کم یا زیاد کردن ارتفاع خودرو بین افراد بسیار محبوب است. برخی ارتفاع خودروها را به قدری کم میکنند که با کوچکترین پستی و بلندی کف خودرو به زمین میخورد و برخی دیگر ارتفاع خودروها را آنقدر زیاد میکنند که شکل خودرو به کلی تغییر میکند. هر خودرو اندازه استانداردی دارد و خارج کردن آن از استاندارد ممکن است مشکلاتی را برای خودرو به وجود آورد. دستکاری ارتفاع خودرو کار درستی است؟
ارتفاع زدن صندلی خودرو یعنی چه؟
هرگونه کاهش یا افزایش خودرو از حالت استاندارد را ارتفاع زدن میگویند. یکی از روشهای معمول برای کم کردن ارتفاع خودرو بریدن کمک فنرهای آن است و انجام این کار غیر استاندارد میتواند به خودرو آسیب جدی وارد کند. کاهش ارتفاع خودرو به روشهای دیگری نیز انجام میشود که به دلیل هزینه بالا کمتر کسی سراغ آن میرود. یکی از روشهای استاندارد برای ارتفاع یا ارت زدن خودرو استفاده از کمک فنر اسپرت و مناسب با نوع خودرو است. فنرهای اسپرت سطح خودرو را از حالت معمولی کمتر میکنند و در نتیجه کف خودرو به زمین نزدیکتر میشود. دستکاری ارتفاع خودرو به روشهای استاندارد معایب بسیار کمی به همراه دارد که بیشتر آنها قابل چشم پوشی است؛ برای مثال استفاده از فنرهای اسپرت علاوه بر اینکه ارتفاع خودرو را کم میکند، سواری نرم نیز دارد و خودرو در دست اندازها آسیب نمیبیند.
ارتفاع استاندارد خودرو چقدر است؟
خودروسازان براساس برخی فاکتورهای خودرو و مسیرهایی که خودرو باید در آن حرکت کند، ارتفاع استانداردی برای آن در نظر میگیرند که در دفترچه راهنمای خودرو نیز نوشته میشود.
ارتفاع استانداردی که خودروسازان در نظر میگیرند براساس لاستیک و رینگهای استاندارد خودرو است بنابراین هرگونه تغییر در آن میتواند ارتفاع خودرو را کم و زیاد کند. برخی عوامل مانند فرسودگی کمک فنرها ارتفاع خودرو را به مرور زمان کم میکند. یکی از راههای بسیار ساده مقایسه خودرو با مدل جدید آن است. به کمک این روش میتوان متوجه هرگونه تغییر وضعیت در ارتفاع خودرو شد. ارتفاع استاندارد خودرو از سطح پایه رکاب تا زمین هموار سنجیده میشود.
روشهای تغییر ارتفاع خودرو
- بریدن کمک فنرها
- گرم کردن فنر
- استفاده از کمک فنرهای مخصوص
- سیستم تعلیق بادی
- سیستم تعلیق هیدرولیک
- افزایش ارتفاع بدنه
معایب ارتفاع زدن خودرو
- کم شدن لاستیک از گلگیر سبب لاستیک سایی میشود
- آسیب دیدن قطعات سیستم تعلیق خودرو
- جریمه شدن توسط پلیس راهنمایی و رانندگی به دلیل پایین بودن ارتفاع خودرو از حد استاندارد
- افزایش استهلاک
- ضربه به اتاق خودرو
- خشکی حرکت در عبور از مسیرهای ناهموار
- ایجاد صدای اضافی
- خراب شدن جلوبندی
- تحت فشار بودن زیربندی و فنرها
- ایجاد مشکلات ستون فقرات برای راننده به دلیل حرکت خشک و با ضربه
- وارد شدن ضربه به زیر خودرو هنگام عبور از دست اندازها
- کم شدن میزان چرخش فرمان خودرو
- مشکل در فروش خودرو
مزایای ارتفاع زدن خودرو
- زیبایی و تغییر ظاهر خودرو
- افزایش فرمان پذیری و هندلینگ
- بالا رفتن راندمان خودرو در پیچهای تند
- بهبود وضعیت آیرودینامیک و باد شکنی خودرو
افزایش ارتفاع بدنه خودرو
این روش بیشتر برای کسانی است که تمایل دارند تا بدنه خودرو با چرخها فاصله داشته باشد بسیار مناسب است. ارتفاع دادن بدنه خودو با استفاده از بلوکهای پلاستیکی انجام میشود و فاصله میان بدنه و چارچوب خودرو را زیاد میکند. افزایش ارتفاع بدنه تعادل خودرو را به هم نمیزند. استفاده از این روش در خودروهای آفرودی بسیار شایع است چراکه عمل کرد آفرود را بهبود میبخشد.
افزایش ارتفاع سیستم تعلیق کار درستی است؟
با استفاده از سیستمهای هیدرولیک میتوان ارتفاع سیستم تعلیق خودرو را افزایش داد. در این سیستم نیازی به تغییر چارچوب نیست. البته برای افزایش ارتفاع خودرو با استفاده از تایرهای بزرگ باید به برخی نکات از جمله مهندسی درست برای ایمنی و هندلینگ نرم خودرو بدون هرگونه فشار اضافی به آن توجه کرد.
هرگونه تغییر در ارتفاع خودرو باید توسط افراد ماهر صورت گیرد. اگر این کار به روش غیر اصولی انجام شود به خودرو آسیب وارد میکند. همچنین کار فروش خودرو نیز کمی سخت میشود چراکه بیشتر افراد ترجیح میدهند خودرو ارتفاع استاندارد داشته باشد.
نویسنده: شقایق صفی خانی
تغییر ارتفاع خودرو
مزایا، معایب و روش های تغییر ارتفاع خودرو | خودرو ۴۵
بسیاری از افراد علاقه فراوانی به تغییر یا کم کردن ارتفاع خودرو و اسپرت کردن آن دارند. اگر این کار به صورت اصولی انجام نشود به خودرو آسیب جدی وارد میکند.