برلیانس h220 یک هاچبک ریزنقش و جمع و جور ویژه خانوادههای کم جمعیت و یا زوجهای جوان است که ضمن ارائه عملکرد فنی متقاعدکننده، نمای ظاهری نسبتا جذابتری در قیاس با برخی محصولات کلاسیک بازار ایران نظیر پژو ۲۰۶ و تیبا2 ارائه میدهد. این خودرو به همراه برلیانس h230 از سال 2012 میلادی در سبد تولیدات کمپانی چینی برلیانس اتو جای گرفت و طی سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ توسط شرکت سایپا به دست مصرفکنندگان داخلی رسید.
برلیانس h220 موفق به کسب ۵ ستاره ایمنی از موسسه تست تصادف ایمنی چین C-NCAP شده و امنیت مناسبتری را نسبت به سایر تولیدات مشابه نظیر تیبا ۲ به سرنشینان خود عرضه میدارد. برلیانس اچ220 در حال حاضر به عنوان یک هاچبک اقتصادی در دو مدل دستی و نیمه اتوماتیک در بازار کشورمان حضور دارد و ما قصد داریم تا این خودرو جمع و جور را از جوانب مختلف همچون طراحی ظاهری، کابین، تجهیزات و امکانات، مشخصات فنی، وضعیت فروش و … مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.
طراحی ظاهری برلیانس H220
نمای بیرونی این هاچبک جمع و جور چینی به ویژه در زمان عرضه اولیه، نسبت به دیگر تولیدات همرده موجود در بازار ایران از شمایل به روزتر و جذابیت بصری بیشتری سود میبرد. در نتیجه رضایت خاطر مالکان از نمای ظاهری این خودرو در سطح بالاتری قرار داشته و انتقاد چندانی پیرامون آن در این رنج قیمت وجود ندارد. در قسمت جلو شاهد حضور چراغهای ذوزنقه مانند با حالتی اخمآلود در دو طرف یک جلوپنجره کمانی شکل هستیم که گرچه ناهماهنگیهایی میان المانهای آن قابل مشاهده است اما فرم قابل قبولی برای چهره برلیانس H220 به وجود آورده و در کنار طرح متعادل سپر، حالت چهره جذاب و نسبتا مدرنتری برای این هاچبک کوچک چینی رقم زده است.
استفاده از برخی خطوط حجمی روی درب کاپوت و نمای جانبی به همراه حجم پردازیهای دیگر هم سبب خوشفرم و خوشتراشتر به نظر رسیدن نمای ظاهری برلیانس اچ220 شده است. پایههای بلند قاب آینهها در نمای جانبی نیز در نوع خود متفاوت به نظر میرسد. در نمای عقب برلیانس h220 از چراغهای یک تکه بهره گرفته شده که اگر بخواهیم این نما را به صورت جداگانه بررسی کنیم، میتوان گفت وجهه نسبتا ساده و مدرنی به بخش عقب برلیانس اچ220 بخشیده است؛ با این حال میزان هماهنگی طرح بخش پشت با نمای روبرو به ویژه طرح چراغها چندان قابل قبول به نظر نمیرسد. سایر بخشها همچون طرح سپر و قطعه مشکی رنگ زیرین آن و نیز فرم شیشه عقب به نوبه خود شمایل متقاعدکنندهای را برای این بخش از بدنه ۲۲۰ hپدید آورده است.
در مجموع باید عنوان داشت که نمای ظاهری برلیانس H220 علی رغم رنج بردن از برخی ناهماهنگیهای جزئی، در قیاس با محصولات هم قیمت موجود در بازار ایران ظاهر کاملا قابل قبولتر و متمایزتری را ارائه داده و از این حیث انتقاد چندانی را متوجه خود نساخته است.
طراحی داخلی برلیانس h220
پس از ورود به کابین برلیانس H220 با نوعی طراحی ساده اما نسبتا فانتزی و زیباتر از رقبای داخلی مواجه میشوید که به ویژه در مقایسه با محصولاتی همچون رنو ساندرو و یا تیبا ۲ کاملا برتر و شکیلتر به نظر میرسد. فرم ساده و دو رنگ داشبورد که با استفاده از المانهای دایرهای و کپسولی شکل بسیار قابل قبول جلوه میکند نیز میتواند موجبات رضایت خاطر مشتریان را برآورده سازد. فرم کنسول میانی با استفاده از کلیدهای گردان و سایر دکمهها نظمی دلنشین و ظاهری قابل قبول را در مقابل چشمان سرنشینان پدید آورده است. فرمان با طرح دی-کات از فرم نسبتا اسپورتی برخوردار بوده و در کنار پنل کیلومتر شمار صحنه نسبتا مهیجی را مقابل چشمان راننده رقم زده است. فرم دستگیره درها نیز در نوع خود جذاب و بهروز جلوه میکند.
متریال به خدمت گرفته شده در ساخت کابین همچون سایر محصولات موجود در این رنج قیمت چندان مرغوب نیست با این حال میتواند نظر مساعد مشتریان این گونه هاچبکهای اقتصادی را نسبت به خود جلب سازد. همچنین برلیانس اچ220 فضای نسبتا کافی جهت حضور چهار سرنشین بزرگسال با قد متوسط را درون کابین فراهم آورده است؛ البته احتمالا افراد بلندقد با محدودیتهایی در ردیف عقب مواجه خواهند شد. فضای صندوق بار این خودرو نیز معادل 250 لیتر فضا در اختیار اسباب و وسایل کاربران قرار خواهد داد. در مجموع میتوان عنوان داشت که گرچه کیفیت کابین برلیانس H220 چندان مطلوب نیست اما فرم طراحی آن به راحتی میتواند بسیاری رقبا را پشت سر گذاشته و رضایت بیشتر مالکان را برآورده سازد.
آپشن ها و امکانات
از جمله مهمترین تجهیزات رفاهی ایمنی برلیانس اچ ۲۲۰ در مدل اتوماتیک میتوان به سنسور پارک عقب، توزیع نیروی ترمز EBD، ترمز ضد قفلABS ، چراغ مه شکن جلو، فرمانبرقی، سیستم صوتی با شش اسپیکر، پورت USB، کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، تهویه مطبوع دستی، صندلی راننده و سرنشین جلو با تنظیمات دستی، صندلی عقب تاشونده، روکش صندلی پارچهای، آینه جانبی با تنظیم برقی و سانروف اشاره کرد
مشخصات فنی
در باب عملکرد فنی باید عنوان داشت که یک پیشرانه چهار سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۱.۵ لیتر در زیر درب کاپوت برلیانس اچ220 قرار گرفته و نیرویی برابر با ۱۰۲ اسب بخار قدرت و 1۳۸ نیوتن متر گشتاور را به واسطه یک جعبه دنده ۶ سرعته نیمه اتوماتیک AMT و یا ۵ سرعته دستی به سوی محور جلو ارسال کند. شتاب ۰ تا ۱۰۰ برلیانس ۲۲۰ دستی برابر با ۱۲.۳ ثانیه بوده و این رقم در مدل اتوماتیک مقداری بیشتر خواهد بود. همچنین حداکثر سرعت برلیان H220معادل 180 کیلومتر بر ساعت عنوان شده است و میزان مصرف سوخت آن به صورت ترکیبی ۶.۴ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر برآورد میشود. به این ترتیب میتوان عنوان داشت که عملکرد فنی برلیانس ۲۲۰ با وزن ۱۱۸۴ کیلوگرم چندان مهیج و چالاک به نظر نمیرسد اما با این حال میتواند نیازهای متعارف زوجهای جوان و خانوادههای کم جمعیت را برآورده سازد.
مزایا و معایب برلیانس H220
در بحث نقاط قوت برلیانس H220 میتوان به طراحی ظاهری نسبتا جذابتر از رقبای کلاسیک موجود در بازار، طراحی مناسب کابین، امکانات قابل قبول در مدل اتوماتیک و بازار خریدوفروش نسبتا مساعد به ویژه در مدل دندهای اشاره کرد. از طرف دیگر کیفیت متریال کابین و مشکلات جعبه دنده نیمه اتوماتیک را میتوان به عنوان نقاط ضعف برلیانس اچ220 در نظر گرفت.
وضعیت فروش برلیانس H220 در بازار ایران
به طور کل هر دو سری برلیانسهای H300 و H200 در بازار ایران به دلایل مختلف از جمله طراحی ظاهری جذابتر، گستردگی خدمات پس از فروش و قیمت متناسب، از بازار خرید و فروش نسبتا گرمتری برخوردار بوده و معاملات آنها همواره از رونق ویژهای در بازار خودروهای چینی ایران بهرهمند است. با این حال برلیانس H220 نسبت به مدل سدان خود تا حدودی کمفروغتر ظاهر شده و نتوانست از لحاظ محبوبیت به میزان برادر سدان خود پرفروش ظاهر شود. با این حال میتوان اظهار داشت که وضعیت فروش برلیانس H220 در بازار ایران نسبتا متقاعدکننده بوده و در سطح متوسط رو به بالا ارزیابی میشود.
نویسنده: حسین باباپور