۵۰ سال تاریخ شورولت بلیزر

۲۸ مرداد ۱۴۰۱ ۵۰ سال تاریخ شورولت بلیزر

شورولت بلیزر برقی به تازگی رونمایی و معرفی شده است. محصول جدید جنرال موتورز، خودرویی کراس ‌اوور، با ظاهری شیک، پیشرانه برقی و آپشن‌های پیشرفته است و تفاوت زیادی با بلیزر اولیه دارد که یک شاسی ‌بلند فول سایز و بزرگ محسوب می‌شد. تفاوت زیاد این مدل‌ها چندان به مذاق بلیزرسواران کلاسیک‌پسند خوش نیامده، با این حال، از زمان معرفی اولین مدل در سال ۱۹۶۹ تا به حال، بلیزر تغییرات زیادی داشته و حتی مدل بنزینی فعلی هم با مدل اولیه متفاوت است.

تاریخچه شورولت بلیزر از اواخر دهه ۱۹۶۰ با وانت بزرگ کوتاه‌محور شروع می‌شود و به کراس‌اوور برقی می‌رسد.

نسل اول: ۱۹۶۹ – ۱۹۷۲

نسل اول شورولت بلیزر ۱۹۶۹

اینترنشنال هاروستر اسکاوت (International Harvester Scout) در سال ۱۹۶۱ به‌عنوان یک شاسی‌بلند آفرودر به بازار آمد و نسل اول فورد برانکو در سال ۱۹۶۵ معرفی شد. ورود این خودروها باعث نشد تا شورولت شتاب‌زده عمل کند و سریعا محصولی را برای رقابت به بازار بفرستد. خودروساز آمریکایی در آرامش راز جذابیت هاروستر اسکاوت را کشف کرد و از فورد برای طراحی این خودرو الهام گرفت. هاروستر اسکاوت با نگاهی به جیپ CJ (غیر نظامی – Civilian Jeep) طراحی شد و سپس فورد کلاس این خودروها را با سیستم تعلیق جلوی فنر سیم‌پیچ مستقل و امکانات رفاهی وارد فاز تازه‌ای کرد.

مهندسان شورولت بعد از بررسی دقیق متوجه شدند که این خودروها هنوز جای پیشرفت دارند و می‌توان با کوتاه کردن محور وانت‌های K10، به پلتفرم جدیدی برای شاسی‌بلند رسید. پلتفرم جدید موجب شد تا شورولت K5 بلیزر طولانی‌تر (تا ۴۵۷۲ میلیمتر در برابر برانکو ۳۸۳۵ میلیمتری) و عریض‌تر (۲۰۰۶ میلیمتر در برابر برانکو ۱۷۴۰ میلیمتری) از رقبا باشد. هر چند این اندازه‌ها برای خودروهای آفرود ایده‌آل نبود، اما باعث شد تا خودرو کاربردی‌تر و همه‌پسندتر شود. در آن زمان هنوز اصطلاح شاسی‌بلند (SUV) وجود نداشت و شورولت بلیزر با عنوان «ترکیب خودرو/وانت» به فروش می‌رسید.

از آنجا که بلیزر روی شاسی نردبانی وانت ساخته شده بود، شورولت می‌توانست این خودرو را با بدنه‌ها و ابعاد و اندازه‌های مختلفی تولید کند. چهار موتور برای نسل اول در نظر گرفته شده بود که شامل دو موتور شش سیلندر خطی و دو پیشرانه V8 می‌شد و بزرگ‌ترین آنها ۵.۷ لیتر حجم داشت. مدل پایه با جعبه دنده دستی ۳ سرعته عرضه می‌شد و همچنین مشتریان می‌توانستند گیربکس ۴ سرعته تمام‌سینکرومش دستی یا ۳ سرعته توربو هیدروماتیک اتوماتیک را انتخاب کنند. شِوی در سال اول، ۴ هزار و ۹۳۵ دستگاه بلیزر فروخت و در سال‌های بعد آمار فروش آن از رقبا بیشتر شد.

نسل دوم: ۱۹۷۳ – ۱۹۹۱

نسل دوم شورولت بلیزر ۱۹۷۳

نسل اول بلیزر فقط چهار سال روی خط تولید ماند تا اینکه تولید نسل دوم روی پلتفرم K5 آغاز شد و عرضه آن به مدت ۲۰ سال ادامه داشت. شورولت K5 بلیزر از نو طراحی شد و تغییرات اساسی پیدا کرد و علاوه بر پیشرانه‌های نسل اول، موتورهای قوی‌تری در دسترس خریداران قرار گرفت.

قوی‌ترین پیشرانه‌ها، یک موتور ۶.۶ لیتری V8 بنزینی و یک موتور ۶.۲ لیتری V8 دیترویت دیزل بود و یک جعبه دنده ۴ سرعته دستی همراه با دو گیربکس ۳ سرعته و دو گیربکس ۴ سرعته اتوماتیک در فهرست مشخصات فنی دیده می‌شد. شیشه و در صندوق به صورت یکپارچه ساخته شده بودند و راننده و سرنشینان می‌توانستند به صورت دستی یا برقی شیشه را بالا و پایین بدهند. شورولت بلیزر نسل دوم به صورت دیفرانسیل عقب هم تولید و عرضه می‌شد، اما مدل‌های ۴×۴ مشتریان بیشتری داشتند.

با وجود اینکه نسل دوم بلیزر جذاب‌ترین خودرو جهان نبود، اما علاوه بر آمریکا در کشورهایی مثل ژاپن و بریتانیا هم فروخته می‌شد. این خودرو هم‌زمان با عرضه در آمریکا، در اواسط دهه ۵۰ خورشیدی به ایران رسید که هم‌اکنون تعدادی از آن خودروها در شرایط فنی و فیزیکی خوبی توسط بلیزرسواران ایرانی نگهداری می‌شوند.

شورولت S-10 بلیزر: ۱۹۸۳ – ۱۹۹۴

شورولت S10 بلیزر ۱۹۸۳

هم‌زمان با تولید نسل دوم K5، خودروساز آمریکایی، شورولت S-10 بلیزر را در قالب خودروی دو درب با ابعاد و اندازه کوچک‌تر معرفی کرد. بلیزر S-10 سقف ثابت داشت و ۳۶۸ میلیمتر کوتاه‌تر و ۳۷۸ میلیمتر باریک‌تر از K5 بود. مدل‌های چهار درب با بدنه واگن و ۱۶۵ میلیمتر طول بیشتر، در سال ۱۹۹۱ به فهرست تولید اضافه شدند. برای اینکه کار مورخان و کارشناسان خودرویی سخت‌تر شود، مدل‌های ۱۹۸۴ – ۱۹۸۸ با چهار چرخ متحرک، T-10 بلیزر نام گرفتند و مدل‌های جی‌ام‌سی با نام T-15 جیمی به دست مشتریان رسیدند. قدرت مدل پایه را یک موتور چهار سیلندر ۸۳ اسب بخاری تامین می‌کرد که بزرگ‌ترین پیشرانه موجود در نسل اول V6 بود. بعد از آن، تریم‌های تاهو و اسپرت S10 بلیزر روانه بازار شد.

نسل سوم: ۱۹۹۱ – ۱۹۹۴

نسل سوم شورولت بلیزر ۱۹۹۱

جنرال موتورز همه شاسی‌بلندهای خود را به پلتفرم GMT400 منتقل کرد که نسل سوم بلیزر هم یکی از آنها بود. در نتیجه جادارترین و بزرگ‌ترین بلیزر با طول ۴۷۶۷ میلیمتر تولید شد. موتور اصلی از نوع ۵.۷ لیتری V8 بنزینی و گیربکس ۴ سرعته اتومات یا ۵ سرعته دستی بود. پیشرانه ۶.۲ لیتری V8 دیترویت دیزل هم در دسترس مشتریان قرار داشت، اما فقط با گیربکس اتوماتیک ۴ سرعته به فروش می‌رسید. نسل سوم بلیزر عمر کوتاهی داشت، به دلیل اینکه در اقدامی عجیب شورولت در سال ۱۹۹۵ این شاسی‌بلند را با نام تاهو به بازار فرستاد و همچنین با افزایش فاصله بین محورها، مدل چهار درب واگن را به فهرست محصولاتش اضافه کرد. هم‌زمان با این اتفاق، نام S-10 Blazer به بلیزر تبدیل شد.

نسل چهارم / نسل دوم S10 بلیزر: ۱۹۹۵ – ۲۰۰۵

نسل چهارم شورولت بلیزر ۲۰۰۵

در سال ۱۹۹۵، شورولت S10 بلیزر با نام بلیزر به فروش می‌رسید و با استفاده از پلتفرم اولیه تولید می‌شد. خودرو ظاهر شیک‌تر و آیرودینامیک‌تری پیدا کرد، اما از نظر عملکرد تفاوتی با نسل قبلی نداشت. فاصله محوری و بدنه‌های دو درب و چهار درب طبق روال گذشته باقی ماند و تغییری هم در موتورها و گیربکس‌ها داده نشد. در سال ۱۹۹۷، خودرو هاچبک بر اساس مدل‌های چهار درب با درب عقب دو تکه به بازار آمد، سیستم چهار چرخ متحرک تمام وقت معرفی شد و تریم ZR2 مخصوص آفرود جزو امکانات بلیزر قرار گرفت. تریم ZR2 فقط برای مدل‌های دو درب چهار چرخ متحرک در دسترس قرار داشت، اما تنها مدل آفرودر بلیزر نبود. در سال ۲۰۰۱، شورولت مدل اسپرت بلیزر اکستریم را معرفی کرد که دارای سیستم تعلیق کوتاه‌تر، چرخ‌های منحصربه‌فرد و کیت بدنه بود.

بعد از توقف تولید در سال ۲۰۰۵، فقط مدل‌های دو درب به خریداران فروخته می‌شد و نسخه‌های چهار درب مخصوص مشتریان سازمانی بود. شورولت ایکوناکس، با شاسی یونیبادی و دیفرانسیل جلو، به افرادی که از بلیزر برای کارهای روزمره استفاده می‌کردند، معرفی شد و تریل‌بلیزر مناسب مشتریانی بود که به دنبال شاسی‌بلند سنتی می‌گشتند. تریل بلیزر در ابتدا یکی از مدل‌های بلیزر محسوب می‌شد، اما از سال ۲۰۰۱ به عنوان یک خودرو مجزا به دست مشتریان رسید.

کراس‌اوور: ۲۰۱۹ تا کنون

شورولت بلیزر ۲۰۱۹

منطقی نیست اگر بخواهیم بلیزر کراس‌اوور را به عنوان نسل جدید این خودرو معرفی کنیم، زیرا از هویت و اصالت خود فاصله گرفته است. شورولت در سال ۲۰۱۸، بلیزر مدل ۲۰۱۹ را به بازار خودروهای سایز متوسط برگرداند که با انتقاد زیادی از سوی طرفداران این کمپانی روبه‌رو شد. بلیزر جدید هیچ شباهتی به نسخه‌های کلاسیک ندارد، دیفرانسیل جلو است، روی شاسی یکپارچه ساخته شده و موتور V8 و جعبه دنده دستی هم ندارد. گیربکس اتوماتیک ۹ سرعته بلیزر همانی است که در مالیبو به کار رفته و قوی‌ترین پیشرانه هم V6 با قدرت ۳۰۸ اسب بخار است. با این حال، بلیزر جدید و طراحی مدرن آن کار خود را انجام دادند و در سال ۲۰۲۰ میلادی با فروش ۹۴ هزار ۵۹۹ دستگاه، آمار خوبی داشته است. شورولت هنوز SUV با اتاق مستقل از شاسی ندارد تا بتواند با فورد برانکو رقابت کند، اما این برند آمریکایی برای آینده برنامه‌ریزی کرده است.

شورولت بلیزر برقی: ۲۰۲۲

شورولت بلیزر EV

در سال ۲۰۲۲، شورولت بلیزر EV در لس‌آنجلس رونمایی شد. این خودرو نیز کراس‌اوور است و شورولت می‌خواهد با استفاده از آن، سهمی در بازار روبه‌رشد خودروهای برقی به دست آورد. بلیزر برقی دارای ظاهر شیک و لوکسی است و با استفاده از پلتفرم Ultium و با یک بار شارژ تا ۵۱۵ کیلومتر برد دارد. بلیزر EV SS قوی‌ترین مدل با پیشرانه برقی ۵۷۷ اسب بخاری است.

فروش آنلاین خودرو

نویسنده: میلاد قزللو