لادا نیوا، خودرو شاسی بلند خاص، ارزان اما باحفظ طراحی سنتی از دل روسیه و شوری برآمده است. اما دلیل اصلی محوبیت نیوا در کشورهای اروپایی چیست؟
خودرویی با ابعاد و اندازه کوچک، وفادار به طراحی سنتی و اولیه خود، همچنان در حال تولید با کمترین تغییرات در ظاهر، چابک و توانا و البته محبوب در کشورهای شوروی سابق به خاطر قیمت ارزان و سختجانی آن.
نسخهای خاص از این خودرو در تیراژ محدود ۵۰ تایی و به مناسبت ۵۰ سالگی این کمپانی، تولید شده است که داشتن یک سری لوازم آفرودی و تجهیزات بیراههنوردی در کنار قیمت اندک آن، میتواند هم برای علاقهمندان به خودروهای شاسیبلند و هم کلکسیونرهایی که به چنین خودروهای خاصی علاقه دارند، جذاب باشد.
آشنایی با لادا
AvtoVAZ یا به اختصار VAZ کمپانی روسی سازنده خودروهای لاداست. این شرکت در دهه ۶۰ قرن بیستم میلادی در پی یک توافق همکاری بین رهبر حزب کمونیستی ایتالیا و شوروی برای تولید خودرو با همکاری فیات ایتالیا روی کار آمد.
در ابتدا برنامه بر این بود تا مثل فولکس بیتل و سیتروئن 2CV یک خودرو مردمی با قیمت پایین ساخته شود و از این رو فیات ۱۲۴ که خودرو سال ۱۹۶۷ اروپا انتخاب شده بود، برای تولید در این شرکت انتخاب شد. محصول متمایز این گروه یعنی نیوا که خانواده خودروهای شاسی بلند آن را در دست دارد امروزه در انواع 4 درب استیشن و دو درب کالسکهای ساخته میشود و البته بر روی این پلتفرم، نمونههای وانت نیز عرضه شده است.
این خودرو از سال ۱۹۷۷ روی خط تولید رفته و با نامهای مختلفی در کشورهای گوناگون فروخته می شود. امروزه به خاطر ساخت مدل جدید این خودرو که باز هم نیوا نام دارد، نام مدل قدیمی آن با پسوند legend یا افسانهای نامیده شده است.
نیوا در آلمان
نکته جالب و حتی عجیب برای نسخه خاص این خودرو، عرضه کم تعداد آن در کشور آلمان است. نسخه تولید محدود نیوا ۵۰ سالگی، قرار است تا به تعداد اندک ۵۰ دستگاه در بازار کشور آلمان و زیر نظر کمپانی مادر و از طریق یکی از عرضهکنندگان خودرو، به دست علاقهمندانش برسد. قیمت این نمونه خاص در حدود ۱۹۹۰۰ یورو است که با مالیات به کمی بیشتر از ۲۳ هزار یورو خواهد رسید. موضوع جالبی که در این خصوص دیده می شود، فروش این خودرو در کشور آلمان است. جایی که بازاری به شدت رقابتی و خاص دارد و به لطف وجود خودروهای روز و مدرن در این کشور، عرضه خودروهای اروپای شرقی به جز مواردی خاص مثل محصولات داچیا و اشکودا که از تکنولوژیهای روز بهره میبرند، به شدت کمرنگ است.
البته باید بدانیم که این خودرو در سال ۱۹۷۷ رونمایی شد و یک سال بعد با عرضه در اروپای غربی، به فروش بسیار بالایی دست پیدا کرد. به نحوی که ۴۰ درصد بازار خودروهای دودیفرانسیل آن زمان را به خود اختصاص داد. اما کمکم از این بخش از بازار خودروسازی مجبور به خداحافظی شد که از دلایل آن میتوان به عدم همراهی با قوانین آلایندگی و ایمنی و همچنین عقب ماندن از کورس رقابت با دیگر خودروها به خاطر عدم برخورداری از امکانات و طراحیهای بهروز اشاره کرد. این خودرو قرار است تا توسط گروه خودرویی پارتیزان موتور که در کشور آلمان قرار دارد و مدیریت آن در دست روسهاست، عرضه شود.
تغییرات ظاهری لادا نیوا
در این خودرو برای همراه شدن با این جشن، یکسری بهینه سازی های ظاهری و اضافه شدن برخی قطعات مناسب برای بیراههنوردی نیز دیده میشود. ارتفاع خودرو برای عبور راحت از موانع زمین و ناهمواری های مسیر، کمی افزایش پیدا کرده است. ضمن اینکه رینگ های آلومینومی جدیدی نیز برای آن تدارک دیده شده است تا از این نظر با دیگر مدلهای مشابه آن، تفاوت داشته باشد. وجود رکابهای بغل، ضربهگیرهای دور لبه گلگیرها، باربند سقفی بازههای چسبیده به پوسته سقف، چراغ های متفاوت جلو و… از دیگر مواد اختلاف این خودرو با مدل های معمولی آن است. همچنین صندلیهای این خودرو از چرم مشکی با دوخت قرمز است که نمای داخلی آن را زیباتر کرده است. ضمن اینکه وجود قطعاتی مثل هود روی کاپوت، اسنورکل، سپرهای آفرودی و یک محل برای نصب وینچ باعث شده است تا هم چهره این خودرو، آفرودی تر به نظر آید و هم برای تردد در مسیرهای بیراهه، عملکرد بهتری داشته باشد.
مشخصات فنی نیوا
نیوا یک خودرو روسی است و می دانیم که روسها چندان علاقه ای به استفاده از تکنولوژی و نوآوری در خودروهای خود ندارند. از این رو این خودرو در طول حیاتش که نزدیک به 43 از آن می گذرد، فقط دو پیشرانه بنزینی را به شکل انبوه استفاده کرده است و برای برخی از بازارها نیز از موتور دیزل و یک پیشرانه دیگر هم بهره برده است. در ابتدا برای این خودرو یک موتور 1.6 لیتری در نظر گرفته شده بود و در سری های بعدی یک پیشرانه ۱.۷ لیتری روی آن نصب شد که همچنان با همین موتور تولید می شود و فقط با کمی اصطلاحات، مصرف سوخت و آلایندگی آن بهینه شده است.
اما برای نمونه 50 سالگی این خودرو از این پیشرانه استفاده نشده است چرا که به خاطر استانداردهای آلایندگی این امکان وجود نداشته است و به همین خاطر گرفته می شود که از یک شرکت چینی برای آن موتور تهیه شده است. اما بد نیست بدانیم که پیشرانه ۱.۷ لیتری که روی این خودرو نصب می شود، دارای ۸۳ اسب بخار قدرت و ۱۲۹ نیوتن متر گشتاور است که این خروجی از طریق یک گیربکس ۵ سرعته دستی، به هر چهارچرخ منتقل می شود. به لطف ساختار قوی و خوب این خودرو، عملکرد آفرودی خوبی را از آن شاهدیم. به نحوی که این خودرو طبق اعلام سازنده می تواند در مسیر های برفی با تراکم کم تا عمق یک متر نیز حرکت کند و از آبراهه های تا عمق ۶۰ متر نیز گذر کند.
هم چنین امکان شیب نوری تا ۵۸ درجه نیز توسط کمپانی اعلام شده است که عدد خیره کننده ای به نظر می آید که با وجود اضافه شدن آلات و ادوات آفرودی بیشتر به این نسخه، می توان انتظار عملکرد بهتری نیز از آن داشت. ترمز ها در محور جلو از نوع دیسکی و در محور عقب کاسه ای هستند. ضمن این که تایر یدکی نیز در داخل محفظه موتور و زیر درب صندوق قرار دارد.
نویسنده: علیرضا داوودی