانیایی موفق به دریافت امتیازی معادل سه ستاره یورو انکپ شده است؛ این در حالیست که موسسه لاتین انکپ به جک جی ۳ تنها یک ستاره ایمنی اعطا کرده که نمره بسیار ضعیفی محسوب میشود.
جمعبندی
در پایان مبحث مقایسه میان دو خودرو جک جی ۳ و پروتون جنتو میتوان اینطور نتیجهگیری کرد که فستبک مالزیایی به دلیل پیشرانه توانمندتر، طراحی اسپرتتر و فضای داخلی جادارتر میتواند برنده رقابت با جک جی ۳ باشد. با این وجود ظاهر متعادلتر و خدمات پس از فروش گستردهتر کرمان موتور باعث میشود تا جک جی ۳ از ارزش خرید بالاتری در بازار ایران نسبت به پروتون جنتو برخوردار باشد. مصرف سوخت کمتر جک جی3 نیز از لحاظ اقتصادی و محیط زیستی بهره بیشتری را نصیب مالک خود خواهد کرد.
نویسنده: حسین باباپور