پیکان جوانان نوستالژیترین خودرو برای جوانان قدیم ایران است. اگر بخواهیم از یک ماشین اسپرت نام ببریم که در دهه ۵۰ و ۶۰ به شدت در میان اقشار متوسط جامعه پرطرفدار بود؛ بدون شک باید از تیپ جوانان، اتومبیل شماره یک ایران خودرو در آن زمانها صحبت کنیم. جالب است، هنوز هم افرادی هستند که به این ماشین اسپرت قدیمی، علاقه زیادی داشته و در پارکینگ خود به دقت از آن مراقبت میکنند تا خاطرات خود را با کمک آن زنده نگهدارند.
تاریخچه پیکان
موسسان ایران خودرو (برادران خیامی) در دهه ۴۰، پای پیکان و بعدها تیپ جوانان را به کشورمان باز کردند. مدیران این شرکت که تا آن زمان، مشغول به ساخت اتوبوسهای بنز بودند؛ در کنار آن، تصمیم به تولید یک ماشین سواری گرفتند. هدف آنها عرضه اتومبیلی بود که بسیار بهتر از محصولات معمولی همچون ژیان و به خوبی ماشینهای لوکس وارداتی گران موجود باشد. از همه مهمتر در عین حال قیمت مناسبی داشته تا قشر متوسط جامعه، توانایی خرید آن را داشته باشند.
برادران خیامی برای رسیدن به هدف خود، شروع به تحقیقات و گفتوگو با خودروسازان اروپایی بسیاری کرد تا بتوانند بهترین انتخاب را داشته باشند. نتیجه این مذاکرات، توافق با یکی از خودروسازان انگلیسی به نام تالبوت بر سر تولید هیلمن هانتر در ایران، اما با نشان پیکان یا Arrow شد. پس از آن در ۱۳۴۶، پیکان وارد خط تولید IKCO شد و طی سالها با قدرت در بازار باقی ماند.
جالب این است که برای هر نیازی در جامعه، یک تیپ مخصوص از این سدان محبوب تولید میشد و مدیران ایران خودرو همیشه به خواسته مشتریان خود توجه داشتند. کارلوکس، دولوکس، خودکار، پیکان جوانان، استیشن، کار، تاکسی، وانت و سپر جوشن تیپهای مختلف این مدل ماشین بودند که پیش از انقلاب اسلامی و پس از آن هم تولید شدند.
در آخر، پیکان پس از سالها ادای دین به صنعت خودروسازی ایران و تولید در تیپهای مختلف، برای همیشه در سال ۱۳۸۴ با خط تولید IKCO خداحافظی کرد و تبدیل به یکی از خاطرات خوب مردم شد؛ هر چند، هنوز هم مردم از نسخههای قدیمی آن استفاده میکنند.
ویژگیهای ظاهری پیکان جوانان
پیکان جوانان با هدف تولید محصولی جوانپسند، مردمی و با ظاهری اسپرت در دهه ۵۰ تولید شد. اگر بخواهیم از تفاوتهای ظاهری این مدل با نسخههای قبلی تولیدشده یعنی کارلوکس و دولوکس نام ببریم؛ باید اشاره کنیم که بیشتر تغییرات در نمای جلویی خودرو است. از نمونه این تغییرات میتوان به جلو پنجره جدید و چراغ خودرو اشاره کرد.
چراغهای جلو که در دو مدل قبلی، مستطیلی و یکپارچه بود؛ حالا در قالب دو چراغ گرد در دو طرف ماشین (به صورت کلی چهار چراغ) خودنمایی میکرد. البته در کنار همه این موارد نمیشود از رنگهای اختصاصی که برای بدنه استفاده میشد، چشمپوشی کرد.
در داخل کابین هم آپشنهایی شامل دور سنج موتور، آمپر باتری و نشانگر فشار روغن در بخش جلوی داشبورد اضافه شد تا در کنار امکانات قبلی و صندلیهای بلند جدید، رفاه رانندگان خود را بیشتر تامین کند. تمام ویژگیهایی که در این بخش گفتیم؛ باعث شدند تا پیکان جوانان، لقب گرانترین محصول این مدل را برای خود کند.
مشخصات فنی خودرو پیکان جوانان
پیشرانه این تیپ، همانی است که در دو نسخه قبلی (دولوکس و کارلوکس) استفاده شده بود؛ تنها با این تفاوت که موتور پیکان جوانان از دو کاربراتور کمک میگرفت. ماشین محبوب قدیمی ایران مجهز به حجم موتور ۱۷۲۵ سیسی بود و ۴ سیلندر آلومینیومی ۸ سوپاپه داشت. حداکثر قدرت پیشرانه آن، ۹۴ اسب بخار در ۵۲۵۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور آن، ۱۱۰ نیوتون متر در ۳۲۰۰ دور در دقیقه بود.
شتاب صفر تا صد پیکان جوانان ۱۰ ثانیه و مخزن سوخت آن دارای گنجایشی معادل ۴۵ لیتر در هر باک است. سیستم گیربکس آن ۴ دنده و البته دستی بوده و در نهایت، سرعت ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت را پشتیبانی میکند.
نکته مهم: پیشرانه ۱۷۲۵ سیسی تنها در نسخههای ساختهشده اولیه خط تولید روی پیکان جوانان استفاده میشد و پس از آن با حجم موتور ۱۶۰۰ سیسی به فروش رسید.
دلایل محبوبیت پیکان جوانان
همانطور که پیشتر گفتیم؛ جوانان بدون هیچ تردیدی، محبوبترین ماشین اسپرت تولید داخل در گذشته است. با اینکه این تیپ، گرانترین نسخه پیکان بود؛ اما فروش قابل توجهی را تجربه کرد. در ادامه دلایلی را برای شما میگوییم که از این تیپ، محصولی پرطرفدار ساخت:
- رفع نیاز قشر متوسط جامعه: پیکان جوانان به دلیل اینکه تنها خودرو تولیدی اسپرت، ارزان و دارای مشخصات فنی خوب در آن زمان بود؛ توانست بخش زیادی از نیاز و خواسته افرادی که علاقهمند به ماشینهای اسپرت بودند را تامین کند.
- انتخاب نام جوانان: باید بگوییم که نامگذاری این تیپ از سری مدلهای پیکان، بسیار هوشمندانه بود. زیرا ایران خودرو دقیقا همان چیزی را ارائه کرد که جوانان خواستار آن بودند. متقاضیانی که به دلیل سن پایین و نداشتن پولی در حد افراد میانسال، توانایی خرید ماشین های لوکس اروپایی را نداشتند؛ اما همچنان طرفدار اتومبیلهای اسپرت بودند.
- قیمت مناسب: پیکان جوانان در میان تمام خودروهای اسپرت آن زمان که همه ماشینهای وارداتی از خودروسازان آمریکایی و خودروسازان آلمانی بودند و قیمت بسیار بالایی هم داشتند؛ دارای قیمت بسیار خوبی بود.
- دو کابراتور در پیشرانه: این ویژگی منجر به افزایش راندمان، سرعت، شتاب خودرو و قدرت خروجی از موتور ماشین میشد و در آن زمان، رده فنی خودروهای تولیدی را تا سطح زیادی بالا برد.
نویسنده: گروه تولید محتوای خودرو45
به تازگی یه پیکان ۱۶۰۰ مدل ۸۰ خریدم.ولی باید اعتراف کنم ایرانی ها هیچ پیشرفت در مدت ۳۸ سال تولید اعم از بهبود بخشیدن به سرعت و…نداشته اند.
با سلام و تشکر از اینکه تجربیات رانندگی خود را با مخاطبان خودرو۴۵ به اشتراک گذاشتیه اید.
سلام اتفاقا خیلی صنعت گرند شما ندیدی چند مدل پیکان ساختند آخرین مدل بروز اروپایی همون پیکان سپهر جوشن بود که تمام خودروسازان دنیا حیرت زده وانگشت بدهان کردو به اعتراف همین خودروسازان هنوز نتوانستند انگشتششان از دهان در بیارن
خدا نکشتت.خخخخخ
با سلام خدمت نگارنده
انجین پیکان جوانان کاملا با پیکانهای معمولی تفاوت داره و تنها شباهتش با پیکان دولوکس بلوک سیلندر هست ولی قطعات داخلی شامل میل لنگ و شاتون و پیستون کاملا متفاوت هستش و سرسیلندر آلومینیوم هستش
اسب بخار پیکان جوانان از تمام مدل های دیگه پیکان بیشتره . پیکان موتور تخت ۱۶۰۰ حدود ۷۵ اسب بخار قدرت داره
پیشرانه پیکان جوانان با پیشرانه دولوکس کمی متفاوت بود…
پیکان ۱۶۰۰ یا همان چراغ بنزی هستش که ۴۸ اسب بخار قدرت داره پیکان جوانان در اصل ۹۴ اسب بخار قدرت داره که میتوان با یکم دستکاری موتور این قدرت رو تا ۱۱۰ اسب بخار و بالا تر ارتقا بدی
البته قطعات پیکان ۱۰۰درصد وارداتی بود ولی سمند رو بیش از ۹۰درصد قطعات ش رو مهندسان ایرانی ساختن که دست مریزاد داره
اره واسه همینه الان شش ساله تو تحریم منت چین میکشن قطعات بده بهشون و قرعه کشی راه انداختن چون نمیتونن به میزان لازم تولید کنن. دست مریزاد داره واقعا. البته مهندس جان شما دو تا قطعه مهم نام ببری که تولید چین نباشه خودتم دستمریزاد داری.
حقیقتا جوانپسنده
از خیانتهای آن زمان وارد نکردن یا مونتاژ نکردن بهترینها بود هیلمن هانتر GLS یا پیکان جوانان انگلیسی ۱۱۰ اسب بخار بود ولی در ایران ضعیفترین نوع دو کاربراتوری مونتاژ میشد ???????????????
من یه دونه رنگ گوجهایشو داشتم
پیش از انقلاب اسلامی ایران ایران خودرو وجود نداشت ایران ناسیونال بود
یکی از بهترین ماشین های ایرانه مم خودم یه مدل ۸۰ اسپرتش دارم راحت ۱۵۰ میره
با سلام پیکان جوانان بخاطر دو کاربوراته بودن شتاب و سرعت خوبی داشت . تغییر شکل جلو داشبورد چراغهای جلو و نوع صندلیها باعث شد تا این مدل پیکان محبوبیت زیادی پیدا کند.بلند بودن صندلیها این خودرو را زیباتر کرده بود و همچنین ایمنی خودرو را هم بالا برده بود
من داشتم این مدل رو.به۱۰۰۰تای پرایدمی ارزید.خیلی ماشین راحتی بودمن کلی باهاش خاطره دارم
ایکاش بجای پرایدپیکان تولید میشد.تااینقدرکشته درتصادفات نمی دادیم.پیکان یعنی امنیت و سلامتی پراید=مرگ
پیکان جوانان واقعی که شرکت ایرا ناسیونال تولید میکرد اوردرایو (over drive) هم داشت
تا اواخر دهه ۱۳۶۰ ( دهه ۸۰ میلادی) تکنولوژی و ظاهر پیکان خیلی با ماشینهای متوسط اروپایی و ژاپنی تفاوت نداشت. ولی به مرور که سیستمها و سامانه های الکترونیکی در خودرو بیشتر بکار گرفته میشد، پیکان از فناوری روز بیشتر و بیشتر عقب میموند. دیگه دهه ۹۰ میلادی متحول شدن سبک طراحی و فناوری های جدید رفاهی و ایمنی در خودرو، باعث خارج شدن پیکان از گردونه شد.
یادش گرامی، خاطراتش ماندگار.
دوستان ی سوال از کسانی که اطلاع دارن خواستم بپرسم من قصد خرید ی پیکان دارم ولی نمیدونم فرق موتور کج و موتور تخت تو فنی چیه و اینکه کدوم بهتره و از نظر شما ارزش خرید داره؟میخوام بیشتر برای تیون اینکارو بکنم و عمچنین برای ماشین دوم میخوام چون از بچگی از این ماشین خوشم میومد ممنون از شما
با درود
پیکان جوانان ایران با دو کاربراتور زینت استرامبرگ با ۱۷۲۵ سی سی بیشینه توان ۹۴ اسب بخار و بیشینه گشتاور ۱۴۴ نیوتن متر می باشد پیکان جوان ایران با نام پیشین HILLMAN HUNTER GT هشت سال مُنتاژ شد ، شوربختانه مدل پُرتوانتر HILLMAN HUNTER GLS با دو کاربراتور WEBER 40 DCOE و با بیشینه توان ۱۱۰ اسب بخار و بیشینه توان گشتاور ۱۶۴ نیوتن متر هیچگاه در ایران مُنتاژ نشد ?
شاید باورش برای جوانان امروز ایران سخت باشد اما ۴۵ سال پیش و در سال ۱۳۵۶ میشد با ۴۰ هزار تومان یک گله گوسفند زنده (۱۰۰ تا ۱۵۰ عدد) خرید
و یا میشد یک عدد پیکان نو خرید