زمانی که برند لکسوس در سال 1989 میلادی به بازر جهانی معرفی شد، این برند یکی از جدیدترین و نوظهورترین برندهای لوکسی بود که دنیا تا پیش از ورود به قرن بیست و یکم شاهد آن بود. اما در دو دهه گذشته شرایط بازار جهانی شکل دیگری رقم خورد. لوکسگرایی تا حد بسیار زیادی اوج گرفت و حال بسیاری از برندهای اقتصادیساز صنعت خودرو جهانی نیز به تولید خودروهای لوکس و رقابت با برندهای مطرح جهان روی آوردند.
ورود خودروسازان کرهای مخصوصا گروه خودروسازی هیوندای/کیا به صنف لوکسسازان جهانی؛ مخصوصا با توجه به سرعت چشمگیر پیشرفت این گروه در میان خودروسازان مطرح جهان؛ بیشتر به مانند امری غیرقابل اجتناب جلوه میکرد. مخصوصا اگر به یاد داشته باشیم که تلاش این گروه خودروسازی برای تولید خودروهای پریمیوم/لوکس تنها به دو دهه اخیر محدود نمیشود.
دو خودرو از برند هیوندای به نامهای سنتنیال و جنسیس از دسته خودروهای سدان لوکس فول سایز (سایز بزرگ) هستند که هر دو خودرو از جدیترین تلاشهای هیوندای در راستای دستیابی به رقابتی سالم در کلاس خودروهای پریمیوم و لوکس با برترینهای جهان به شمار میآیند.
ریشه شناسی، قدمت سنتنیال و نوآوری جنسیس
حضور نام سنتنیال در بازار جهانی به سال 1999 و همکاری مستقیم هیوندای موتورز کره با میتسوبیشی موتورز ژاپن باز میگردد. همکاری این دو برند با یکدیگر به تولید خودرویی با نام اصلی هیوندای اکوئِس (Equus/در زبان لاتین به معنای اسب) انجامید که در برخی از بازارهای جهانی از جمله ایران با نام سنتنیال (Centennial) عرضه شد. این محصول که در دو نسخه سدان و لیموزین به تولید رسید از سوی میتسوبیشی به ترتیب با دو نام مجزا دیگنیتی و پرودیا شناخته میشد.
اگر چه هیوندای تاکید کرده بود تولید سنتنیال با پیشرانههای V6 و V8 و ساختار متحرک جلو؛ به منظور رقابت با بی ام و سری 7 و مرسدس بنز کلاس اس در بازار کره جنوبی صورت گرفته است اما در حقیقت این خودرو به منظور رقابت مستقیم با رقیب هم وطن خود با ساختار فنی مرسدس بنز؛ یعنی سانگ یانگ چِرمن انجام گرفت که در بازار ایران از سوی شرکت خودروسازی مرتب به موازات شاسی بلند سانگ سانگ موسو نیز عرضه شد. نسل اول سنتنیال که در آن زمان گرانترین محصول تولیدی هیوندای بود هرگز روانه بازار ایران نشد.
نسل دوم اما با عبور از فرایند تغییرات بسیار اساسی با پیشرانههای V6 و V8 اما در ساختار متحرک عقب با فاصله محورهای کشیدهتر سوار بر پلتفرمی کاملا جدید به بازار جهانی معرفی شد که این بار مستقیما رقبای اروپایی چون بی ام و سری 7، مرسدس بنز کلاس اس و آئودی A6 را هدف قرار داده بود. این مدل از سال 2009 جانشین نسل اول شد تا سال 2016 بر خط تولید قرار داشت اما در نسخههای 2011 تا 2013 روانه بازار ایران شد که با وضع قانون منع واردات خودروهای لوکس مجهز به پیشرانههای حجیمتر 2.5 لیتر؛ واردات آن نیز ممنوع شد.
هیوندا جنسیس سدان فول سایز نوظهور هیوندای در قرن بیست و یکم بود که سال 2008 به بازار جهانی معرفی شد. این خودرو برخلاف سنتنیال؛ از کلاس سدانهای لوکس دسته اِگزِکِتیو (Executive) به تولید رسید و از این رو از دیدگاه ابعاد کوچکتر از سنتنیال بود. نسل اول جنسیس با کد شناسایی BH تا سال 2016 بر خط تولید قرار داشت و در دو نسخه قبل و پس از فیس لیفت بین سالهای 2009 تا 2013 روانه بازار ایران شد. نسخه فیس لیفت هم در بخش طراحی ظاهری و هم در بخش فنی دستخوش تغییرات قابل توجه شد و از این جهت نسخه فیس لیفت 2012 و 2013 آن مورد نظر این مقاله است.
جنسیس از سوی هیوندای با شعار تبلیغاتی “قیمت سری 3، تجهیزات سری 7، در ابعاد سری 5” به جهانیان معرفی شد.
پس از سالها تلاش در عرصه تولید خودروهای پریمیوم و لوکس؛ هیوندای در سال 2016 تصمیم گرفت تا محصولات لوکس خود را تحت برند تجاری کاملا انحصاری و جدید جنسیس به تولید برساند تا رسما وارد رقابت مستقیم با برندهای لوکس جهانی شود. در نتیجه از سال 2016 و در پس معرفی جهانی برند انحصاری جنسیس، دو خودرو هیوندای سنتنیال و هیوندای جنسیس به محصولات زیر مجموعه این برند نوظهور تبدیل شده و هیوندای جنسیس تحت عنوان جنسیس G80 و هیوندای سنتنیال با نام جنسیس G90 به فرایند تولید خود ادامه دادند.
هر دو خودرو مورد بررسی این مقاله از سوی نماینده رسمی واردات محصولات هیوندای در ایران، یعنی شرکت آسان موتور به کشور راه یافتند.
طراحی: برتری زیرپوستی سنتنیال بر جنسیس
دو رقیب مورد بررسی این مقاله هر دو در دوران آغاز اوجگیری بخش طراحی برند هیوندای شکل گرفتند. از آنجایی که هیوندای در آن زمان در تولید این دسته خودروها تجربه بسیار گستردهای نداشت، به جرات میتوان شباهت ظاهری و الهامگیری مستقیم جنسیس از نمای خارجی سنتنیال را به وضوح دید.
چراغهای بزرگ و کشیده در جلو و عقب از بارزترین شباهتهای ظاهری میان دو خودرو است هرچند تلاش شده است تا گرافیک آنها با یکدیگر متفاوت باشد. جلوپنجره، سپرها و طراحی زیرسپرها نیز به شکل غیر قابل انکاری مشابه یکدیگر است با این تفاوت که در طراحی خارجی سنتنیال از تریم کرومی به مقدار بسیار بیشتری استفاده شده است و از این رو جلوه لوکستری نیز به همراه دارد.
بارزترین تمایز میان بدنه سنتنیال و جنسیس (به اجز اختلاف ابعادی) وجود خط شانه جانبی و خط برجسته گلگیر عقب است که در سنتنیال جلوه ظاهری پهنتر و ظاهری همانند بنتلی کانتیننتال ایجاد میکند. متاسفانه جنسیس نسل اول از نعمت وجود چنین خط شانه حساب شدهای محروم است.
البته لازم است بار دیگر تاکید کنیم که سنتنیال از کلاس خودروهای لوکس سایز بزرگ و جنسیس از کلاس سدانهای کلاس اگزکتیو سایز بزرگ است. در نتیجه جای تعجب ندارد که سطح آپشنهای رفاهی و حتی شیوه طراحی سنتنیال با جنسیس بسیار متفاوت باشد.
مقایسه ابعاد خارجی این دو خودرو نشان میدهد با وجود سایز بزرگ بودن هر دو گزینه، تمایز در کلاس اصلی آنها باعث میشود سنتنیال سدان معادل 175 میلیتر در طول کشیدهتر، 10 میلیمتر در عرض پهنتر و 20 میلیمتر در ارتفاع از نسخه فیس لیفت (2012-2014) جنسیس بلندتر باشد. این در حالی است که سنتنیال در بخش فاصله محورها معادل110 میلیمتر از جنسیس سدان کشیدهتر است. جای تعجب نخواهد داشت که سنتنیال از دیدگاه ابهت و ظاهر ایستا به مراتب از جنسیس لوکستر و مردانهتر جلوه کند. به عبارت دیگر خودروی نسبتا لوکسی چون جنسیس در برابر ابهت ابعادی و طراحی سنتنیال بیشتر همانند یک سدان معمولی از کلاسهای پایینتر به نظر میرسد. سنتنیال در نسخه لیموزین نیز به تولید رسید که از دیدگاه ابعادی حتی از نسخه سدان نیز به اندازه قابل توجه 400 میلیمتر کشیدهتر است. نسخه لیموزین این خودرو هرگز به ایران راه نیافت.
جنسیس مورد بررسی در این مقاله از نسخه فیس لیفت است که در سالهای 2012 و 2013 به بازار ایران وارد شد. مهمترین تمایزهای ظاهری نسخه فیس لیفت با نسخه قبل از آن در استفاده از ریمهای بزرگتر، گرافیک جدید چراغهای جلو و عقب و استفاده از سیسیتم روشنایی در روز LED، استفاده گستردهتر از تریم کرومی و طراحی جدید مه شکنهای زیر سپر است.
نمای داخلی، سنتنیال یک سر و گردن بالاتر از جنسیس
با نگاهی سطحی به نمای داخلی هر دو خودرو میتوان ویژگیهای طراحی مشترک بسیار زیادی را در نمای داخلی سنتنیال و جنسیس یافت. این شباهتها به هیچ عنوان تعجب برانگیز نیستند چراکه هر دو خودرو از ساختههای یک برند مشترک و از دسته خودروهای لوکس به حساب میآیند که در آن زمان هنوز زیر پرچم برند لوکس انحصاری جنسیس قرار نگرفته بودند.
داشبرد جنسیس ظاهری قرینه با طراحی کاملا ساده دارد که از خودرویی لوکس کاملا انتظار میرود. این داشبرد در عین سادگی با چرم روکش شده است که در نسخه تریم دو رنگ جلوه بصری خوبی به همراه دارد.استفاده تریم طرح چوب بر کنسول میانی، فرمان و رودریها در ترکیب با تریم آلومنیومی بر کنسول میانی و وسط داشبرد و پنل دربرگیرنده سیستمهای کنترلی سیستم مولتی مدیا و تهویه مطبوع؛ ترکیب منطقی و به دور از اغراق را به نمایش میگذارد. به جرات میتوان گفت که جنسیس برای طراحی نمای داخلی خود از طراحی ساده و میانهرو مرسدس بنز کلاس S پلتفرم W221 نیز الهام بسیار زیادی گرفته است.
غربیلک فرمان و نشانگرهای دایره دوقلو پشت فرمان این خودرو اما به سرعت تعلق این محصول به برند هیوندای را لو میدهد. خوشبختانه کیفیت متریال داخلی جنسیس از روکش صندلیها گرفته تا تریم چوبی و آلومینیوم و کیفیت مونتاژ آن بسیار بالا است که باعث میشود بتوان این خودرو لوکس کرهای را با هم قطارهای پریمیوم آلمانی آن مقایسه کرد.
اما نمای داخلی سنتنیال همانطور که انتظار میرود از هر نظر یک سر و گردن بالاتر از جنسیس است. داشبرد قرینه این خودرو در بخش میانی در اتصال با کنسول مرکزی خودرو به دو نیمه تقسیم میشود. استفاده از تریم طرج چوب تیره بر داشبرد، رودریها، کنسول میانی و فرمان در کنار تریمهای آلومینیومی نشان دهنده طراحی مشترک با جنسیس است اما از دیدگاه کیفیت متریال و مونتاژ، این خودرو با جنسیس فاصله قابل توجهی دارد. شیفتر اهرم و فرمان چهار شاخه مشتر با سایر محصولات هیوندای در سنتنیال به لوگو انحصاری سنتنیال مزین شده است و ساعت آنالوگ دایره قرار گرفته بر میانه داشبرد نشان میدهد که هیوندای در ایجاد تمایز میان سنتنیال و سایر محصولات این برند تمایز بسیار زیادی قائل بوده است.
هیوندا سنتنیال از دیدگاه طراحی نمای داخلی در نسخه چهار نفره نیز به بازار ایران راه یافت که به نسخه VIP مشهور شد. در این مدل یک کنسول میانی مزین به طرح چوب در وسط ردیف دوم نشیمن قرار گرفت و باعث شد ظرفیت سرنشینان به چهار نفر کاهش پیدا کند اما در عوض تا حد بسیار زیادی بر جنبه لوکسگرایی این خودرو افزود و نمای داخلی برای این خودرو به ارمغان آورد که از سوی خودروسازان لوکس کلاس جهانی چون مازراتی کواتروپورته و لینکلن کانتیننتال استفاده میشد.
مشخصات فنی، دو کلاس نابرابر
سنتنیال خودرویی است که با سابقه حضور طولانیتر از جنسیس، از ابتدا به عنوان خودرویی لوکس در بازار کره و جهان حاضر شد. در نتیجه استفاده از پیشانههای شش و هشت سیلندر در آن غیر قابل اجتناب بود. اما جنسیس با تعلق به کلاسی پایینتر بیشتر با پیشرانههای شش سیلندر عرضه شد هرچند که پیشرانههای هشت سیلندر نیز برای آن قابل سفارش بود.
در نتیجه نسل اول جنسیس وارداتی بازار ایران با نسخه 3.8 لیتری V6 سری لامبدا 2، مشترک با جنسیس کوپه و وراکروز (ix55) روانه بازار ایران شد. این پیشرانه در نسخه فیس لیفت قادر به تولید قدرت 290 اسب بخار در دور 6200 و گشتاور 340 نیوتون.متر در دور 4500 بود. با این تفاوت که در نسخه فیس لیفت جنسیس، گیربکس 6 سرعت با نمونه 8 سرعت ساخت ZF آلمان جایگزین شد تا این خودرو 1.9 تنی با ضرایب بهتر دندهها سواری پرشتابتر و لذتبخشتری را ارائه دهد. در نتیجه توان دستیابی به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت برای نسخه فیس لیفت جنسیس برابر با حدد 6.5 ثانیه عنوان شده است و مصرف سوخت متوسط آن نیز در حدود 11 لیتر در هر 100 کیلومتر است. این اعداد و ارقام با توجه به توان حرکتی این خودرو کاملا قابل احترام است.
اما سنتنیال با پیشرانه 4.6 لیتری V8 سری Tau به ایران وارد شد. پیشرانهای که حداکثر در نسخه 5.0 لیتری برای هر دو خودرو سنتنیال و جنسیس قابل سفارش بود. این پیشرانه میتواند قدرتی برابر با 365 اسب بخار در دور 6500 و گشتاوری معادل با 440 نیوتون.متر در دور 4500 به تولید برساند. سنتنیال با کمک گیربکس 8 سرعت اتوماتیک؛ با وجود وزنی فراتر از 2 تن میتواند در حدود همان 6.5 ثانیه به تندی 100 کیومتر بر ساعت دست پیدا کند. این درحالی است که مصرف سوخت متوسط آن برار با حدود 12.5 لیتر در هر صد کیلومتر عنوان شده است.
شایسته بود سنتنیال در زمان آزادی واردات خودروها با حجمهای دلخواه، با نسخه 5.0 لیتری وارد بازار ایران شود تا فاصله خود با برادرش جنسیس را بسیار زیاد و این فاصله را با رقبای پریمیوم/لوکسی چون مرسدس بنز کلاس S و بی ام و سری 7 تا جای ممکن کاهش دهد اما این مهم انجام نپذیرفت.
سخن نهایی
دو خودرو سنتنیال و جنسیس به هیچ عنوان هم کلاس یکدیگر نیستند اما حضور موازی آنها در بازار کشور باعث شد تا این دو برادر لوکس مقابل یکدیگر قرار بگیرند. هر دو خودرو به حساسیت و استهلاک قابل توجه مجموعه فنی و هزینههای بسیار بالای نگهداری مشهور هستند اما کسی که به سراغ خودروهایی از این کلاس میآید نباید از این بابت گلایهای داشته باشد چراکه استهلاک بالا از ویژگیهای استاندارد خودروهای این کلاس است و محصولاتی چون رولزرویس، مرسدس بنز، مازراتی، بی ام و، آئودی و بنتلی نیز از آن مستثنی نیستند.
تیراژ پایین واردات و سنتنیال و قیمت قابل توجه آن باعث شد تملک و ارائه خدمات به این خودرو برای مالکان ایرانی بسیار دشوار باشد. از این رو جنسیس با داشتن تیراژ واردات بسیار بیشتر به عنوان خودرویی منطقیتر و هماهنگتر با وضعیت معیشتی مردم به عنوان گزینهای عقلانی در بازار ایران ایفای نقش کرد. با وجود سطح رفاهی، آپشنها، کیفیت ساخت و ابهت بسیار بیشتر سنتنیال در برابر جنسیس، خریداران بازار دست دوم باید انتظار دردسرهای بسیار بیشتری از سوی سنتنیال را داشته باشند. از این رو بازار بسیار سرد دست دوم سنتنیال را باید یکی از بزرگترین نقاط ضعف این خودرو در ایران دانست.
نویسنده: شهاب انیسی