دی ماه سال ۹۹ بود که وزیر صنعت معدن و تجارت یک فرصت یک هفتهای به کمیته خودرو داد تا راهکارهای خود را برای ساماندهی بازار خودرو اعلام کنند. در این میان طرح واردات خودروهای کارکرده بیش از سایر برنامهها چشمگیر بود. اما اکنون با گذشت یکسال از اعلام این طرح، هنوز خبری از واردات خودروهای دست دوم به بازار به گوش نمیرسد و بازار خرید و فروش خودرو دست دوم نیز با نوسان بیشتری همراه است.
شروع تحریمها خودروسازان ایرانی را با چالشهای جدی روبهرو کرد. خروج شرکای خودروساز خارجی و افزایش نرخ ارز نفس تولید خودرو را به شماره انداخت و تولید خودرو در کشور نسبت به سالهای گذشته کاهش پیدا کرد و توان میان عرضه و تقاضا را در هم ریخت. از سویی دیگر ممنوعیت واردات خودرو و افزایش عجیب قیمت روز خودرو شوک بزرگی به بازار خودرو بود و شیوع ویروس کرونا نیز ضربه سنگینی بود که به تولید و بازار خودرو وارد شد.
تلاش برای کاهش قیمت خودرو با افزایش پیش فروش خودروها و تغییر روش فروش تا به اکنون ثمری نداشته است و تنها کاهش نرخ ارز در روزهای اخیر تب افزایش قیمت خودرو را کمی پایین آروده است. از شروع تحریم خودروسازی ایران تاکنون، سه وزیر و سرپرست به وزارت صمت آمده و رفتهاند که هرکدام راه خود را برای بازار خودرو در پیش میگرفتند اما هیچ کدام از آنها نتوانسته سدی بر افزایش قیمت خودرو باشد.
چرا خودروها ترخیص نشدند؟
بعد از گذشت سه سال از اعلام ممنوعیت واردات خودرو به کشور، همچنان تعداد زیادی خودرو وارداتی در گمرک دپو شده و خاک میخورند. گمرک به دلایل مختلفی مانند عدم ثبت سفارش، تولید در آمریکا و یا به سفارش آمریکا، عدم وجود نمایندگی برای خدمات پس از فروش، موتور با حجم ۲۵۰۰ سی سی و بیشتر، ارزش بیشتر از ۴۰ هزار دلار، مشخص نبودن منبع ارز و رعایت نکردن استانداردهای داخلی از ترخیص این خودروها جلوگیری میکند.
همچنین عدم توافق و هماهنگی بین سازمانهای مربوطه، شامل وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان استاندارد و بانک مرکزی مزید بر علت میشود تا خودروهای وارداتی در گمرک دپو شده و خاک بخورند.
برای حل این مشکل، جلسهای بین نمایندگان وزارت صمت، گمرک، بانک مرکزی، مناطق آزاد، سازمان تعزیرات، سازمان بنادر و سازمان اموال تملیکی برگزار شد. بر این اساس، این سازمانها مهلت دارند تا ۱۲ بهمن برای اجرای توافقات و تصمیمات این جلسه اقدام کرده و نتیجه آن را به معاون اول رئیس جمهور اعلام کنند.
تیر خلاص دولت به آزادسازی واردات خودرو
از سال ۹۹ بارها درباره احتمال آزادسازی واردات خودرو حدس و گمانهایی زده شد. حدس و گمانهایی مبنی بر واردات خودروهای صفر و یا کارکرده البته به شرط صادرات قطعات خودرو.
اما در آذرماه سال ۱۴۰۰ و با تقدیم بودجه سال آینده به مجلس شورای اسلامی، آب پاکی روی دست واردکنندگان و بازار خودرو ریخته شد. در متن پیش نویس لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، بند مربوط به حقوق ورودی خودرو به کشور حذف شده است. حال باید منتظر ماند و دید آیا تصمیم جدیدی برای واردات خودرو به کشور در سال آینده اتخاذ خواهد شد یا خیر؟
شرایط واردات خودروهای دست دوم
رشته واردات خودروهای دست دوم، سری دراز دارد. مسئلهای که چندین بار عنوان و از سمت مسئولین مربوطه تکذیت شد اما پس از گذشت چند سال دوباره چنین خبرهایی به گوش میرسد. گرچه بارها در این بباره صحبتهایی صورت گرفته و طرح ساماندهی بازار خودرو در این زمینه تصمیماتی گرفته است، اما هنوز به صورت قطعی تائید نشده است.
برخی از کارشناسان صنعت خودرو معتقدند که آزادسازی واردات خودرو میتواند قیمتها را کنترل کند اما با مطرح شدن موضوع واردات خودرو بحث میزان تعرفه و چالش ارز به میان میآید که هر کدام بر قیمت خودرو اثرگذارند و باید دید چه راهکارهایی برای آن در نظر گرفته میشود.
خودروهای دست دوم چالشهای کیفیت را نیز با خود به همراه دارد اینکه خودروها با چه میزان کارکرد و چه کیفیت میخواهند وارد کشور شوند؟ این راه اگرچه میتواند بر بازار خودرو اثر داشته باشد اما چالشهای زیادی را نیز به همراه دارد که ابتدا باید دید آیا چنین راهکاری مورد قبول واقع میشود و حل چالشهای آن چگونه خواهد بود.
۴ شرط مجلسی ها برای آزادسازی واردات خودرو
- واردات خودرو در ازای ارز تامین شده از محل فروش نفت یا صادرات نفت
- واردات خودرو با سرمایه بدست آمده از محل صادرات خودرو
- واردات خودرو با سرمایههای ارزی خارج از ایران (برای افرادی که تعهداتی نسبت به دولت نداشته باشند)
- واردات خودرو با سرمایه بدست آمده از محل صادرات قطعات خودرو
این چهار شرط مجلس درحالی مطرح شده که صاردات قطعه و خودروهای ملی عدد بزرگی را نشان نمیدهد و به نظر میرسد شرط و شروطهای مجلس با طرح پیشنهادی انجمن وارد کنندگان خودرو تضاد بسیاری داشته باشد و نمیتوان به آزادسازی واردات خودرو در کوتاه مدت خوشبین بود.
تهیه و تنظیم: نگار میرکریمی- میلاد قزللو
با توجه به فرصتی بحران کرونا در جهان ایجاد کرده و غولهای خودروسازی محصولاتشان روی دستشان مانده و دهها میلیون خودروی دست دوم باکیفیت و کم کار رده در جهان آماده فورش است و فرصت تاریخی برای بازسازی ناوگان فرسوده خودرویی کشور، پیشنهاد آزاد کردن واردات خودرو -اعم نو و دست دوم- بارها طی چندین سال گذشته داده شده، دلایل منطقی اقتصادی دارد، خودرو سواری بخصوص محصول مصرفی است، همان طور که بسیاری کالاها حتی با فناوری ساده تر ایران ناتوان از تولید انبوه حتی در شرایط غیر تحریم دارد، خودرو چهل سال در انحصار و کمبود مصنوعی قرار دادند، به طوری که قیمت یک خودروی متوسط و حتی ارزان قیمتش از خانه معمولی در کلانشهرها بیشتر است، مثلا با یک خودوری دنا پلاس میتوان سه تا خانه کوچک در شهرها خرید! عمق فاجعه درک میکنید؟!
اگر فقط یک جو عرق ملی و وطن خواهی و مردمی بودن در مسئولان باشد، همین امروز و لاقل همین هفته با قید دو فوریت و با بدون هیچ اشکال تراشی از سوی شورای نگهبان، واردات خودرو دست دوم (خواست حداقلی) آزاد و به صورت حق عمومی برای همه مردم ایران با مجموع عوارض کمتر ۱۰% ازاد شود (میتوان از ارز خارج مانده و سرمایه خارجی و شاید با کمترین انتقال ارز داخل)/ این یک نشانه و سیگنال مهم به مردم است که نظام مردمی است و نه در دست مافیاها و سرمایه دارن بیرحم زالوصفت.
واقعا خودروهای دست دوم مدل ٢٠١۵ تا ٢٠١٩ از کمپانی های کره ای و ژاپنی استاندارد نیست ولی پراید استاندارده ?????
کدوم استاندارد مرد حسابی این لگن های داخلی استاندارد دارن؟
یه مشت دلال و رانت خوار قیمت تعیین میکنن دولت هم دنباله ته مونده جیب مردم
دولت اگه خیلی مرده دلار رو بیاره رو ده تومن ببینم ارزونی میشه یا نه
سلام، به تمامی ملت ایران، ،،به نظر من ماشین های، ۲۰۰۸تا ۲۰۲۰،کار کرده از کشورهای ژاپن، ،کره،،آلمان، ،و،،،هند وارد کنند،صدها،برابر،از ماشین های تولیدی سایپا و ایران خودرو بهتر است، ،کهنه سرباز نیروی هوایی،
آزاد کنید
کی میگه از لحاظ خودرو تحریم هستیم؟
پس این همه ماشین تو گمرک که دارن خاک میخورن چجوری به ایران رسیدن؟
خودتون نمیخواید اجازه ورود بدید
از لحاظ کیفیت هم
جنازه ماشینهای دست دوم ارزش داره به ماشینهای تولیدی خودمون
آره خدایی راس میگن شرکتهای کرا ای و ژاپنی خیلی مونده به استاندارهای سایپا و ایرانخودرو برسن
ممنون که به فکر ما هستین
کشورهای دیگه اینقدر برای مردم کشورشان ارزش قایلن که امکانات محافظتی را برای سرنشینان خودرو فراهم میکنن مثل کیسه هوا سرنشین .جانبی یا کمربندهای پیش کشنده برای محافظت بیشتر در تصادفات .سیستم های کنترل خودرو که حتی چینی ها هم به فکر مردم شون هستن
ولی مسولین کشورمون اصلا براشون جون مردم مهم نیست
یعنی موضوع از این واضح تر .اقا مردم میخوان سوار ماسین خوب بشن مگه چیه ما از بقیه کشورا کمتره
تو کشوری که زه بدنه آپشن محسوب میشه از استاندارد نبودن خودروهای یورو ۴صحبت میکنن؟؟؟؟؟
خیلی جالبه bmw سری ۷ ۲۰۰۷ با ۱۵۰ هزار کارکرد…بدون لک و هیچ مشکل فنی، ارسال رایگان، قیمت ۱۵۰۰۰ دلار. مغز خر خوردم برم دنا و شاهین و…بگیرم…از موقعی که یادم میاد سایپا یه ماشین تولید کرد و از اون به بعد هر ماشینی تولید کرد از موتور همون ماشین توی تمام محصولاتش استفاده کرده…راست میگین خیلی استاندارده، موتور ۲۰ سال پیش چطور الآن داره یورو ۴ پاس میکنه من موندم!؟
ما رو آرزو به دل گذاشتین که یک روزی سوار خودرویی مثل فراری بشیم.