انواع رنگ خودرو و مزایا و معایب آنها

۱۷ مرداد ۱۴۰۲ انواع رنگ خودرو و مزایا و معایب آنها

رنگ خودرو یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که هنگام خرید باید به آن توجه کرد. شاید فکر کنید این فاکتور فقط جنبه زیبایی دارد، اما این‌گونه نیست. رنگ خودرو در کنار زیبایی ظاهری، از بدنه در برابر صدماتی مثل خوردگی و پوسیدگی جلوگیری می‌کند. همچنین رنگ خودرو با موضوعات دیگری مثل ایمنی و حفظ ارزش در بازار نیز ارتباط دارد. امروزه خودروسازان محصولات خود را با انواعی از رنگ مختلف تولید می‌کنند. این رنگ‌ها از لحاظ ساختار، هزینه تمام‌شده و کاربرد تفاوت‌های زیادی با هم دارند. انواع رنگ خودرو در بازار موجود و در صنعت به کار می‌رود و هر کدام از مدل‌های رنگ خودرو مزایا و معایب خاص خود را دارد.

رنگ خودرو

رنگ خودرو پوششی است که روی بدنه قرار دارد. انواع رنگ خودرو که در بدنه ماشین‌ها استفاده می‌شود، فقط یک لایه ساده نیست و از چند لایه مختلف تشکیل یافته است. این ویژگی باعث می‌شود مقاومت رنگ خودرو افزایش پیدا کند و با گذشت زمان کیفیت آن از بین نرود.

در حد فاصل سطح فلزی بدنه و آن چیزی که ما از رنگ اصلی می‌بینیم، چند لایه دیگر وجود دارد. هر یک از این لایه‌ها نقشی اختصاصی دارند. پس آن چیزی که ما به عنوان رنگ بدنه می‌شناسیم، در واقع بیرونی‌ترین لایه رنگ است.

اهمیت رنگ خودرو

رنگ بدنه خودرو اهمیت زیادی دارد. این رنگ است که در کنار ایجاد زیبایی ظاهری، از بدنه در برابر پوسیدگی محافظت می‌کند. رنگ خودرو در میزان دمای داخل کابین نیز نقش دارد و مدل‌هایی که دارای رنگ روشن‌تر هستند، به دلیل جذب کمتر گرما، خنک‌تر باقی می‌مانند. تحقیقات اخیر نشان داده انواع رنگ خودرو در احتمال وقوع تصادف نیز دخیل است. تاثیرگذاری در قیمت دیگر نکته‌ای است که در بالا هم به آن اشاره کردیم.

انواع رنگ خودرو

انواع رنگ خودرو

رنگ خودرو انواع مختلفی دارد. هر کدام از انواع رنگ خودرو از نظر ویژگی‎‌ها، ترکیبات و قیمت متفاوت از یکدیگر است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

رنگ روغنی

رنگ روغنی قدمت بسیار بالایی در صنعت خودرو دارد و قبل از ظهور رنگ متالیک، پرکاربردترین انواع رنگ خودرو بود. این نوع رنگ دارای دو لایه است که عبارتند از آستر و رنگ اصلی. آستر نقش واسطه بین رنگ اصلی و سطح فلزی را دارد. به‌عبارت دیگر ابتدا آستر روی بدنه زده می‌شود و سپس لایه رنگ اصلی روی آن قرار می‌گیرد.

رنگ متالیک

رنگ متالیک همان‌طور که از نامش پیداست، جلای بیشتری دارد. در این نوع از انواع رنگ خودرو علاوه‌بر آستر و رنگ اصلی، لایه سومی به نام کیلر روی بدنه پاشیده می‌شود. این لایه نقش یک محافظ را ایفا می‌کند و در صورت عدم استفاده از آن، رنگ متالیک به‌مرور جلا و شفافیت خود را از دست می‎دهد. بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که خاصیت درخشندگی رنگ متالیک، به‌خاطر وجود پودر فلزی در لایه رنگ اصلی است.

رنگ معمولی

خودروسازان برای کاهش قیمت تمام‌شده خودروهای اقتصادی، گاهی به‌ سراغ رنگ‌های معمولی می‌روند. این رنگ در مقایسه با سایر رنگ‌ها ارزان و کم‌هزینه است و شامل لایه اصلی و لایه ‎شفاف محافظ می‌شود. لایه شفاف، بی‌رنگ است و از لایه رنگ اصلی در برابر خط و خش محافظت می‌کند. در بین انواع رنگ خودرو تنوع این نوع رنگ کمتر است و به رنگ‌هایی مثل خاکستری، مشکی، سفید، آبی و قرمز محدود می‌شود.

رنگ مات و کدر

رنگ‎‌های مات و کدر جزو گران‌قیمت‌ترین و باکیفیت‌ترین انواع رنگ خودرو است و معمولا خودروسازان در مدل‌های بالارده خود از آن استفاده می‌کنند. در این نوع رنگ، برای مات شدن بدنه لایه‌ای از اپوکسی و پی وی سی روی رنگ اصلی استفاده می‌شود. این لایه علاوه‌بر مات کردن، مقاومت رنگ بدنه را نیز افزایش می‌دهد. نکته منفی در رابطه با رنگ مات این است که ترمیم این نوع رنگ در مقایسه با سایر رنگ‌ها سخت‌تر است و به‌همین خاطر در صورت نیاز به ترمیم هزینه بیشتری به مالک تحمیل خواهد شد.

رنگ فوری یا سلولزی

رنگ فوری یا سلولزی، در سایر صنایع نیز پرکاربرد است. این نوع رنگ دوام و ماندگاری بالایی در برابر حرارت و اشعه UV دارد و به عنوان رنگ نهایی یا بیرونی‌ترین لایه در بدنه خودروها استفاده می‌شود. مقاومت در برابر تغییر رنگ، سازگاری با آب و هوای مختلف و حفظ درخشندگی در بلندمدت از مزایای این نوع رنگ است.

رنگ‌های صدفی

انواع رنگ خودرو شامل رنگ صدفی نیز می‌شود. این نوع رنگ ساختاری مشابه با رنگ متالیک دارد، اما به‌جای پودر فلز لایه‌ای از نوعی کریستال‌ سرامیکی با نام میکا روی لایه اصلی رنگ قرار می‌گیرد. این نوع رنگ به‌خاطر اینکه مثل یک منشور عمل می‌کند، باعث تغییر رنگ جزئی بدنه از زوایای مختلف می‌شود. بدنه خودروهای مجهز به این نوع رنگ، درخشندگی و شفافیت بسیار زیادی دارد. هزینه تولید این نوع رنگ بالاست، از این رو خودروسازان فقط در مدل‌های لوکس از آن استفاده می‌کنند.

رنگ براق

رنگ براق، یکی از مدل‌های رنگ خودرو است که در فاصله دهه ۵۰ تا ۸۰ میلادی بسیار مورد توجه قرار گرفت و بیشتر در خودروهای کلاسیک شاهد این نوع رنگ هستیم. در این نوع رنگ نیز کریستال‌های سرامیکی به رنگ اصلی اضافه می‌شود. وجود این کریستال‌ها ضمن افزایش درخشندگی، پدیده شکست نور را ایجاد می‌کند. رنگ براق تنوع گسترده‌ای دارد و گرد و غبار را کمتر نمایش می‌دهد. در عوض این نوع رنگ به اشعه UV حساس است و برای حفظ جلا، به پولیش دوره‌ای نیاز دارد.

رنگ خاص و سفارشی

رنگ خاص و سفارشی خودرو

همان‌طور که قابل حدس است، رنگ خاص و سفارشی برای مدل‌های مخصوص یا بنا بر سفارش مشتری تولید و استفاده می‌شود. با توجه به اینکه این نوع رنگ ممکن است کاملا متفاوت از رنگ‌های رایج باشد، به همین جهت احتمال دارد مشتری برای دریافت خودروی خود زمان بیشتری را در انتظار بماند. این نوع رنگ اگرچه خودروی مشتری را متمایز و گران‌تر می‌کند، اما در صورت نیاز به ترمیم هم دردسر زیادی خواهد داشت و هم نیازمند صرف هزینه بیشتر خواهد بود.

رنگ بیس کوت

رنگ بیس کوت (base coat) که در فارسی می‌توان آن را پوشش پایه نامید، جزو لایه‌های زیرین به‌شمار می‌رود و از طریق آن پوشش‌دهی اولیه بدنه انجام می‌گیرد. این لایه روی آستر می‌نشیند و باعث شفافیت و درخشندگی بیشتر رنگ اصلی می‌شود. استفاده از این نوع رنگ ثبات رنگ اصلی بدنه را افزایش می‌دهد.

رنگ پلی اورتان

از انواع رنگ خودرو باید به رنگ پلی اورتان نیز اشاره کنیم. این نوع رنگ بر پایه رزین اکریلیک پلی اورتان تولید می‌شود. ثبات و دوام بالا، مقاومت در برابر ضربه و خراشیدگی و همچنین اشعه UV، حساسیت کم در برابر مواد شیمیایی و حفظ درخشندگی در طولانی‌مدت از مزایای این نوع رنگ است.

انواع رنگ مشکی خودرو

انواع رنگ مشکی خودرو

رنگ مشکی طرفداران خاص خود را دارد. در بازار و با وجود تنوع رنگ خودرو نیز بسیار پرطرفدار است و هر ساله مدل‌های زیادی با این رنگ تولید می‌شود. رنگ مشکی انواع متفاوتی دارد که مهم‌ترین آنها عبارتند:

مشکی مات

این نوع رنگ مشکی فاقد خاصیت درخشندگی است و خودروهای بسیار کمی با این رنگ تولید می‌شود. بیشتر شرکت‌های تیونینگ از مشکی مات برای ایجاد ظاهری متمایز استفاده می‌کنند.

مشکی ذغالی

این رنگ دارای اشتراکات زیادی با مشکی مات است و بدنه خودروهای مشکی ذغالی، درخشندگی و شفافیت ندارد. این رنگ بیشتر در ماشین‌های گران‌قیمت استفاده می‌شود.

مشکی آبنوس

مشکی آبنوس برخلاف دو رنگ قبلی براق و شفاف است و استفاده از آن جلای خاصی به بدنه می‌بخشد. این رنگ نیز بیشتر در مدل‌های لوکس و گران کاربرد دارد.

انواع رنگ سفید خودرو

انواع رنگ سفید خودرو

رنگ سفید در سرتاسر دنیا بسیار پرطرفدار است. این رنگ در کشور ما محبوب‌ترین بوده و هنگام فروش ماشین مدل‌های دارای این رنگ راحت‌تر و با قیمت بالاتری معامله می‌شوند. رنگ سفید نیز انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

سفید روغنی

یکی از انواع رنگ خودرو، سفید روغنی است که بیشتر در مدل‌های قدیمی و ارزان‌قیمت دیده می‌شود، به این دلیل از همان ابتدا کاربرد زیادی در صنعت خودروی ما داشته است.

سفید متالیک

مثل سایر رنگ‌های متالیک، جلای سفید متالیک بالاتر از بقیه است و خودروهای دارای این رنگ درخشان‌تر دیده می‌شوند.

سفید صدفی

همان‌گونه که در بالا هم اشاره کردیم، رنگ صدفی براق‌تر از رنگ متالیک است و درخشندگی بیشتری دارد. رنگ سفید صدفی نیز در مقایسه با رنگ متالیک درخشان‌تر است و بیشتر جلب توجه می‌کند.

سفید یخی

این رنگ طیف خاصی از سفید است که از یخ الهام گرفته شده و حس خنکی را به بیننده منتقل می‌کند.

کد رنگ خودرو

کد رنگ خودرو

طیف رنگ خودرو بسیار گسترده است  وامکان دارد خودروسازان محصولات خود را با طیف‌های متنوعی از یک رنگ خاص تولید کنند. برای اینکه به‌صورت دقیق مشخص باشد رنگ بدنه خودرو از کدام طیف است، خودروسازان از کدهای ویژه‌ای استفاده می‌کنند. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که مالک به ترمیم رنگ نیاز داشته باشد. در صورت مغایرت رنگ ترمیمی با رنگ اصلی بدنه، آثار ترمیم آشکار می‌شود که نتیجه آن ناهماهنگی و جلوه بسیار بد نمای ظاهری خودرو خواهد بود.

کد رنگ خودرو روی برچسب یا پلاک فلزی مربوط به مشخصات وسیله نقلیه درج می‌شود. این برچسب یا پلاک معمولا روی رکاب درب سمت راننده یا زیر کاپوت خودرو قرار دارد.

نحوه تشخیص کد رنگ خودرو

برای مشخص کردن کد رنگ خودرو چند نوع استاندارد وجود دارد و خودروسازان ممکن است از کدبندی متفاوتی برای مشخص کردن رنگ دقیق محصولات خود استفاده کنند. به‌طور کلی کد رنگ خودرو شامل ترکیبی از حروف و اعداد یا فقط اعداد می‌شود؛ مثلا پژو پارس بژ حامل کد ۶۳۰۱۸ است. برای مشاهده این کد می‌توان از برچسب اطلاعات خودرو و شماره شناسه خودرو کمک گرفت.

برچسب یا پلاک اطلاعات

در برچسب اطلاعات خودرو مشخصات مختلفی نوشته می‌شود که کد رنگ خودرو یکی از آنهاست. این برچسب  بیشتر در خودروهای خارجی رایج است و در محل‌هایی مثل رکاب درب سمت راننده، زیر کاپوت، زیر صندلی راننده یا محفظه چرخ زاپاس چسبانده می‌شود. در خودروهای ایرانی برای اطلاع از کد رنگ، باید پلاک فلزی مربوط به مشخصات خودرو را پیدا کرد. این پلاک در محصولات داخلی، زیر کاپوت و در جایی مثل روی سینی فن یا اطراف آبپاش نصب می‌شود. کد رنگ در برابر همین عبارت یا یکی از کلمه‌های paint، PNT یا C/TR موجود است.

شماره شناسه خودرو (VIN)

شماره VIN کدی ۱۷ رقمی است که از ترکیب اعداد و حروف ساخته می‌شود. این کد برای هر خودرو اختصاصی است و حکم شناسه را دارد. با در دست داشتن این کد و مراجعه حضوری یا تماس تلفنی با یکی از نمایندگی‌های کمپانی می‌توان کد رنگ خودرو خودرو را به دست آورد. گفتنی است شماره VIN در پلاک فلزی داخل کابین موتور خودرو و روی کارت ماشین قابل رویت است.

تفاوت قیمت رنگ خودرو

حتما هنگام خرید خودرو متوجه شده‌اید که نوع رنگ بر قیمت آن تاثیرگذار است. این امر ریشه در عوامل مختلفی دارد. در بالا نیز اشاره کردیم که انواع رنگ خودرو با تکنولوژی و مواد اولیه متفاوتی تولید می‌شوند. بنابراین طبیعی است که خودرویی با رنگ‌ پیشرفته‌تر قیمت بالاتری نسبت به بقیه داشته باشد.

از بین رنگ‌های مختلف، دو رنگ سفید و مشکی هزینه تمام‌شده کمتری برای شرکت‌ها دارند. همچنین باید گفت هر چه رنگ خودرو خاص‌تر باشد، قیمت آن بالاتر می‌رود. البته در کشور ما این موضوع خیلی صادق نیست و رنگ خاص گاهی اوقات هنگام فروش خودرو مالک را با مشکل مواجه می‌کند. در ایران رنگ سفید بیشترین مشتری را دارد. از این رو به‌خاطر تقاضای بالا، مدل‌هایی که دارای این رنگ باشند، سریع‌تر و با قیمت بالاتری معامله می‌شوند.

بد نیست به این موضوع هم اشاره کنیمکه  هنگام کارشناسی خودرو و تعیین قیمت یکی از فاکتورهایی که به آن توجه می‌شود، رنگ‌شدگی بدنه است. در صورت وجود رنگ‌شدگی قیمت خودرو کارکرده گاهی تا حد زیادی افت می‌کند.

بهترین رنگ خودرو

بهترین انواع رنگ خودرو چیست؟ پاسخ به این سوال ارتباط مستقیمی با بودجه، سلیقه مشتری و البته گزینه‌های موجود دارد. در بازار خودروی ایران، رنگ متالیک جزو بهترین انتخاب‌هاست و جذابیت نمای بیرونی را به اندازه قابل توجهی افزایش می‌دهد. اگر زود به زود خودرو عوض می‌کنید و دوست دارید که در سریع‌ترین زمان و با بالاترین قیمت ماشین خود را بفروشید، ناگزیر باید به طرف رنگ سفید بروید. این رنگ چند مزیت دیگر دارد، از جمله اینکه خط و خش روی آن کمتر معلوم می‌شود و کثیفی را کمتر از سایر رنگ‌ها نمایان می‌کند.

معیارهای انتخاب رنگ خودرو

معیارهای انتخاب رنگ خودرو

انتخاب از بین مدل‌های رنگ خودرو بیشتر با سلیقه و ویژگی‌های شخصیتی افراد مرتبط است. اما با وجود این برای انتخاب بهترین گزینه نهایی می‌توان معیارها و شاخص‌هایی را لحاظ کرد. برخی از این معیارها عبارتند از:

زیبایی و جذابیت

تعریف زیبایی و جذابیت ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، در نتیجه در این معیار سلیقه بیشتر دخیل است. البته باید این را پذیرفت که شماری از خودروها به دلیل سبک طراحی، با برخی از رنگ‌های معین جذابیتی دو چندان پیدا می‌کنند. برای مثال رنگ نقره‌ای با مدلی مثل پژو ۴۰۵ هماهنگ‌تر است تا تیبا و یا پژو ۲۰۶ با رنگ آلبالویی همواره طرفداران خاص خود را داشته است.

تمیزی ماشین

به‌طور کلی رنگ‌های روشن کثیفی ناشی از گرد و غبار را کمتر آشکار می‌کنند. رنگ مشکی از این لحاظ بدترین عملکرد را دارد و خودروهای دارای این رنگ، گویی زودتر از بقیه کثیف می‌شوند. در مقابل، رنگ سفید گرد و غبار را کمتر از حد واقعی نشان می‌دهد. از بین تمامی انواع رنگ خودرو، خاکستری و نقره‌ای بهترین عملکرد را در برابر کثیفی حاصل از گرد و غبار دارند.

فروش راحت‌ تر خودرو

بدیهی است رنگ‌های پرطرفدار و پرتقاضا، مشتریان بیشتری دارند. از این رو خودروهایی که دارای رنگی محبوب هستند، راحت‌تر و با قیمت بالاتر به‌فروش می‌رسند. در بازار خودروی کشور ما، رنگ‌های سفید، مشکی و نقره‌ای پرطرفدارتر از بقیه هستند.

جغرافیا و آب و هوا

همه ما می‌دانیم که رنگ‌های تیره نور آفتاب را بیشتر جذب می‌کنند. این ویژگی در روزهای سرد سال با گرم‌تر نگه داشتن کابین، می‌تواند مفید واقع شود. بنابراین در مناطق سردسیر بهتر است از انواع رنگ خودرو تیره گزینه‌ای را انتخاب کرد. در مقابل، رنگ‌های روشن و به‌خصوص سفید حجم بسیار کمتری از نور خورشید را جذب می‌کنند. این ویژگی باعث می‌شود کابین خودرو خنک‌تر باقی بماند. پس در مناطق گرمسیر انتخاب خودرویی با رنگ سفید یا سایر رنگ‌های روشن، منطقی‌تر خواهد بود. پوشش سرامیکی خودرو نیز مانع از ایجاد خط و خش و آفتاب سوختگی ماشین می‌شود.

تاثیر رنگ خودرو بر تصادف

نتایج تحقیقات جدید نشان می‌دهد بین رنگ خودرو و احتمال وقوع تصادف ارتباطی معنادار وجود دارد. بر اساس این نتایج، احتمال وقوع تصادف برای خودروهای مشکی، در روز ۱۲ درصد و در شب ۴۷ درصد بیشتر از خودروهای سفید است. این امر با بهتر دیده شدن خودروهای دارای رنگ روشن در هوای تاریک، مرتبط است.

محبوب ترین رنگ خودرو

در کشور ما از بین مدل‌های رنگ خودرو، سفید محبوب‌ترین رنگ به‌شمار می‌رود. جالب اینکه علاوه‌بر ایران، این رنگ در سطح دنیا پرطرفدارترین رنگ خودرویی محسوب می‌شود. با توجه به مزایایی که این رنگ دارد، محبوبیت آن اتفاقی و بی‌علت نیست.

پرفروش ترین رنگ خودرو

از آنجایی که رنگ سفید محبوبیت بیشتری دارد، استقبال از خودروهایی که دارای این رنگ هستند، بالاتر از بقیه است. پس با این حساب باید سفید را پرفروش‌ترین انواع رنگ خودرو دانست.

تاثیر رنگ روی فروش خودرو

در بازار خودرو، رنگ‌های سفید، مشکی و نقره‌ای پرمشتری‌تر هستند. واضح است که طیف گسترده‌تر مشتریان بالقوه، احتمال فروش و معامله را نیز افزایش می‌دهد. در کشور ما خودرو یک کالای سرمایه‌ای است و تقریبا تمامی خریداران، رنگ خودرو را نه از روی علاقه، بلکه با در نظر گرفتن فاکتورهایی مثل حفظ بیشترین ارزش و معامله آسان انتخاب می‌کنند. به‌عبارت دیگر، هیچ کسی دوست ندارد آخرین مشتری خودرویی باشد که خریداری می‌کند.

لکه گیری رنگ ماشین

لکه‌گیری و وجود رنگ‌شدگی در بدنه ضمن افت قیمت خودرو، معامله آن را نیز دشوارتر می‌کند. پس تا آنجایی که امکان دارد، طوری رانندگی کنید که نیازی به رنگ‌شدگی خودرو نباشد. نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که لکه‌گیری نیاز به مهارت بالایی دارد و کیفیت نهایی ممکن است از کارگاهی به کارگاه دیگر، بسیار متفاوت باشد. بنابراین در صورت نیاز به این کار باید به مراکز معتبر مراجعه کرد.

نتیجه گیری

رنگ خودرو در کنار ایجاد جذابیت ظاهری و محافظت از بدنه در برابر پوسیدگی، روی ارزش فروش مجدد نیز تاثیرگذار است. مدل‌هایی که دارای لکه و رنگ‌شدگی باشند یا صافکاری روی آن‌ها انجام شده باشد، دچار افت قیمت می‌شوند. همچنین برخی انواع رنگ خودرو در بازار خودرو طرفداران بیشتری دارند، شاید به همین دلیل برخی افراد تصمیم می‌گیرند فرآیند سخت تغییر رنگ خودرو را به جان بخرند.. در بین تمامی رنگ‌ها، رنگ سفید محبوب‌ترین محسوب می‌شود و مدل‌هایی که دارای این رنگ هستند، چه در سایت فروش خودرو و چه در بازار، راحت‌تر معامله می‌شوند. با در نظر گرفتن همه موارد، باید اهمیت ویژه‌ای به سلامتی رنگ خودروی خود بدهید و اگر حفظ ارزش خودرو در بازار دست دوم جزو اولویت‌های اصلی شماست، چاره‌ای جز انتخاب رنگ سفید ندارید.

سوالات متداول

رنگ خودرو از چه موادی تشکیل شده است؟

رنگ خودرو از سه ماده اصلی تشکیل شده که عبارتند از رزین، پیگمان یا پودر و حلال.

رنگ خودرو چه تاثیری در خرید و فروش خودرو دارد؟

برخی از رنگ‌ها، مثل سفید، مشکی و نقره‌ای تقاضای بیشتری در بازار دارند. در نتیجه خودروهایی که دارای این رنگ‌ها باشند، مشتری بیشتری پیدا می‌کنند و آسان‌تر و با قیمت بالاتر به‌فروش می‌رسند.

فروش فوری خودرو

نویسنده: سعید علیپور