کاربرد دکمه گردش هوا در ماشین

۸ مرداد ۱۴۰۲ کاربرد دکمه گردش هوا در ماشین

هر فضای بسته‌ای به سیستم تهویه و گردش هوا احتیاج دارد و کابین خودرو نیز خارج از این قاعده نیست. سیستم تهویه مطبوع خودرو درست مثل سیستم تهویه خانگی عمل می‌کند، یعنی با جریان هوا، رطوبت محیط را تنظیم کرده و دمای هوا را در حد دلخواه حفظ می‌کند. در حین رانندگی در تابستان با فشردن دکمه گردش هوا در ماشین می‌توان نهایت استفاده را از سیستم تهویه مطبوع کرد.

دکمه های تهویه مطبوع

دکمه های تهویه مطبوع

تنظیم و تعادل هوای داخل کابین، هدف اصلی سیستم تهویه مطبوع خودرو است. در راستای رسیدن به این هدف، دکمه‌های متعددی در این سیستم جاسازی شده که هر یک از آن‌ها قابلیت خاصی را فعال می‌کنند. معمولا سیستم تهویه مطبوع ماشین شامل دکمه‌های زیر می‌شود.

  • دکمه AC
  • دکمه Max
  • دکمه Auto
  • دکمه Sync
  • دکمه Fan
  • دکمه گردش هوا در ماشین
  • دکمه اشتراک‌گذاری خارج از ماشین
  • دکمه‌های مه شکن شیشه جلو و عقب
  • دکمه‌های دمنده به بالا و پایین

کاربرد دکمه AC خودرو

با فشردن دکمه AC خودرو سیستم تهویه شروع به کار می‌کند. این دکمه در صورت تنظیم روی کولر باعث خنک شدن و در صورت تنظیم روی بخاری باعث گرم شدن ماشین می‌شود. دکمه AC سه کاربرد اصلی دارد.

  • فعال‌سازی بخاری و ورود هوای گرم به داخل کابین
  • فعال‌سازی کولر و ورود هوای خنک به کابین
  • تنظیم دمای هوا و حذف رطوبت اضافی در کابین

دکمه گردش هوا در ماشین

دکمه گردش هوا در ماشین

دکمه گردش هوا در خودرو یکی دیگر از دکمه‌ها و کنترل‌های سیستم تهویه مطبوع است که با فشردن آن، ورود هوای بیرون به داخل کابین قطع شده و به جای آن، هوای درون کابین به گردش درمی‌آید. نماد این دکمه، یک پیکان چرخان درون خودرو است.

زمان استفاده دکمه گردش هوا

دکمه گردش هوا در ماشین مانع ورود هوای بیرون به داخل کابین می‌شود. این قابلیت در سفر تابستانی با خودرو به کار می‌آید، چون به نوعی یک سیستم کمکی برای کولر ماشین است. زمانی که هوای بیرون به داخل کابین وارد شود، سیستم تهویه با سرعت بیشتری می‌تواند فضا را خنک کند.

کولر خودرو همانند کولر گازی ساختمان از انواع لوازم یدکی خودرو شامل کمپرسور، کندانسور و سیال مبرد تشکیل شده که نسیم خنکی را در روزهای گرم تابستانی برای سرنشینان خودرو به ارمغان می‌آورند. این سیستم علاوه بر خنک‌سازی، رطوبت اضافی کابین را نیز از طریق سیال مبرد جذب کرده و هوای مطبوع را روانه اتاقک می‌کند. بدون شک با فشردن دکمه گردش هوا در ماشین و قطع ورود هوای گرم، فشار ناشی از خنک کردن هوای گرم بیرون از روی دوش کمپرسور کولر ماشین و دمنده برداشته شده و سیستم تهویه به حداکثر کارایی می‌رسد.

عدم استفاده دکمه گردش هوا

همان‌طور که گفته شد، گردش هوا، قابلیت کمکی برای سیستم خنک‌سازی است. با فشردن دکمه گردش هوا در خودرو، ورود هوای بیرون به داخل کابین قطع می‌شود. اما در روزهای سرد زمستان، عدم ورود هوای بیرون، باعث بخار گرفتن شیشه‌ها و کاهش دید راننده می‌شود.

بنابراین زمانی که هوا سرد است، نیازی به استفاده از دکمه گردش هوا در ماشین نیست. فشردن این دکمه هوای داخل را زودتر گرم نمی‌کند، چراکه بخاری ماشین عملکرد متفاوتی نسبت به کولر دارد. بخاری ساختار بسیار ساده‌تری از کولر داشته و گرمای آن از سمت موتور می‌آید. با فشردن دکمه گردش هوا در زمستان، کمک خاصی به بخاری نمی‌کنید، بلکه تنها موجب بخار گرفتن شیشه و خواب‌آلودگی سرنشینان خودرو می‌شوید.

مزایای دکمه گردش هوا

با توجه به توضیحات فوق می‌توان مزایای دکمه گردش هوا در ماشین را در موارد زیر خلاصه کرد.

  • قطع ورود هوای بیرون به داخل کابین و در نتیجه جلوگیری از ورود آلودگی، بو و گرد و خاک به داخل اتاقک
  • کاهش فشار روی سیستم تهویه مطبوع و در نتیجه کاهش مصرف سوخت
  • بهبود عملکرد سیستم تهویه و خنک‌سازی
  • افزایش ماندگاری، تمیزی و کارایی فیلتر اتاقک خودرو

معایب دکمه گردش هوا

در کنار مزایای متعدد، قطع ورود هوای بیرون ممکن است معایبی را به همراه داشته باشد که مهم‌ترین آن‌ها، به دام افتادن رطوبت درون کابین است، به‌خصوص وقتی کولر خودرو روشن نیست. معایب دکمه گردش هوا در خودرو عبارت‌اند از:

  • نگه‌داشتن رطوبت داخل کابین
  • بخار گرفتن شیشه‌ها در روزهای سرد
  • گرفتگی و خواب‌آلودگی سرنشینان خودرو

عملکرد دکمه گردش هوا

همان‌طور که بارها گفته شد، دکمه گردش هوا در خودرو باعث قطع ورود هوای بیرون به داخل کابین می‌شود. این قابلیت به طور خاص به همراه کولر ماشین مورد استفاده قرار می‌گیرد. هنگامی که کولر را به وسیله دکمه AC روشن می‌کنید، دکمه گردش هوا را فشار دهید تا هوای گرم بیرون وارد خودرو نشود. بدین ترتیب، کمپرسور کولر ماشین، سیال مبرد و کندانسور سریع‌تر می‌توانند فضای داخل کابین را خنک کنند. بهبود عملکرد کولر ماشین به نوبه خود موجب کاهش مصرف سوخت می‌شود. البته اگر به هر دلیلی مشاهده کردید که کولر پس از چند دقیقه نمی‌تواند هوا را خنک کند، احتمالا حجم سیال مبرد کاهش یافته یا ناخالصی آن زیاد شده است. در این صورت بهتر است هرچه سریع‌تر نسبت به شارژ گاز کولر ماشین خود اقدام کنید.

البته فشردن دکمه گردش هوا و جلوگیری از ورود هوای بیرون به داخل ماشین مزیت دیگری نیز دارد. در هنگام ورود به تونل‌های طولانی، با فشردن این دکمه می‌توانید از ورود آلودگی و بوی نامطبوع به داخل کابین جلوگیری کنید.

رطوبت گیری تهویه در تابستان

سیستم تهویه وظیفه تنظیم رطوبت را بر عهده دارد. در تابستان علاوه بر تنظیم AC روی کولر، بهتر است دکمه گردش هوا در ماشین را نیز فشار دهید تا از ورود رطوبت اضافی به کابین جلوگیری کنید.

رطوبت گیری تهویه در زمستان

در زمستان به دلیل روشن بودن بخاری، رطوبت کمی در کابین وجود دارد. بنابراین بهتر است از فشردن دکمه گردش هوا در خودرو پرهیز کنید تا رطوبت کافی از بیرون وارد کابین شود.

نقش دکمه گردش هوا

نقش دکمه گردش هوا

دکمه گردش هوا در ماشین با قطع ورود هوای بیرون به داخل، می‌تواند به سیستم سرمایشی خودرو کمک کند. با فشردن این دکمه، فشار کمتری روی کولر وارد شده و سیستم تهویه و خنک‌کننده به حداکثر بهره‌وری می‌رسد.

در مقابل، دکمه گردش هوا نقش خاصی در گرمایش خودرو ندارد، حتی اگر در زمستان مانع ورود هوای سرد به داخل کابین شود. سیستم گرمایش خودرو، یک سیستم ساده است که گرمای تولیدشده توسط موتور را وارد کابین می‌کند. بنابراین ورود یا قطع ورود هوا، تأثیری در کارکرد سیستم گرمایشی ندارد. اما بدون شک در هنگام زمستان نباید دکمه گردش هوا را فشار دهید، چون باعث بخار گرفتن شیشه‌ها و خواب‌آلودگی سرنشینان می‌شوید.

استفاده مداوم از دکمه گردش

دکمه AC ویژگی کمکی برای سیستم خنک‌کننده به حساب می‌آید که البته مانع ورود آلودگی و بوی بد به داخل کابین می‌شود. اما آلودگی و بوی بد همیشگی نیست و سیستم خنک‌کننده نیز به کمک دائمی و مداوم احتیاج ندارد. زمانی که کولر را روشن می‌کنید، بهتر است کلید گردش هوا را نیز فشار دهید تا کابین با سرعت بیشتری خنک شود. ولی پس از آن توصیه می‌شود دکمه را غیرفعال کنید تا هوای خنک با تعادل بهتری در کابین تقسیم شود.

نتیجه گیری

دکمه گردش هوا در ماشین یکی از قابلیت‌های سیستم تهویه مطبوع است که مانع ورود هوای بیرون به داخل کابین می‌شود. این دکمه همچنین از ورود آلودگی به‌خصوص آلاینده‌های اگزوز خودرو، گرد و خاک و بوی فضای پیرامون به داخل کابین جلوگیری می‌کند. با استفاده به‌جا و مناسب از این دکمه، می‌توان اثربخشی سیستم تهویه و کولر را بهبود بخشید.

سؤالات متداول

دکمه گردش هوا در خودرو چه تاثیری بر عملکرد کولر دارد؟

دکمه گردش هوا در ماشین باعث می‌شود کولر با سرعت بیشتری فضای کابین را خنک کند.

چه زمان می‌توان از دکمه AC خودرو استفاده کرد؟

دکمه AC خودرو وظیفه تنظیم رطوبت و دمای کابین را بر عهده دارد. در روزهای گرم، دکمه AC را روی کولر و در روزهای سرد AC را روی بخاری تنظیم کنید تا دمای کابین به حد مطلوب برسد و از سواری لذت ببرید.

فروش فوری خودرو

نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو۴۵