شاید تا پیش از عرضه پانامرا معمولا محصولات پورشه را در قالب سوپر اسپرتهای هاچبک میشناختیم و در این بین خبری از یک سدان زیبا و جذاب نبود. اما بالاخره مدیران و مسئولان کمپانی پورشه تصمیم گرفتند تا علاوه بر مدلهای هاچبک یک سدان لوکس بزرگ و زیبا را به لیست تولیدات خود اضافه کنند. این سدان فستبک بزرگ که نخستین مرتبه در نمایشگاه خودرو شانگهای ۲۰۰۹ مورد رونمایی قرار گرفت، پانامرا نام داشت که خیلی زود توجهات بسیاری را در سراسر جهان، به ویژه از سوی مشتریان ثروتمند به سمت خود جلب کرد.
در آن دوران واردات خودرو به داخل مرزهای کشورمان فارغ از حجم پیشرانه و قیمت آن آزاد بود؛ بنابراین دست اندرکاران فرصت را غنیمت شمردند و این تحفه گرانقیمت آلمانی را به مشتریان داخلی پیشکش کردند. پورشه پانامرا تقریبا در همه تیپها و مدلهایش طی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ پا به خیابانهای کشورمان گذاشت و در حال حاضر با وجود گذشت بیش از ۱۰ سال از آغاز ورود این خودرو اشتوتگارتی به بازار ایران، همچنان از آن به عنوان یکی از گرانقیمتترین و لاکچریترین سدانهای موجود در ایران یاد میشود. در ادامه مطلب شما را با شاخصترین خصوصیات پورشه پانامرا نسل اول آشنا خواهیم ساخت.
طراحی ظاهری لاکچری و عضلانی پانامرا
اگر علاقهمند به دنیای خودرو باشید احتمالا میدانید که سبک طراحی محصولات پورشه پس از گذشت سالها چندان دستخوش تحول نشده و طراحان این شرکت ضمن حفظ اصالت محصولاتشان تنها دست به انجام بهروزرسانیها و تغییر جزئیات مدلهای مختلف پورشه میزنند که از قضا این رویه چندان مورد انتقاد قرار نگرفته و اکثر کارشناسان و مشتریان مشکلی با این رویه شرکت پورشه یعنی حفظ سبک طراحی اصیل مدلهای مختلف این خودروساز ندارند. این مورد در طراحی پورشه کاین 2020 نیز کاملا مشهود دیده میشود.
حتی پورشه پانامرا که به عنوان یک محصول سدان روانه بازار شد به طور واضح سبک طراحی اصیل محصولات هاچبک شرکت پورشه را حفظ کرده و حتی در قسمت عقب آن سعی شده تا با استفاده از فرم فستبک، حالت کلی خودرو چندان از محصولات هاچبک پورشه دور نشود. نمای روبرو به طور کامل همان سبک قدیمی و جذاب مدلهای پورشه را به نمایش میگذارد. گلگیرهای برجسته و فرمدهیهای مناسب روی بدنه نیز موجب ورزشکارانهتر به نظر رسیدن پورشه پانامرا شدهاند. در قسمت عقب نیز شاهد وجهه آشنای چراغها و شکل حجیم سپر عقب هستیم که در کنار جزئیاتی نظیر سراگزوزهای دوگانه در قسمت زیرین سپر و لوگوی پورشه روی درب صندوق، جلوهای بسیار زیبا و هماهنگ با سایر قسمتها برای نمای پشت پورشه پانامرا مهیا کرده است.
کابین لوکس و کاملا تشریفاتی
با ورود به کابین پورشه پانامرا همان سبک و سیاق همیشگی که در محصولات دهه اخیر پورشه به کار رفته را میتوان به طور واضح در اینجا نیز نظاره کرد. داشبورد عریض و طویل به همراه کنسول میانی جذاب و تونل جعبهدنده که شامل دکمههای مختلف در دو طرف پنل تعویض دنده است، همگی نشان از حضور در کابین یک پورشه دارد. ساعت آنالوگ روی داشبورد نیز به عضو همیشگی محصولات لوکس شرکت پورشه تبدیل شده است. تزیینات چوبی، تودوزیهای چرمی و صندلیهای خوشفرم با ارگونومی مطلوب از جمله دیگر ویژگیهای کابین پورشه پانامرا به شمار میآیند.
صندلیهای ردیف عقب نیز فضای کافی و راحت را برای حضور سرنشینان فراهم آوردهاند. با این وجود و به دلیل ذات اسپرت این خودرو، صندلیهای نسبتا سفت نسبت به دیگر خودروهای لوکس در اینجا استفاده شده و ممکن است در مسافرتهای طولانی اندکی موجب ناراحتی سرنشینان شود. همچنین وجود دکمهها و کلیدهای مختلف روی تونل جعبه دنده در نگاه اول شاید کمی گیجکننده و شلوغ به نظر برسد اما پس از مدتی استفاده از آنها برای راننده عادی خواهد شد. صندوق عقب پورشه پانامرا نیز ظرفیتی در حدود 445 لیتر را جهت جای دادن اسباب و وسایل اختصاص داده است.
آپشنها و امکانات پورشه پانامرا
پورشه پانامرا در قالب مدلهای شش سیلندر، پانامرا 4s و پانامرا توربو روانه بازار کشور شد که در ادامه به مهمترین آپشنهای مدل پانامرا توربو اشاره خواهیم کرد: کروز کنترل تطبیقپذیر، چهار حالت رانندگی، سامانههای کنترل کشش و پایداری، تعلیق هوشمند، لانچ کنترل، سنسورهای پارک، رادارهای هشدار نقطه کور و تغییر مسیر، ترمز کمکی، ترمز پارک برقی، ترمز سرامیکی، تنظیم ارتفاع نور اتوماتیک، دیلایت، مه شکن عقب، چراغ چرخشی، فرمان برقی چهار حالته حساس به سرعت با پدال شیفتر و گرمکن، تزئینات داخلی چوبی، سیستم صوتی با ۱۴ یا ۱۶ اسپیکر بعلاوه چنجر شش تایی، نمایشگر لمسی ۷ اینچی و مانیتور عقب، بلوتوث، usb، نمایشگر ۴.۸ اینچی کیلومترشمار، ۱۰ عدد کیسه هوا، پشت سری فعال، کمربند ایمنی پیشکشنده و محدودکننده، ورود بدون کلید، استارت دکمهای، تهویه اتوماتیک دوگانه یا چهارگانه به علاوه دریچه تهویه عقب، کول باکس، ۱۴ حالت تنظیمات برقی برای صندلی راننده (تنظیمات ۱۸ حالته به صورت سفارشی به علاوه تنظیم برقی گودی کمر و حافظه، صندلی عقب ۸ حالته برقی، گرمکن صندلیها، سردکن صندلیهای جلو و عقب، روکش صندلی چرمی، صندوق برقی با جک، تریم فیبرکربن سفارشی، کورنوگراف، آینه وسط الکتروکرومیک، پرده برقی عقب، سقف آلکانترا.
قوای محرکه گوناگون پورشه پانامرا
پورشه پانامرا یکی از معدود خودروهای موجود در بازار کشور است که با سه نوع پیشرانه مختلف به دست مشتریان رسیده است. نسخه پایه این خودرو از یک موتور شش سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۳.۶ لیتر نیرویی برابر با 310 اسب بخار قدرت ۴۰۰ نیوتن متر گشتاور دریافت میکند که توسط یک گیربکس ۷ دنده دو کلاچه اتوماتیک به سوی محور عقب ارسال میشود. شتاب صفر تا صد این مدل ۶.۳ ثانیه بوده و حداکثر سرعت آن ۲۶۰ کیلومتر بر ساعت اعلام شده است.
پورشه پانامرا ۴ اس نیز نیروی مورد نیاز خود را از یک پیشرانه هشت سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۴.۸ لیتر دریافت میکند که معادل ۴۲۰ اسب بخار قدرت و ۵۲۸ نیوتن متر گشتاور برای این خودرو به ارمغان میآورد. شتاب ۰ تا ۱۰۰ پورشه پانامرا ۴ اس برابر با ۵ ثانیه بوده و حداکثر سرعت آن نیز به ۲۸۶ کیلومتر بر ساعت میرسد. قویترین مدل پورشه پانامرا نیز به یک پیشرانه ۸ سیلندر تویین توربوشارژ مجهز شده که ۵۲۰ اسب بخار قدرت و ۷۰۰ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. شتاب صفر تا صد این خودرو ۴.۲ ثانیه بوده و بیشینه سرعت آن نیز ۳۰۶ کیلومتر بر ساعت ارزیابی میشود. میانگین مصرف سوخت پورشه پانامرا توربو در هر ۱۰۰ کیلومتر برابر با ۱۱.۵ لیتر خواهد بود.
مزایا و معایب پانامرا
پورشه پانامرا از کیفیت ساخت بالا، شتاب و عملکرد فنی مطلوب، آپشنهای متنوع و ایمنی بسیار ایدهآل سود میبرد. از سوی دیگر هزینه نگهداری بالای این خودرو، خدمات پس از فروش نه چندان گسترده و سیستم تعلیق اسپرت که در مسافرتهای طولانی موجب ناراحتی سرنشینان میشود، در زمره نقاط انتقادی پیرامون پورشه پانامرا دستهبندی میشود
بررسی بازار خرید و فروش پورشه پانامرا در ایران
پورشه پانامرا در ایران باید با رقبایی نظیر مرسدس CLS به رقابت بپردازد. با توجه به خوشنامی برند پورشه در میان مشتریان متمول ایرانی، پورشه پانامرا نیز از همان ابتدا مورد توجه گسترده خریداران ثروتمند قرار گرفت و در حال حاضر نیز وضعیت فروش نمونههای دست دوم این محصول با وجود گذشته سالها از عرضه اولیه آن نسبتا مطلوب بوده و قیمت بالای این خودرو نیز نتوانسته موجب کاهش رونق خرید و فروش آن گردد.
نویسنده: حسین باباپور