معمای قیمت خودرو پیچیدهتر شد. وقتی بازار به انتظار افزایش قیمتها نشسته بود، ورق برگشت و قیمت برخی خودروهای دست دوم داخلی کاهشی هرچند زیر پوستی را تجربه کرد.
چرا قیمت خودرو نزولی شد؟
در هفته سوم مهرماه سال جاری (۱۴۰۰)، قیمت بسیاری از خودروهای پرحاشیه داخلی به طور میانگین ۷میلیون تومان کاهش پیدا کرد.
حال این پرسش اساسی قابل طرح است که چرا قیمت خودرو در بازار ریزشی شده است.
مجموعهای از عوامل دست به دست هم داده است که این روزها، خودروهای داخلی کاهش قیمت را تجربه کنند:
- اشباع گرانی: بازار تاب و تحمل افزایش بیش از حد قیمتها را ندارد.
- مذاکرات وین: نشانههای مثبت مذاکرات وین بر قیمت خودرو تاثیر گذاشت.
- نوسان نرخ دلار: هفته گذشته نرخ دلار با نوسان همراه شد و اندکی کاهش یافت.
- آزادسازی واردات خودرو: بازار همچنان چشم به معجزه آزادسازی واردات دارد.
- مذاکره با عربستان: بهبود روابط ایران و عربستان بر جو روانی حاکم بر بازار بیتاثیر نبود.
شاهین ارزان شد
شاهین را میتوان رکورد دار کاهش قیمت در هفته سوم مهرماه نامید. این خودرو که طی ماههای گذشته از نظر استاندارد حواشی زیادی حول آن ایجاد شده است، در یک هفته ۱۵ میلیون تومان ارزان شد و با قیمت ۳۲۸ میلیون تومان به دست مصرفکننده رسید.
ساینا؛ کمترین کاهش قیمت
ساینا، محصول شرکت خودروسازی سایپا نیز افت قیمت را تجربه کرد، اما نه به اندازه شاهین. در همین بازه زمانی، قیمت ساینا ۵ میلیون تومان کاهش پیدا کرد. حالا این خودرو از ۱۲۰ میلیون تا ۱۸۳ میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشود.
همچنین دنا پلاس و پراید ۱۳۱ کمترین کاهش قیمت را ثبت کردند. قیمت محصولات خانواده کوییک همزمان هم افت قیمت را تجربه کرد و هم به ثبات رسید. کوییک R با افت ۲ میلیون تومانی ۱۷۲ میلیون تومان قیمت خورد. کوییک معمولی بدون تغییر قیمت ۱۷۲ میلیون تومان به دست مشتری رسید.
گرانی سمند و پژو
در میان افت قیمت برخی خودروهای داخلی، سمند سورن و پژو ۲۰۶ تیپ ۵ برخلاف جریان بازار حرکت کرده و افزایشی شدند و قیمت هر کدام به ترتیب یک میلیون تومان و حدود ۳ میلیون تومان افزایش پیدا کرد.
جمع بندی
تغییرات و نوسانات قیمت خودرو در بازار را میتوانیم به قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ تقسیم کنیم.
رشد شدید قیمت خودروها تقریبا یک سال بعد از دومین دوره ریاست جمهوری حسن روحانی شروع شد. زمانی که ترامپ اعلام کرد آمریکا از برجام خارج میشود و به دنبال آن تحریمهایی که به واسطه قرارداد هستهای لغو شده بودند، دوباره بر سر اقتصاد ایران آوار شدند. یکی دیگر از پیامدهای این رویداد، ممنوعیت واردات خودروهای خارجی در اوایل سال ۹۷ بود و باعث شد تا ناگهان قیمت این اتومبیلها چند برابر شود و روی قیمت خودروهای داخلی هم تاثیر بگذارد. این سیر صعودی تا پاییز ۱۳۹۹ ادامه یافت.
در این مدت ارزانترین خودرو داخلی، یعنی پراید ۱۳۱ گروه خودروسازی سایپا سه چهار برابر شد و به حدود ۱۰۰ میلیون تومان رسید.
پرفروشترین محصول گروه خودروسازی ایران خودرو، پژو ۴۰۵ هم به ۲۰۰ میلیون تومان نزدیک شد. پاییز ۱۳۹۹ موج صعودی از بازار خودرو عقب نشست و قیمتها به ثبات نسبی رسیدند و دیگر خبری از افزایش قیمت کارخانهای هم نبود. این جریان تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ هم ادامه یافت و خریداران به چشم خود دیدند که قیمتها چند میلیونی کمتر شده است. اما بعد از برگزاری انتخابات، دوباره قیمت روز خودروها وارد مسیر گرانی شد.
تهیه و تنظیم: تیم تولید محتوا خودرو45