کیا کارنز یک خودرو چند منظوره ام پی وی (mpv) کامپکت است که در سال ۱۹۹۹ متولد شد و تاکنون سه نسل از آن راهی مجامع و بازارهای بینالمللی شده است. این خودرو که با نام کیا روندو نیز در برخی بازارها شناخته میشود، در قالب نسل دوم و سوم راهی ایران شد که البته به دلیل تمایل غالب مشتریان ایرانی به سمت خودروهای سدان، کراس اوور و هاچبک نتوانست جایگاه مطلوبی در بین مشتریان ایرانی برای خود مهیا سازد. نسل سوم کیا کارنز در قالب مدلهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ به بازار کشور راه پیدا کرده و از لحاظ فنی تشابه زیادی با کیا سراتو YD دارد. در ادامه این مطلب به بررسی مشخصههای ظاهری، فنی، امکانات، وضعیت فروش و … کیا کارنز در ایران خواهیم پرداخت.
طراحی ظاهری کیا کارنز
کیا کارنز یک اتومبیل چند منظوره ام پی وی با سایز جمع و جور از کمپانی کیا کره جنوبی است که به نوبه خود از طراحی ظاهری زیبا و قابل قبولی سود برده و به راحتی میتواند مشتریان اینگونه اتومبیلها را نسبت به ظاهر خود راضی و خرسند نگاه دارد. در نمای روبرو سعی شده تا چهرهای متناسب با کاربرد اصلی این خودرو که بیشتر برای مصارف خانوادگی مناسب است، رقم بخورد. حالت خندان دریچه هواکش سپر و نوع طراحی چراغها در دو طرف جلوپنجره ویژه کیا موسوم به پوزه ببر، سبب به وجود آمدن چهرهای نسبتا مهربان و قابل قبول برای این خودروی کرهای شده است.
دماغه نسبتا کوتاه و شیب درپوش موتور ویژگیهای آیرودینامیک این خودرو را به میزان مناسبی ارتقا بخشیده است. حالت برجسته درب کاپوت به همراه سایر حجمپردازیها و خط شانهای ترسیم شده در نمای جانبی که چراغهای جلو و عقب را به یکدیگر پیوند داده نیز سبب خوشتراشتر به نظر رسیدن این محصول خانوادگی شده و از سادگی نمای جانبی خودرو تا حد امکان کاسته است. وجود یک لچکی در ابتدا و انتهای فریم پنجرهها نیز موجب ارتقای میزان نور داخل کابین خواهد شد.
پس از مراجعه به قسمت عقب خودرو متوجه طراحی نسبتا سادهتر این بخش خواهید شد. چراغهای دو تکه با طرح نهچندان پیچیده در دو طرف و روی درب صندوق جا خوش کرده و توسط یک نوار کرومی باریک به یکدیگر متصل شدهاند. طراحی سپر، چراغهای مه شکن و قطعه مشکی رنگ زیر سپر نیز در نوع خود هماهنگ و مناسب با سایر المانهای این بخش خودرو به نظر میرسد. وجود یک اسپویلر در بالای شیشه عقب به همراه چراغ ترمز نواری و آنتن کوچک رادیو، تکمیلکننده نمای عقب کیا کارنز خواهند بود. در مجموع باید عنوان داشت که کیا کارنز به عنوان یک خودرو ام پی وی (چندمنظوره) از لحاظ ظاهری مشکل چندانی نداشته و به راحتی میتواند زیبایی خود را در دل مشتریان جای دهد.
طراحی داخلی کیا کارنز
با پا گذاشتن به درون کابین کیا کارنز متوجه این نکته خواهید شد که طراحی قسمتهای مختلف این خودرو به ویژه داشبورد و ادوات ناحیه جلوی آن به سبکی نسبتا ساده اما کاربردی و مناسب یک اتومبیل خانوادگی ترسیم شده و کج سلیقگی خاصی در امر طراحی این بخشها به چشم نمیخورد. با این حال جوانانی که با روحیات اسپرت بیشتر عجین هستند، احتمالا از سبک طراحی داخلی این خودرو چندان هیجانزده نخواهند شد. البته واضح به عنوان یک خودروی ام پی وی چنین انتظاری را نیز نباید داشته باشند.
وجود برخی پلاستیکهای براق مشکی در قسمت داشبورد سبب لوکستر به نظر رسیدن فضای داخلی کیا کارنز شده است. غربیلک فرمان نیز در نوع خود جالب توجه و مناسب طراحی شده و این در حالی است که پنل کیلومتر شمار پشت آن از خوانایی بالا با طراحی ساده سود میبرد. سایر ادوات، المانها و دکمههای روی کنسول میانی نیز به راحتی در دسترس بوده و با نظم و چینش دلپذیری در سر جای خود قرار گرفتهاند. فرم صندلیها تقریبا مناسب ارزیابی شده و بدن سرنشین را به خوبی در بر میگیرند.
همچنین کابین کیا کارنز جهت حضور پنج سرنشین بزرگسال فضای نسبتا کافی را در اختیار قرار میدهد؛ البته صندلیهای ردیف سوم نیز در این خودرو تعبیه شده که چندان جادار نبوده و بیشتر حالت اضطرار داشته و برای کودکان ساخته شده است. سطح کیفی متریال به خدمت گرفته شده در ساخت کابین نیز در این رنج قیمت نسبتا مناسب بوده و نمیتوان انتقاد چندانی به آن وارد دانست. حجم فضای بار کیا کارنز در حالتی که صندلیهای ردیف سوم جمع شده باشند، کافی و مناسب ارزیابی میشود. از دیگر نقاط قوت کابین کارنز میتوان به ورود نور کافی به داخل آن اشاره کرد که دلیل این امر وجود پنجرههای بزرگ و متعدد در قسمتهای مختلف خودرو است.
در مجموع باید عنوان داشت که کابین کیا کارنز چه از لحاظ کاربردی و چه سطح کیفی توانسته وظیفه خود را به خوبی انجام داده و محیطی متناسب با یک خودروی چند منظوره را ارائه دهد.
آپشنها و امکانات کیا کارنز 2016-2017
کیا کارنز از آپشن ها و تجهیزات رفاهی و ایمنی مناسبی بهرهمند- بوده که در ادامه به آنها اشاره کردهایم: کروز کنترل، سیستم کنترل توقف در سربالایی، سامانههای کنترل کشش و پایداری، پارک خودکار، حالت رانندگی اکو، مدیریت پایداری خودرو، حسگرهای پارک جلو و عقب، برف پاککن خودکار، فشار باد تایر، رادار نقطه کور، توزیع نیروی ترمز، ترمز ضد قفل، ترمز کمکی، ترمز پارک برقی، دیلایت، اتولایت، چراغهای مه شکن در جلو و عقب، چراغ چرخشی، چراغ شوی، چراغ جلو از نوع زنون، فرمان برقی چهار حالته حساس به سرعت با روکش چرم و دکمههای کنترل، گرمکن فرمان، سیستم صوتی با ۶ اسپیکر، نمایشگر ۴.۳ اینچی، داشبورد، دوربین عقب، بلوتوث، درگاه usb و نمایشگر ۴.۳ اینچی صفحه کیلومتر، ۶ عدد کیسه هوا راننده و سرنشین جلو و پردهای– جانبی، ورود بدون کلید، استارت دکمهای، تهویه مطبوع اتوماتیک با دریچه تهویه عقب، کول باکس، صندلی راننده و سرنشین با تنظیمات برقی، گرمکن صندلیهای ردیف اول و دوم، صندلی عقب تاشونده، ایزوفیکس صندلی، خروجی برق ۱۲ ولت، آینه وسط الکتروکرومیک، آینه جانبی با تنظیم برقی تاشونده و گرمکن، سقف پانوراما، سانروف، شیشه بالابر آنتیترپ، پرده جانبی عقب و پشت.
مشخصات فنی کیا کارنز
این خودرو کرهای به یک پیشرانه ۴ سیلندر تنفس طبیعی از نوع GDi پاشش مستقیم مجهز شده و قادر به تولید ۱۶۶ اسب بخار قدرت است. حداکثر گشتاور حاصل از این پیشرانه نیز به رقم ۲۱۳ نیوتن متر میرسد که توسط یک گیربکس شش دنده اتوماتیک به سوی محور جلو ارسال خواهد شد. شتاب صفر تا صد کیا کارنز نسبتا مناسب بوده و برابر با ۱۰.۸ ثانیه اعلام شده است. حداکثر سرعت این خودرو ۱۴۴۴ کیلوگرمی نیز برابر ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت خواهد بود. حجم باک سوخت کارنز برابر با ۵۸ لیتر گنجایش داشته و میانگین مصرف سوخت این خودرو 7.9 در ۱۰۰ کیلومتر برآورد میشود. جالب است بدانید که پیشرانه این خودرو از لحاظ فنی نسبت به هیوندا توسان mpi دو لیتری عملکرد بهتری داشته و موجب چالاکی بیشتر کیا کارنز نسبت به خودروی مذکور شده است و میتواند به راحتی نیازهای خانوادهها را برآورده سازد.
مزایا و معایب کیا کارنز
در باب نقاط قوت کیا کارنز میتوان به طراحی ظاهری جذاب، طراحی مناسب کابین با فضای کاربردی، تجهیزات ایمنی – رفاهی مناسب و خدمات فنی پس از فروش گسترده با توجه به یکسان بودن پیشرانه آن با کیا سراتو اشاره کرد. از طرف دیگر واردات بسیار محدود این خودرو و بازار خرید و فروش ضعیف آن نسبت به محصولات سدان یا کراس اوور را میتوان به عنوان نقطه ضعف کارنز در نظر گرفت.
بررسی بازار خرید و فروش کیا کارنز در ایران
همانطور که پیشتر اشاره شد کیا کارنز به عنوان یک خودرو ام پی وی نتوانست حریف قدری برای محصولات کراس اوور جمع و جور یا سدانهای پرطرفدار باشد. با این حال در نوع خود و به ویژه در قیاس با محصولاتی همچون بی ام و اکتیو تورر ارزش خرید بالاتری داشته و وضعیت فروش کیا کارنز در بازار ایران نسبتا متوسط ارزیابی میشود؛ به نحوی که مالکین خودرو جهت فروش اتومبیل خود احتمالا باید مدتی را منتظر پیدا شدن مشتری مناسب بمانند.
نویسنده: حسین باباپور